شنبه 3 آذر 1403

ورود 12 میلیون ایرانی به بازار رمز ارز / با بهمن نقدینگی مواجه هستیم

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
ورود 12 میلیون ایرانی به بازار رمز ارز / با بهمن نقدینگی مواجه هستیم

جوان آنلاین نوشت: اواخر سال 98 بود که وزیر اقتصاد به صراحت گفت نباید بگذاریم نقدینگی وارد بازار ارز و طلا شود، اما نگفت که از منظر صلاح اقتصاد نقدینگی باید به چه بازاری هدایت شود.

*س_در نتیجه شاهد ورود بی‌حساب و کتاب نقدینگی به بازار سهام بودیم تا جایی که به گفته نایب رئیس مجلس در اثر نوسان بازار سرمایه در سال گذشته 46 میلیون نفر از سهامداران بخشی از دارایی خود را از دست داده‌اند، حالا به گفته یک مقام آگاه 12 میلیون ایرانی وارد بازار رمز ارزها شده‌اند بازاری که ارزش مبادلات آن 5 تا 10 هزار میلیارد تومان است و مشخص نیست در شرایطی که تولید با کمبود سرمایه در گردش مواجه است، چرا باید نقدینگی از اقتصاد ایران به بازار رمز ارزهای خارجی نشت کند._س*

وقتی برای تقویت تولید ملی از منظر کیفی و کمی برنامه عملیاتی در کار نباشد، نتیجه آن می‌شود که در دریای مواج نقدینگی، تولید با عطش سرمایه در گردش و سرمایه اولیه روبه‌رو می‌شود.

همه می‌دانیم که در اثر ناترازی دخل و خرج دولت و همچنین دخل و خرج بانک‌ها نقدینگی به شکل گلوله برفی که از بالای کوه به پایین سرازیر است، رفته‌رفته بزرگ و بزرگ‌تر می‌شود، این در حالی است که به روز نشدن آمارهای مربوط به بخش پول و بانک به خوبی نشان از آن دارد که در بهار 1400 با بهمن نقدینگی مواجه هستیم.

بهمن نقدینگی

در شرایطی بهمن نقدینگی بر سر اقتصاد ایران فرود می‌آید که تولید در وضعیت خشکسالی نقدینگی قرار گرفته‌است تا جایی که اغلب تولیدکنندگان از کمبود سرمایه در گردش و حتی سرمایه اولیه گله و شکایت می‌کنند، اما در همین شرایط نقدینگی که در ابتدای سال گذشته طوفانی در بازار سهام به راه انداخته بود، حالا به بازار رمزارزها ورود کرده‌است.

جهت یادآوری باید گفت اواخر سال 98 فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد به صراحت اظهار داشت که نباید بگذاریم نقدینگی به سمت بازار ارز و طلا حرکت کند، اما نگفت که نقدینگی در حال جهش باید به کدام یک از بخش‌های اصلی و مفید اقتصاد ورود کند، در نتیجه نقدینگی چنان طوفانی در بازار سهام به راه انداخت که یک شبه بسیاری از سهامداران ره صد ساله را رفتند و در خمیرمایه این طی‌الارض سرمایه سهامداران تازه‌وارد از همه‌جا بی‌خبر بود.

بی‌تفاوتی دولت به سرمایه داخلی

به گفته علی نیکزاد نایب رئیس مجلس 46 میلیون سهامداری که سال گذشته به دعوت دولت وارد بازار سهام شدند، بخش قابل‌ملاحظه‌ای از دارایی خود را از دست داده‌اند، این تنها بخشی از نتیجه بی‌تفاوتی دولت در هدایت صحیح نقدینگی به بخش‌های مولد اقتصاد ایران است، زیرا به گفته یک منبع آگاه امروز 12 میلیون ایرانی در حوزه رمز ارزها ورود کرده‌اند، حال جا دارد وزیر اقتصاد و همچنین رئیس کل بانک مرکزی و در کل مجموعه دولت به این پرسش پاسخ دهند که آیا هدایت نقدینگی به بازارهای مولد وظیفه آن‌ها هست یا خیر؟!

هدف 77 درصد؛ حفظ ارزش پول

فرزین فردیس، نایب رئیس‌کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران گزارشی درباره رمزارزها ارائه کرد و در جریان ارائه این گزارش گفت: ارزش کل بازار رمزارزها در جهان تا 8 می‌2021 به 2هزارو460 بیلیون دلار رسیده و ارزش کل بازار بیت‌کوین طی همین مدت هزارو110 بیلیون دلار برآورد شده‌است. همچنین تعداد رمزارزهای پذیرش و لیست شده در صرافی‌های معروف دنیا تا 15 آوریل 2021 عدد 4701 را نشان می‌دهد. در حالی که تعداد رمز ارزها در سال 2013 تنها 66 عدد بود.

او با بیان اینکه «بازیگران و ذینفعان یک سیستم مالی پولی، مردم، دولت و کسب‌وکارها هستند»، ادامه داد: بر اساس پژوهشی که شرکت مشاوره مدیریت ایلیا روی 5هزارو600 نفر از جمعیت 18 تا 65 ساله کشور به انجام رسانده‌است، 31 درصد از پرسش‌شوندگان ادعا کرده‌اند که در حال حاضر صاحب رمز ارز هستند. 6‌درصد اعلام کرده‌اند که پیش از این از چنین دارایی برخوردار بوده‌اند. 63 درصد هم گفته‌اند که هیچ‌گاه رمزارز نداشته‌اند.

فردیس با بیان اینکه 62 درصد مردمی که رمزارز خریداری کرده‌اند، در شش ماه اخیر وارد بازار شده‌اند و حجم مبادله روزانه رمزارزها در پایان اسفند بین 5 تا 10 هزار میلیارد تومان تخمین زده می‌شود، توضیح داد: 77 درصد از دارندگان رمز ارز اعلام کرده‌اند که به قصد سرمایه‌گذاری و حفظ ارزش پول وارد این بازار شده‌اند. 15 درصد سرمایه‌گذاری در این بازار را شغل و حرفه خود برشمرده‌اند، 3 درصد به دلیل حمایت از تکنولوژی، 3 درصد به دلیل کنجکاوی و سرگرمی، یک درصد به دلیل جابه‌جایی بین‌المللی پول و یک درصد برای پرداخت و خرید وارد این بازار شده‌اند.

شیوه‌های تهیه رمز ارز

فردیس در ادامه به موقعیت کسب‌وکارها در این بازار پرداخت و گفت: 88 درصد کسب و کارها اعلام کرده‌اند که رمزارز خود را از طریق پلتفرم‌های خرید و فروش آنلاین به دست آورده‌اند. 5 درصد از طریق صرافی فیزیکی، 4 درصد از طریق استخراج، یک درصد در ازای فروش محصولات و خدمات و 2 درصد هم از طریق دریافت از دوستان و اقوام صاحب رمزارز شده‌اند. او با اشاره به کوچ 50 میلیون دلار سرمایه از پلتفرم‌های داخلی در 90 ساعت به دنبال ابلاغ بخشنامه شاپرک به شرکت‌های پرداخت یار در اسفندماه سال 99 گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که 5/ 2 میلیون حساب کاربری رمزارز در صرافی‌های داخلی وجود دارد که با احتساب کارکرد چهار یا پنج به یک، حدودا 12 میلیون نفر در ایران رمزارز دارند.

فردیس در ادامه بزرگ‌ترین دغدغه مردم و کسب‌وکارها را در حوزه رمزارزها، بلاتکلیفی مسائل قانونی، نوسانات شدید ارزش، عدم امنیت و کلاهبرداری، عدم پشتوانه شفاف و ملاحظات شرعی عنوان کرد.

2323

کد خبر 1515793