دوشنبه 5 آذر 1403

هشداری مهم به نامزدهای ریاست‌جمهوری

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
هشداری مهم به نامزدهای ریاست‌جمهوری

در انتخابات ریاست جمهوری که قرار است در 28 خردادماه برگزار شود افراد زیادی به‌عنوان نامزد حضور دارند. در حال حاضر فهرست افرادی که تاکنون به‌صورت رسمی یا غیررسمی اعلام کاندیداتوری کرده‌اند و یا احتمال کاندیداتوری آنان وجود دارد و فعالیت شبه انتخاباتی دارند و یا اینکه نام آن‌ها در فضای احزاب مطرح است تا 60 نفر نیز برآورد شده است.

بسیاری از کاندیداهای بالقوه در هفته‌های اخیر بارها و بارها درباره عرصه‌های سیاستی مختلف ابراز نظر، با رسانه‌های داخلی و خارجی مصاحبه و یا در شبکه‌های اجتماعی گفت‌وگو داشته‌اند.

از نامزدهای ریاست جمهوری این انتظار است که درباره مسائل مختلف با حساسیت خاصی سخنرانی و اظهارنظر کنند به‌ویژه آنکه مواضع و دیدگاه‌های آن‌ها در رسانه‌های بین‌المللی منتشر می‌یابد. به عبارتی بهتر شاید در عرصه داخلی استفاده از هر عبارتی تبعات و پیامدهای چندانی نداشته باشد اما در عرصه خارجی ضرورت دارد در به‌کارگیری کلمات و واژه‌های حساسیت داشت و حتی اگر این موضوع به وسواس تبدیل شود نه‌تنها ایرادی ندارد بلکه به عقلانیت و منطق نیز نزدیک‌تر است.

درواقع ضرورت دارد فردی که قرار است نامزد ریاست جمهوری شود به‌تمامی جوانب و پیامدهای سخنان خود اشراف و آگاهی داشته باشد و به یاد داشته باشد مطابق اصل یک‌صد و سیزدهم قانون اساسی «پس از مقام رهبری رئیس‌جمهور عالی‌ترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز در اموری که مستقیما به رهبری مربوط می‌شود، بر عهده دارد».

***

اخیرا مصاحبه رستم قاسمی، وزیر اسبق نفت درباره حمایت‌های ایران از یمن بازتاب فوق‌العاده‌ای یافت به‌طوری‌که وزارت خارجه ناچار به واکنش دراین‌باره شد.

رستم قاسمی از کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در بخشی از مصاحبه خود با پایگاه خبری روسیا الیوم در تاریخ اول اردیبهشت‌ماه 1400 با اشاره به کمک‌های ایران به نیروهای یمنی تصریح کرده بود: «امروز همه موشک‌ها و هواپیما‌های بدون سرنشین یمنی به‌صورت بومی در این کشور تولید می‌شوند و ایران نیز کمک‌های مشورتی و نظامی کمی به یمنی‌ها می‌کند».

اظهارات قاسمی با واکنش وزارت امور خارجه همراه شد و روابط عمومی آن وزارتخانه با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد: «اظهارات منتشرشده در این مصاحبه برخلاف واقعیت و سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در یمن است.» در این اطلاعیه از پشتیبانی ایران از یمن به یک حمایت سیاسی نام‌برده شده است.

بلافاصله وزیر اسبق نفت 3 اردیبهشت‌ماه در واکنش به بیانیه وزارت خارجه با انتشار کلیپی از اظهارات سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در صفحه شخصی خود نوشت: آقایان وزارت امور خارجه چنان درگیر بازی مذاکرات بی‌فرجام شده‌اند که سیاست‌های انقلاب اسلامی ایران را فراموش کرده‌اند!

اشاره قاسمی به مصاحبه سردار سرلشکر محمد باقری در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی فونیکس چین در تاریخ 9 مهرماه 1398 است. رجوع به این مصاحبه اتفاقا نشان‌دهنده این است که سرلشکر محمد باقری دقیقا از عباراتی استفاده کرده که مسئولان به‌عنوان سیاست جمهوری اسلامی ایران از آن یاد می‌کنند.

سرلشکر باقری بیان می‌دارد: «یمن امروز در محاصره کامل قرار دارد و همه راه‌های آن بسته است و مدت‌هاست حتی امکان ارسال دارو نیز به آنجا وجود ندارد». وی ادعای ارسال موشک‌های ایرانی به یمن را کذب دانست و افزود: چطور وقتی امکان ارسال دارو وجود ندارد، می‌توان موشک‌های چند متری را به یمن ارسال کرد؟

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح درعین‌حال تصریح می‌کند که ایران به ارتش مردمی یمن کمک‌های مستشاری و فکری می‌کند.

اتفاقا با جستجو در اینترنت می‌توان به اعلام موضع برخی دیگر از مقامات یا نیروهای مسلح نیز دسترسی پیدا کرد. چنان چه سردار ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح نیز در تاریخ 2/7/1399 گفته بود این‌گونه نیست که ما از ایران موشک در اختیار آن‌ها قرار دهیم؛ ما تجربه و دانش خودمان را به مردم یمن منتقل کرده‌ایم.

اما ماجرای موضع‌گیری وزیر اسبق نفت به همین‌جا ختم نشد و جنبش مردمی انصارالله نیز معترض سخنان رستم قاسمی شد. دراین‌ارتباط محمدعلی الحوثی، عضو شورای عالی سیاسی انصارالله یمن در واکنش به اظهارات رستم قاسمی در مورد کمک نظامی ایران در مصاحبه اختصاصی با اسپوتنیک گفت: این اظهار نظر جز در چارچوب تحریک کشورهای حوزه خلیج‌فارس نیست.

***

انتظار می‌رود این ماجرا به‌مثابه تلنگر و هشداری به‌تمامی نامزدهای ریاست جمهوری باشد که در بیان مواضع خود در حوزه‌های مختلف کمال دقت و حساسیت را داشته باشند؛ چراکه از این به بعد و با مشخص شدن صحنه رقابت‌های ریاست جمهوری بسیار بیشتر از مقطع کنونی نامزدهای انتخابات به بیان دیدگاه‌ها و نظرات خود در حوزه‌های مختلف خواهند پرداخت و طبیعتا توجه مردم و رسانه‌های خارجی نیز به آن‌ها بسیار افزایش خواهد یافت.

همان‌طور که عنوان شد این مسئله به‌ویژه درباره مسائل سیاست خارجی حائز اهمیت است؛ چراکه این موضع‌گیری‌ها به‌سرعت توسط رسانه‌های و کشورهای متخاصم مورد استناد قرار می‌گیرد و علاوه بر این‌که ممکن است متحدان منطقه‌ای ایران را در تنگنا قرار دهد در پیشبرد سیاست خارجی ایران در منطقه نیز خلل وارد کند.