یک‌شنبه 30 دی 1403

نقش‌آفرینی تشکل‌ها و احزاب در انتخابات 1400

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نقش‌آفرینی تشکل‌ها و احزاب در انتخابات 1400

تهران - ایرنا - احزاب و تشکل‌ها در دهه‌های اخیر تاثیر فراوانی در چگونگی شکل‌گیری نظام‌های انتخاباتی داشته‌اند. بر این اساس بررسی تاثیر مثبت و منفی این گروه‌ها بر نحوه برگزاری انتخابات در 1400 و انتخاب مدیران تصمیم‌ساز و اجرایی و تعیین ساختارهای اجتماعی جوامع ضروری به نظر می‌رسد.

گروه ها و احزاب مختلف همواره در برگزاری انتخابات پرشور نقشی تاثیرگذار داشته‌اند و حضور افراد دارای سلایق متفاوت در صحنه رقابت، سبب افزایش انگیزه مشارکت فعال مردم در این عرصه سرنوشت ساز شده است تا نظام سیاسی خود را در مسیر رسیدن به اهدافش یاری رسانند. چنانچه تحکیم پایه‌های نظام و مردم‌سالاری دینی با حضور جریان‌ها و بازیگران عرصه‌های مختلف امکان پذیر است و به طور قطع یکی از بازیگران عرصه سیاست جامعه، تشکل‌ها و احزاب سیاسی هستند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی این انتخابات پرداخته اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

رصد مدام امنیتی تا سال پر انتخابات 1400

روزنامه اعتماد با درج گزارشی نوشت: اوایل تیر ماه بود که حسن روحانی در قامت رییس‌جمهوری، سال 99 را «سال سخت» توصیف کرد که مجموعه فشارهای روانی، اقتصادی و بحران سلامت ایجاد شده، آن را از هر سال دیگری متفاوت ساخته است. در همین راستا جمال عرف معاون سیاسی کشور، به مساله انتخابات اسفند ماه 98 اشاره و تاکید کرد که «4 اصل مشارکت، رقابت، امنیت و سلامت را به عنوان ارکان انتخابات»، در کانون توجه و برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات وزارت کشور، مدنظر بوده و در حوزه «امنیت و سلامت» که حوزه تخصصی و از وظایف ذاتی وزارت کشور در جریان برگزاری انتخابات است، بهترین عملکرد را در انتخابات سال گذشته داشته است. به گفته عرف مرحله دوم انتخابات که قرار بود فروردین ماه 99 برگزار شود، به‌دلیل شیوع کرونا به شهریور ماه امسال موکول شد که البته همچنان اخذ نظر ستاد ملی مدیریت کرونا برای برگزاری انتخابات در زمان تعیین شده، ارجح خواهد بود. معاون سیاسی وزیر کشور علاوه بر صحبت از امنیت و رصد اوضاع سیاسی در سال جاری، سال 1400 را نیز سالی مهم توصیف کرد که قرار است وزارت کشور 4 انتخابات برگزار کند؛ انتخابات ریاست‌جمهوری، شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری برگزار که وزارت کشور در حال فراهم کردن زمینه‌های برگزاری آنهاست و به گفته عرف، قطعا مساله «امنیت» و «اوضاع سیاسی» در سال پرانتخاباتی چون 1400 از اهمیتی بسزایی برخوردار خواهد بود.

اصولگرایان هم ناگزیر از «اصلاح» هستند

محمدصادق جوادی‌حصار تحلیلگر مسائل سیاسی، در گفت وگو با روزنامه آرمان ملی می گوید: یک طیف به اصلاحات حداقلی و در قدرت اکتفا می‌کند حتی به یک گزینه حداقلی در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده نیز فکر می‌کند. این طیف معتقد است در درون جریان حاکم عده‌ای هستند که تلاش می‌کنند ما را در شرایطی قرار بدهند که در مقابل آنها بایستیم و پس از آن عنوان کنند شما هم ادامه‌دهنده همان رفتارهای ابتدای انقلاب هستید. به همین دلیل می‌خواهند این طیف را از گرودنه تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی برای جامعه حذف کنند. هنگامی که ما در صحنه حتی در سطوح میانی نیز قرار نداشته باشیم مسیر برای حرکت به سمت تمامیت‌خواهی همواره خواهد شد. این عده معتقدند اگر ما نمی‌توانیم به 100 برسیم حداقل به 50 یا 60 اکتفا کنیم. نمی‌توان سیاه و سفید به قضیه نگاه کرد و عنوان کرد یا 100 یا هیچ. برخی معتقدند این رویکردی بود که آقای هاشمی در فضای سیاسی ایران دنبال می‌کرد و کسانی که امروز از آن حمایت می‌کنند تئوریزه‌کنندگان مشی اعتدالی آقای هاشمی هستند. طیف اصلاح‌طلبان اصیل معتقدند چه تضمینی وجود دارد هنگامی که تزاحم قدرت ایجاد می‌شود و تقابل مدافعان مردم با گروه‌های منفعت‌طلب درون رخ می‌دهد این گروه به نتیجه دلخواه و مطلوب خود دست پیدا کند. برای اینکه اختلافات این دو گروه در یک نقطه پایان پیدا کند باید به هر دو گروه فرصت داد برنامه‌های خود را به جامعه عرضه کند تا مردم تصمیم بگیرند کدام برنامه بیشتر دغدغه‌های آنها را مرتفع می‌کند. ما باید بپذیریم بخشی از رفتاهای سیاسی و اجتماعی باید در متن جامعه تحلیل شود. جامعه باید سود و زیاد هر رویکرد را مشاهده کند، سپس نسبت به یکی از این رویکردها اقبال نشان بدهد.

برگزاری چهار انتخابات همزمان در 1400

روزنامه ابتکار در گزارشی آورده است: معاون سیاسی وزیر کشور گفت: در سال آینده چهار انتخابات ریاست جمهوری، شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان دوره‌ای مجلس و خبرگان را داریم که از همین الان در حال فراهم کردن زمینه‌ها برای برگزاری این انتخابات‌ها هستیم. در برگزاری انتخابات‌های پیش رو، تابع تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم. جمال عرف معاون سیاسی وزیر کشور در نشست مدیران ارشد وزارت کشور با معاون اول ریاست جمهوری با تاکید بر این‌که «معاونت سیاسی وزارت کشور با سه کارکرد سیاسی، انتخاباتی و تقسیمات کشوری در راستای پیشبرد اهداف عالیه دولت عمل می‌کند»، اظهار کرد: محور و اساس برنامه‌ریزی ما بر چهار مولفه آرامش، امنیت، آزادی و پیشرفت منطبق است. معاون وزیر کشور با اشاره به کار ویژه امور سیاسی وزارت کشور گفت: ساماندهی تحزب و فعالیت تشکلهای سیاسی در قالب کمیسیون ماده 10 احزاب صورت میگیرد. در کشور حدود 118 حزب دارای مجوز دار که خود را با مفاد قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی تطبیق دادهاند، در حال فعالیت هستند. این در حالی است که در نظامات سیاسی پیشرفته، اغلب 10 الی 15 حزب به معنی واقعی کلمه فعالیت دارند. وی در ادامه با تاکید بر این‌که «طبق برنامه دولت در تلاش برای توسعه فعالیت احزاب در کشور هستیم»، تصریح کرد: در دولت یازدهم و دوازدهم به سمت تسهیل فعالیت‌های حزبی حرکت کردیم تا احزاب حضور پر رنگی در نظام مدیریتی کشور داشته باشد. عرف در ادامه به کارویژه دیگر معاونت سیاسی وزارت کشور در حوزه رصد و پایش فضای سیاسی کشور اشاره کرد و گفت: تلاش داریم با تحلیل درست و واقعی از اوضاع و احوال سیاسی کشور، اقدامات لازم را برای مدیریت اتفاقات سیاسی در کشور صورت دهیم. وی افزود: مساله انتصابات از دیگر حوزه های مهم کارکردی معاونت سیاسی وزارت کشور است که در این عرصه سعی داریم از رهگذر تعامل سازنده با سایر نهادها به خصوص مجلس شورای اسلامی با حفظ استقلال دولت، انتصابات را در فرمانداری‌ها و حوزه‌های اجرایی در بخش‌های استانداری انجام دهیم.

چانه زنی یک امر سیاسی است

حسین الله کرم تحلیلگر مسائل سیاسی، در گفت وگو با سایت نامه نیوز گفت: چانه زنی اساسا یک امرسیاسی است که عمدتا با ارائه نامزدهای متعدد آغاز می شود و با ائتلاف به نتیجه نهایی می رسد. از سویی دیگر ارائه چند نامزد به حاکمیت نیز امکان بیشتری در تأییدصلاحیت می دهد. این وضعیت با تأیید دکتر معین در سال 84 مشاهده شد. گاهی از مواقع احزاب و گروه های سیاسی تعدادی نامزد معرفی می کنند تا بتوانند قبل و بعد از تأیید صلاحیت وارد ائتلاف شوند. احزاب به خوبی می دانند که برخی نامزدهای معرفی شده آنها طبق قانون اساسی نمی تواند بر اساس قانون رجل سیاسی تأیید صلاحیت شوند، لذا از نام آنها در ائتلاف های قبل از تأییدصلاحیت بهره می گیرند. مثل آقایان ابوترابی، زاکانی و لنکرانی که در سال 92 برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردند. برخی نامزدها نیز بعد از مرحله تأییدصلاحیت نامزدها وارد ائتلاف می شوند مانند آقایان عارف و جهانگیری و قالیباف که این نقش را در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 و سال 96 ایفا کردند. طرح احیای سرمایه اجتماعی به اصلاح طلبان امکان بازی در دو جبهه اپوزیسیون قانونی و اپوزیسیون غیرقانونی را می داد. تا از یکسو بتوانند استراتژی «فشار از پایین» را در اعتراضات آینده، فعال کنند و از طرف دیگر نامزد خود را با استفاده از استراتژی «فشار از بالا» در قالب مشارکت حداکثری وارد انتخابات ریاست جمهوری 1400کنند.

یکسال مانده تا انتخابات 1400

روزنامه آفتاب یزد، با درج گزارشی آورده است: حالا یک سال مانده به انتخابات 1400 اصلاح‌طلب و اصول‌گرا همه هم و غم را گذاشته‌اند بر اینکه چه کاندیدایی معرفی کنند و چه کسی برنده انتخابات می‌شود! جریان‌هایی که از درون هرکدامشان چهل حزب بیرون می‌زند اما هیچ یک تا کنون یک برنامه سه صفحه‌ای روی کاغذ ننوشته که به مردم اعلام کند حزب ما این برنامه را ارائه داده است اگر دولت و مجلس توجهی ندارند اما ما به عنوان یک جریان و حزب سیاسی با بررسی‌های کارشناسی به این نتیجه رسیده ایم! آیا از این طریق نمی‌توان برای 1400 تبلیغ کرد؟ جریان‌هایی که از نوشتن سه صفحه برنامه اقتصادی در وضعیت فعلی عاجز هستند، بود و نبودشان در قدرت چه فرقی به حال مردم می‌کند؟

رسانه های اصولگرا

بازگشت احمدی نژاد

به گزارش روزنامه کیهان، درباره ادعای این که مجلس جدید دنبال بازگشت احمدی‌نژاد است باید گفت افراطیون مدعی اصلاحات بهتر از هر کس می‌دانند که امکان بازگشت احمدی‌نژاد به عرصه سیاست وجود ندارد.

رای جریان اصلاح طلب

ناصر قوامی فعال سیاسی، در گفت‌وگویی با سایت تابناک می گوید: اگر همین فردا یکی مثل صادق زیباکلام یا سیدمحمد خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری تأیید و نامزد شوند می‌بینید که باز سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان به جریان می‌افتد و رأی می‌دهند. اینکه بخواهیم پزشکیان را به عنوان اصلاح‌طلب به مردم قالب کنیم، خب، مردم رأی نمی‌دهند، چون پزشکیان اصلاح‌طلب نیست. مردم دیگر به امثال پزشکیان و عارف رأی نمی‌دهند. پزشکیان دو الی سه دوره در مجلس بوده چه معجزه‌ای کرده که بخواهیم برای سال 1400 وی را مطرح کنیم. اصلاح‌طلبان پس از باخت در انتخابات مجلس، دم از عدم شرکت در انتخابات 1400 می‌زنند، اما همزمان از هم اکنون، هر روز چندین مصاحبه و یادداشت و موضع‌گیری در مورد انتخابات سال آینده دارند.

مردم از اصلاح‌طلبان و اصولگرایان سیاست‌زده عبور کرده‌اند

محمود عباس‌زاده فعال سیاسی در گفت وگو با خبرآنلاین گفت: انتخاباتی که با محوریت فعالیت احزاب شکل می گیرد و رقابت به جای اینکه بین افراد باشد بین احزاب باشد، یا نامزدها از داخل حزب شرکت می کنند، در دنیا اثبات شده است که کارآمدی این شیوه بیشتر است. یک حزبی که شناسنامه دارد عده و عده دارد در مقابل کوتاهی ها و ناکارآمدی های مدیران و تیم برآمده از خودش پاسخگو است و این خیلی خوب است. ما باید به این سمت برویم. اولین شرطش این است که شما یکسری احزاب خودساخته برامده از متن مردم و شکل گرفته از پایین جامعه داشته باشید، حزبتان مانیفست و اساسنامه و مرامنامه در چهارچوب قانون داشته باشد و عده وعده مثل یک اتوبوس که در ایستگاه های مختلف می ایستد و مسافر پیاده و سوار می کند، یک حزب هم باید سالانه طبق اساس نامه خودش کنگره و مجمع برگزار کند و اجازه دهد ارکان حزب، با یک ساز و کار دموکراتیک انتخاب شوند و بالا بیایند و هوادار پیدا کند و هوادارانش رشد سیاسی پیدا کنند و در حوزه های سیاست، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ نظر و برنامه ارائه دهند و مبانی نظری خودشان را اعلام کنند و نهایتا در ذهن مردم شناسنامه داشته باشند. ما اینجور احزاب را یا نداریم یا خیلی کم داریم. ملاقات و دیداری با ایشان نداشته ام و نظرشان را نپرسیده ام، به نظر من انتخابات 1400 تحت تاثیر عملکرد مجلس یازدهم قرار خواهد گرفت، یعنی یکی از مهمترین مؤلفه هایی که در سرنوشت انتخابات 1400 مؤثر خواهد بود عملکرد مجلس یازدهم است، چون اکثر نیروهای آن از نیروهای اصولگرا هستند و خیلی از نیروهایی که در مجلس هستند در دولت نهم و دهم هم مسؤلیت داشتند و بعضی از کمیسیون های اصلی مجلس از همین دوستان هستند و اینها به قضاوت مردم کمک می کند. به نظر من کسانی که برای ریاست جمهوری 1400 کاندیدا خواهند شد یک نیم نگاهی به عملکرد مجلس خواهند داشت.

*س_برچسب‌ها_س*