یک‌شنبه 4 آذر 1403

نگاه متفاوت رسانه‌ها به تذکر رهبری

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نگاه متفاوت رسانه‌ها به تذکر رهبری

تهران - ایرنا - تقبیح هتاکی به مسئولان اجرایی، به تاسی از بیانات اخیر رهبری در دیدار رئیس‌جمهوری و ستاد ملی کرونا، محور مشترک رسانه‌های اصلاح‌طلب و اصولگرا است. با این حال نوع نگاه این رسانه‌ها به دولت مستقر و ارزیابی عملکردش با هم تفاوت بارزی دارد.

بیانات اخیر رهبری دربر حذر داشتن مخالفان دولت از بی حرمتی و هتاکی به مسئولان اجرایی و رئیس جمهوری و تاکید بر ضرورت اتخاذ تصمیم‌های قاطع، همکاری همه دستگاه‌ها و اقناع افکار عمومی چند روزی است محور بسیاری از گزارش‌ها در فضای رسانه‌ای کشور قرار گرفته است. رهبری روز سوم آبان در دیدار حضوری رئیس جمهوری و اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا، با انتقاد شدید و صریح از اقدام برخی ها در برخورد با دولت و رئیس جمهوری، هتک حرمت را حرام اعلام کرده و تاکید کردند که انتقاد با هتک حرمت تفاوت دارد.

بیانات رهبری در این خصوص، محور توجه بسیاری از رسانه‌ها اعم از رسانه‌ها ی اصلاح‌طلب و اصولگرا قرار گرفته است. به رغم اینکه همه رسانه‌ها در تقبیح هتاکی به مسئولان اجرایی هم صدا هستند، ولی نوع نگاه هر یک از این رسانه‌ها به مساله انتقاد از دولت و چند و چون پرداختن به این مساله متفاوت است. در این گزارش مهمترین محورهای مطرح در این رسانه‌ها را بررسی می‌کنیم.

 پیامدهای منفی هتک حرمت رئیس‌جمهوری

رسانه‌های اصلاح‌طلب به طور ویژه به بررسی پیامدهای منفی توهین به مسئولان اجرایی در فضای کنونی کشور پرداختند.

روزنامه «ایران» ششم آبان در یادداشتی نوشت: از منظر تدبیر و عقلانیت نیز، هتک حرمت افراد و کشاندن این رفتار مذموم به سطح عالی سیاست، تنها منجر به نتایجی نامطلوب در گستره جامعه می‌شود. پیش پا افتاده‌ترین این نتایج تسری این نوع برخوردها به مناسبات روزمره مردم و تبدیل کردن آن به یک الگوی عمومی است که خود زمینه ساز نوعی هرج و مرج اجتماعی می‌باشد. مضافا اینکه این دست رفتارها پیام‌های نامطلوب و مخربی از داخل کشور به رقبا و دشمنان خارجی مخابره می‌کند و تنها باعث ایجاد تصویری پر از شکاف، نزاع و اختلاف از سطوح مختلف جامعه می‌شود. جدای از این ایجاد زمینه‌های افراط و تفریط در داخل با این دست رفتارها، چشم‌انداز توافق و وحدت داخلی را کاملا مخدوش می‌سازد.

همچنین روزنامه «آرمان» در همین تاریخ در گزارشی آورد: حاکمیت یک کل واحد است که همه ارکان و قوا در آن در راستای یک هدف به کار و تلاش می‌پردازند. لذا اگر یکی از ارکان این حاکمیت به تخریب یا تضعیف رکن دیگری بپردازد آسیب آن به کل مجموعه حاکمیت و جامعه می‌رسد.

 تمام بخش های بیانات رهبری قابل توجه است

در حالیکه برخی چهره های سیاسی و رسانه ها تنها بخش مرتبط با تقبیح توهین به رئیس جمهوری را در بازتاب بیانات رهبری برجسته کردند؛ رسانه های اصلاح طلب بیانات رهبری درباره همکاری همه دستگاه ها را هم مورد توجه قرار دادند و بر این نکته تاکید کردند که جمیع بیانات رهبری باید در مجموعه ای واحد و متوازن مورد توجه جریان های سیاسی و رسانه ها قرار گیرد.

روزنامه «ایران» ششم آبان در گزارشی نوشت: آنچه بیشتر در رسانه‌ها برجسته شد و مورد توجه قرار گرفت، تذکر رهبری نسبت به رفتارها و مواضع توأم با توهین برخی نمایندگان مجلس علیه رئیس جمهوری بود و این جمله که «هتک حرمت حرام است». بیانات رهبری البته فراز مهم دیگری هم داشت که به نظر می‌رسد کمتر مورد توجه قرار گرفت و به نظر می‌رسد معطوف به آنچه دغدغه ادعایی برخی منتقدان دولت است یعنی حل مشکلات مردم، جنبه ایجابی و کارگشایی دارد.

روزنامه «شرق» هم به نقل از «محمود واعظی» رئیس دفتر رئیس‌جمهوری نوشت: اگرچه خطاب مستقیم رهبر انقلاب اسلامی به هتاکان و توهین‌کنندگان به رئیس‌جمهور بود، اما در حقیقت تذکر ایشان، فصل‌الخطابی برای همه گروه‌های سیاسی و مسئولان است تا در روزهایی که کشور بیش از همیشه به وحدت و انسجام محتاج است، ذهن مردم را با حاشیه‌سازی‌های بی‌مورد نیازاریم و در مسیر اداره کشور - که این روزها به دلیل ابتلا به بحران کرونا و تحریم‌های بی‌سابقه، دشوارتر از همیشه است - اخلال ایجاد نکنیم.

آیا اتهام‌زنی پایان یافته است؟

محتمل بودن تکرار هتاکی به مسئولان اجرایی، ایده‌ای پر تکرار در رسانه‌های اصلاح‌طلب بود.

روزنامه «آرمان ملی» روز ششم آبان در یادداشتی به قلم «مرتضی مبلغ» نوشت: اینکه گفته شود این جریانات پس از بیانات مقام معظم رهبری روش خود را تغییر می‌دهند، کمی بعید است. چراکه اساسا سنخ اینها به نحوی است که بیشتر راه خود را می‌روند و اگر هم تمکین کنند مصلحتی است. لذا مدت کوتاهی که بگذرد دوباره شروع می‌کنند و رویکردهای سابق خود را در قبال دولت و رئیس‌جمهور ادامه می‌دهند. بنابراین مشکل اینجاست که تمکین اینها نه از روی اطاعت بلکه از روی مصلحت‌اندیشی موقت است.

روزنامه «اعتماد» هم در گزارشی با اشاره به تداوم لفظی مخالفت ها علیه دولت، تغییر در نوع جدال‌ها محتمل دانست و آورد: اختیارات نمایندگان مجلس آنقدر هست که بتوانند جدال خود با مسوولان دولتی را به آوردگاه قانون کشانده و از این طریق در مسیر دولت دوازدهم سدی تازه بسازند؛ سدی که از قرار معلوم پی آن با تحقیق و تفحص از نهاد ریاست‌جمهوری گذاشته شد و براساس آنچه خبرگزاری تسنیم منتشر کرده، تلاش‌ها برای جمع‌آوری امضا برای به جریان انداختنش در مجلس آغاز شده و نمایندگان به‌دنبال تحقق این مهم هستند.

تارنمای «خبرآنلاین» به عنوان رسانه‌ای میانه از قول «محمد مهاجری» فعال رسانه ای اصولگرا نوشت: جریان اصولگرای تندرو همواره برای ادامه کارهای خودش به نهیب ها و تذکرات رهبری توجه نکرده است. پیش بینی ام این است که امروز هم توجه نخواهد کرد. اگر مطلب منتشر شده آقای ذوالنور را ببینید متوجه خواهید شد که در آن هیچ حرفی از کار زشتی که انجام شده، به میان نیاورده است و تنها گفته از پیام رهبری تبعیت خواهد کرد. در حالی که رهبری دو ماه پیش هم درباره موضوع استیضاح همین حرف را زدند.

انتقادها یا نقدها، کدام ادامه خواهد داشت؟

رسانه‌های اصولگرا، بر تداوم انتقاد از دولت تاکید می‌کنند.

«علیرضا زاکانی» رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در یادداشتی در خبرگزاری «تسنیم» با اشاره به مخالفت خود با طرح استیضاح رئیس‌جمهوری نوشت: خدا را شاکرم که مداخله رهبری فرزانه انقلاب مانع ادامه یافتن این طرح شد و صد افسوس می‌خورم که ای کاش نیازی به ورود ایشان به صحنه نمی‌شد و عناصر دلسوز طراح جریان استیضاح که از برادران عزیز و فداکار بنده و با نیت خیر بودند با دقت بیشتری به میدان کنش‌گری می‌آمدند. صد البته همه بیان و استدلال‌های فوق به معنی عدم توجه و نادیده گرفتن ضعف‌های دولت و جناب آقای روحانی نیست. همچنان که این موضع‌گیری به مثابه تقدیم چک سفید امضاء به آقای روحانی و دولت ایشان نخواهد بود و همه منوط به همکاری برای رفع مشکلات مردم و کشور می‌باشد.

«مشرق نیوز» هم روز 5 آبان به چگونگی تجمیع دو عنصر عقل و ادب در سیاست پرداخت و در یادداشتی نوشت: مواجه با مخالفین داخلی محتاج عقلانیتی است که به ادب وابسته است. توهین به یک دولتمرد و یا رئیس جمهوری که مخالف داخلی آن محسوب می شویم، در واقع هم بی ادبی به یکی از سران جمهوری اسلامی است که مصداق جرم در قانون نیز تعریف شده است. قانون خود زاییده عقل است. آیا زیرپا گذاشتن قانون برای یک سیاسمتدار مصداق کم عقلی نیست؟! بماند که مودب بودن گاهی مخالف سیاسی را تبدیل به خودی می کند و چه بسا طرفداران مخالفین نیز با دیدن ادب از ما به سمت جبهه مومنین و انقلابیون بیایند.

در ادامه می خوانیم: این روزها برای کسانی که به هر دلیلی با استیضاح رئیس جمهور موافق بوده‌اند، استدلال‌های متعدد و قانع کننده زیادی گفته شده و راه برای بازگشت از این کج راهه برای افرادی که حتی این استدلال‌ها را قبول هم نداشته باشند ولی مودب به فرامین رهبری باشند، باز است.

انتقاد از رویکرد مجلس و مخالفان سرسخت دولت

«محمدرضا باهنر» فعال سیاسی اصولگرا در گفت و گو با «ایلنا» به نقد رویکرد مجلس در برابر دولت پرداخت. این گفت و گو در بسیاری از رسانه‌های اصلاح‌طلب و اصولگرا بازتاب داشت.

به گزارش روزنامه «ایران»، باهنر گفت: قبول دارم که هر سه پارامتر ناکارآمدی، سوء‌استفاده (رانت‌خواری و دزدی) و عدم پاسخگویی به مطالبات مردم در کشور وجود دارد، مع‌الاسف به‌دلیل رقابت‌های غیرضروری سیاسی ما متأسفانه این سه پارامتر را 10 برابر واقعیتش در اذهان القا می‌کنیم.

باهنر رسانه‌ها و تریبون‌های رسمی را یکی از عوامل اصلی القای ناکارآمدی دانست و گفت: مثلا رادیو مجلس را که بر حسب عادت گوش می‌دهم از «ب» بسم‌الله تا «ت» تمت می‌خواهند این سه مسأله را القا کند: یا اینکه نظام کارآمد است اما دولت کارآمدی ندارد؛ یا اینکه دزدیده‌اند، برده و خورده‌اند؛ یا فریاد می‌زنند که آهای مردم کسی نیست که به مطالبات شما جواب دهد و گوش‌های مسئولان کر است.

روزنامه «جام جم» هم از قول باهنر نوشت: معقتدم مشکلات امروز مجلس با این نوع برخوردها حل نمی‌شود و گرچه ممکن است باعث خنکی دل برخی شود، اما راه‌حل مشکلات کشور این نوع برخوردهای تند و تیز نیست. یکی دیگر از موضوعات حاشیه‌ای، حضور برخی از وزیران در صحن مجلس و بیان برخی از واژه‌های سخیف از سوی بعضی از نمایندگان نسبت به وزیران بود که حضرت آقا در آن دیدار مجازی گفتند که برخی از این واژه‌ها حرام شرعی است. اگر با کسی اختلاف نظر داریم باید با استدلال و منطق با او صحبت کنیم. بالاخره جماعت نماینده هم باید بداند که عده زیادی از مردم حرف آنها را می‌شنوند و اگر می‌خواهند نظرات خود را نشر بدهند، باید خمیرمایه اظهارات مبتنی بر استدلال باشد. متاسفانه چند روز اخیر شنیدم که تعدادی از نمایندگان در حال جمع‌آوری امضا برای برخورد با رئیس‌جمهوری هستند. ممکن است حرف‌ها و نقدهایی درباره عملکرد دولت و شخص رئیس‌جمهوری وجود داشته باشد اما باید توجه داشت که این نقدها را باید از مسیر دیگری پیگیری کرد.

مدیرمسئول روزنامه «جوان» روز 5 آبان در یادداشتی در این باره نوشت: برخی، جملات بی‌رحمانه و توهین‌آلود را معادل آزادگی و انقلابی‌گری می‌دانند. اصلا برخی درکشور ما انقلابی‌گری را حصر در زبان کرده‌اند. در فضای مجازی چه نوع مطالب و کلیپ‌هایی بیشتر ارسال می‌شود؟ هر چه تندتر باشد بیشتر، هرقدر مستقیم اسم رئیس‌جمهور را آورده باشند، بیشتر، کدام پیج‌ها پرمخاطب‌تر است؟ هرکدام تندتر باشد.

«علیرضا زاکانی» هم روز 5 آبان در مطلبی که در روزنامه «جوان» با عنوان «چرا با استیضاح روحانی مخالف بودم» دلایل گوناگونی را برشمرده است از جمله نوشته است: خلاف منطق رهبری نظام بود؛ مقام معظم رهبری بارها تأکید کرده‌اند که اگر دولت دچار مشکل است باید تلاش کنیم دولت اصلاح و نقاط ضعفش پوشش داده شود. نباید دولت را جدای از نظام دید. دولت بخشی از کلیت نظام جمهوری اسلامی است و هر آنچه ضعف و قوت دارد، ضعف و قوت همه ماست. با این نگاه، مجلس ولو با نیت خیرخواهانه نباید اصل را بر ستیز با دولت هر چند دارای جهت‌گیری سیاسی متفاوت و ناتوان داشته باشد.

تاکید بر بی‌توجهی نمایندگان به بیانات رهبری

رسانه‌های اصلاح‌طلب تاکید دوباره رهبری و بی‌توجهی برخی نمایندگان به توصیه‌های چندباره رهبری در خصوص رعایت اخلاق و همکاری با دولت را مورد توجه قرار دادند.

روزنامه «اعتماد» روز پنجم آبان در گزارشی نوشت: اظهارات ساختارشکنانه باعث شد که به فاصله 4 ماه بعد از دیدار مجازی با نمایندگان، رهبر انقلاب در نشستی حضوری بار دیگر بر رعایت شرع و قانون در تعامل با دولت تاکید و جایگاه و شأن حقوقی رییس‌جمهوری و روابط قوا در جمهوری اسلامی را برای مدعیان انقلابی‌گری تشریح کرده و هتک حرمت به مردم و مسوولان را حرام توصیف کنند.

روزنامه «مردم سالاری» هم پنجم آبان به نقل از «مجید انصاری» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت: کسانی که ادعای ولایت‌مداری و انقلابی‌گری دارند باید بیش از دیگران به ارزش‌های اخلاقی و اسلامی پایبند باشند ولی عده‌ای انقلابی‌گری را با فحاشی و هتک حرمت اشتباه گرفته‌اند هتک حرمت رئیس‌جمهوری از تریبون مجلس سوءاستفاده از موقعیت و قدرت است.

دلایل حمایت رهبری از دولت

در حالیکه اصولگرایان حمایت رهبری از رئیس‌جمهوری را سنتی دیرین در نظام جمهوری اسلامی می‌دانند، اصلاح‌طلبان، بیانات اخیر رهبری در حمایت از روحانی را معنادار ارزیابی می‌کنند.

«خبرگزاری تسنیم» روز سوم آبان یادداشتی به قلم «عباس سلیمی نمین» فعال سیاسی اصولگرا به تشریح بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار ستاد مقابله با کرونا و انتقاد ایشان از اقدام برخی‌ها در برخورد با دولت و رئیس جمهور و هتک حرمت رئیس‌جمهور، این اقدام رهبری را نشانه برخورداری ایشان از اصولی اخلاقی دانست که هم در قبال آقای احمدی نژاد و هم در قبال آقای روحانی ثابت و غیرقابل تغییر بوده است.

سلیمی نمین نوشت: اینکه رهبر انقلاب هم در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی و هم در دوران آقای احمدی نژاد که خطاهای فاحشی از هر دو آنها صورت گرفته، مسئولان کشور و نمایندگان مجلس را به موجب توهین به رئیس‌جمهور سرزنش می‌کنند، نشان می‌دهد که رهبر انقلاب اصولی اخلاقی در حکومت‌داری دارد که هم در قبال آقای احمدی نژاد و هم در قبال آقای روحانی که منتسب به دو جناح مخالف هستند، این اصول ثابت و غیرقابل تغییر است.

البته نمی‌توان منکر این شد که آقای روحانی رئیس جمهوری برای دوران بحران نیست، ولی به هر ترتیب ایشان منتخب مردم است و ما نمی‌توانیم منتخب مردم را با تحت فشار قرار دادن و توهین کردن به او در مسیر اصلاح قرار دهیم چرا که این مسیر هیچ‌وقت مسیری مناسب برای اصلاح نخواهد بود.

روزنامه «جوان» 6 آبان در گزارشی به تحلیل «دلایل حمایت همه جانبه رهبری از دولت» پرداخت و نوشت: بیانات مقام معظم رهبری را علاوه بر سنت همیشگی ایشان در حمایت از دولت‌ها می‌توان نوعی تدبیر سیاسی برای حفظ ثبات قوه مجریه در شرایط حساس کنونی دانست؛ شرایطی که برای گذر از آن به یک همبستگی همه‌جانبه در داخل کشور و بیش از همه به یک دولت قابل اتکا و پایدار نیاز است.

اصلاح‌طلبان حمایت از دولت را معنادار می‌دانند. روزنامه «آفتاب یزد» روز پنجم آبان در گزارشی آورد: حمایت قاطع رهبری از دولت و رئیس جمهور بجا، ارزشمند و اثرگذار خواهد بود. پیامی صریح، روشن و شفاف برای همه در جهت انسجام داخلی در کمک به دولت در این شرایط خاص و یک هشدار باش و اتمام حجت با افرادی است که تذکر معظم له در ارتباط تصویری با مجلس یازدهم را گوش نکردند و بر هجمه‌ها و تخریب‌های خود علیه دولت اصرار ورزیدند.

*س_برچسب‌ها_س*