مناسک حج تمتع 1444 رسما آغاز شد
مناسک حج تمتع 1444 امروز با حضور بیش از 2 میلیون زائر از کشورهای مختلف آغاز شد و زائران با لباس سفید احرام مکه را به مقصد عرفات ترک کردند.
انتقال گروهی از زائران ایرانی از مکه به منا درحالی از صبح روز دوشنبه پنجم تیرماه برابر با هشتم ذیالحجه (به تقویم عربستان) که روز «الترویه» نامیده میشود، آغاز شده است که برخی از زائران کشورهای دیگر از عصر یکشنبه مکه را به سمت منا ترک کردهاند.
به گفته مدیر حمل و نقل عملیات حج زائران ایرانی، حدود 10 هزار نفر از زائران اهل سنت کاروانهای ایرانی از صبح روز دوشنبه با اتوبوسهای حمل و نقل ترددی از مکه به منا منتقل میشوند و عملا مرحله نخست عملیات ترددی آغاز میشود.
از عصر روز دوشنبه (پنجم تیرماه) هشتم ذیالحجه (برابر با تقویم عربستان) عملیات انتقال دیگر زائران به سمت عرفات آغاز میشود که این روند تا نیمهشب نهم ذیالحجه طول خواهد کشید و مرحله سوم حمل و نقل ترددی مربوط به صبح روز سهشنبه ششم تیرماه برابر با نهم ذیالحجه (به تقویم عربستان) است که عملیات انتقال زائران اهل سنت از منا به عرفات است و به این ترتیب، همه زائران ایران در نهم ذیالحجه در عرفات حضور مییابند.
زائران پس از خروج از مکه به ترتیب با وقوف در مشعر، عرفات و منا، مناسک حج را به جا خواهند آورد و پس از عید قربان و انجام آخرین رمی جمرات برای تکمیل حج، به مکه بازخواهند گشت.
بنا بر اظهارات رییس سازمان حج و زیارت نیز فرایند ذبح مربوط به زائران ایرانی توسط 65 ذابح و در سه کشتارگاه انجام میشود.
مناسک حج 1444 هجری قمری / 1402 خورشیدی مطابق اعلام عربستان در روز دوازدهم ذیالحجه برابر با دهم تیرماه به پایان میرسد. جشن عید قربان نیز در عربستان برابر با تقویم این کشور در روز چهارشنبه نهم ذیالحجه (28 ژوئن / هفتم تیرماه) برگزار میشود.
عربستان پیشبینی کرده است در حج امسال که پس از سه سال محدودیت کرونا برگزار میشود، رکورد حضور زائران شکسته شود. پبشبینیها بر آن است که بیش از دو میلیون و 500 هزار زائر از سراسر جهان در مناسک حج شرکت کنند. در سال نخست کرونا حج فقط با 10000 نفر از زائران ساکن در عربستان برگزار شد. در سال 2021 فقط 60 هزار زائر مجاز به شرکت در این مراسم واجب شرعی برای مسلمانان شدند و سال 2022 نیز سقف شرکتکنندگان در حج به یک میلیون نفر رسید.
علاوهبر جمعیت حجاج که رکورد حج در سه سال گذشته را شکسته است، حج امسال برای زائران یک چالش است؛ چرا که در گرمای نزدیک به 45 درجه سانتیگراد برگزار میشود، بنابر آنچه پزشکان حاضر در حج نیز تا کنون گزارش کردهاند گرمازدگی یکی از رایجترین بیماریها بین زائران بوده است.
مقامات سعودی گفتهاند بیش از 32 هزار کارمند بهداشت و درمان و هزاران آمبولانس برای درمان موارد گرمازدگی، کمآبی بدن و خستگی در منطقه منا در حالت آمادهباش هستند.
سفر حج یک مراسم پرهزینه است، اما حضور در آن برای بیشتر مسلمانان اهمیت دارد، حتی اگر درگیر جنگ، فقر یا اشغال و محاصره باشند. بنابر گزارش الجزیره در حج امسال چهار گروه از حجاج هفته گذشته غزه (فلسطین) را ترک کردند، در همین حال، زائران شمال غرب سوریه از گذرگاههای مرزی با ترکیه عبور کردند و یمنیها سوار بر اولین پرواز مستقیم به عربستان سعودی از سال 2016، برای زیارت و انجام مناسک حج به عربستان آمدهاند.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی رفاه و تعاون