مرگومیر کرونا در ایران و جهان زیر ذره بین
اقتصادنیوز: مجموع تعداد مبتلایان به کرونا در دومین روز سال، از مرز 20 هزار تن عبور کرد و تعداد جانباختگان نیز از مرز 1500 نفر. نسبت تعداد جان باختگان به مبتلایان نیز به بالاترین حد از 9 اسفندماه رسید. اما آمارهای امروز چه ویژگی دارد و نشانههایی از کاهش سرعت شیوع در آمارها میتوان یافت؟ «اقتصادنیوز» ضمن بررسی این سوال، وضعیت مرگ و میر کرونا در ایران و جهان را مقایسه میکند.
امروز وزارت بهداشت تعداد مبتلایان جدید را 966 مورد اعلام کرد که کمترین حد از 21 اسفند به حساب میآید. در طول 10 روز گذشته همواره تعداد مبتلایان جدید اعلامی در یک روز، بالای هزار مورد گزارش میشد. از اینرو یک کاهش در روند ابتلا رویت شد. میزان مبتلایان جدید روز شنبه 22 درصد کمتر از مبتلایان جدید روز جمعه نیز بود. اتفاق مهمتر در تعداد قربانیان جدید ویروس کرونا رخ داد. میزان جانباختگان جدید نسبت به روز جمعه، 17 درصد کمتر شد. هر چند باز هم 123 تن دیگر از هموطنان جان خود را در اثر ابتلا به کرونا از دست دادند. هر چند همچنان میزان فوتشدهها به مبتلایان جدید در سطح بالای 12.7 درصد قرار دارد، اما این عدد نسبت به آخرین روز سال گذشته کمتر بوده که میتواند نشانه خوبی باشد. میانگین جهانی نسبت قربانیان به مبتلایان در حدود 4 درصد است که اگر با این عدد تعداد مبتلایان را تخمین بزنیم، میزان مبتلایان امروز باید در حدود 3075 مورد میبود. البته وزارت بهداشت توضیح رسمی در خصوص بالارفتن نسبت جانباختگان در ایران همچنان ارائه نکرده است و تنها حدسی که میتوان زد، همان محدودیتهای ابزارهای شناسایی است. البته این محدودیتها خود نیز میتواند موجب بالارفتن نسبت جانباختگان شده باشد، چرا که برخی از فوتشدهها پس از آنکه جان خود را از دست میدهند، مشخص میشود که مبتلا به ویروس کرونا بودهاند.
وضعیت در مجموع تعداد مبتلایان
تعداد مبتلایان پس از گذشت حدود یک ماه، از مرز 20 هزار نفر گذشت و به 20 هزار و 610 نفر رسید. میزان جانباختگان نیز به 1556 تن رسید تا ضریب مرگومیر کرونا در ایران 7.5 درصد باشد که بالاترین حد در طول 20 روز گذشته به حساب می آید. در یک هفته منتهی به دوم فروردین، روزی 7.1 درصد به مجموع تعداد مبتلایان افزوده شد، در حالیکه به تعداد جانباختگان روزی 14.3 درصد افزوده شد. در واقع همچنان سرعت مرگ و میر 2 برابر سرعت ابتلا است. اگر طبق آمارهای جهانی در نظر گرفته شود، میزان مبتلایان باید در حدود 38 هزار نفر در ایران باشد که 18 هزار نفر از تعداد افراد شناسایی شده بیشتر است. بالا بودن نرخ مرگومیر این حقیقت را بیان میکند که هنوز نمیتوان از کنترل کرونا در ایران سخن گفت. در بین 10 کشور اول درگیر کرونا، تنها ایتالیا نسبت بالاتری در قیاس با ایران دارد. در این کشور 8.6 درصد از مبتلایان جان خود را از دست دادهاند. در کشورهای آلمان، آمریکا، سوئیس و کرهجنوبی نسبت مرگومیر زیر 2 درصد است. در چین نیز تاکنون 4 درصد از بیماران کرونا فوت شدهاند.
رشد سرعت کرونا در یزد و سمنان
با اینکه امروز استاندار تهران اعلام کرد که رشد مبتلایان کرونا در این استان متوقف شده، اما دادههای وزارت بهداشت خبر میدهند که تعداد مبتلایان جدید کرونا در تهران از 3 روز گذشته بیشتر بوده است. در طول 24 ساعت گذشته تست کرونای 232 تن از اهالی استان تهران مثبت گزارش شده که نسبت به 28 اسفند، 29 اسفند و اول فروردین عدد بالاتری محسوب میشود. همچنان یک چهارم مبتلایان جدید در این استان قرار دارند و حدود یک چهارم از کل مبتلایان کشور نیز تهرانی هستند. هر چند تعداد مبتلایان نسبت به جمعیت تهران، نسبت به برخی استانهای دیگر وضع بهتری دارد. تقریبا از هر 100 هزار شهروند تهرانی 35 نفر مبتلا به کرونا هستند، در حالیکه فرضا در استان مازندران تقریبا 50 فرد مبتلا به کرونا در جمعیت مشابه وجود دارد؛ به نوعی میتوان گفت که ضریب شیوع کرونا در مازندران 40 درصد از تهران بالاتر است. امروز وضعیت نسبت شیوع در استان سمنان از استان قم وخیمتر شد؛ تعداد مبتلایان به کرونا در هر 100 هزار نفر در سمنان، 86 فرد بوده است. در استان قم تقریبا 84 نفر در هر 100 هزار فرد، به کرونا مبتلا شدهاند. هر چند روند مبتلایان جدید در استان قم، نسبت به هفته قبل با شیب ملایمتری در حال افزایش است. نرخ شیوع کرونا علاوه بر قم و مازندران و سمنان، در استانهای یزد، قزوین، مرکزی و گیلان نیز وخیم است. میتوان گفت در استانهای بوشهر، کرمان و سیستان و بلوچستان وضعیت سفید است؛ چرا که در جمعیت 100 هزار نفری این 3 استان، کمتر از 5 نفر مبتلا به کرونا تشخیص داده شدهاند.
این مطلب برایم مفید است بلی 13 نفر این پست را پسندیده اند