دوشنبه 1 بهمن 1403

موضع ایران درخصوص تنش های ادلب آشتی طلبانه است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
موضع ایران درخصوص تنش های ادلب آشتی طلبانه است

تهران - ایرنا - دکتر «هادی برهانی» استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت و گو با ایرنا به تحولات اخیر در استان ادلب سوریه و افزایش تنش ها میان آنکارا و دمشق در این منطقه پرداخت و ضمن تمجید از مواضع مقامات ایران در قبال حوادث این منطقه، موضع تهران را در این خصوص آشتی طلبانه خواند.

برهانی به موضع ایران در خصوص افزایش تنش های سیاسی و نظامی میان آنکارا و دمشق در منطقه ادلب سوریه در روزهای اخیر اشاره کرد و گفت: خوشبختانه درک خوبی از ابعاد وخیم افزایش تنش در دولت ایران وجود دارد. این امر در موضع گیری های محتاطانه و آشتی طلبانه مقامات کشورمان مشهود است.

وی به تماس تلفنی دکتر روحانی با «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه هم اشاره و خاطر نشان کرد که این تماس و مواضع وزارت خارجه در این زمینه قابل تامل است. ایران تلاش دارد این بحران از طریق گفت وگو و مصالحه حل شود و از این رو دعوت به برگزاری نشستی در این زمینه کرده است.

آنکارا نگران ورود شبه نظامیان همپیمان خود از ادلب به خاک ترکیه است

کارشناس مسائل خاورمیانه در پاسخ به این سوال که علت بالارفتن تنش ها در منطقه ادلب سوریه و رویارویی مستقیم سوریه و ترکیه در این منطقه چیست، گفت: براساس توافقات قبلی در چارچوب نشست آستانه (میان ایران، روسیه و ترکیه) ترکیه در شمال سوریه حضور دارد و این منطقه (استان ادلب) هنوز به تصرف ارتش سوریه درنیامده است و در مقابل تعداد زیادی از سازمانهای مسلح مخالف حکومت سوریه و همچنین جمعیت زیادی از اپوزیسیون سوری در این منطقه مجتمع و فشرده شده اند.

این استاد دانشگاه تهران افزود: حمله ارتش سوریه برای آزادسازی این مناطق و پیشروی آنها گروه های مسلح از جمله تحریر الشام و غیره را به داخل خاک ترکیه عقب خواهد راند، ورود این تعداد از مسلحان به خاک ترکیه فشار سنگینی را بر دولت آنکارا وارد خواهد کرد.

مقابله آنکارا با دمشق؛ فشار دوسویه مخالفان به حزب حاکم

کارشناس مسائل خاورمیانه البته نگرانی آنکارا از ورود تروریست های حاضر در ادلب به خاک این کشور را تنها دلیل لشکرکشی ترکیه به ادلب و حمله به مواضع ارتش سوریه نمی داند و معتقد است که یک دلیل مهم دیگر نیز وجود دارد و آن بمباران مواضع نیروهای ترکیه و کشته شدن ده ها سرباز این کشور در ادلب است.

دکتر برهانی تاکید کرد که این تعداد بالا از تلفات، دولت ترکیه را در موضع سختی قرار داده است؛ از یکسو احزابی که مخالف حزب حاکم هستند این امر را نشانه ضعف دولت تلقی می کنند و از سوی دیگر هواداران حزب عدالت و توسعه از کشته شدن این تعداد از سربازان خشمگین هستند و به دولت فشار می آورند که انتقام سختی از نیروهای سوری بگیرد. مجموع این عوامل دولت ترکیه را به سوی انجام حملات سنگین علیه مواضع نیروهای سوری سوق می دهد.

تنش های سیاسی و نظامی میان آنکارا و دمشق درپی عملیات آزادسازی استان ادلب سوریه بالا گرفته است

تاثیر منفی ادامه تنش های نظامی در ادلب بر روابط کشورهای منطقه

تحلیلگر مسائل غرب آسیا همچنین معتقد است که ادامه تنش های نظامی در استان ادلب میان ترکیه و سوریه می تواند موجب درگیرشدن نیروهای نظامی حاضر در منطقه و ایجاد بن بست نظامی شود.

استاد دانشگاه تهران تاکید کرد که افزایش تنش ها در ادلب می تواند نیروهای روسیه، ایران، ترکیه و سوریه را درگیر کند و این درگیری بسیار متفاوت از درگیری همپیمانان این کشورهاست و می تواند روابط کشورهای منطقه بویژه ایران و ترکیه را دستخوش تحولات منفی و خطرناکی نماید.

استاد دانشگاه تهران در ادامه افزود: باید تدبیر و تداومم گفت و گوها به حل موضوع ادلب پرداخت و اجازه افزایش هزینه ها و خسارات ها را به فرصت طلبانی که از دور بر طبل جنگ می کوبند، نداد.

استان ادلب در شمال غرب سوریه در هفته های اخیر شاهد درگیری های شدید بین نیروهای ارتش این کشور با تروریست های مورد حمایت برخی کشورهای خارجی به ویژه ترکیه برای آزادسازی آخرین پایگاه اصلی تروریست ها در سوریه است.

ارتش سوریه در ماه های اخیر عملیات خود علیه برای آزادسازی استان ادلب و مقابله با تروریست های مستقر در این استان را که از حمایت های ترکیه برخوردارند، آغاز کرده است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*
موضع ایران درخصوص تنش های ادلب آشتی طلبانه است 2