دوشنبه 5 آذر 1403

همدان مرکز تمدن و فرهنگ ایران است / تلاش برای ساخت بزرگراه حکمت

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
همدان مرکز تمدن و فرهنگ ایران است / تلاش برای ساخت بزرگراه حکمت

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در سفر یک‌روزه خود به همدان به‌جز افتتاح دفتر شعبه این انجمن در همدان با مسئولان و فرهنگیان این استان دیدار کرد.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در سفر یک‌روزه خود به همدان به‌جز افتتاح دفتر شعبه این انجمن در همدان با مسئولان و فرهنگیان این استان دیدار کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی طی سفر یک روزه به استان همدان ضمن ملاقات با استاندار همدان و امضای تفاهمنامه همکاری با استانداری؛ طی مراسمی دفتر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در استان همدان را افتتاح کرد. او دراین سفر پس از حضور در مزار ابن سینا و باباطاهر عریان با مدیران و کارشناسان بنیاد علمی و فرهنگی بوعلی سینا و آیت الله علی نظامی از مفاخر فرهنگی و استادان برجسته حوزه علمیه همدان دیدار و گفت‌وگو کرد.

در ادامه گزارشی از این سفر را می‌خوانید؛

نقش تعیین کننده «همدان» در گسترش قلمرو فرهنگیِ ایران

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ابتدای حضور در همدان، با علیرضا قاسمی فرزاد استاندار همدان دیدار و گفت‌وگو کرد. شالویی در این دیدار پس از قدردانی از تلاش‌های استاندار و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان گفت: در جلسه امروز افتخار داریم که پس از امضای تفاهمنامه همکاری میان انجمن و استانداری همدان، احکام اعضای هیأت امنای انجمن آثار و مفاخر فرهنگیِ استان همدان که ریاست آن را استاندار محترم به عهده خواهند داشت، به این عزیزان اهدا کنیم. در این راستا انشاءالله دفتر استانی انجمن نیز در شهرستان همدان افتتاح خواهد شد. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یکی از نهادهای فرهنگی ایران با قدمت یکصد ساله است که از مهمترین ویژگی‌های آن این است که ریاست هیأت امنای این مجموعه به عهده ریاست محترم جمهوری اسلامی است.

وی افزود: انجمن از ابتدای تأسیس تاکنون یکی از نهادهای تأثیرگذار فرهنگی کشور است چرا که فعالیت‌های مهمی همانند تکریم مفاخر فرهنگی؛ همچنین ساخت و مرمت ابنیه فرهنگی و انتشار آثار مکتوب چهره‌های برجسته فرهنگی ایران را در عهده همت خویش داشته است. البته پس از پیروزی انقلاب اسلامی، پیگیری احیای آرامگاه‌ها و بناهای یادبود از سوی انجمن با وقفه‌هایی مواجه شد که خوشبختانه در دولت جدید، دوباره این اقدام، با تأکید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به انجمن محول شده است. احداث بزرگراه حکمت از سهرورد تا آرامگاه بوعلی سینا در همدان از دیگر فعالیت‌هایی است که انجمن از امسال با جدیت آنرا پیگیری خواهد کرد تا در قالب آن، ارتباط فکری و فرهنگی دو نحله فکریِ اشراقی و مشائی در این بزرگراه برقرار شود. البته در بزرگراه حکمت به شکل قابل توجهی فعالیت‌های فرهنگی نیز به منصه ظهور خواهد رسید که علاوه بر منافع ملی در عرصه بین المللی نیز تأثیرات شگرف و قابل توجهی خواهد داشت.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور تأکید کرد: همدان در زمره شهرهای قدیمی و تاریخی و حایز شرایط فرهنگی و ادبی خاص است و از هر جهت می‌تواند تأثیر به‌سزا و نقش تعیین کننده‌ای در گسترش قلمرو فرهنگی کشور داشته باشد. از اینرو با راه اندازی دفتر انجمن در همدان می‌توان از ظرفیت‌های این استان به خصوص جهت معرفی بیشتر و بهتر مفاخر این دیار به ایرانیان و جهانیان بهره برد.

استاندار همدان نیز در این دیدار با بیان اینکه همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران اسلامی است، گفت: حضور و فعالیت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در استان همدان با سابقه کهن چند هزار ساله و مفاخر درخشان، یک ضرورت انکار ناپذیر است. در پی رایزنی‌های انجام شده با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر انجمن در استان همدان برای حفظ آثار فرهنگی و مفاخر استان و معرفی و انتقال تجربیات این بزرگان به نسل جدید و جوان کشور تأسیس شده است. معرفی آثار و مفاخر فرهنگی و شخصیت های برجسته معاصر در زمان حیات آنها موجب تقویت بنیان فکری جامعه خواهد شد. این شخصیت‌ها به ریشه‌های فکری، ارزشی و ملی ما پیوند خورده‌اند و به نوعی سرمایه‌های تمدنی ما هستند که در کنار مردم و دولت، بستر و زمینه رشد فرهنگی کشور را فراهم می‌آورند.

قاسمی فرزاد در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: اگرچه تقدیر از چهره های فرهنگی و هنریِ درگذشته بسیار مهم است، اما اینکه این اهتمام در انجمن وجود دارد که بزرگان در قید حیات کشور بیشتر و بهتر مورد اکرام و تکریم قرار بگیرند، بسیار مهم و قابل تقدیر است.

در ادامه این نشست صمیمی مسعود ویژه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان، کاوه خورابه و مهدی شفیعی معاونان پژوهشی و اجرایی انجمن نیز گزارش های مبسوطی از روند راه اندازی دفتر انجمن در شهرستان همدان و برنامه‌های راهبردی این دفتر در آینده ارائه دادند.

درپایان این دیدار پس از امضای تفاهمنامه همکاری میان انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و استانداری همدان با حضور محمود شالویی رئیس انجمن و علیرضا قاسمی فرزاد استاندار همدان، احکام اعضای هیأت امنای انجمن در استان به آنان اهدا شد. اعضای حقوقی هیأت امنای انجمن آثار و مفاخر فرهنگیِ استان همدان را علیرضا قاسمی فرزاد استاندار همدان، حمیدرضا حاجی بابایی نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی و مسعود ویژه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان و اعضای حقیقی آن را جواد محقق و حمید حسام از چهره‌های برجسته و مفاخر فرهنگی و ادبی استان تشکیل می‌دهند.

افتتاح دفتر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در استان همدان

در ادامه این سفر دفتر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در استان همدان با حضور محمود شالویی رئیس انجمن، مسئولان استانی و جمعی از مفاخر فرهنگی استان، در مجتمع شهید آوینی شهرستان همدان افتتاح شد. در این آیین که با حضور مسعود ویژه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان، کاوه خورابه و مهدی شفیعی معاونان پژوهشی و اجرایی انجمن، استاد جواد محقق و استاد حمید حسام از اعضای هیأت امنای انجمن در استان همدان برگزار شد، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی طی سخنانی تأکید کرد: با تأسیس این دفتر، روند تجلیل از چهره‌های فرهنگی و هنری استان همدان و ساماندهی فعالیت‌های مرتبط با مفاخر در این استان با جدیت پیگیری خواهد شد.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی پس از افتتاح دفتر انجمن و بازدید از آرامگاه ابن سینا با حضور در بنیاد علمی و فرهنگی بوعلی سینا با مدیران و کارشناسان این بنیاد دیدار و گفت‌وگو کرد. شالویی در این دیدار با بیان اینکه «همدان» مرکز تمدن و فرهنگ ایران محسوب می‌شود گفت: از دیرباز شکل گیری تمدن ایرانی از این منطقه بوده و برای ما ایرانیان، همدان همواره موجب مباهات و افتخار است.

او با تاکید بر اینکه امروز هم همدان از مراکز عمده نخبه پروری کشور محسوب می‌شود، افزود: فرزانگان این شهر و دیار به گذشته‌های خیلی دور محدود و محصور نمی‌شوند بلکه در طول ادوار متمادی از تاریخ درخشان علمی و فرهنگی ایران، همواره همدان، فرهنگیان و فرهیختگان بسیاری را به جامعه ایرانی و جهانی عرضه کرده است.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به گشایش دفتر انجمن در استان همدان گفت: با توجه به سابقه علمی و فرهنگی همدان، راه‌اندازی دفتر انجمن در این استان می‌تواند فصل جدیدی برای رونق فعالیت ها در زمینه تکریم و بزرگداشت فرزانگان و همچنین انتشار آثار آنها باشد. امیدواریم با همکاری و همراهی همه دستگاه ها و با محوریت و مدیریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان بتوانیم در زمینه گرامیداشت مفاخر، برنامه‌های مختلف و متعددی را در سال‌جاری و سال‌های آینده اجرایی نماییم.

او در ادامه به بازدید خود از آرامگاه شیخ‌الرئیس ابوعلی‌سینا اشاره کرد و گفت: ابن‌سینا اهمیت ویژه و فراوانی دارد زیرا شعاع نور این شخصیت نه تنها در ایران و منطقه بلکه در سراسر جهان ساطع است. امیدوارم در دفتر انجمن در همدان مقدمات بیشتری را فراهم می‌کنیم که بتوانیم اندیشه و آثار ابن‌سینا را در اشکال جدید و همه فهم‌تر معرفی کنیم. بنا بر این نیست که در تکریم و بزرگداشت بزرگان فقط به عنوان اینکه ایشان بزرگ بوده‌اند از آنها یاد و ذکری کنیم بلکه باید زمینه‌ای باشد تا دیگران هم بدانند و بتوانند که در آینده همانند بزرگی چون ابن‌سینا شوند. ایجاد روحیه «توانستن» از مهمترین اقداماتی است که در معرفی مفاخر و مشاهیر باید مدنظر قرار گیرد و امیدواریم با برنامه‌هایی که دفتر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و بنیاد علمی و فرهنگی بوعلی‌سینا در همدان دارند زمینه سازی صحیحی برای معرفی بهتر و بیشتر شخصیت‌هایی چون ابن‌سینا صورت بگیرد.

ادای احترام به باباطاهر عریان و دیدار با شاگرد نابغه آخوند ملاعلی معصومی همدانی

پس از پایان این دیدار، رئیس انجمن و هیأت همراه با حضور در آرامگاه باباطاهر عریان؛ ضمن قرائت فاتحه، به این شاعر برجسته ایرانی ادای احترام کردند. رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در پایان سفر یک روزه خود به استان همدان با حجت الاسلام و المسلمین علی نظامیِ همدانی از مفاخر فرهنگی و استادان برجسته حوزه علمیه همدان دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار که با حضور معاونان پژوهشی و اجرائی انجمن، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان و جواد محقق عضو هیأت امنای دفتر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در همدان برگزار شد، محمود شالویی ضمن قدردانی از خدمات آقای نظامی همدانی گفت: امیدواریم با کوشش هیأت امنای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در استان همدان از مقام علمی آقای نظامی تقدیر بیشتر و بهتری صورت بگیرد تا خدمات فرهنگی ایشان بیش از گذشته به جامعه علمی کشور معرفی گردد.

در پایان این دیدار، لوح تقدیر و هدایای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان از سوی رئیس انجمن به حجت الاسلام و المسلمین نظامی اهدا شد. حجت الاسلام و المسلمین علی نظامی همدانی متولد سال 1326 خورشیدی در روستای قاسم آباد همدان، روحانیِ روشندل و از مفاخر فرهنگی حوزه علمیه این استان است. وی از شاگردان برجسته مرحوم آیت‌الله‌العظمی آخوند ملاعلی معصومی همدانی است و ده‌ها اثر وزین و ارزشمند را در علوم مختلف به خصوص در فقه و اصول و علوم معقول تألیف و به جامعه علمی کشور عرضه کرده است.