نمایشگاه یافتههای باستانشناسی ایران در سال 1401 افتتاح شد
نمایشگاه یافتههای پژوهشهای باستانشناسی ایران در سال 1401 با آثار منتخبی از 12 محوطه باستانشناختی از 10 استان کشور در موزه ملی ایران افتتاح شد.
باستانشناسی برای بازیابی و بازسازیِ فرهنگِ گذشتگان در مقام رهیافتی علمی، به بازشناختِ برجای ماندههای مادی و ملموس آن فرهنگها وابسته است؛ و در این میان یافتههای باستانشناسی بارزترین نمونه و محل تجلی همان بقایای مادی و ملموس است. هرچند که باستانشناسی نو با رویکردهای معرفتشناختی پیچیدهاش هر روز بیش از پیش وابستگی خویش را به ماندههای باستانشناختی انکار میکند، اما بهواقع باستانشناسی متعارف را از پرداختن به مادیت و جسم فرهنگ گزیر و گریزی نیست.
با توجه به اهمیت ارائه و معرفی دقیق و امانتدارانه پژوهشهای علمی باستانشناسی، پژوهشکده باستانشناسیِ پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری برپایی نمایشگاهی از گزیده دستاوردهای پژوهشهای علمی میدانی را به منظور ارتقاء دانش و آگاهی جامعه فرهنگی ایران را از مهمترین وظایف سالانه خود قرار داده است و در این زمان و روزگار که متاسفانه نگاه دفینهای به میراثفرهنگی و تخریب آثار شدت گرفته، آگاهیبخشی عمومی یکی از اهداف این مجموعه است.
با نمایش آثاری که با هدف پژوهش به نمایش درآمدهاند و بسیاری از این یافتههای ارزشمند، شانس دیگری برای حضور در ویترین موزههای حتی تخصصی را نخواهند داشت. میتواند جایگاه و ارزش مطالعات این آثار را در دانش باستانشناسی و سایر علوم میان رشتهای برای شناخت و معرفی میراثفرهنگی غنی مادی و معنوی نیاکان ایران را به بهترین شکل ممکن به نمایش بگذارند.
در این نمایشگاه، از بین حدود 118 فعالیت و برنامههای علمی - پژوهشی باستانشناسی انجام شده در سال 1401، آثار منتخبی از 12 محوطه باستانشناختی از دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و دوران اسلامی که گوشهای کوچک از دستاوردها و کارنامه آن سال است را در خانه همیشگی باستانشناسی و باستانشناسان، موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شده است. نمایشگاهی پربار که نشان دهنده غنای شگفتآور مجموعههای فرهنگ باستانشناختی کشور دیرینه سال ماست.
آذربایجانشرقی (تپه چمن لیلان)، آذربایجانغربی (تپه بلاچاک)، اصفهان (تپه سیلک کاشان)، البرز (پناهگاه صخرهای سرهه)، خراسان شمالی (تپه ریوی)، سمنان (گورستان مرسین)، سیستان و بلوچستان (تپه پیرزال)، قزوین (غارقلعه کُرد و دژ الموت)، کهگیلویه و بویراحمد (گورستان لهسواره و گورستان دهدومن)، مازندران (غار شوپری) استانهای شرکت کننده در این نمایشگاه هستند.
همچنین نمایشگاه میراث در خطر ایران شامل آثار غار زل هستیجان در استان مرکزی و تپه تیلینه استان کرمانشاه در کنار این نمایشگاه برپاست.
گفتنی است، این نمایشگاه تا 25 فروردین 1403 در موزه ملی ایران برای بازدید علاقمندان دایر است.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری