هم آغوشی «اون» با روسیه و چین / صف آرایی قدرت های زخم خورده از آمریکا
اقتصادنیوز: به بهانه حضور هیات های روسیه و چین در مانور نظامی پیونگ یانگ در «روز پیروزی» ناظران از ائتلاف جدید سه بازیگر در شرق آسیا علیه واشنگتن و متحدانش می گویند.
به گزارش اقتصادنیوز، مقام های روسیه و چین، میهمانان برگزیده رهبر کره شمالی بودند که حضورشان در هفتادمین سالگرد پایان جنگ کره، روزی که پیونگ یانگ از آن تحت عنوان «روز پیروزی» یاد می کند، خبر ساز شده است. کره شمالی از زمان شروع همه گیری کووید -19 مرزهای خود را بسته و تنها تبعه خارجی که توانست به طور رسمی وارد این کشور شود، سفیر جدید چین در پیونگ یانگ بود. حتی اتباع کره شمالی، مانند کارگران در روسیه و چین، به دلیل ترس از بیماری همه گیر از ورود به کشور خود منع شدهاند.
تلاش برای خروج از انزوا
ناظران بر این باورند که همزمان با افزایش حضور نظامی ایالات متحده در منطقه، پیونگ یانگ فرصتی برای تعمیق روابطش با پکن و مسکویافته، فرصتی که به این کشور منزوی فرصت می دهد تا برای نجات خود از بحران اقتصادی حاکم، بحرانی که ماحصل تحریم های های بین المللی به دلیل آزمایش های هسته ای است، خود را برهاند. آنتونی رینا، کارشناس مسائل کره شمالی در باب چرایی سفر نمایندگان چین و روسیه به پیونگ یانگ در این بازه زمانی به وال استریت ژورنال گفت: کره شمالی با دعوت از مقام های روسیه و به غرب پیام داد که پکن و مسکو به طور ضمنی وضعیت هسته ای پیونگ یانگ را تایید کرده اند. این بازیگر همچنین بدین طریق این حس را القا کرده که حامیان قدرتمندی دارد. به باور رینا، پیونگ یانگ ممکن است به دنبال تقویت این روایت باشد که سه کشور همگی در برابر غرب ایستاده اند.
هم آغوشی رقبای واشنگتن
چین، روسیه و کره شمالی به شکلی جدی به یکدیگر نزدیک هستند، بالاخص آن که هر سه بازیگر رویارویی با ایالات متحده و متحدانش را در کانون توجه خود قرار داده اند. به گزارش خبرگزاری دولتی تاس، پوتین ماه مارس و پس از سفر شی جین پینگ به مسکو قصد دارد ماه اکتبر راهی پکن شود تا درباره همکاری های اقتصادی با همتای خود گفتگو کند. همزمان آمریکا کره شمالی را به ارائه کمک نظامی به روسیه برای جنگ در اوکراین متهم کرده؛ اتهام هایی که مسکو و پیونگ یانگ آن را رد کردهاند. در شرایط کنونی تجارت فرامرزی چین با کره شمالی نیز دوباره به سطح قبل از همه گیری نزدیک می شود.«اون» ماه گذشته در نامه ای از شی به دلیل تقویت قدرت ملی و جایگاه بین المللی چین تمجید کرد.
بهانه ای برای اتحاد
علیرغم آن که کره شمالی از سال گذشته بیش از 100 موشک بالستیک پرتاب کرده، چین و روسیه از تلاش های آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل برای تحریم های بیشتر جلوگیری کرده اند. در نشستهای شورای امنیت سازمان ملل، پکن و مسکو سیاست به گفته خودشان خصمانه واشنگتن در قبال پیونگ یانگ و اتحاد نظامی رو به رشد ایالات متحده با توکیو و سئول را عامل تقویت نظامی کره شمالی میدانند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اوایل این هفته گفت که پکن و مسکو می توانند از نفوذ خود برای تشویق پیونگ یانگ برای پرهیز از رفتارهای تهدیدآمیز و غیرقانونی استفاده کنند.
اتحادی تاریخی!
27 جولای 1953، به واسطه تاکید فرماندهی سازمان ملل متحد به رهبری ایالات متحده، کره شمالی و چین آتش بسی را امضا کردند که به خصومت های نظامی در جنگ کره پایان داد. معاهده صلح امضا نشد، به این معنی که شمال و جنوب هنوز رویاروی هم قرار دارند. در روایت تاریخی پیونگ یانگ، این کشور از حمله نیروهای ایالات متحده جلوگیری کرد از همین رو 27 جولای به عنوان «روز پیروزی» شناخته می شود. اما سوابق تاریخی ایالات متحده و کره جنوبی نشان می دهد که کیم ایل سونگ، رهبر وقت کره شمالی حمله به جنوب را کلید زد و ارتش چین با حمایت نیروی هوایی شوروی در طول جنگ از کره شمالی حمایت کرد.
بهانه ای برای نمایش قدرت
سال گذشته، دولت یون به دنبال تضمینهای قویتر از آمریکا مبنی بر استفاده از سلاحهای هستهای جهت حفاظت از سئول در صورت حمله هستهای از جانب «اون» بوده است. یون، محافظهکاری که از موضع تقابلآمیزتر با پیونگ یانگ حمایت میکند، روابط دیپلماتیکش با کره جنوبی با ژاپن را نیز عادی کرده و بازدارندگی سه جانبه را در برابر پیشرفتهای هستهای فزاینده کره شمالی تقویت کرده است.
«اون» میزبان سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در نمایشگاه تسلیحاتی بود و پهپادهای نظامی جدید و موشک های بالستیک قاره پیمای خود را به نمایش گذاشت. به گزارش رسانه دولتی پیونگ یانگ، این دو در امتداد ردیفی از موشکهای سوار بر کامیونهای پرتابکننده موشک حرکت کردند، در حالی که کیم به شویگو در مورد برنامههای توسعه قابلیتهای نظامی توضیح داد. کیم همچنین به سربازان کشته شده چینی که در در برابر ایالات متحده ادای احترام کرد. پاتریک کرونین، رئیس بخش امنیت آسیا و اقیانوسیه فعال در مؤسسه هادسون در این باره گفت: حضور وزیر دفاع روسیه ایده همکاری دفاعی مسکو و پیونگ یانگ را در میانه جنگ در اوکراین و نیاز به مقابله با ایالات متحده و متحدانش نشان می دهد.
فرصت سازی به سبک «اون»
«اون» همزمان با هیئت چینی نیز دیدار داشت، دیداری که در جریانش لی هنگ جونگ، عضو دفتر سیاسی چین در پیونگ یانگ نامه ای از شی را تحویل داد، محتوای نامه مشخص نیست با این حال آنگونه که «اون» گفت این دیدار نشان دهنده اراده شی برای تقویت روابط دو بازیگر است. حجم تجارت پکن و پیونگ یانگ در نیمه اول سال 2023 نزدیک به سطوح قبل از همه گیری بهبود یافته و در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته سه برابر شده است. هفته گذشته، گروه هفت و برخی کشورهای اروپایی در نامهای به چین نسبت به حضور چندین تانکر نفتی که تجارت فرآوردههای نفتی تحریم شده به کره شمالی را تسهیل میکنند، ابراز نگرانی کردند.
پاتریشیا کیم، کارشناس چین در موسسه بروکینگز، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، گفت: در سال های اخیر، پیونگ یانگ از شکاف بین پکن و واشنگتن برای خود فرصت ساخته و برای جلب حمایت بیشتر از برنامه اقتصادی و تسلیحاتی اش به چین نزدیک شده است. به باور این تحلیلگر، چین و کره شمالی این دیدگاه مشترک را دارند که حضور ایالات متحده در منطقه و شبکه ائتلافی شان با حضور کره جنوبی و ژاپن، منافع استراتژیکشان را تضعیف می کند.
عامل بازدارنده در برابر غرب
وی سونگ لاک، سفیر سابق کره جنوبی در روسیه در این باره به فارین پالسی گفت: در واقع، چین و روسیه به نوعی توانمندسازی کره شمالی برای پیشبرد برنامه هسته ای و موشکی را حمایت می کنند. این رویکرد با رویکرد سایر کشورهای جهان در تضاد قرار دارد، بازیگرانی که همچنان آزمایش های موشکی اخیر کره شمالی در آب های سرزمینی ژاپن و کره جنوبی را محکوم می کنند. دیدارهای اخیر، مجموعه ای از اولین ها را برای کره شمالی رقم زد. اولین باری بود که وزیر دفاع روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 از پیونگ یانگ بازدید می کرد. رژه نظامی روز پنجشنبه اولین رویدادی بود که کره شمالی به بهانه اش نمایندگان خارجی را دعوت کرد. پیشتر فوریه 2018 از نمایندگان این گروه از کشورها دعوت شده بود. از منظر ناظران دیدار «اون» با شویگو و «لی» اولین ملاقات «اون» بعد از سال ها بود. پیونگ یانگ امیدوار است گفتگوهای اخیر، دوستی و همکاری را بین سه قدرت هسته ای به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر قدرت رو به رشد غرب تقویت کند.
همچنین بخوانید