یک‌شنبه 4 آذر 1403

مسلمانان علیه استکهلم

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

اقدام موهن آتش‌زدن قرآن در سوئد با انزجار و خشم گسترده در جهان اسلام مواجه شد. در ایران ابراهیم رئیسی، محمد باقر قالیباف، محسنی‌اژه‌ای و مقامات ارشد دستگاه دیپلماسی اهانت به مقدسات اسلامی را شدیدا محکوم کردند و خواستار برخورد جدی سوئد و سازمان‌های بین‌المللی با آن شدند. در اعتراض به هتک حرمت قرآن کریم، کاردار سوئد به وزارت خارجه احضار و تهران خواستار پاسخگویی استکهلم در این زمینه شد....

روز چهارشنبه (7 تیرماه) سلوان مومیکا، مهاجر 37ساله مسیحیِ عراقی که از این کشور به سوئد گریخته است، به هتک حرمت و آتش زدن نسخه‌ای از قرآن و توهین به اعتقادات مسلمانان جهان در مقابل بزرگ‌ترین مسجد در استکهلم، پایتخت سوئد دست زد. این هتک حرمت با ممانعتی از سوی مقامات و پلیس سوئد مواجه نشد. این اقدام موجی از اعتراض را در میان مسلمانان سراسر جهان دامن زد. با این حال، او اعلام کرد که نسخه‌ای دیگر از قرآن را طی 10روز دیگر در مقابل سفارت عراق در استکهلم آتش خواهد زد. به گزارش روسیا الیوم، مومیکا که در منطقه قره‌قوش واقع در «بخدیدا» در استان نینوا متولد شده و در شبکه‌های اجتماعی خود را «نویسنده و ملحد» معرفی می‌کند، روز چهارشنبه تحت حمایت پلیس سوئد و در برابر چشمان حدود 200مسلمان قرآن‌کریم را آتش زد.

در همین ارتباط، مقام‌های عراقی روز پنج‌شنبه (8 تیرماه) اعلام کردند که عامل هتاکی به قرآن کریم در پایتخت سوئد را تحت پیگرد قرار داده و نسبت به استرداد و محاکمه وی در کشور اقدام خواهند کرد. «فائق زیدان»، رئیس شورای عالی قضایی عراق، مجوز داد تا به موجب احکام ماده14 قانون تحریم‌های عراق، اقدامات قانونی علیه فردی که اقدام به قرآن سوزی کرده است، اتخاذ شود. وی همچنین به ریاست دادستانی کل دستور داد که با هماهنگی دادسرای یکم بازپرسی کرخ اقدامات قانونی را برای ارائه درخواست بازگرداندن این فرد و محاکمه وی طبق قانون انجام دهند. پیش‌تر احمد الصحاف، سخنگوی وزارت خارجه عراق هم عنوان داشته بود: «فرد موهن به قرآن کریم، دارای تابعیت عراقی است، به همین منظور از مسوولان سوئدی می‌خواهیم وی را به دولت عراق تحویل دهند تا ما بر اساس قوانین کشور اقدام به محاکمه وی کنیم.»

موج اعتراض در سراسر جهان

اولین موج اعتراض در عراق، سرزمین مادری موهن به قرآن رخ داد. دفتر آیت‌الله العظمی سیدعلی سیستانی نامه‌ای به آنتونیو گوترش فرستاد. این مرجع شیعیان در نامه خود اعلام کرد: «رسانه‌ها گزارش دادند که یک فرد در سوئد با هدف اهانت به دین حنیف اسلام، به نسخه‌ای از قرآن کریم توهین کرده و تعدادی از برگه‌های آن را سوزانده است. طی سال‌های اخیر چندین مرتبه در کشورهای مختلف چنین رفتار شرم‌آوری رخ داده بود؛ اما مساله مورد توجه این است که این‌بار این اتفاق با مجوز رسمی پلیس سوئد رخ داد؛ آن هم با این بهانه که این اقدام از الزامات احترام به آزادی بیان است! اما قطعا احترام به آزادی بیان به هیچ وجه صدور مجوز چنین رفتار شرم‌آوری را توجیه نمی‌کند؛ رفتاری که نماد تعدی آشکار به مقدسات بیش از دو میلیارد مسلمان در جهان است و به ایجاد فضایی مناسب برای اشاعه افکار رادیکالی و اقدامات اشتباه منجر می‌شود.»

در پی اهانت به قرآن کریم، صدها تن از حامیان جریان صدر در عراق نیز به مقر سفارت سوئد در بغداد در منطقه صالحیه حمله کردند. وزارت خارجه عراق هم سفیر سوئد در بغداد را احضار و مراتب اعتراض خود را اعلام کرد. همچنین وزارت خارجه عراق از دولت سوئد خواست تا اقدامات لازم را برای متوقف ساختن اهانت‌های مکرر به قرآن کریم اتخاذ کند؛ چراکه به هیچ‌وجه صدور مجوزهای قانونی و مقوله آزادی بیان، توهین به مقدسات دینی را توجیه نمی‌کند. در فیلمی که در فضای اجتماعی پخش شده است، معترضان عراقی سفارت سوئد را اشغال کرده و پرچم آن را پایین کشیدند. افزون بر این، در برخی فیلم‌ها دیده می‌شود که تعدادی از کارکنان سفارت در حال خروج هستند.

وزارت خارجه مراکش نیز اعلام کرد که این کشور کاردار سوئد را برای ابراز محکومیت شدید خود نسبت به هتک حرمت قرآن در این کشور احضار کرد. وزارت خارجه مراکش همچنین در بیانیه‌ای از فراخواندن سفیر خود در کشور سوئد خبر داد. این وزارتخانه اعلام کرد، این اقدام غیرمسوولانه و خصمانه احساسات بیش از یک میلیارد مسلمان را همزمان با موسم حج و عید سعید قربان جریحه‌دار می‌کند. اردن نیز این اقدام را محکوم کرد و آن را تحریک‌آمیز، نژادپرستانه و افراط‌گرایانه دانست. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین هتک حرمت قرآن کریم در سوئد را محکوم و تاکید کرد که این اقدام موجب ایجاد انزجار بین ملت‌ها و امت‌ها می‌شود. وی گفت: «بهتر است به جای خشونت و نژادپرستی که می‌تواند موجب ایجاد جنگ‌های دینی ویرانگر شود به تسامح و مذاکره روی آورد.»

ترکیه نیز صدور مجوز هتک حرمت قرآن توسط مقامات سوئد را شدیدا محکوم کرد. به گزارش خبرگزاری آناتولی، اردوغان روز پنج‌شنبه گفت که به غرب یاد خواهد داد که «توهین به مسلمانان» مصداق «آزادی اندیشه» نیست. رئیس‌جمهوری ترکیه همچنین با برگزاری تظاهرات ضد ترکیه در سوئد نیز اعلام مخالفت کرده و گفت که تا وقتی سوئد تظاهرات ضد ترکیه را در استکهلم متوقف نکرده است، نباید انتظار چراغ‌سبز ترکیه برای عضویت در ناتو را داشته باشد.

شورای همکاری خلیج‌فارس متشکل از عربستان، امارات، قطر، کویت، بحرین و عمان در بیانیه‌ای این اقدام را محکوم کردند و آن را بیانگر کینه‌توزی، نفرت و افراط‌گرایی دانستند. در مقابل، دبیرکل ناتو در واکنش به هتک حرمت به قرآن در سوئد، در اظهاراتی توهین‌آمیز مدعی شد که آتش زدن قرآن «لزوما جرم نیست». به گزارش راشاتودی، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت: «متوجه احساسات و عواطف عمیقی که این اقدام برانگیخته است، می‌شوم. آتش زدن قرآن توهین‌آمیز و ناشایست است؛ اما لزوما غیرقانونی نیست.»

ایران هتک حرمت قرآن کریم را محکوم کرد

--> اخبار مرتبط