جمعه 9 آذر 1403

وزیر فرهنگ: سیاست ما توسعه کمی و کیفی کتابفروشی‌ها است

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
وزیر فرهنگ: سیاست ما توسعه کمی و کیفی کتابفروشی‌ها است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: سیاست وزارت ارشاد حمایت از کتابفروشی‌ها و گسترش آنها است که البته این روزها حال و روز خوبی ندارند و با یک سیاست روشن به دنبال آن هستیم تا شاهد رشد کمی و کیفی آنها باشیم.

به گزارش فارس، آیین افتتاحیه سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عصر امروز (سه‌شنبه 20 اردیبهشت‌) با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر فرهنگ کشور لبنان و یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس این دوره نمایشگاه در مصلی تهران برگزار شد.

محمدمهدی اسماعیلی وزیر ارشاد در این مراسم اظهار داشت: امسال پس از گذشت دو سال موفق به برگزاری نمایشگاه کتاب به صورت حضوری شده‌ایم شاید چند ماه قبل که در ستاد کرونا به دنبال اخذ مجوز برگزاری نمایشگاه بودیم مرتب می‌شنیدیم که آیا کرونا اجازه برگزاری نمایشگاه را خواهد داد یا نه که در نهایت در بهمن‌ماه مجوز مشروط برگزاری نمایشگاه صادر شد و حتی در اسفندماه هم نسبت به برگزاری نمایشگاه شک داشتیم اما خدا را شکر با کار جهادی دولت انقلابی و مردمی بیماری کرونا به خفیف‌ترین شکل خود رسید و با همت افراد مختلف به خصوص فعالان حوزه بهداشت و درمان توانستیم نمایشگاه را به صورت حضوری برگزار کنیم. نمایشگاه کتاب بزرگترین جشنواره فرهنگی کشور به حساب می‌آید.

وی ضمن خیر مقدم به وزیر فرهنگ کشور لبنان و سفرای حاضر در مراسم گفت: برای برگزاری این نمایشگاه زحمات زیادی کشیده شده است زیرا فرصت برگزاری بسیار اندک بود. امسال بیش از 90 هزار متر مربع فضا برای برگزاری نمایشگاه اختصاص پیدا کرده است که بیشترین فضای مسقف مصلی را شامل می‌شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه در نمایشگاه امسال بنا داشتیم فصل ممیزه‌ای نسبت به نمایشگاه‌های سال قبل داشته باشیم، افزود: کرونا در کنار تمام تلخی‌ها درس‌ها و فرصت‌هایی هم داشت که یکی از آنها تجربه برگزاری نمایشگاه مجازی بود که در آخرین دوره آن بیش از یک میلیون و 350 هزار جلد کتاب به فروش رسید. در نمایشگاه بهمن‌ماه از 2900 روستا و 1200 شهر خریدار کتاب داشت.

اسماعیلی ادامه داد: این تجربه را به نمایشگاه امسال هم متصل کردیم و در کنار نمایشگاه حضوری همزمان سامانه فروش مجازی را هم برقرار کردیم تا برادران و خواهران فرهنگی از دورترین نقاط کشور بدون نیاز به حضور در تهران پای رایانه شخصی خود بتوانند تمام ناشران را بررسی کرده و کتاب خریداری کنند. خادمان کتاب و کتابخوانی در شرکت پست هم به صورت رایگان کتاب‌ها را جلوی درب منزل تحویل خواهند داد.

وی با بیان اینکه شعار دولت سیزدهم عدالت فرهنگی است که یکی از تجلی‌های آن با برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب در این وزارتخانه محقق شد، عنوان کرد: بنا داریم با تمهیداتی این امکان را به صورت همیشگی دایر داشته باشیم. امسال در بخش بین‌الملل بیش از 32 کشور حضور دارند و کشور قطر هم به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه حاضر است که در روزهای آتی وزیر فرهنگ این کشور به تهران سفر خواهد کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فرهنگ کتاب و کتابخوانی یکی از مهم‌ترین عرصه‌های دیپلماسی فرهنگی است. امسال تعداد بسیاری کتاب از زبان فارسی به زبان‌های خارجی توسط سازمان فرهنگ و ارتباطات و دیگر نهادها ترجمه شده است. نمایشگاه کتاب فرصتی برای مودت و دوستی میان دولت‌ها است و ما از این فرصت به خوبی استفاده خواهیم کرد.

اسماعیلی با اشاره به اینکه مهم‌ترین دغدغه ما در حوزه نشر و کتاب موضوع کاغذ است که ناشران مشکلات خود را در این زمینه بسیار به گوش من رسانده‌اند که حق هم دارند، اظهار داشت: این کار را به صورت ویژه در دولت دنبال می‌کنیم و همین امروز جلسه‌ای با معاون اول رئیس جمهور در این خصوص برگزار کردیم تا در این شرایط کشور که مشکلات بسیاری برای تأمین ارز داریم با یک کار کوتاه مدت نیاز جامعه ناشرین و رسانه‌ای را برطرف کنیم.

وی ادامه داد: کار بلندمدت ما در این حوزه تلاش برای خودکفایی کاغذ مورد نیاز داخل و حتی ورود به بخش صادرات است و این کار را با همکاری بخش‌ها و وزارتخانه‌های مرتبط دنبال خواهیم کرد تا این مشکل به صورت اساسی برطرف شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: امروز بیش از 3 هزار کتابخانه عمومی در کشور فعال است و این نهاد در حال تلاش گسترش است. در مصوبات استانی در هر استان شاهدیم که یک کتابخانه جدید در حال احداث است. سیاست قطعی ما حمایت از توسعه کتابخانه‌های عمومی است که هم به صنعت نشر و هم نهضت کتابخوانی کمک می‌کنند.

اسماعیلی با بیان اینکه مهم‌ترین فعالیت‌های توسعه فرهنگی را از طریق شبکه کتابخوانی دنبال می‌کنیم، گفت: سیاست بعدی وزارت ارشاد حمایت از کتابفروشی‌ها و گسترش آنها است. کتابفروشی نماد فرهنگی شهرها محسوب می‌شود که البته این روزها حال و اوضاع خوبی ندارد و با یک سیاست روشن در معاونت فرهنگی در تلاش هستیم تا در پایان دولت شاهد رشد کمی و کیفی کتابفروشی‌ها در شهرهای مختلف باشیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در حوزه کتاب تکالیف و وظایف روشنی را وضع کردیم و در تمام بخش‌ها آن را دنبال می‌کنیم تا مطالبه مقام معظم رهبری در زمینه نهضت بزرگ کتابخوانی را لبیک بگوییم.