پدافند عامل در مواجهه جنگ نوین با هکرها / بی توجهی دولت قبل به هشدارهای سازمان پدافند غیرعامل امروز باید جبران شود
ایران در بحث حملات سایبری همواره مورد آماج حملات بوده و از نمونههای بارز آن حمله به تاسیسات نطنز و ویروس استاکس بود و در دورههای اخیر نیز حمله به ساختارهای پتروشیمی بوده است. در جدیدترین حمله نیز مسئله هک سیستم بنزین در کشور بود که موجب اختلال در این خدمت شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ حمله سایبری در رایانهها و شبکههای رایانهای حمله به هرگونه تلاش برای افشای، تغییر، غیرفعال کردن، تخریب، سرقت یا دستیابی و دسترسی غیرمجاز یا استفاده غیرمجاز از یک دارایی است. حمله سایبری هر نوع مانور تهاجمی است که سامانههای اطلاعات رایانه ای، زیرساختها، شبکههای رایانه ای یا دستگاههای رایانه شخصی را هدف قرار میدهد.
مهاجم یک شخص یا فرایندی است که سعی در دسترسی به دادهها، کارکردها یا سایر مناطق محدود سامانه بدون مجوز، بهطور بالقوه با قصد مخرب دارد. بسته به شرایط، حملات سایبری میتواند بخشی از جنگ سایبری یا سایبرتروریسم باشد. حمله سایبری توسط دولتهای مستقل، افراد، گروهها، جامعه یا سازمانها قابل استفاده است و ممکن است از یک منبع ناشناس سرچشمه بگیرد.
حمله سایبری ممکن است با هک کردن یک سامانه مستعد، هدف مشخص شده را دزدی، تغییر داده یا از بین ببرد. حملات سایبری میتواند از نصب جاسوس افزارها بر روی رایانه شخصی تا تلاش برای تخریب زیرساختهای کل ملل باشد. کارشناسان حقوقی به دنبال محدود کردن استفاده از این اصطلاح در حوادثی هستند که باعث آسیب جسمی میشوند و آن را از نقض روزمره تر دادهها و فعالیتهای گستردهتر هک متمایز میکنند حملات سایبری بهطور فزاینده ای پیچیده و خطرناک شدهاست. برای پیشگیری از این حملات میتوان از تجزیه و تحلیل رفتار کاربر و SIEM استفاده کرد.
پس از آغاز حمله سایبری، اهداف مشخصی وجود دارد که باید برای حمله به حریف حمله کنند. برخی از زیرساختها به عنوان اهداف به عنوان زیرساختهای مهم در مواقع درگیری مطرح میشوند که میتوانند یک ملت را به شدت ویران کنند. سامانههای کنترل، منابع انرژی، امور مالی، ارتباط از راه دور، حمل و نقل و تأسیسات آب به عنوان اهداف مهم زیرساختی در هنگام درگیری دیده میشوند. گزارش جدیدی درباره مشکلات امنیت سایبری صنعتی، تولید شده توسط انستیتوی فناوری بریتیش کلمبیا، و گروه مشاوره PA، با استفاده از دادههای مربوط به سال 1981، براساس گزارشها افزایش 10 برابری در تعداد موفق را یافتهاست حملات سایبری به سامانههای کنترل نظارت و دستیابی به دادههای زیرساختی (SCADA) از سال 2000. حملات سایبری که تأثیر جسمی نامطلوبی دارند تحت عنوان حملات فیزیکی سایبر شناخته میشوند.
در ایران نیز برای مقابله با این حملات سایبری سازمان پدافند غیرعامل کشور در سال1382 بر اساس تدبیر و فرمان رهبری تشکیل و در سال1390 روز هشتم آبان بعنوان روز پدافند غیرعامل نامگذاری شد، براساس مصوبه 14 شهریور 1391 شورای عالی انقلاب فرهنگی، هشتم آبان در تقویم رسمی به عنوان روز پدافند غیرعامل ثبت شده است. دفاع در برابر خطر، پیشینه ای به بلندای تاریخ بشریت دارد. امروزه با وجود تهدیدات متنوع، دست یابی به راهبردهای دفاعی مطمئن و کارآمد در عرصه امنیت ملی به یکی از مهم ترین اهداف کشورهای در معرض خطر تبدیل شده است. جمهوری اسلامی ایران که با انواع تهدیدات داخلی و خارجی روبروست، در کنار توجه به دفاع عامل، به بعد پدافند غیرعامل نیز اهتمام ویژه دارد.
ایران در بحث حملات سایبری همواره مورد آماج حملات بوده و از نمونههای بارز آن حمله به تاسیسات نطنز و ویروس استاکس بود و در دورههای اخیر نیز حمله به ساختارهای پتروشیمی بوده است. در جدیدترین حمله نیز مسئله هک سیستم بنزین در کشور بود که موجب اختلال در این خدمت شد.
به گفته سردار جلالی در دولت قبل اهتمام ویژهای به این مسئله نمیشد و حتی بودجهای نیز برای این کار در نظر گرفته نمیشد. همین امر باعث برخی ناهماهنگیها شده بود و حتی وزارت ارتباطات نیز در بحث اینترنت ملی با پدافند غیرعامل همکاری نمیکرد و حتی آن را در مقابل با خود میدید.
این امور در دولت قبل باعث شده بود که زیرساختهایی که لازم بود برای این امور اجرایی بشود معلق مانده و عملا از بسیاری از وجهها جا بمانیم. اما به گفته سردار جلالی توانمندی ما در حال حاضر بگونهای است که میتوانیم از حملات بسیاری جلوگیری بکنیم.
*بی توجهی دولت قبل به هشدارهای سازمان پدافند غیرعامل
محمود معلمی در این رابطه در گفت و گو با صاحب نیوز گفت: پدافند غیرعامل که در حال حاضر مسئولیت آن به عهده سردار جلالی است و مسئولیت این تشکیلات را برعهده دارند، بدین معناست که مقابله با حملات غیرنظامی دشمن صورت میپذیرد، به مانند همین حمله سایبری که صورت گرفت.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: در همین مسئله حمله سایبری که به مسئله بنزین صورت گرفت اگر تذکرات مسئولین پدافند غیر عامل و سردار جلالی را توجه کرده بودند شاید این اتفاق نمیافتاد، در حال حاضر جنگها دیگر جنگ نظامی و با اسلحه نیست بلکه جنگها سایبری است و باید در برابر آن پدافند غیرعامل قرار بگیرد. پدافند غیر عامل یک بخش آن به این شکل است و بخش دیگر آن نیروهایی مانند بسیج را سازماندهی میکنند اما در راستای حملا مستقیم نظامی نیست و بیشتر در زمینه سایبری است.
وی افزود: اقای جلالی نیز توضیح دادند که این قضایا را قبلا شناسایی کرده بودند و گفته بودند که ممکن است دشمن از این زوایا به ما حمله بکند ولی دوستان دولت قبلی به این موضوع توجه نکردند و دشمن ممکن است از زوایای دیگر مانند نظامی و مالی نیز نفوذ بکند. اینجاست که پدافند غیرعامل باید روزنهها را شناسایی بکند و این روزنهها را بگونهای رفع بکنند و چالش ها را رفع بکنند، منظور از پدافند غیرعامل این است که مجموعه سازماندهیهایی که ارگانها و تشکیلات که برای یافتن روزنههای سایبری است اما بعضی مسئولین و سازمانها بدان توجه نکردند و روزنهها باقی ماند و توانستند نفوذ بکنند که البته ما هم نفوذ در برخی سایتهای رژیم صهیونیستی داریم.
*دولت روحانی، دولت نفوذی ها بود
معلمی اظهار داشت: دولت قبل نیز همکاری خاصی با سازمان پدافند غیر عامل نداشت، همانطور که اقای جلالی گفت، نکات زیادی را اشاره کردند ولی توجهی به صحبتها و نکات نشد برای مثال به وزارت نفت و برخی سیستمهای مالی توصیههایی میشد اما عمل نمیشد همچنین در همین چند روز اخیر ما مشاهده کردیم که به یک سیستم مالی در یک کشور حمله سایبری صورت گرفته و از آن کشور دزدی نیز شده است و سیستم مالی بطور کلی مختل شده است، این حمله سایبری حتی باعث سرقت اطلاعات نظامی هم میشود. دولت آقای روحانی متاسفانه دارای نفوذیهای بسیاری بود و حتی کسانیکه نفوذی هم نبودند با دوستان همکاری نمیکردند و به تذکرات توجه نمیکردند و باعث همین حمله سایبری به سیستم بنزینی کشور شد.
وی در ادامه اشاره کرد: بنده خوشحالم که سیستم پدافند غیرعامل به این رسیده است که میتواند این مسایل را شناسایی بکند و جلوگیری بکند و بتواند هجمه متقابلی داشته باشد و اگر دولت کمک بکند بسیار موفقتر خواهد بود اما در شبکههای سراسری جهانی مانند تلگرام و اینستاگرام بسیار ضربه پذیر هستیم چرا که اطلاعاتی در اختیار ما قرار ندارد و در دست دشمن است ولی اگر در چند سال گذشته به شبکه ملی توجه شده بود و شبکههای موجود و نرمافزارهای موجود توسعه بیشتری داده میشد. اگر به این زیر ساختها توجه بشود طبیعتا خیلی از مسائل حل میشود ولی اعتقادی به این موضوع نداشتند و اگر کاری هم انجام میشد بوسیله هجمههایی از طرف مردم این کار را متوقف میکردند.
*آذری جهرمی مصوبات شورای عالی فضای مجازی را رعایت نمیکرد
معلمی ابراز امیدواری کرد که در این دولت شبکه ملی فعال بشود و کار خود را در شبکه ملی انجام بدهیم و حتی برخی کشورها همین شبکه ملی را برای خود دارند اما متاسفانه در ایران اعتقادی نبود و حتی اقای جهرمی مصوبات شورای عالی فضای مجازی را رعایت نمیکردند که به همین دلیل در دادگاه نیز حضور دارند، این دولت باید نقطه ضعفها را حل بکند و جنگها دیگر جنگ نظامی نیست چون هزینه بالایی دارد و جنگها مجازی و سایبری است و اینجاست که پدافند عیر عامل میتواند مفید باشد و همه دستگاهها باید تلاش خود را بکنند و آموزش ببینند.
وی درپایان ضمن اشاره به عملکرد رسانه ها در مواجهه با قطعی سامانه هوشمند سوخت گفت: رسانهها در این امر در حالت کلی ضعیف عمل کردند. اما صدا و سیما عملکرد خوبی را از خود به جای گذاشت و توانست همگام با مردم خبرها را جلو ببرد.
به گزارش صاحب نیوز، استراتژی دشمن به سمت یک مجموعه عملیات ترکیبی رفته است از جمله آن میتوان به جنگ سایبری مبتنی بر شبکههای اجتماعی خارج پایه یا همان «جنگ شبکههای اجتماعی» اشاره کرد. در این جبهه جدید همه تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور براساس الگوهای شناختی در شبکههای اجتماعی را رصد و پایش میکنند تا بهانهای برای تحریک مردم بیایند و موضوعاتی که به کار تولید یک حادثه امنیتی میخورد را دست آویز خود برای تحریک مردم قرار میدهند.
دلایل این اتفاق هر چه باشد، آنچه مهم است پیداکردن دلایل اصلی آن و اطلاع رسانی شفاف و دقیق به مردم برای جلوگیری از ایجاد جو نامطلوب روانی در فضای جامعه است.
انتهای پیام /