پایان رویاسازی تلخ دولت از مذاکرات وین / آیا مذاکره کنندگان معطل «اختیار» بودند؟!
دولت در پی آن است که در واپسین روزهای مسئولیت خود بی حاصل بودن 8 سال مذاکره را به گردن دولت منتخب انداخته و اینگونه القا کند که اگرچه دولت جدید مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات است اما هنوز این امکان وجود دارد که با دادن امتیازهایی، مذاکرات را به نتیجه رساند!
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در جدیدترین اظهارنظر خود پیرامون مذاکرات برجام گفته است: «اگر ایران به چرخش سانتریفیوژهای پیشرفته با سطح بالاتر و بالاتر ادامه دهند ما به نقطهای میرسیم که به صورت عملی بازگشت به پارامترهای توافق هستهای اولیه را بسیار سخت میکند و بنابراین زمان خروج آمریکا از گفتوگو های هستهای نزدیکتر میشود.»
این اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا در حالی شب گذشته در گفت وگوی آنتونی بلینکن با نیویرک تایمز مطرح شده است که تیم مذاکره کننده ایرانی بر این باور است که کار مذاکرات به پایان رسیده و پیروزی دولت در این مذاکرات قطعی است.
دولت درباره مذاکرات وین که در طول هفته های اخیر با سرپرستی عباس عراقچی در جریان بوده و همچنان نیز ادامه دارد ادعا می کند که مذاکرات در حال پیشرفت است و تنها چند نکته جزئی برای توافق نهایی باقی مانده است.
این ادعای دولت در حالی از هفته ها قبل از انتخابات ریاست جمهوری مطرح می شود که شبکه پرس تی وی به نقل از یک منبع آگاه گفته بود «آمریکا کماکان از پذیرش اجرای تعهدات خود برای بازگشت به برجام امتناع میورزد و تاکنون حاضر به لغو کامل تحریمهای دولت ترامپ علیه ایران نشده است.»
جمهوری اسلامی ایران براساس قانون مصوب مجلس تحت عنوان قانون «لغو تحریم ها» خروج از پروتکل الحاقی را در دستور کار خود قرار داده بود و براساس آن غنی سازی 60 درصد را کلید زد این اقدام ایران در حالی صورت گرفت که به طرف های آمریکایی، اروپایی و دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام شد ایران تنها در صورتی حاضر به اجرای تعهدات برجامی خود خواهد بود که کلیه تحریم ها لغو شود.
در حالی که شخص رئیس جمهور در تمام اظهارنظرهای خود مدعی است که بخشی از تحریم ها لغو شده و بخشی دیگر در آستانه لغو شدن است اما پرس تی وی به نقل از یک منبع مطلع خبر داد واشنگتن باید تمامی تحریمهای ایران را اعم از قانون کنگره و دستورات اجرایی و مقررات اوفک و خزانهداری و دادگستری و.. را لغو کند که تاکنون حاضر به انجام این کار نشده است.
نمونه این تحریمها دستورات اجرایی 12959 و 13599 و 13876 و 13949 رئیس جمهور آمریکا و قوانین کاتسا، ISA و ویزا و قانون میهنپرستی پاتریوت بخش 311 و U-Turn دلار است که هنوز هیچکدام از آنها لغو نشده است.
پیشتر منابع نزدیک به مذاکرات وین به پرستیوی گفتهاند که دولت آمریکا هنوز حاضر به لغو تحریم تسلیحاتی و لغو دستور اجرایی ترامپ در این زمینه نشده، این در حالی است که طبق برجام و قطعنامه 2231 تحریمهای تسلیحاتی ایران سال گذشته برداشته شد؛ اما دولت ترامپ مجددا همان تحریمها را با یک دستور اجرایی بازگرداند!
با گرم شدن تنور انتخابات در ایران در هفته های پایانی اردیبهشت دولت مجالی برای بهره برداری های داخلی از موضوع مذاکرات پیدا نکرد، همین باعث شد که ادعای پیروزی در مذاکرات وین تا حدودی از سوی دولتی ها فروکش کند.
اما با پایان انتخابات و پیروزی جریان رقیب در برابر کاندیداهای نزدیک به دولت، رئیس جمهور و حامیان برجام سناریوی تازه ای را آغاز کردند. روحانی صبح چهارشنبه 2 تیر ماه در جلسه هیئت وزیران گفت: «اختیار به عراقچی بدهیم همین امروز میرود و توافق را نهایی میکند.»
این مطالبه فرصت و اختیار از سوی دولت برای عباس عراقچی در حالی مطرح می شود که دولت و تیم مذاکره کننده 8 سال برای به نتیجه رساندن این مذاکرات فرصت داشت اما حاصل آن ادعای بلینکن برای دور شدن آمریکا از توافق بود.
به نظر می رسد دولت در پی آن است که در واپسین روزهای مسئولیت خود بی حاصل بودن 8 سال مذاکره را به گردن دولت منتخب مردم انداخته و اینگونه القا کند که اگرچه دولت جدید مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات است اما هنوز این امکان وجود دارد که با دادن اختیار به عراقچی مذاکرات به نتیجه برسد.
انتهای پیام / ک