یک‌شنبه 30 دی 1403

وضعیت سدهای کشور / ذخایر آب چقدر است؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
وضعیت سدهای کشور / ذخایر آب چقدر است؟

آمار نشان می دهد که وضعیت سدهای کشور، مطلوب نیست و مدیریت مصرف بیش از گذشته باید در دستور کار قرار گیرد.

کمبود بارش ها و استفاده بیش از حد از منابع آب های زیرزمینی سبب شده است تا کشور درگیر خشکسالی شود و با بحران های آبی مواجه شویم.

سخنگوی صنعت آب با اشاره به بارش‌های مناسب هفته‌های گذشته، میزان پرشدگی سدهای کشور تا 28 فروردین 1403 را 61 درصد اعلام کرد و گفت: بارش‌ها نباید این تصور را ایجاد کند که نیاز آبی کشور برطرف شده و همچنان به مدیریت مصرف در سراسر کشور نیازمندیم.

فیروز قاسم‌زاده، سخنگوی صنعت آب کشور با اشاره به بارش‌های خوب اواخر سال گذشته و روزهای ابتدایی سال جدید اظهار داشت: هر چند طی هفته‌های گذشته شاهد نزولات جوی به صورت برف و باران در برخی نقاط کشور از جمله تهران بودیم، اما همچنان میزان پرشدگی برخی از سدهای کشور پایین بوده و آب مورد نیاز مصارف به طور کامل تأمین نشده است.

کاهش 11 درصدی ورودی آب به سدهای کشور

قاسم‌زاده با تشریح آخرین وضعیت مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا 28 فروردین 1403 گفت: ورودی سدهای کشور در حال حاضر 23 میلیارد مترمکعب است که همچنان نسبت به سال آبی گذشته با کاهش 11 درصدی روبرو است.

وی موجودی مخازن سدهای کشور را در تاریخ 28 فروردین 1403 با 61 درصد پرشدگی، معادل 30 میلیارد و 410 میلیون مترمکعب خواند و بیان داشت: در سال گذشته نیز در تاریخ مشابه، همین میزان آب در مخازن سدهای کشور وجود داشته است.

80درصد ظرفیت سدهای تهران خالی است

سخنگوی صنعت آب کشور، درصد پرشدگی سدهای تأمین کننده آب شرب پایتخت را 20درصد خواند و خاطرنشان کرد: حجم مخازن سدهای تهران تا 28فروردین با کاهش 11 درصدی نسبت سال آبی گذشته روبرو بوده است که نشانگر ضرورت جدی گرفتن مدیریت مصرف است.

وی گفت: مجموع 13 سد مهم حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز حدود 73 درصد پرشدگی دارد که نسبت به سال آبی گذشته 3 درصد افزایش داشته است.

 کاهش 15 درصدی بارش‌های ایران نسبت به سالهای نرمال

قاسم‌زاده خاطرنشان کرد: براساس شبکه باران‌سنجی مبنای وزارت نیرو، بارندگی کشور نسبت به میانگین دوره مشابه درازمدت 15 درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته 3 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش بارش کشور نسبت به شرایط نرمال، نباید بارش‌های اخیر این تصور را ایجاد کند که نیاز آبی کشور برطرف شده و مدیریت مصرف ضرورتی ندارد بلکه هموطنان عزیز در کشورِ خشک و نیمه خشک ایران، همواره باید توجه ویژه‌ای به مدیریت مصرف آب داشته باشند.

بیشترین کاهش حجم سد مربوط به «رودبال داراب» در استان فارس است که نسبت به سال گذشته 67 درصد کاهش یافته است، پس از «سد رودبال»، «سد دوستی» در خراسان رضوی با 63 درصد کاهش، «سد نساء» در استان کرمان با 58 درصد کاهش، «چاه نیمه‌ها» در سیستان و بلوچستان با 58 درصد کاهش، «سد استقلال» در استان هرمزگان با 55 درصد کاهش، «سد تنگوئیه سیرجان» در استان کرمان با 49 درصد کاهش، «سد ساوه» در استان مرکزی با 47 درصد کاهش، «سد کمال صلح» در استان مرکزی و با 39 درصد کاهش، «سد سرنی» در استان هرمزگان با 38 درصد کاهش بیشترین کاهش حجم را در بین مهم‌ترین سدهای کشور داشته‌اند.