نیاز 530 همتی برای اتمام کریدورهای آزادراهی
معاون وزیر راه گفت: به شرط حمایتهای قانونی، امکان ساخت سالانه 500 کیلومتر مسیر ریلی، آزادراهی و بزرگراهی را داریم.
هوشنگ بازوند، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل گفت: در حال حاضر، این شرکت راهبر 211 طرح و 365 پروژه با مجموع 3216 قرارداد است که مبلغ اولیه این قراردادها 26 همت است.
بازوند تصریح کرد: میانگین پیشرفت فیزیکی طرحها و پروژهها در حال حاضر 35 درصد است و اعتبارات سال 1403 بیش از 22 همت برآورد شده است.
وی با اشاره به نیاز 3400 همتی بودجه برای اتمام پروژههای ریلی، بزرگراهی و آزادراهی گفت: تا پایان سال جاری، 175 کیلومتر مسیر ریلی، 124 کیلومتر آزادراه و 560 کیلومتر بزرگراه آماده افتتاح خواهد شد.
معاون وزیر در ادامه، با اشاره به تلفات تصادفات جادهای، بر لزوم حذف نقاط حادثهخیز تأکید کرد و افزود: یکی از بزرگترین و مهمترین اقدامات تخصصی برای حذف نقاط حادثهخیز، افزایش کریدورهای ریلی و آزادراهی است که در این زمینه به کمک ویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیازمندیم.
بازوند با اشاره به هزینههای روزافزون نگهداری و بهسازی آزادراهها و بزرگراهها گفت: عواید آزادراهی پاسخگوی هزینههای نگهداری جادهها نیست و در این خصوص به آییننامهها و بخشنامههایی برای معافیت مالیاتی سرمایهگذاران بخش خصوصی، با حمایت و اثرگذاری نمایندگان مجلس نیاز داریم.
وی خواستار تدوین ضوابط مشخص برای حضور مردم در عرصه اقتصاد کشور از طریق طرحهای تملک داراییهای سرمایهای شد و تأکید کرد: مجلس میتواند با هدایت سرمایهگذاری بخش خصوصی، کمک بزرگی به کاهش تصادفات جادهای کند.
از دیگر درخواستهای بازوند در جلسه امشب، بررسی موضوع واردات ماشینآلات راهسازی و ریلی توسط سرمایهگذاران بخش خصوصی و تحقق این موضوع توسط نمایندگان مجلس بود.
معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور، از عملیات اجرایی 760 کیلومتر مسیر ریلی و 1882 کیلومتر مسیر در دست مطالعه خبر داد و از توان مهندسان و سرمایهگذاران بومی تشکر کرد.
وی کریدور آستارا - بندرعباس را مهمترین کریدور ریلی حال حاضر کشور عنوان کرد و گفت: در حال حاضر، در حال تکمیل 9 کریدور ریلی مهم شامل آستارا - بندرعباس، آستارا - چابهار، سرخس - چابهار، پارسآباد - بندر امام خمینی، سرخس - مرز رازی و... هستیم.
بازوند در پایان، با اشاره به نیاز 530 همتی اعتبار برای اتمام کریدورهای آزادراهی گفت: به شرط حمایتهای قانونی، توان داخلی مهندسان و سرمایهگذاران ایرانی، امکان ساخت سالانه 500 کیلومتر مسیر ریلی، آزادراهی و بزرگراهی را فراهم میکند.
منبع: وزارت راه و شهرسازی