نرخ مرکز مبادله باید نرخ مرجع بازار طلا و ارز شود / برنامه تخصیص ارز کشور مقصد به جای دلار برای مسافران
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی گفت: از ابتدا اعلام کردیم سیاست ما در اقتصاد «تثبیت» است. منظور از تثبیت، کاهش بیثباتی نرخ ارز است که باید این را به حداقل برسانیم. یعنی باید بتوانیم نرخ بیثباتی را به زیر 5 درصد برسانیم. فرزین درخصوص ابزارهای کنترل نرخ ارز گفت: با عملیات سوآپ عرضه ارز را زیاد کردیم، بطوریکه در برخی مواقع، ارز اضافه میآید. یک...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی گفت: از ابتدا اعلام کردیم سیاست ما در اقتصاد «تثبیت» است. منظور از تثبیت، کاهش بیثباتی نرخ ارز است که باید این را به حداقل برسانیم. یعنی باید بتوانیم نرخ بیثباتی را به زیر 5 درصد برسانیم.
فرزین درخصوص ابزارهای کنترل نرخ ارز گفت: با عملیات سوآپ عرضه ارز را زیاد کردیم، بطوریکه در برخی مواقع، ارز اضافه میآید. یک ابزار دیگر فوروارد است که باید یک سیستم پوشش بیمهای در کنار آن تعریف کنیم و از صندوق تثبیت برای این کار استفاده میکنیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه صندوق تثبیت ارز، صرفا برای ارز طراحی شده گفت: این صندوق خطرات یا ریسکهای آتی را در یک دوره مشخص که بهطور معمول 6 یا 9 ماه است، پوشش میدهد.
وی افزود: در مرکز مبادله به دنبال این هستیم ریسک نوسانات نرخ ارز را با ابزارهای مالی کاهش دهیم. برای این کار از زمانهای کوتاه شروع کرده و به زمانهای بلند میرسیم.
فرزین اظهار کرد: در تلاش هستیم ارزهای محلی را جایگزین دلار و یورو کنیم، مانند آن اتفاقی که در اربعین افتاد. ارزهای محلی نسبت به دلار و یورو نوسانات بیشتری دارند، ولی به دنبال این هستیم با عراق و ترکیه این کار را پیش ببریم. همچنین قصد داریم استفاده از دلار و یورو را حداقل در معاملات خرد کاهش دهیم.
وی عنوان کرد: باید به این سمت برویم که نرخی که در اینجا اعلام میشود نرخ مرجع شود. تلاش ما این است به بازار علامتدهی کنیم.
وی گفت: مرکز مبادله ارز و طلا در ابتدای راه است و باید تجربه سایر کشورها را بررسی کنیم و در نهایت از روشهای بومی خود استفاده کنیم تا نوسانات را کنترل کنیم؛ زیرا نرخ ارز ما شناور نیست و بیشتر خزنده است و این امر سبب میشود در مواقعی تجار آسیب ببینند.
رئیس کل بانک مرکزی درخصوص انتظارات تورمی گفت: انتظارات مردم روی نرخ ارز نقش منفی گذاشته است. این انتظارات باعث بیثباتیهایی در نرخ ارز میشود که البته این موضوع بعد از اقدامات بانک مرکزی کمتر شده است و بررسیها نشان میدهد انتظارات تورمی کاهش پیدا کرده است. البته متغیرهای اقتصادی دیگر هم مانند بودجه و نقدینگی و... روی نرخ ارز تاثیرگذار است.
فرزین ادامه داد: بر اساس آمار، 26.4 درصد نرخ رشد نقدینگی است و هدف ما این است که تا پایان سال به 25 درصد برسد.
وی گفت: تجار اگر مشکلی برای تامین ارز خود دارند، به مرکز مبادله مراجعه کنند. این اوراق جدید، برای این است که منابع ارزی را در پروژهها استفاده کنیم. اوراق مرابحه ابزار مطمئنی است برای اینکه پروژهها پیش برود و حتی افراد، با خارج از کشور میتوانند شراکت کنند.
رئیس کل بانک مرکزی درپایان افزود: هدف ما این است اگر تورم را کنترل میکنیم آسیبی از سمت بانک مرکزی به رشد نرسد. درواقع سیاستهای پولی و ارزی باید به گونهای باشد که تامین مالی و رشد در کشور ادامه پیدا کند.