ورود معاونت رئیسجمهوری به بحث VAR؛ تولید انبوه در ایران پس از تأیید فیفا؟!
معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری مدعی مکاتباتی برای دریافت تأییدیههای تولید VAR در ایران از فیفا شده است.
به گزارش مشرق، روز گذشته نقلقولی از سوی روحالله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر شد که از اعلام آمادگی این معاونت برای اقدام عملیاتی جهت توسعه تکنولوژی کمکداور ویدئویی (VAR) در ورزشگاههای کشورمان خبر داشت.
دهقانی در این توئیت نوشت: «امشب در حاشیه تماشای بازی ایران اردن، برای ساخت کمک داور ویدئویی و چمن ورزشگاهی در شرکتهای دانش بنیان رسما اعلام آمادگی کردیم. برای کشوری که توان تصویربرداری ماهوارهای دارد، ساخت کمک داور ویدیوئی دشوار نیست! با همراهی وزارت ورزش ظرف مدت 6 ماه میتوان این مشکلات را برطرف کنند.»
در این بین اما به جهت آن که فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) تنها قائل به توسعه VAR در کشورها از طریق شرکتهای معدود و محدودی است، این ادعای معاون رئیسجمهوری کمی متفاوت از شرایط فوتبالی بهنظر میرسید؛ چرا که پیش از این و طی سالهای گذشته هم با این قبیل موضعگیریها در قبال توسعه VAR در ایران مواجه بودهایم.
بیشتر بخوانید:
پولهای بلوکه شده فوتبال ایران به فیفا ارتباط ندارد / شرط لازم برای ماندن VAR در ایران
تعداد شرکتهای مورد تأیید فیفا که لایسنس توسعهدهندگی VAR در کشورهای مختلف را دارند، در حد انگشتان دو دست است و پیش از این هم به علت تحریمهای ظالمانه و البته مشکلات مدیریتی گسترده در ساختار فدراسیون فوتبال، با عدم واردات و توسعه این تکنولوژی حیاتی برای فوتبال کشور مواجه شده و این راهکار را تا حدی آزموده بودیم که به جای خاصی هم نرسید.
بسیاری از شرکتهای دانشبنیان و ایدهپرداز داخلی هم مدعی انجام چنین عملیاتی شده بودند اما اساساً بحث ناتوانی در داخل نیست؛ بدین جهت که فیفا در راستای قانونمند کردن پروسه اعطای لایسنس و همچنین بحث درآمدزایی از این طریق، قائل به ملی و بومیسازی کردن VAR در کشورها نبوده است.
از همین رو طی ارتباطی با روحالله دهقانی، صحت و سقم این موضوع و درصد تحقق این وعده با توجه به موانع بینالمللی موجود را خواستار شدیم که معاون رئیسجمهور در پاسخ گفت: «بحث دریافت همان تاییدیه از فیفاست. از شرکت برای انجام تستها و ارائه گواهی دعوت و مکاتبه شده است.»
در این باره تاکنون فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش و جوانان بهعنوان نهادهای مرجع در بحث توسعه VAR، موضعی نگرفتهاند. باید منتظر ماند و دید که آیا ارتباطی بین این معاونت ریاستجمهوری با فیفا شکل خواهد گرفت و اساساً چنین اتفاقی در ایران رخ دادنی خواهد بود یا این مسئله هم مانند دفعات گذشته، به جایی نخواهد رسید.
گفتنی است؛ در بحث چمن ورزشگاهی و چمنهای هیبریدی، این امکان وجود دارد که همه مسائل به شکل کلی بومیسازی شده و به منصه اجرا در آیند. در جزیره کیش هم چمن هیبریدی توسط سازمان مناطق آزاد بهرهبرداری شده و بهنظر مشکل خاصی در باب توسعه چمنهای بومی ورزشگاهی در کشور وجود نخواهد داشت.
منبع: دانا