دوشنبه 5 آذر 1403

نرخ غذاهای رستورانی پس از تغییرات یارانه ای | جوجه کباب و پلو مرغ چند شد

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
نرخ غذاهای رستورانی پس از تغییرات یارانه ای | جوجه کباب و پلو مرغ چند شد

تعیین قیمت یک پرس غذا در رستوران ها پس از تغییرات یارانه ای سوژه گزارشی است که می خوانیم. تعیین نرخ توسط مدیران رستوران ها (نه نرخ مصوب) هرساعت انجام می شود

رستوران‌ها پس از 2سال فعالیت نصفه و نیمه، چند ماهی است که به شرایط عادی بازگشته‌اند و با تمام ظرفیت خود از مشتری‌ها پذیرایی می‌کنند اما در همین چند ماه، منوی آنها بارها و بارها تغییر کرده است. از نیمه دوم سال گذشته، افزایش قیمت برنج و گوشت قرمز، قیمت بسیاری از غذاهای ایرانی را در رستوران‌های سنتی بالا برد و قیمت فست فودها هم به‌دلیل مشکلات تهیه روغن و نوسان قیمت مرغ و فرآورده‌های گوشتی افزایش یافت.

به‌گفته فعالان این صنف، استقبال مردم از حضور در رستوران‌ها بعد از رفع محدودیت‌های کرونا هنوز به میزان سابق نرسیده که یکی از دلایل آن شرایط اقتصادی بخشی از مشتری‌ها عنوان می‌شود اما با این حال تعداد رستوران‌هایی که توانسته‌اند به‌رغم محدودیت‌ها و افزایش قیمت‌ها، مشتریان خود را حفظ کنند هم کم نیستند.

در خیابان‌ها و مناطقی از شهر تهران که پاتوق‌های خوراکی شناخته می‌شوند، هنوز هم غروب که می‌شود مشتری‌ها برای رزرو میز، پشت در رستوران صف می‌کشند و روی سکوها و در ماشین‌ها منتظر می‌مانند. در روزهای اخیر منوی رستوران‌ها، فست فودها و مراکز تهیه غذا از اعلام قیمت جدید مواد غذایی با شوک مواجه شد. نگاهی به قیمت‌های جدید این مراکز نشان می‌دهد که دست‌کم 30درصد به قیمت تمام اقلام عرضه شده، افزوده شده است.

عادت می‌کنیم

صاحب یکی از فست‌فودی‌های منطقه بلوار فردوس در غرب تهران از تغییرات بالای صد درصدی هزینه‌ها و افزایش 30درصدی قیمت غذاهای عرضه شده می‌گوید و معتقد است؛ نرخ‌های تعیین شده به هیچ عنوان پاسخگوی هزینه‌ها نیست. در منوی این رستوران قیمت هر پرس 4تکه ای مرغ سوخاری از70هزار تومان به تازگی به 91هزار تومان تغییر یافته و انواع برگرها هم به‌دلیل افزایش قیمت نان باگت و مواد گوشتی، همین میزان افزایش قیمت داشته‌اند.

تغییرات قیمت حتی سالادهای بدون پروتئین و سیب زمینی سرخ شده را هم شامل شده؛ زیرا هزینه تهیه انواع سس و همچنین قیمت روغن تا 3برابر افزایش همراه بوده است. میانگین قیمت در منوی این واحد صنفی 90هزار تومان است و ارزان‌ترین آیتم عرضه شده سیب زمینی بدون پنیر با قیمت 35هزار تومان است.

صاحب این رستوران وضعیت فروش خود را به‌رغم تغییرات اعمال شده، به‌نسبت خوب عنوان می‌کند و معتقد است: بعد از تغییرات قیمت مواداولیه، با توجه به موجودی مواد خریداری شده با نرخ قدیم، قیمت‌ها را 30درصد بالا برده‌ایم و اگر هزینه‌ها افزایش یابد ناچاریم برای تامین حقوق پرسنل باز هم افزایش قیمت داشته باشیم اما معتقدم مردم به‌زودی به قیمت‌های جدید عادت می‌کنند.

کاهش سود برای حفظ مشتری

در رستوران‌هایی که غذاهای سنتی ایرانی و اروپایی را بر پایه گوشت عرضه می‌کنند، قیمت‌ها بسیار بالاتر از فست فودی‌هاست. در یکی از این رستوران‌ها افزایش قیمت استیک در روزهای اخیر 70هزار تومان بوده و بشقاب استیک از 260هزار به 330هزار تومان رسیده است. سالاد سزار هم از 123هزار به 163هزار تومان رسیده است. کباب برگ از 243هزار به 273هزار تومان رسیده و در دیگر اقلام هم به همین میزان افزایش دیده می‌شود.

با این حال گردانندگان این نوع رستوران‌ها تأکید دارند نرخ‌های درج شده در منو، کف قیمتی است که می‌توان با توجه به هزینه تهیه مواداولیه برای غذاها تعیین کرد و بعد از افزایش قیمت‌های اخیر نیز با کم کردن از سود تلاش شده مشتری‌های رستوران حفظ شوند. در منوی این رستوران تنها غذای بدون تغییر قیمت، بشقاب سبزیجات است و حتی سالادهای عرضه شده هم به‌دلیل کاربرد نان، مرغ و تخم مرغ در تهیه آنها یا سس‌شان، افزایش قیمتی دست‌کم 15هزار تومانی داشته‌اند. اغلب صاحبان رستوران‌ها، حفظ توان رقابت را دلیل کم کردن از سود عنوان می‌کند و معتقدند با توجه به فراوانی رستوران و مراکز رقیب در منطقه، اگر از کیفیت غذاهای عرضه شده کم شود و یا قیمت‌ها بیش از این بالا برود، حفظ مشتری امکان‌پذیر نیست.

20تا 40درصد گران کردیم

خبرنگار همشهری می‌نویسد: در رستورانی که تنها غذاهای سنتی ایرانی عرضه می‌شود، تغییرات کلی قیمت در منو بین 20تا 40درصد بوده است. قیمت پلو خورش‌های ایرانی 30درصد، قیمت انواع کباب مرغ و گوشت 40درصد و قیمت سالادها 20درصد بالا رفته است.

صاحب رستوران معتقد است: اگر قرار بود سود قبل را ببریم باید حداقل 60درصد قیمت‌ها را بالا می‌بردیم اما با توجه به کشش منطقه تغییرات بیش از این، رستوران را از مشتری خالی می‌کرد. در منوی جدید این رستوران پلو خورش قیمه بادمجان 88هزارتومان، پلو خورش قورمه سبزی 80هزارتومان، جوجه کباب 105هزار تومان و کباب سلطانی 183هزار تومان قیمت‌گذاری شده است. ارزان‌ترین غذای این رستوران کشک بادمجان است که 40هزار تومان قیمت خورده است.

بررسی نرخ غذاهای رستورانی پس از تغییرات یارانه ای

گزارش گر روزنامه خراسان هم نوشت یک پرس غذا در مشهد با 3 قیمت؛ البته هنوز نرخ مصوب اعلام نشده است. تعیین قیمت یک پرس غذا در رستوران ها پس از تغییرات یارانه ای سوژه گزارشی است که می خوانیم. تعیین نرخ توسط مدیران رستوران ها (نه نرخ مصوب) هرساعت انجام می شود لذا باید خود را به فال حافظ سپرد و وارد رستوران شد.

وارد یکی از رستوران‌های اطراف حرم می‌شوم. مدیر رستوران به همراه مردی که به نظر می‌رسد شریکش باشد، نزدیک در پشت میز خود نشسته و مشتری‌ها نیز هرچند کم، در فاصله‌ای دورتر در انتهای سالن سر میزهایشان هستند. بعضی مشغول غذا خوردن هستند و تعدادی هم منتظر نشسته‌اند، از مدیر رستوران سؤال می‌کنم بعد از تغییر قیمت‌ها شما نیز افزایش قیمت داشته‌اید؟ به مانیتور بزرگ پشت سرش که قیمت‌ها روی آن نشان داده می‌شود، اشاره می‌کند و می‌گوید: «تقریباً هر غذایی 5-6 هزار تومان گران شده است، حقیقتش این است ما ترجیح می‌دهیم افزایش قیمت چشمگیری نداشته باشیم تا مشتری را از دست ندهیم.» روی مانیتور مغازه چلومرغ 50 هزار تومان و قیمه 40 هزار تومان دیده می‌شد. مرد جوانی که کنارش نشسته دنباله حرفش را می‌گیرد و ادامه می‌دهد: «البته ما عملا ضرر می‌کنیم.» صاحب رستوران نگاهی به او می‌اندازد و می‌گوید: «ضرر نه! سود زیادی نمی‌کنیم ولی من فکر می کنم اوضاع بهتر می‌شود، می بینید که قیمت مرغ در چند روز اخیر کم شده است.» از او پرسیدم روغن را به راحتی تهیه می‌کنید؟ که گفت: «روغن که واقعا سخت گیر می‌آید ولی چون ما مشتری دایمی هستیم، فروشنده‌هایی که از قبل با ما کار می‌کردند به اندازه‌ای کافی در اختیارمان قرار می دهند» و در جواب این سؤال که آیا وضعیت جدید بر تعداد مشتری‌های شما تأثیری داشته است یا نه؟ اضافه کرد: «تقریبا یک چهارم کاهش مشتری داشتیم.»

نرخ‌نامه جدید نداریم

در رستورانی دیگر، وقتی از شرایط و اوضاع کار پرسیدم، صاحب رستوران نفسی عمیق کشید و گفت: «واقعا نمی‌دانم چه بگویم که گله کردن نباشد.» در همین حین مرد جوانی که به همراه دو خانم پشت یکی از میزها نشسته بود و تنها مشتری‌های رستوران محسوب می‌شدند به سمت ما آمد و در حالی که منوها را روی میز می‌گذاشت گفت دو تا چلو مرغ با دوغ و سالاد شیرازی، خانمی که مسن‌تر بود با صدای بلند گفت: مگه خودت سالاد نمی‌خوری؟! مرد جوان گفت نه. صاحب مغازه منوها را سمت من گرفت و گفت: «ببین، همون قیمت‌های قبله، ما منو رو عوض نکردیم، خود شما باشی 60 هزار تومان برای یک پُرس مرغ پول می دی؟» به منو نگاه کردم مرغ 54 هزار تومان، هنوز نگاهم روی منو بود که صاحب مغازه ادامه داد: «ما اجاره مغازه نمی‌دهیم ولی تغییر قیمت که تنها برای مرغ و روغن نیست، برنج هم افزایش قیمت داشته است.» از او پرسیدم برایتان نرخ‌نامه جدید ارائه نشده؟ گله‌مند نگاهم کرد و به نرخ نامه ای که گوشه دیوار نصب بود، اشاره کرد و گفت: «نه، تازه همان نرخ نامه هم به روز نیست چون تغییراتی را که از زمان مصوب شدن آن به وجود آمده، در نظر نگرفته بود، به همین دلیل من همیشه فاکتورهایم را دم دست دارم تا تعزیرات که می‌آید، نشان دهم.»

افزایش قیمت در آشپزخانه‌ها

در ادامه به آشپزخانه‌ای در حاشیه شهر رفتم، آشپزخانه‌ها به علت تعداد بالای سفارش، در حالت معمول قیمتی پایین‌تر از رستوران دارند اما الان می شود گفت قیمت‌شان یکی شده است. هر پُرس مرغ که تا دو هفته پیش 35 هزار تومان بوده، اکنون 50 هزار تومان و قیمه که پیشتر 32 هزار تومان بوده است، اکنون 45 هزار تومان به فروش می‌رسد. البته صاحب آشپزخانه معتقد بود کاهشی که در قیمت مرغ در حال روی دادن است، مسلما در قیمت تأثیرگذار خواهد بود ولی از کمبود روغن در بازار گلایه داشت. به گفته مسئول فروش آشپزخانه‌ای در منطقه حجاب قاسم‌آباد، قیمت هر پرس مرغ 52 هزار تومان و قیمه 40 هزار تومان بود. از او پرسیدم طی روزهای گذشته و بعد از شروع طرح اصلاح قیمت‌ها آیا افزایش قیمت داشته‌اید که پاسخ داد: «بله، حدود هفت هزار تومان در هر غذایی افزایش قیمت داشته‌ایم.»

هم اکنون دیگران می خوانند
نرخ غذاهای رستورانی پس از تغییرات یارانه ای | جوجه کباب و پلو مرغ چند شد 2