دوشنبه 5 آذر 1403

هوسا تی وی و کنشگری در بافت بین الاذهانی جهانِ آفریقایی

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
هوسا تی وی و کنشگری در بافت بین الاذهانی جهانِ آفریقایی

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو_ نوعی تصور سنتی از قاره آفریقا در اذهان افکار عمومی بین المللی وجود دارد که بر اساس آن، این قاره معادل با فقر، جنگ و خشونت، عدم توسعه و عقب ماندگی تصور می‌شود. قاره‌ای که در قالب معادلات کلان بین المللی در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فناورانه، علمی و فرهنگی، بازیگری حاشیه‌ای است و بیش از آنکه فعال باشد، کنشگری منفعل است. این در حالی است که این تصور،...

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو_ نوعی تصور سنتی از قاره آفریقا در اذهان افکار عمومی بین المللی وجود دارد که بر اساس آن، این قاره معادل با فقر، جنگ و خشونت، عدم توسعه و عقب ماندگی تصور می‌شود. قاره‌ای که در قالب معادلات کلان بین المللی در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فناورانه، علمی و فرهنگی، بازیگری حاشیه‌ای است و بیش از آنکه فعال باشد، کنشگری منفعل است.

این در حالی است که این تصور، با واقعیت‌های جهان کنونی کوچکترین تطابقی ندارد. در شرایط فعلی بر اساس آمار‌های مختلف نهاد‌های مالی بین المللی، قاره آفریقا از جمله مناطق پیشتاز در حوزه رشد و توسعه اقتصادی است و برخی از کشور‌های این قاره نیز در زمره کشور‌هایی در جهان قرار دارند که با بیشترین سرعت، رشد اقتصادی را تجربه می‌کنند.

در عین حال با برجسته شدن بیش از پیش کارکرد سازمان‌های بین المللی در قالب مسائل کلان جهانی به ویژه در حوزه سیاست و اقتصاد بین المللی، کشور‌های قاره آفریقا که 54 دولت را در بر می‌گیرند، به یک بلوک رایِ مهم و قدرتمند تبدیل شده اند. در این راستا شاهد آن هستیم که دولت‌هایی نظیر چین، آمریکا و البته اتحادیه اروپا، رقابت‌های گسترده‌ای را در چهارچوب قاره آفریقا و با هدف توسعه نفوذ خود در میان کشور‌های مختلف این قاره در دستورکار قرار داده اند.

در این راستا، همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تاکید این دولت در حوزه سیاست خارجی بر توسعه روابط با کشور‌ها و مناطق در حال توسعه و فراموش شده در منظومه دیپلماسی بین المللی ایران، شاهد گرایش تهران به توسعه روابط با کشور‌های مختلف آفریقایی بوده ایم. با این حال، یکی از نکات مهمی که می‌تواند هرگونه تعامل و مراوده کشورمان با دولت‌های آفریقایی را تسهیل کند، توجه به ظرفیت‌های قدرت نرم و دیپلماسی عمومی است.

از این رو، شبکه هوسا تی وی به عنوان رسانه برون مرزی کشورمان که جامعه هدفِ کشور‌های آفریقایی را مورد توجه دارد، از اهمیت قابل ملاحظه‌ای جهت فعالیت و کنشگری برخوردار می‌شود. در واقع، شبکه هوسا تی وی به ویژه با توجه به روند اخیر تنش زدایی از روابط ایران و کشور‌های عربی و طرح گمانه زنی‌های مختلف در مورد بهبود روابط ایران با برخی کشور‌های منطقه شمال آفریقا به ویژه مصر، می‌تواند نقش قابل تاملی را در رفع سوتفاهم‌ها و نزدیکی هر چه بیشتر ایران و ملل آفریقایی فراهم کند.

در این چهارچوب، یکی از اصلی‌ترین دستورکار‌هایی که هوسا تی وی از طریق آن می‌تواند به هدف مذکور دست یابد، توجه به بافت‌های بین الاذهانی کشور‌ها و ملل در حال توسعه آفریقایی و کنشگری رسانه‌ای با محوریت آن‌ها است. در واقع، در چهارچوب فرهنگ‌های ایران و ملل آفریقایی مخصوصا با توجه به سابقه تقریبا مشترک آن‌ها در هدف قرار گرفتن از سوی امپریالیسم جهانی و تشنگی آن‌ها جهت کسب رشد و پیشرفت، ظرفیت‌ها و امکاناتی وجود دارند که می‌توانند آن‌ها را به یکدیگر نزدیک سازند و در مقام نوعی کاتالیزور در منظومه توسعه روابط دو طرف، کنشگری داشته باشند.

این همان عرصه‌ای است که شبکه هوسا تی وی می‌تواند بازیگری موثری را از خود نشان دهد. البته که بایستی ظرفیت‌های اتاق فکر شبکه هوسا تی وی نیز تا جای ممکن تقویت گردد و به نحوی هوشمندانه و آگاهانه و البته در هماهنگی با نهاد‌ها و دستگاه‌های رسمی کشورمان، در این عرصه گام برداشته شود. موضوعی که خود می‌تواند نقش مهمی را در تامین منافع ملی ایران بازی کند و البته که بسیاری از حملات و اقدامات خصومت‌آمیز کنشگران غربی و مخالف با کشورمان در عرصه بین المللی با هدف منزوی سازی ایران را خنثی سازد.

در این میان نباید فراموش کرد که صِرف فعال شدن ظرفیت‌های رسانه‌ای ایران در قاره آفریقا، خود خصومت‌های زیادی را از سوی جریان‌های سیاسی و رسانه‌ای غربی و متحدان منطقه‌ای آن‌ها به سمت ایران و شبکه هوسا تی وی جلب می‌کند که البته برای این مساله نیز تا جای ممکن بایستی برنامه داشت و هدفمند عمل کرد.