نگاهی به "جهان مرد" تلویزیون | تلاش برای بیان عمق نگاه استراتژیک و عقلانیت سردار سلیمانی
بیان نگاه راهبردی و جهادی شهید سلیمانی در میدانهای مختلف از پیروزی انقلاب و دفاع مقدس تا سالهای مبارزه با داعش، گمشده برنامهسازیهای تلویزیون درباره شهید سلیمانی است.
خبرگزاری تسنیم - گروه فرهنگی
برنامه تلویزیونی «جهانمرد» یکی از ویژه برنامههای تلویزیون به مناسبت فرارسیدن چهارمین سالگرد شهادت سردار سلیمانی است که به روایت چهل سال فعالیت جهادی حاج قاسم در منطقه غرب آسیا میپردازد. این ویژه برنامه هر شب از شبکه یک سیما پخش میشد.
یکی از نکات قابل تأمل در این مجموعه تلویزیونی که هر شب از شبکه یک سیما پخش میشود، استفاده از فضای مستندگونه برای پرداختن به اتفاقات مهمی با محوریت سردار سلیمانی است. همین موضوع باعث شده تا بیننده احساس نزدیکی بیشتری با اتفاقات داشته باشد و به دلیل باورپذیری بیشتر نسبت به سوژه، درک بهتری نسبت به شهید سلیمانی پیدا بکند.
کارگردان مستند "عیدوک": رفتار شهید سلیمانی در غائله جنوب شرق کشور بیشتر "رحماء بینهم" بود تا "اشداء علی الکفار"از سویی دیگر، روایت برنامه بهگونهای است که با استفاده از اسناد دسته اول و افراد مطلع ناگفتههایی از حضور شهید سلیمانی در میدانهای نبرد منطقهای و مبارزه با داعش را همراه با جزئیات دقیق بیان میکند. چنین روایتی به مخاطب کمک میکند تا بتواند این شخصیت مهم ملی را بهتر و با جزئیات بیشتری بشناسد. به ویژه آنکه تبیین نگاه استراتژیک شهید سلیمانی در صحنههای مختلف ملی و بینالمللی حلقه گمشده ایشان است. با این حال به نظر میرسد که هنوز هم ناگفتههای زیادی درباره شهید سلیمانی به ویژه در زمان حضور ایشان در عراق و سوریه وجود داشته باشد که بنابر دلایل مختلف امکان بیان آنها وجود نداشته باشد. باید منتظر ماند تا ببینیم در قسمتهای آتی این ویژه برنامه یا در دیگر برنامههای تلویزیونی که به مناسبت شهادت ایشان پخش میشود این موضوعات بررسی و تحلیل میشوند؟
مروری بر بیانات رهبر انقلاب درباره شهید سلیمانی و یادکردن معظم له از «مکتب شهید سلیمانی» توجهات را به ابعاد دقیقتری از شهید سلیمانی جلب میکند. به نظر میرسد بیان نگاه راهبردی و جهادی شهید سلیمانی در میدانهای مختلف از ابتدای سالهای پیروزی انقلاب و حضور در دفاع مقدس تا سالهای مبارزه با داعش، گمشده برنامهسازیهای تلویزیون درباره شهید سلیمانی است. «جهانمرد» تلاش کرده در لابهلای روایتگریهای خود به این مهم نیز توجه کرده و تا حدی این خلأ را در روایتهای رسمی و غیررسمی از حاج قاسم بپوشاند.
اگر میگوییم حضور منطقهای ایران بر پایه عقلانیت بوده و شهید سلیمانی نماد این عقلانیت در صحنههای حساس بینالمللی است، نباید از تبیین این موضوعات برای عامه مردم غافل شد. وظیفه رسانه ملی پرداختن به چنین محورهای مهمی در قالب برنامههای گفتوگومحور است که بخشی از آن در برنامه مذکور مورد اشاره قرار گرفته است. البته آن طور که به نظر میرسد این برنامه خارج از سازمان صدا و سیما تهیه شده و بنیاد مکتب حاج قاسم نقش محوری در تولید آن را برعهده داشته است، با این حال پخش آن از رسانه ملی و اختصاص دادن یکی از بهترین کنداکتورهای تلویزیون به آن اقدام قابل تقدیری است.
یکی از موضوعاتی که در ساخت برنامههای تلویزیونی اینچنینی مغفول میماند، سپردن بخش مهمی از روایتگری بر دوش مهمان برنامه است. این اتفاق در حالی است که تیم سردبیری و تولید برنامه باید با استفاده از منابع آرشیوی غنی و پژوهشهای پیشینی دست پری برای روایتگری داشته باشد. جهان مرد در چند قسمتی که روی آنتن رفته نشان داده که از پژوهش قوی برخوردار است و مهمان برنامه با سوالات کلیشهای و تکراری سردرگم نمیشود. به عبارت دیگر برای لحظه به لحظه برنامه و سوالاتی که قرار است پرسیده شود تا در نهایت پازل اصلی که بخشی از فعالیتهای شهید سلیمانی است، تکمیل شود فکر شده است.
بدون شک ادامه ساخت چنین برنامههایی در دیگر اتفاقات مهم کشور از جمله دفاع مقدس، سالگرد پیروزی انقلاب، ترورهای دهه 1360 و... نیاز مبرم تلویزیون در حوزه برنامههای گفتوگویی است.
جهانمرد برنامهای ترکیبی به تهیهکنندگی و کارگردانی محمد هادی نعمتاللهی و سیدصادق شهربانویی و سردبیری میکائیل دیانی است که به مناسبت چهارمین سالگرد شهید «حاج قاسم سلیمانی» روی آنتن رفت و به روایت چهل سال فعالیت جهادی حاج قاسم سلیمانی در منطقه غرب آسیا پرداخت. در این برنامه جمعی از همرزمان حاج قاسم سلیمانی ناگفتههایی از نقش ایشان در امنیت ایران و منطقه را بازگو کردند.