چهارشنبه 7 آذر 1403

پایان مناقشه قره‌باغ به نفع کشور‌های منطقه است / همیشه از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دفاع کرده‌ایم

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
پایان مناقشه قره‌باغ به نفع کشور‌های منطقه است / همیشه از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دفاع کرده‌ایم

پاک‌آیین درباره انحلال جمهوری خودخوانده قره‌باغ و پایان مناقشه 20 ساله در منطقه نکاتی را مطرح کرد.

محسن پاک‌آیین سفیر سابق ایران در باکو در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره انحلال جمهوری خودخوانده قره‌باغ اظهار کرد: قره‌باغ جمهوری خودخوانده‌ای بود که از اولین زمان استقلال خود یعنی سال 1994 هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخت.

او افزود: به دنبال جنگ‌ها و بحث‌های سیاسی که رخ داد، ارمنستان حمایت خود را از قره باغ برداشت و اعلام کرد قره‌باغ در تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان است و ساختار این حکومت خودمختار باید لغو و منحل شود.

حاکمیت آذربایجان بر قره باغ پایانی بر مناقشه 20 ساله

سفیر سابق ایران در باکو ادامه داد: اکنون قره‌باغ به جمهوری آذربایجان باز می‌گردد تا با ساختار‌های حاکمیتی این کشور به حیات خود ادامه دهد.

پاک آیین افزود: با توجه به تمامی حاشیه‌ها و مسائل موجود و طبق توافق انجام شده بین آذربایجان و جمهوری خودخوانده قره باغ، قرار بر این شده تا ژانویه این ساختار فعلی تعویض و منحل شود.

وی اظهار کرد: اینکه مناقشه قره‌باغ تمام شده به نفع تمام کشور‌های منطقه است. حدود 20 سال بود این مناقشه در منطقه وجود داشت و مشخص بود که هیچگاه به نتیجه نمی‌رسد و قره‌باغ مستقل نمی‌شود.

سفیر سابق ایران در باکو اضافه کرد: با توجه به اینکه قره‌باغ استعداد استقلال، جمعیت کافی و وسعت زیادی ندارد و در حاکیمت ارضی جمهوری آذربایجان بوده، کاملا مشخص بود هیچگاه منطقه مستقلی نمی‌شود.

پاک آیین گفت: به دلیل اصراری که مقامات رسمی ارمنستان در سال‌های گذشته داشتند مناقشه آن‌ها در سال‌های پیش حل نشد، اما اکنون که این موضوع به اتمام رسیده به نفع صلح در منطقه است.

وی افزود: این توافق به نفع آذربایجان نیز است. اکنون بخشی که قصد تجزیه داشته به این کشور بازگشته، هزینه‌هایی که آذربایجان در این سال‌ها به لحاظ جنگی خرج کرده حالا می‌تواند در مسیر دیگر قرار گیرد.

پاک آیین افزود: البته نفع ارمنستان هم در این توافق دیده شده است. در این سال‌ها به دلیل مناقشات قره باغ قطعنامه‌های زیادی علیه ایروان در سازمان ملل متحد صادر شده بود. آن‌ها تحریم‌های زیادی را تجربه کردند و به دلیل اشغال 7 شهر آذربایجان و قره‌باغ و همچنین به لحاظ جغرافیایی در حصر کامل بودند، چرا که ترکیه و آذربایجان با آن‌ها همکاری نمی‌کردند و به شدت از توسعه اقتصادی عقب افتاده بود.

وی ادامه داد: مردم این کشور با فقر مواجه هستند و به هرحال پایان این مناقشه به نفع قره‌باغ است و پس از آن نیز به نفع کشور‌های منطقه مانند ایران و روسیه نیز خواهد بود. به دلیل آن که قدرت‌های فرامنطقه‌ای که قصد داشتند به بهانه قره باغ وارد منطقه بشوند و منافع خود را تامین کنند دیگر بهانه‌ای ندارند.

سفیر سابق ایران در باکو گفت: رژیم صهیونیستی که بیشترین فروش سلاح را به آذربایجان داشت با این توافق نمی‌تواند به اهداف نظامی خود در منطقه برسد. صلح و امنیت چنانچه در منطقه ایجاد شود می‌تواند باعث همکاری بیشتر بین آذربایجان و ارمنستان شود.

آذربایجان قصد عملیات نظامی علیه ارمنستان را ندارد

وی گفت: مشکلات ما با آذربایجان چندان به قره‌باغ ارتباط نداشت. ما همیشه از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دفاع کردیم. البته مشکلاتی که وجود داشت به دلیل بحث تعرض احتمالی آذربایجان به ارمنستان بود که موجب تغییر مرز‌های ما می‌شد و در حال حاضر آذربایجان اعلام کرده قصد عملیات نظامی علیه ارمنستان را ندارد.

وی افزود: آذربایجان عنوان کرده به دنبال انسداد و تغییر مرز‌های بین المللی نیست و این موضوع که باعث اختلافاتی میان ایران و آذربایجان بود اکنون رفع شده و مطلب دوم بحث حادثه پیش آمده در سفارت آذربایجان بود که آن هم مسیر درست قضایی خود را طی می‌کند و قوه قضاییه هم حکم ضارب را به زودی صادر می‌کند.

وی گفت: دیدار‌های خوبی بین 2 کشور در چند وقت اخیر در حوزه‌های مختلف انجام شده است، به خصوص سفر وزیر امور خارجه کشورمان به آذربایجان و با این اتفاق یعنی آزادی قره باغ به نظر می‌رسد چشم انداز روابط ایران و آذربایجان در آینده روشن باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی