معرفی کتاب | «روحالله»؛ روایتی جدید از زندگی مردی که امید را دوباره در دل مسلمانان زنده کرد
حکیمیان در کتاب «روحالله» نیز با بررسی زندگی امام (ره) تلاش کرده است روایتهای جدیدی از زندگی مردی ارائه دهد که با انقلابش جهان اسلام را تغییر داد و امید و خودباوری را دوباره در دل ملتهای مسلمان بیدار کرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پس از گذشت بیش از چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی آثار متعددی درباره این واقعه نوشته شده است؛ آثاری که تلاش کردهاند هرکدام وجهی از وجوه انقلاب مردمی ایران را به تصویر بکشند. شخصیت امام (ره) و نقش ایشان در تأثیرگذاری در میان اقشار مختلف جامعه، نقطه وحدت و ترجیعبند همه آثاری است که با این محتوا منتشر شدهاند. با گذشت بیش از چهار دهه از حیات انقلاب اسلامی، به نظر میرسد خلأهایی در زمینه روایت از تاریخ انقلاب وجود دارد که نویسندگان جوان و محقق را بر آن میدارد تا به آنها بیشتر بپردازند و شمعی در بخشهای تاریک این روایتها روشن کنند؛ اما این کار با همه جذابیتی که دارد خالی از آسیب و سختی نیست. سختی تحقیق از یک سو، دشواری پاسخگویی به نقدهایی که مطرح میشود از سوی دیگر، کار را معمولاً برای نویسندگان خلاق در این زمینه سخت میکند.
کتاب «روحالله» از جمله آثاری است که در قالب مستندداستانی تلاش دارد به وجه جدیدی از انقلاب اسلامی و زندگی بنیانگذار آن، امام خمینی (ره) بپردازد. هادی حکیمیان که دانشآموخته رشته تاریخ است و تاکنون کتابهای متعددی با این نگاه در قالب داستان نوشته است، در کتاب «روحالله» نیز با بررسی زندگی امام (ره) تلاش کرده است روایتهای جدیدی از زندگی مردی ارائه دهد که با انقلابش جهان اسلام را تغییر داد و امید و خودباوری را دوباره در دل ملتهای مسلمان بیدار کرد.
در معرفی این اثر آمده است: این نوشتار داستانوارهای است براساس زندگی تاریخی و سیاسی یک رهبر. پرداختن به زندگی آیتالله خمینی (ره)، به عنوان یکی از شخصیتهای تأثیرگذار در تاریخ معاصر، همواره مورد توجه محققان و پژوهشگران داخلی و خارجی بوده است. بیشک پرداختن به تمام زوایای زندگی یک رهبر بزرگ دینی و سیاسی فرصت و مجالی بیشتر میطلبد.
در این اثر سعی شده پارهای از رخدادهای مهم تاریخی مؤثر در شکلگیری شخصیت آیتالله خمینی (ره) و به تبع آن، انقلاب اسلامی مطمح نظر قرار گیرد. زندگی تاریخی، سیاسی شخصیتهای بزرگ و به ویژه رهبران اثرگذار در انقلابهای مهم، همواره از علاقهمندیهای اقشار کتابخوان جامعه بوده است. سیدروحالله موسوی خمینی (ره)، رهبر انقلاب اسلامی ایران، شخصیتی چند بُعدی است که مطالعه و شناخت زندگی او، هم در فهم تاریخ معاصر مؤثر است و هم میتواند در تصمیمگیری برای افقهای آینده مؤثر باشد.
حکیمیان در گفتوگویی با تسنیم، درباره این اثر و تفاوتش با کتابهای دیگری که با محوریت شخصیت امام خمینی (ره) نوشته شده است، گفت: کتاب درباره امام خمینی (ره) زیاد نوشته شده است، اما عمده آثاری که درباره ایشان نوشته شده در حوزه کارهای پژوهشی و دانشگاهی است، ارجاعات دارند و در قالب مقاله دانشگاهی است. من سعی کردم که شیوه کار در کتاب «روحالله» روایتگونه باشد. در ابتدای کتاب هم به این موضوع اشاره شده است که «روحالله» داستانوارهای مستند براساس زندگی امام (ره) است تا تمامی اقشار اعم از جوان و دانشجو تا مخاطب عام و حتی زنان خانهدار نیز بتوانند با آن ارتباط برقرار کرده و مطالعه کنند. در واقع تمام تلاشم این بود که کتاب کشش داستانی را داشته باشد، اما در عین حال نمیتوان به این اثر عنوان «رمان» اطلاق کرد؛ چون نمیتوانستم تخیل را وارد کار کنم. این اثر براساس مستندات نوشته شده است، تلاش شده است از به کار بردن لغات و اصطلاحات سخت و دور از ذهن پرهیز شود تا مخاطبان بتوانند با این اثر ارتباط برقرار کنند.
«در بهار آزادی جای شهدا خالی...»؛ عکسهای منتشرنشده از روزهای انقلاباو ادامه داد: از سوی دیگر، عمده کتابهایی که درباره امام (ره) نوشته شده است، به زندگی ایشان از سال 42 به بعد میپردازند؛ از کتابهای تاریخی مدارس و دانشگاه گرفته تا حتی صدا و سیما زندگی سیاسی امام (ره) را از این تاریخ به بعد بررسی میکنند؛ از این منظر در بین مردم نیز جا افتاده که زندگی سیاسی امام (ره) از این تاریخ به بعد شروع میشود؛ این در حالی است که امام (ره) در دوره پهلوی اول، بعد از استعفای رضا شاه و اشغال ایران در دهه 20 و 30 فعالیتهای سیاسی و اجتماعی زیادی داشتهاند که به آنها پرداخته نشده است. اتفاقات متعددی در زندگی امام (ره) از دوران نوجوانی و جوانی امام (ره) که مصادف است با دوران قاجار، پس از آن در دوران رضا شاه، روزگار ملی شدن صنعت نفت در دهه 30 و... رخ داده که از نظر بسیاری از نویسندگان مغفول مانده است. عمده کتابها نیز زندگی ایشان را تا 22 بهمنماه 57 بررسی میکنند و در این تاریخ به پایان میرسند؛ در حالی که پس از انقلاب نیز وقایع مهمی رخ میدهد که از آن جمله میتوان به پیروزی انقلاب، وقوع جنگ تحمیلی، برگزاری ادوار مختلف انتخابات، فعالیت گروهها و جریانهای مختلف، ترورهایی که به دست منافقین صورت میگرفت، جنگ شهرها و... اشاره کرد. در کتاب «روحالله» سعی کردم با در نظر گرفتن این موضوع، به این مسائل نیز بپردازم.
نویسنده کتاب «روحالله» درباره مهمترین اتفاقاتی که بر شکلگیری شخصیت امام (ره) تأثیرگذار بوده است نیز توضیحاتی داد و اضافه کرد: نمیتوان یک حادثه را مهم دانست و باقی را نادیده گرفت. فکر میکنم مجموعه حوادثی در این زمینه حائز اهمیت است که از جمله آنها وقوع جنگ جهانی اول است. زمانی که امام (ره) نوجوان بودند، شاهد اشغال ایران، تبعید برخی از افراد به کرمانشاهان، حضور نیروهای روس در خمین، بینظمیها، دزدیها، آشوبها و ضعف حکومت مرکزی بودند. ایشان در خمین اخبار را پیگیری میکردند. در دوره رضا شاه نیز مجموعه حوادثی هست که میتوان به آن اشاره کرد؛ از جمله تشکیل سلطنت توسط رضاخان، کشف حجاب، تحقیر شدن جریانهای دینی و روحانیون در دوره پهلوی اول و... از جمله مسائلی است که میتوان گفت بعدها در شکلگیری حکومت دینی از سوی امام (ره) اثرگذار بوده است.
کتاب «روحالله» در کنار پرداختن به وقایع مختلف منتهی به پیروزی انقلاب، به طور ویژه نگاهی انداخته است به شخصیت امام (ره). یکی از مزیتهای کتاب حکیمیان در این است که مخاطب علاقهمند به تاریخ با مطالعه این اثر به تفاوت نگاه امام (ره) نسبت به دیگر علما و روحانیونی پی میبرد که همعصر ایشان بودهاند.
اثر جدید حکیمیان از جمله کارهای خوب منتشر شده در سال گذشته بود که همزمان با دهه فجر در دسترس علاقهمندان قرار گرفت. انتشارات شهرستان ادب کتاب حاضر را در 10 فصل و در 412 صفحه منتشر کرده است.