نمایشگاه حسن روح الامینی در موزه هنرهای شرقی مسکو
نجات دختران، ام ابیها، امیرالمومنین (ع)، حسرت جبرائیل، نسل بتشکن، ابنالحسن، مرج البحرین، شمع بیتالمال، هوالغنی، معرکه آب، بابا، وداع، اسیران و خورشید زندان که داستان زندگی اهلالبیت علیهم السلام را روایت میکنند، اسامی آثاری هستند که در نمایشگاه روح الامین با عنوان «دلنگاره» به بازدیدکنندگان موزه عرضه میشود.
در ابتدای مراسم افتتاحیه الکساندر سدوف رییس موزه هنرهای شرقی مسکو اظهار داشت: ما سعادتمند هستیم که با کمک به برگزاری این نمایشگاه هنرمند معاصر و مشهور ایرانی، بینندگان روس را با زندگی هنری کشور بزرگ ایران آشنا کنیم. از آثاری که در این نمایشگاه امروز مشاهده میکنیم، به سطح عالی هنر و فرهنگ معاصر ایران پی میبریم. برای ما افتخار بزرگی است که در موزه خود میزبان هنرمندان و مهمانان عالیقدر جمهوری اسلامی ایران باشیم.
وی با اشاره به استقبال موزه هنرهای شرقی مسکو از ایده رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این نمایشگاه گفت: ما با هنر معاصر ایران آشنایی کمی داریم و از تداوم چنین نمایشگاههایی که موجب معرفی فرهنگ و هنر ایران امروز به روسها می شود خرسند میشویم.نمایشگاهی حول محور شخصیت ام ابیها سپس حسن روح الامینی نیز ضمن تشکر از شرکت کنندگان در مراسم افتتاحیه با تقدیم سلام و تحییات به حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا (س) خطاب به بازدیدکنندگان گفت: در فرهنگ شیعی ایشان را به ام ابیها میشناسند. این نمایشگاه حول محور شخصیت ایشان، پیامبر اسلام، همسر و فرزندانشان از جمله حضرت سیدالشهداست. ما اعتقاد داریم که حق و هدایت متعلق به ایشان، امیرالمومنین و فرزندانشان است.
هنرمند برجسته کشورمان ادامه داد: بنده به عنوان یک عضو کوچک جامعه هنری میخواهم عشق خود را با شما از طریق آثارم به اشتراک بگذارم وامیدوارم در این نیت موفق باشم. ما ملت ایران و دوستانمان در کشور روسیه بیش از گذشته به یکدیگر نزدیک هستیم و امیدورام تک تک شما را در ایران ببینیم و مهماننوازی خود را به شما نشان دهیم.
در ادامه کاظم جلالی سفیر کشورمان در روسیه ضمن تبیین جایگاه هنر در انتقال ارزشهای الهی گفت: به هنرمند توانای کشورمان تبریک میگویم که توان هنری خود را به شکلی هدفمند، وقف ایدههای پایدار بشری کردهاند. ایشان با رویکرد هنرمندانه خود پل بزرگی بر حقایق ارزشمند و فراموش نشدنی تاریخی ایجاد کردند. هنر ایشان صرفا مبتنی بر تخیل نیست اگرچه هر هنری بهرهای از تخیل دارد اما تلاش کردهاند حقایق تاریخی را به شکلی برجسته نشان دهند.
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود اشاره کرد: یکی از بزرگترین حقایق تاریخی حقیقت زندگی حسین بن علی (ع) است. امام حسین پیشتاز حرکت به سوی نورانیت در تاریخ است. امام حسین (ع) مظهر ایستادگی در برابر همه شیاطین است که با قدرت در مقابل ایشان صفآرایی کرده بودند. امام حسین (ع) مظهر طریق ایستادگی بر حقیقت است.سفیر کشورمان ادامه داد: راه نجات امروز بشریت نیز بازگشت به راه امام حسین است. هر انسان آزاده ای نیازمند این است که گذری به زندگی ایشان داشته باشد. ملت ایران نیز 43 سال در راه امام حسین (ع) ایستادگی کردهاند. امام حسین (ع) متعلق به همه بشریت است و فقط متعلق به مسلمین و شیعیان نیست. نقش برجسته هنرمند ما در اینجا مشخص است که برای نشان دادن حقیقت تلاش میکند. این هنرمندان و آثارشان بی قیمت هستند.
جلالی در پایان اظهار داشت: از این ترکیب زیبا که در مسکو بوجود آمد بسیار متشکریم؛ ایده رایزنی فرهنگی و استقبال موزه هنرهای شرق مسکو که این ایده را تبدیل به عمل نمود و حضور آثار هنری هنرمند مشهور ایران آن را به نهایت رساند.
در بخش دیگری از این مراسم ایلیا زایتسف معاون موزه هنرهای شرقی مسکو و مسئول برگزاری نمایشگاه «دل نگاره» گفت: بسیار خرسند هستم که کمک به برپایی این نمایشگاه در سرنوشت من قرار گرفت. ما در زمان اندکی مقدمات برگزاری نمایشگاه را فراهم کردیم و همکارانم در موزه برای اجرای شایسته آن بسیار تلاش کردند.
وی با اشاره به مفهومی بودن آثار عرضه شده در این نمایشگاه گفت: با توجه به اینکه مخاطبان روس با پیشینه موضوعاتی که آثار این نمایشگاه بر مبنای آن خلق شدهاند آشنا نیستند برای هر تابلو یک معرفی مفهومی حاوی روایت تاریخی آن نوشته شده است.
روسها با آثار معاصر ایران زیاد آشنا نیستند سپس مسعود احمدوند رایزن فرهنگی سفارت ج. ا. ایران در روسیه ضمن تشکر از وزارت فرهنگ فدراسیون روسیه، رئیس موزه هنرهای شرقی و معاون ایشان آقای زایتسف جهت کمک به برگزاری این نمایشگاه گفت: از هنرمند برجسته ایران برادر بزرگوارم حسن روح الامینی که ماهها برای خلق این آثار تلاش کردند تشکر میکنم که بدون تلاش خالصانه و همت عالی ایشان برپایی این نمایشگاه مقدور نبود.
وی افزود: همانطور که آقای سدوف اشاره کرد مخاطبان روس با آثار معاصر ایرانی آشنایی کمی دارند. این نمایشگاه بخش ویژهای از هنر معاصر ایرانی یعنی هنر آیینی و دینی را به نمایش میگذارد که بیان هنرمندانهای از اتفاقات صدر اسلام است.
در سایت رسمی موزه هنرهای شرقی مسکو درباره این نمایشگاه اینگونه نوشته شده است: «در میان آثار ارائه شده در این نمایشگاه، نه تنها ترکیببندیهایی آغشته به تغزلی لطیف با جزئیات و رنگآمیزی آنها به زیباییشناسی مینیاتورهای سنتی ایران و کلاسیکهای هنر ایرانی قرن بیستم، بلکه صحنههای بزرگ نبرد نیز دیده میشود. این نمایشگاه نقاشی بزرگ «معرکه آب» را به نمایش میگذارد که به وقایع حادثه غمانگیز کربلا در سال 680 اختصاص دارد که به یکی از نقاط عطف تاریخ اسلام تبدیل شد.
حسن روح الامینی زاده 1364هنرمند سرشناس ایرانی است. در سال 1382 از هنرستان هنرهای زیبای تهران فارغ التحصیل شد و در سال 1390 لیسانس هنرهای زیبا (نقاشی) را از دانشکده هنر دانشگاه تهران دریافت کرد. نمایشگاه های شخصی این هنرمند در ایران و کشورهای اروپایی (بلژیک، فرانسه و آلمان و سایر کشورها) با موفقیت برگزار شده است.
حسن روح الامینی به طرز ماهرانهای دستاوردهای نقاشی کلاسیک اروپایی را با زیبایی شناسی اسلامی، درک جهان و تاریخ آن ترکیب میکند. در مرکز جستجوی خلاق هنرمند، تاریخ اسلام و جایگاه انسان در جهان قرار دارد. در بومهای روحالامینی میتوان زندگی قلبی رنجدیده و دوستداشتنی را دید که تمام تجربههای غمانگیز و در عین حال درخشان مذهبی او را در نقاشیها مجسم میکند.»
موزه دولتی هنرهای خاوری یا موزه شرق واقع در مسکو مهمترین موزه هنر کشورهای خاوری در روسیه است. این موزه دارای مجموعه بزرگی از هنر چین، ایران، هند، ژاپن، کره و قفقاز است. این موزه به دستور دولتمردان اتحاد جماهیر شوروی در سال 1918 بنیان نهاده شد. موزه اکنون دارای بیش از صد و شصت هزار اثر است. ساختمان موزه یک بنای تاریخی به نام «خانه لنین» است که در آغاز سده نوزدهم میلادی توسط دومنیکو گیلاردی طراحی شده است. این موزه تا سال 1925 موزه «هنر آسیا» نام داشت.