پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

همه نگرانی‌ها و ابهامات طرح جدید مجلس / فیلترینگ از کدام دولت شروع شد؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
همه نگرانی‌ها و ابهامات طرح جدید مجلس / فیلترینگ از کدام دولت شروع شد؟

طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی که در دستور کار مجلس قرار گرفته با نگرانی‌ها و ابهامات زیادی روبروست تاجاییکه مخالفان و موافقان زیادی دراین باره درحال گمانه‌زنی هستند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی با هدف رفع خلاء قانونی در حقوق کاربران فضای مجازی و نیز حمایت از تولیدات داخلی در دستور کار این هفته مجلس قرار گرفته است.

مهمترین مسئله درباره این طرح تعیین جریمه برای تکثیر و توزیع vpn و فیلترشکن است که سر و صدای بسیاری به پا کرده و در فضای جامعه به عنوان فیلترینگ جدید از آن یاد می شود.

از طرفی همزمانی و مصادف شدن این طرح با آغاز ریاست جمهوری آیت الله رئیسی بیش از آنکه این طرح را به سمت مجلس سوق دهد، به نام آیت الله رئیسی ثبت کرده و مجددا 2 گانه فیلتر و عدم فیلتر را در فضای جامعه به خصوص فضای مجازی براه انداخته است.

موافقان و مخالفان چه می گویند؟

در فضای مجازی کاربران منتقد نظام به شدت به انتقاد از بندهای مختلف این طرح پرداختند و آن را اولین مسیر در جهت فیلترینگ های سراسری دانستند. کاربران انقلابی هم سعی در تشریح مسئله داشته و این طرح را نوعی صیانت از حقوق مردم در فضای مجازی قلمداد کردند و اینگونه مطرح کردند که هیچ فیلتری در راه نیست.

رسانه های معاند این طرح را اقدامی دیگر برای محدود کردن هر چه بیشتر کاربران ایرانی در فضای مجازی می دانند.

موافقان و مخالفان این طرح به فضای مجازی محدود نمی شوند؛ بلکه این طرح در بین نمایندگان نیز منتقدانی داشت. احمد آوائی، نماینده دزفول در مجلس شورای اسلامی در انتقاد از این طرح، آن را «صیانت از کابران» ندانسته و گفته این طرح «بی توجهی به مردمان مستضعف اما خلاقی است که در این اوضاع آشفته اقتصادی از طریق همین پیام رسان ها امرار معاش می کنند.»

برخی دیگر از نمایندگان مجلس نیز در مصاحبه هایی هرگونه فیلتر و محدودیت جدید در فضای مجازی را رد کرده اند.

نکته مهم در مسئله فیلترینگ های جدید احتمالی، مسئله کسب و کارهای مجازی و اقتصادی است که برخی از مردم از طریق فضای مجازی در حال کسب درآمد از آن هستند.

انتقادات از مسئله فیلترینگ از زمان فیلتر شدن یوتیوب و فیس‌بوک در ایران آغاز و در مسئله فیلترینگ توئیتر و از همه مهم‌تر تلگرام ادامه یافت. نکته اصلی منتقدان دلسوز در این ماجرا این است که چرا شخصیت های مهم و برجسته کشور در این بسترها صفحه شخصی دارند اما فیلتر هستند.

فیلترینگ چقدر تاثیر دارد؟

فیلترینگ با توجه به رشد سریع و روزانه تکنولوژی تقریبا غیر ممکن است. شرکت استارلینک در این اواخر مرحله نخست سرویس اینترنت فضایی را آغاز کرده است. هرچند تا کنون برای انجام آن کمتر از 400 ماهواره در مدار قرار داده شده‌اند اما در آینده این تعداد به 800 ماهواره و در نهایت به 12 هزار ماهواره خواهد رسید. این تکنولوژی که در فاز نسخه بتا با سرعت دانلود حدود 10 تا 60 مگابیت در ثانیه (سرعت آپلود هم بین 5 تا 18 مگابیت بر ثانیه) فعال خواهد شد دیر یا زود، بار دیگر هر آنچه برای فیلترینگ و محدودیت اینترنت رشته بودند پنبه خواهد کرد.

فیلترینگ از کدام دولت شروع شد؟

دولت خاتمی را می‌توان دولتی دانست که در آن اینترنت در دسترس عموم قرار گرفت و افراد می‌توانستند با هزینه‌ای کم، کارت اتصال به اینترنت را خریداری کنند. با عمومی شدن استفاده از اینترنت در زمان خاتمی، دوران طلایی وبلاگستان فارسی شروع شد که در آن هزاران نفر - از جمله خودم - که هیچ مکانی برای نوشتن و بیان دیدگاه‌یشان را نداشتند، با درست کردن یک وبلاگ ساده به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند. با محبوبیت وبلاگ‌نویسی در دوران خاتمی و عدم کنترل بر روی محتوایی که بر روی اینترنت منتشر می‌شد، دولت خاتمی به فکر مدیریت محتوای تولید شده و دسترسی به این دست محتواها افتاد. از همین رو دولت خاتمی کلید اولیه سانسور و فیلترینگ اینترنت را زد و به این صورت وبلاگ‌های مختلفی که در آنها محتوای انتقادی به وضعیت کشور وجود داشت، زیر تیغ فیلترینگ رفتند. علاوه بر این در دولت خاتمی برای اولین بار عده‌ای به دلیل فعالیت آنلاین دستگیر و مجرم شناخته شدند که در زمان خودش سروصدای زیادی را به پا کرد.

دولت آمریکا کار بر روی یک طرح زمان دولت باراک اوباما برای ارائه اینترنت امن و رایگان در کشورهایی از جمله ایران را ادامه داده است.

انتهای پیام /