مهمترین اقدام در مقابله با "گرد و غبار" پرداخت حقابه تالابها و رودخانههاست
یک کارشناس محیط زیست گفت: مسئله اصلی که در مدیریت پدیده گرد و غبار وجود دارد و ما از آن غافل هستیم، پرداخت حقابه تالابها و رودخانهها است که خشکیدن آنها کانونهای اصلی گرد و غبار داخلی را ایجاد کرده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، با تشدید گرمای هوا، بار دیگر گرد و غبار در استانهای مختلف کشور پراکنده شده و تاکنون 10 استان را درگیر کرده است. شدت این پدیده در برخی استانهای بیشتر بوده است؛ به عنوان مثال سهشنبه هفته تایید گذشته ادارات و مراکز دولتی استان قم و امروز نیز ادارات استان یزد تعطیل شد.
در این رابطه، محسن موسوی خوانساری؛ کارشناس محیط زیست به تسنیم گفت: مسئله اصلی که در مدیریت پدیده گرد و غبار وجود دارد و ما از آن غافل هستیم، این است که ما حقابه زیست محیطی تالابها و رودخانهها را قطع کرده و به بخش کشاورزی دادهایم. ما این کانونها را ایجاد کردیم و حالا به جای اینکه این عامل را متوقف کنیم، رو به کارهای زیربنایی مانند مالچپاشی میاوریم درحالی که این راه حلها کافی نیست.
تشدید اثرات سوء "بادهای 120 روزه سیستان" به دنبال خشکی تالاب هامونوی ادامه داد: راه حل اصلی مقابله با گرد و غبار که لازم است مدیران ارشد کشور به آن توجه کنند، پرداخت حقابه تالابها و رودخانهها است که خشکیدن آنها کانونهای اصلی گرد و غبار داخلی را ایجاد کرده است. باید دلیل تشدید گرد و غبار در فلات مرکزی را سدهایی بدانیم که در این استانها ساخته شده و عدم رهاسازی حقابه زیست محیطی با وجود ساخت این سدها مختل شده است.
این کارشناس تأکید کرد: پرداخت حقابه باید در سیاستهای کلی کشور و به ویژه برنامه هفتم توسعه دیده شود.
موسوی خوانساری با اشاره به تشدید گرد و غبار در قم گفت: استاندار قم در جلسهای که اخیراً با سازمان برنامه و بودجه برای تأمین اعتبار به جهت کنترل گرد و غبار قم داشت، بر شناسایی کانونهای گرد و غبار، افزایش بودجه برای کنترل گرد و غبار و افزایش درختکاری در ناحیه شرقی غم را پیشنهاد کردند درحالی که مسئلهای که اهمیت دارد پرداختن به دریاچه نمک قم است.
وی افزود: چهار رودخانه جاجرود، شور، قرهچای و قم رود به دریاچه نمک قم میریزند که بر روی همگی آنها سدهایی ساخته شده و حقابه تالاب پرداخت نشده است؛ در نتیجه این دریاچه روزهای سختی را میگذارد. بعد از ساخت سد بر روی رودخانههای جاجرود، قرهچای و قم رود تنها رودخانه شور بود که سدی روی آن نبود و دریاچه نمک را تغذیه میکرد اما سال گذشته سد نهب در منطقه تاکستان روی آن ساخته شد و همچنین با شروع عملیات سد بالاخانلو در بویین زهرا نیمی از سیلابهای ورودی به دریاچه از سوی رودخانه شور نیز قطع شده است.
کارشناس محیط زیست با بیان اینکه با آبگیری سد بالاخانلو در سال آینده مرگ کامل این دریاچه فرا میرسد، هشدار داد: به دنبال این اتفاق، گرد و غبار شدید قم در سالهای آینده تشدید خواهد شد و معیشت و سلامت مردم قم را مختل کند.
موسوی خوانساری خاطرنشان کرد: پیشنهاد میشود که ساخت سد بالاخانلو فعلاً متوقف شود تا کورسویی برای احیای دریاچه نمک قم باقی بماند.