یک‌شنبه 1 مهر 1403

وزارت امور اقتصادی و دارایی + معرفی، آدرس و شماره تماس

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
وزارت امور اقتصادی و دارایی + معرفی، آدرس و شماره تماس

وزارت امور اقتصادی و دارایی، مسئول تنظیم سیاست‌های اقتصادی و مالی کشور، اجرای سیاست‌های مالیاتی، طراحی و اجرای برنامه همکاری‌های اقتصادی و سرمایهگذاری‌های مشترک با کشورهای دیگر است.

به گزارش مشرق، وزارت امور اقتصادی و دارایی یکی از 19 وزارتخانه ایران و مسئول تنظیم سیاست‌های اقتصادی و مالی کشور، اجرای سیاست‌های مالیاتی، طراحی و اجرای برنامه همکاری‌های اقتصادی و سرمایهگذاری‌های مشترک با کشورهای دیگر است.

در حال حاضر سید احسان خاندوزی بهعنوان وزیر امور اقتصاد و دارایی فعالیت می‌کند.

ایرانیان از زمان هخامنشیان برای دریافت مالیات و امور مالی کشور دفاتر و سازمان‌های مرتبطی داشتند. در زمان ساسانیان اخذ مالیات صورت کاملتری بخود گرفت و سه نوع مالیات به نام‌های اراضی، سرشماری و سرانه دریافت میشد. پس از تسلط اعراب به ایران، در زمان حجاج بن یوسف ثقفی دفاتر مالیاتی از فارسی به عربی برگردانده شد و در دوره سلجوقی با دستور عبدالملک کندری وزیر طغرل مجددا به فارسی برگردانده شد.

در زمان سلطنت صفویه تجارت خارجی و درآمد گمرکی به مالیاتی اضافه و در دوره افشاریان گسترش بیشتری یافت. در دوره قاجاریه وضع مالیه کشور بواسطه جنگها، مسافرت‌ها و ضعف پادشاهان رو به رکود گذاشت و با زحمات طاقت فرسای امیرکبیر گام‌های سودمندی برداشته و برای وصول، نگهداری و مصرف خزانه مقررات جدیدی وضع گردید.

قبل از مشروطیت شاهان تمام درآمدها و عواید کشور را در اختیار داشته و تمام مخارج نیز به فرمان و تصویب شخص او صورت میگرفت. در آن زمان مردم صاحب مجلس و پارلمان نبودند و شاه شخصی به نام وزیر دفتر) وزیر مالیه مامور میساخت تا بودجه کشور را تنظیم کند. در هر استان مسئول هر کتابچه در مرکز یک مستوفی بود. این مستوفیان عدهای کارمند داشتند که آنان را میرزا قلمدان میگفتند. رئیس مستوفی‌ها را مستوفی الممالک میگفتند که همان وزیر مالیه بود.

با انقلاب مشروطه در سال 1285 اولین کابینه قانونی تشکیل و ناصرالملک به عنوان نخستین وزیر مالیه از مجلس شورای ملی رای اعتماد گرفت ایشان با همان روال سابق ادامه کار داده و به دستور وی محل کنونی رادیو تهران که محل اداره گمرک بود به وزارت مالیه اختصاص یافت. در سال 1289 ادارات هفتگانه وزارت مالیه تصویب و تشکیل گردید و مهمترین ادارات در آن زمان خزانه داری کل، گمرک و وصول عایدات بود. پس از مدتی محل وزارت مالیه به پارک اتابک، محل کنونی سفارت شوروی سابق انتقال یافت.

مطابق قانون 1294 وزارت مالیه به نه اداره تقسیم گردید که عبارت بودند از: دایره وزارتی، تشخیص عایدات و خالصه جات و مسکوکات، خزانه داری کل و دیون عمومی و وظایف، گمرکات، محاکمات مالیه، کمیسیون تطبیق حوالجات، پرسنل و ملزومات و مجلس مشاور عالی برای محاکمات اداری بود.

از سال 1300 به بعد دگرگونی‌های زیادی در وزارت مالیه رخ داد. از جمله اینکه تعدادی حدود چهل شرکت دولتی تاسیس و بعدا منحل گردیدند سازمان به دو قسمت مالی و اقتصادی تقسیم و به وسیله دو معاون و هفت مدیر اداره میگردید و نیز در سال 1329 سازمان وزارت دارائی با تقلیل ادارات مورد تصویب قرار گرفت و بالاخره در سال 1353 قانون تشکیل وزارت امور اقتصادی و دارائی با 6 ماده به تصویب مجلس شورای ملی سابق رسید.

حوزه‌های وزارت اقتصاد:

  • مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی
  • مرکز فناوری اطلاعات، امنیت فضای مجازی و اقتصاد هوشمند مرکز بازرسی، مدیریت عملکرد و پاسخگویی به شکایات دفتر وزارتی مرکز حراست مرکز اطلاعات مالی مرکز عالی دادخواهی مالیاتی
  • مرکز مدیریت بدهی‌های عمومی و روابط مالی دولت

معاونان وزارتخانه:

  • خزانه دار کل کشور
  • معاونت امور بانکی، بیمه و شرکت‌های دولتی
  • معاونت توسعه مدیریت و منابع معاونت امور حقوقی و مجلس معاونت سیاستگذاری اقتصادی سازمان امور مالیاتی کشور گمرک جمهوری اسلامی ایران سازمان خصوصی سازی
  • سازمان سرمایه گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران

آدرس وزارت اقتصاد: تهران، منطقه 12، محله پامنار، میدان امام خمینی، خیابان همایون، پلاک 2

تلفن وزارت اقتصاد:

021-33967100، 021-33967200، 021-33967300

موقعیتمکانیوزارتاقتصادواموردارایی