نامی: اگر پیشگیری نمیشد شاهد تلفات بسیاری در سیل میبودیم / ساخت و سازها نباید در مسیر آب باشد
رئیس سازمان مدیریت بحران گفت: با توجه به اینکه سیل میتواند در دههها و سالهای آینده هم آسیبی برساند باید دقت داشته باشیم. یکی از موارد پیشگیری در آینده دقت در ساخت و سازهاست. خودمان را نباید در مسیر آب قرار بدهیم.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، محمدحسن نامی رئیس سازمان مدیریت بحران پیش از خطبههای نماز جمعه امروز تهران بیان داشت: حامل سلام گرم و صمیمانه ریاست جمهوری اسلامی ایران آیتالله رئیسی به محضر شما نمازگزاران ارجمند هستم.
وی ادامه داد: به دنبال سفر پربرکت مقام معظم رهبری به منطقه زلزلهزده بم در دی ماه سال 1382 و تاکید ایشان بر ایجاد سازمانی که بتواند بین همه دستگاههای اجرایی و سازمانهای عملکننده در بحرانها، وحدت رویه و همگرایی ایجاد کند، سازمان مدیریت بحران ایجاد شد. ومصوبههای ابلاغی رهبری در 9 ماده مبنای تشکیل سازمان مدیریت بحران شد و نهایتاً قانون مدیریت بحران در سال 1387 تعیین شد و به صورت آزمایشی عمل کرد تا اینکه در سال 1398 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و نمایندگان قانون مدیریت بحران تصویب و برای اجرا به این سازمان ابلاغ کردند.
نامی گفت: اساس این قانون بر سه بعد پیشگیری، آمادگی و پاسخ و بازسازی استوار است. عمده کار بر پیشگیری است. از 42 مورد سوانح طبیعی که در دنیا وجود دارد، 21 مورد در دنیا رخ داده یا رخ خواهد داد که مهمترین آنها سیل، زلزله، آتشسوزی، رانش، سرمازدگی، ریزگرد، طوفان، سونامی و... است. ولی عمده سوانح یا بلایا همان زلزله، آتشسوزی و سیل میباشد که اخیراً ما دچار سیل خطرناک بودیم.
وی بیان کرد: سیلی که در هفتههای گذشته کشور ما را مورد هدف قرار داده بود، دوره تکرارش بین 45 تا 50 سال است. یکی از خصوصیات مهم این توده، این است که به صورت نقطهای حجم عظیمی از آب را فرو میریزد. در یکی از روستاها ظرف هفت تا هشت دقیقه، تمامی خانهها که در شیب زمین و بالادست رودخانهها بود شست و پایین آورد. سنگهایی هم از بالای ارتفاع بر روستا فروریخت.
نامی گفت: در منطقه پهنآب نیریز استان فارس که حدود 7 و نیم کیلومتر وسعت دارد و حوزه آبریز رودخانههایی است، تلفاتی داشتیم. عزیزانی از شهرهای اطراف در روز جمعه برای تفرج به اینجا آمدند. سرعت آب باعث شده بود که تعدادی زیادی نتوانند علیرغم اطلاعرسانی از آب خارج شوند. اگر در روز جمعه نبود، شاید تلفاتی نداشتیم. این اتفاق در دهههای گذشته رخ داده بود و فقط چند پل را خراب کرده بود. در آنجا 22 نفر تلفات داشتیم.
رئیس سازمان مدیریت بحران عنوان کرد: با توجه به اینکه سیل میتواند در دههها و سالهای آینده هم آسیبی برساند باید دقت داشته باشیم. در سیل اخیر دیدیم که در مسیر رودخانه خانه ساخته شده بود. سطح رودخانه پوشانده شده بود. یکی از موارد پیشگیری در آینده دقت در ساخت و سازهاست. خودمان را نباید در مسیر آب قرار بدهیم.
وی افزود: در یکی از استانها هفت و نیم میلیون پیامک برای مردم ارسال شده بود. اما تنها به این بسنده نشد و تمامی فرمانداران و بخشداران و معاونان استاندارها حضور میدانی داشتند و از مردم خواستند برخی از مسیرها را تخلیه کنند. اما مورد داشتیم که مردم دوباره برگشته بودند و در دره قرار گرفته بودند. در یکی از مناطق چند موتورسوار از منطقه بیراهه وارد منطقه تفرجگاه شده و متاسفانه دچار سیلزدگی شده و جان خود را از دست داده بودند. بایستی در این زمانها که هشدار به اندازه کافی داده میشود و از مردم خواسته میشود که منطقه را ترک کنند، حتما این کار را انجام دهند. در این دوره یک مدیریت بسیار خوبی از نظر پیشگیری انجام شد، چرا که اگر این کارها نمیشد شاهد تلفات بسیاری بودیم. باید تلاش کنیم تا یک نفر هم تلفات ندهیم. برخی از 82 تلفات به دلیل عدم توجه به دستورات بود.
نامی با تاکید مجدد بر موضوع پیشگیری بیان داشت: در برنامه داریم آبخیزداری در بالادست، آبخوانداری در میان سطح و... انجام بدهیم. حضرت آقا در بخش آبخیزداری میفرمایند که امکان وارد کردن آب به کشور وجود دارد، اما حفظ خاک کار سختی است. بنابراین حفظ خاک برای ما مهم است. کشور ما، 62 درصدش سنگ و 38 درصد خاک است. جایگزین شدن یک متر مکعب خاک نیاز به هشتصد سال زمان دارد. بنابراین آبخیزداری مهم است.
وی گفت: وزیر کشور معتقد است که با یک روش مدیریت جهادی و به کارگیری همه دستگاههای فعال میتوانیم این کار را ظرف یک تا دو سال انجام بدهیم که از موارد مهم در پیشگیری از سیل است. یک استان به عنوان پایلوت انتخاب شده است. استان چهارمحال و بختیاری استان پایلوت است.
نامی خاطرنشان ساخت: در بحث زلزله اگر مصالح را به گونهای فراهم سازیم که تا زلزله هشت ریشتری مقاوم باشد، زلزله پدیده خواهد بود و دیگر بلا نخواهد بود.