پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

ورود به حیات خلوت آمریکا از طریق کاراکاس

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
ورود به حیات خلوت آمریکا از طریق کاراکاس

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر در یادداشتی نوشت: خبر اعزام پنج نفتکش سوخت از جانب جمهوری اسلامی ایران به مقصد جمهوری بولیواری ونزوئلا از هفته گذشته در صدر اخبار بین المللی قرار گرفته و تمام رسانه های جهان به آن پرداخته اند و هنوز به تحلیل جوانب آن می پردازند. همکاری اقتصادی دو کشور تحریم شده ایران و ونزوئلا، علاوه بر همگرایی سیاسی و تامین منافع اقتصادی،...

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر در یادداشتی نوشت: خبر اعزام پنج نفتکش سوخت از جانب جمهوری اسلامی ایران به مقصد جمهوری بولیواری ونزوئلا از هفته گذشته در صدر اخبار بین المللی قرار گرفته و تمام رسانه های جهان به آن پرداخته اند و هنوز به تحلیل جوانب آن می پردازند. همکاری اقتصادی دو کشور تحریم شده ایران و ونزوئلا، علاوه بر همگرایی سیاسی و تامین منافع اقتصادی، مفاهیم و پیام‌های متفاوتی را فراتر از این دو کشور در بر دارد. ایران 5 کشتی را برای ارسال سوخت به ونزوئلا اعزام کرده است که سه کشتی «فورچون» و «فارست» و «پتونیا» به مقصد رسیده و وارد ونزوئلا شده‌اند.

شکستن تحریم‌ها و نادیده انگاشتن هشدارها هر چند اقدام ایران در ارسال سوخت برای ونزوئلا یک اقدام تجاری قانونی بر اساس موازین بین المللی هست، اما در تعارض با میل و خواسته آمریکاست. به همین دلیل آمریکایی ها طی یکی دو هفته با توپ پر به تهدید ایران آمدند تا شاید ایران از ارسال کشتی‌ها به مقصد منصرف شود. این امر با پشتوانه سنگین تبلیغات رسانه‌ای هم همراه شده بود تا بر حساسیت موضوع بیفزاید. اما اصرار ایران بر مقاومت در برابر تهدیدات آمریکا، مهر باطلی بر بازدارندگی این هشدارهای واشنگتن زده و در نهایت منجر به شکست هیمنه سیاسی آمریکا و همچنین تابوی تحریم های آمریکا بخصوص در منطقه دریای کارائیب شد که مدت‌ها است رسانه‌ها از تقویت حضور نظامی واشنگتن در آن سخن می‌رانند. با این توضیح که جهان فهمید با مقاومت برابر آمریکا می‌توان تحریم هایش را نیز ناکارآمد کرد و آمریکا را در تماشای نقض تحریم هایش انگشت به دهان باقی گذاشت.

قدرت نمایی در حریم ممنوعه آمریکا این اقدام اخیر ایران علاوه بر حصول منافع اقتصادی و دور زدن تحریم ها، حائز اهمیت سیاسی نیز هست. تردد کشتی های ایرانی، نه در خلیج فارس، بلکه در حیاط خلوت آمریکا پیام‌های خاص خود را به غرب، حامیان فشار حداکثری و افراد مرعوب تهدیدها و فشارهای آمریکا دارد. ایران در اصل، الگوی جدیدی از همکاری های بین المللی را به نمایش گذاشته است که در صورت استفاده سایر کشورها می‌تواند، گام مهمی در استقلال اقتصادی دنیا به شمار آید. به ویژه که این گام همراه با اقتدار سیاسی در همسایگی آمریکا برداشته شده است. پس کشورهای دیگر نباید از برداشتن این گام ها در سایر نقاط دنیا بترسند.

 مفاهیم اقتصادی این اقدام یکی از اصلی‌ترین پیام‌های صادرات بنزین کشورمان به ونزوئلا پایان سیاست مذبوح خام‌فروشی است. ایران با این کار تحریم های آمریکا را نادیده گرفت، سپس معامله ای مستقل از دلار آمریکا انجام داد و مهمتر از همه به جای صادرات نفت خام، به صادر کردن فرآورده‌های نفتی روی آورد که هم به لحاظ اقتصادی اقدامی بهینه‌تر است و هم این که ظرفیت آن برای دور زدن تحریم‌ها، در مقایسه با نفت، خام به مراتب بالاتر است. از طرف دیگر تسویه طلایی انجام شده در تجارت بنزین ایران و ونزوئلا یکی از مشهودترین روش‌های تسویه مناسب بدون نیاز به دلار و روش‌های مالی مرسوم مانند سوئیفت بود. در چند سال گذشته اغلب کشورها برای فرار از وابستگی اقتصاد خود به دلار به سمت تبادل پایاپای یا تسویه با پول مشترک روی آورده‌اند.

اقدام متهورانه ایران در صادرات بنزین به ونزوئلا تحلیل‌های بسیاری را به دنبال داشته است. محور این تحلیل‌ها اما تصویر جدیدی از ایران در حمایت و همراهی با کشورهای همسوی خود از یک‌سو و از سوی دیگر فصل جدیدی از مبادلات اقتصادی ایران با کشورها در نتیجه ابتکار تهران بوده است. می‌توان گفت تقریبا همه کارشناسان و رسانه‌های خبری داخلی و خارجی این اقدام را پیروزی راهبردی تهران عنوان کردند.

بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفا منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.