چهارشنبه 7 آذر 1403

معاون وزیرخارجه انگلیس: باب دیپلماسی برای اجرای برجام باز شده است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
معاون وزیرخارجه انگلیس: باب دیپلماسی برای اجرای برجام باز شده است

لندن - ایرنا - معاون وزیر امورخارجه انگلیس که تاکنون کشورش از تعهدات برجامی خود شانه خالی و در قبال تروریسم اقتصادی آمریکا سکوت معناداری کرده است، با اشاره به گام‌های کاهنده ایران ذیل این توافق ادعا کرد که با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا باب دیپلماسی برای اجرای اهداف برجام باز شده است.

به گزارش پنجشنبه شب ایرنا، جیمز کلورلی در نشستی پیرامون سیاست دولت انگلیس در قبال ایران، انتخاب رویکرد صحیح در قبال تهران را حائز اهمیت توصیف کرد و گفت: اولویت‌های دولت این است که از هسته‌ای شدن ایران جلوگیری، امنیت و ثبات را در منطقه تقویت و آزادی تمامی شهروندان دارای تابعیت مضاعف انگلیسی را تضمین کند.

وی با بیان اینکه رئیس جمهوری منتخب آمریکا گفته که اگر ایران به اجرای کامل برجام بازگردد آمریکا هم به این قرارداد باز می‌گردد تا آن را تقویت کند و توسعه دهد افزود: این فرصت مهمی برای از سرگیری تعامل میان ایران و آمریکا و تحقق اهداف مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک بشمار می‌رود که ما از آن حمایت می‌کنیم

معاون وزیر امور خارجه انگلیس افزود: در عین حال موضع ما روشن است که ایران باید از سرپیچی سیستماتیک از تعهداتش ذیل برجام را به عقب برگرداند. ما عمیقا از اقدامات ایران، به خصوص فعالیت‌هایش در زمینه تحقیقات و توسعه و ذخیره اورانیوم کم‌غنا که نقض مفاد توافق هسته‌ای هستند، نگرانیم.

وی ادعا کرد: اگر ایران نسبت به برجام جدی است نباید قانونی را که اخیرا توسط مجلس ایران درباره گام‌های بیشتر در مسیر نقض برجام به تصویب رسید اجرا کند چون این اقدامات مسیر بازگشت به دیپلماسی را که دولت جدید آمریکا پیشنهاد داده تضعیف می کند.

کلورلی با بیان اینکه ایران می‌تواند انتخاب کند گفت: ما قویا می‌خواهیم که گزینه معقول و عملی را به سمت دیپلماسی انتخاب کند.

وی با بیان اینکه تروئیکای اروپایی هنوز سازوکار حل اختلاف در برجام را به کار نیانداخته و بر همین اساس از ایران خواست که به عنوان گام مهم برای بازگشت اعتماد نسبت به اجرای تعهداتش ذیل برجام، به این توافق بازگردد.

ایران 2 سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرف‌های اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گام‌هایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز کرد.

بر این اساس، ایران 15 دی‌ماه 1398، با صدور بیانیه‌ای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هسته‌ای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه می‌یابد. در همین حال نمایندگان مجلس شورای اسلامی هفته پیش کلیات طرح اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی برای لغو تحریم‌ها را تصویب کردند. بر اساس این مصوبه مجلس شورای اسلامی، سازمان انرژی اتمی موظف است که در صورت عدم لغو تحریم‌ها ظرف مدت 3 ماه عملیات نصب، تزریق گاز، غنی سازی و ذخیره سازی مواد را تا درجه غنای مناسب، با حداقل 1000 عدد ماشین IR-2m در بخش زیرزمینی تاسیسات شهید احمدی روشن نطنز آغاز کند. همچنین سازمان انرژی اتمی مکلف است در همین بازه زمانی، هرگونه عملیات غنی سازی و تحقیق و توسعه با ماشین های IR-6 را به تاسیسات شهید علی محمدی فردو منتقل کرده و عملیات غنی سازی را با حداقل 164 ماشین از این نوع آغاز نموده و آن را تا انتهای سال 1399 به 1000 ماشین توسعه بدهد. جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است در صورت بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرف های این توافق بین المللی، گام های برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چندی پیش با بیان اینکه اروپایی‌ها باید با اجرای تعهداتشان برادری خود را در برجام اثبات کنند، گفت: فرصت جدیدی برای ادامه مسیر درست قبلی فراهم شده است. طرف مقابل به اجرای تعهداتش برگردد و ایران هم همانطور که اعلام کرده به تعهداتش عمل می‌کند.

خطیب‌زاده با بیان اینکه امیدواریم اروپا جایگاه و ظرفیت‌های خود را شناخته و سقف و کف روابط خود را در نظر بگیرد، یادآور شد: یکی از طرف‌هایی که به تعهدات خود عمل نکرده، طرف‌های اروپایی بوده‌اند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضامن اجرای برجام بوده و کشورهایی مانند آلمان حتی نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند که در نامه‌های ما آمده است.

*س_برچسب‌ها_س*