سه‌شنبه 2 بهمن 1403

پرداخت 90 درصدی هزینه‌های درمان ناباروری با بیمه سلامت / راه‌اندازی فاز سوم مرکز ناباروری خراسان شمالی در نیمه دوم سال جاری

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
پرداخت 90 درصدی هزینه‌های درمان ناباروری با بیمه سلامت / راه‌اندازی فاز سوم مرکز ناباروری خراسان شمالی در نیمه دوم سال جاری

مریم پورآدینه با اشاره به اینکه براساس سیاست گذاری های جدی، درمان ناباروری تحت حمایت خدمات بیمه ای قرار گرفته شده است، گفت: هزینه‌های ناباروری با کمک بیمه سلامت تا 90 درصد تأمین خواهد شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک، مریم پور آدینه، مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی، ظهر امروز در نشست خبری به مناسبت بزرگداشت هفته ملی جمعیت در جمع اصحاب رسانه استان اظهار داشت: براساس آخرین آمارهای اعلام شده، نرخ باروری در خراسان‌شمالی هم‌اکنون 2.1 است که استان، بالاتر از حد جایگزینی در کشور که 1.8 است، قرار دارد.

وی ادامه داد: براساس نرخ باروری استان، یک خانم باید در سنین باروری حداقل دو فرزند را به دنیا بیاورد که این شاخص نسبت به میانگین کشوری حفظ شود.

پورآدینه گفت: به‌صورت کلی در خراسان‌شمالی نگرانی از کاهش جمعیت وجود ندارد، اما در برخی از شهرستان‌ها هم‌اکنون با کاهش جمعیت روبه‌رو هستیم که این نگران‌کننده است اما بعضی از شهرستان‌ها به دلیل بالا بودن نرخ موالید آن شهرستان‌هایی که کم‌جمعیت‌تر هستند را پوشش می‌دهد.

مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی افزود: برنامه صیانت از جمعیت از سال گذشته در استان شروع‌شده است.

تولد، مرگ و میر و مهاجرت عوامل اثرگذار در تغییر نرخ جمعیتی

وی با بیان اینکه چندین موضوع در شاخص های جمعیتی استان مهم و مدنظر است، گفت: یکی از این شاخص ها مربوط به میزان تولد خام است که در سال های اخیر به صورت مواج کاهش و افزایش تولدها را داشته ایم به طور نمونه در مقایسه سال 99 با 1400 شاهد کاهش 100 تولد بوده ایم که در استان نگران کننده است.

این مقام مسئول میزان مرگ و میر خام را نیز از عوامل دیگر در تغییر نرخ جمعیتی عنوان کرد و گفت: براین اساس تحت تاثیر بیماری کرونا و سایر بیماری های واگیر، حوادث و بیماری قلبی و عروقی که نقش پررنگی در مرگ و میرهای غیر واگیر دارند، جمعیت در حال تغییر بوده است.

وی یادآور شد: شاخص دیگر در تغییر نرخ جمعیتی، میزان مهاجرت ها است که براساس آخرین آمار ارائه شده از آمار مرکز ایران، در خراسان شمالی مهاجرت روستا به شهر، شهر به مرکز استان و مرکز استان به سایر استان ها با سرعت بالایی در حال انجام است که براین اساس میزان مهاجرتی استان خراسان شمالی نسبت به سایر استان ها بالاتر است.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: نیاز است که همه سازمان های سیاست گذار در موضوع اقتصادی و محرومیت زدایی فعالیت داشته باشند تا شرایط زندگی در روستاها بهتر شود که مردم نسبت به مهاجرت اقدام نکنند.

پورآدینه بیان داشت: این در حالی است که متاسفانه در حال حاضر نرخ رشد جمعیتی در روستاها نیز روند کاهش به خود گرفته است و بسیاری از روستاها تعداد تولدها کاهش پیدا کرده است.

بالارفتن سن ازدواج و از دست رفتن دوران طلایی باروری

وی گفت: از عوامل دیگر اثرگذار در موضوع جمعیت بالارفتن سن ازدواج است که دوره طلایی قدرت باروری افراد تغییر می کند، زیرا بهترین سن باروری خانم ها 20 تا 30 سال است.

این مقام مسئول افزود: بر اساس آخرین سرشماری در خراسان‌شمالی سن ازدواج زنان 23.4 و مردان 27.5 ثبت‌شده که نسبت به سرشماری‌های قبلی یک سال افزایش پیداکرده است.

وی خاطرنشان کرد: نکته قابل توجه بعدی این است که فاصله سنی بین فرزند اول تا دومین فرزند پنج سال گفته شده که اگر یک خانم بخواهد فرزند سوم و چهارم را نیز داشته باشد، شاید شرایط سنی اجازه ندهد.

پورآدینه افزود: بحث بعدی در روند کاهش نرخ جمعیتی، ناباروری است که خراسان شمالی در میزان ناباروری اولیه در خطر متوسط قرار گرفته است و افزایش سن ازدواج باعث ناباروری خانواده هایی که تمایل به فرزند آوری دارند، شده است.

وی در ادامه با بیان اینکه شاخص ناباروری اولیه در استان 10.7 تا 12.9 درصد است، گفت: بحث ناباروری درواقع یکی از شاخص‌هاست که در حال افزایش است و بر اساس آخرین مطالعه کشوری انجام‌شده خراسان‌شمالی جز خطر ریسک متوسط شناسایی‌شده است.

حمایت های بیمه ای از خدمات ناباروری

مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی افزود: با سیاست گذاری های جدی، درمان ناباروری تحت حمایت خدمات بیمه ای قرار گرفته و برای آنها تسهیلات در نظر گرفته می شود.

پور آدینه اظهار داشت: هزینه‌های ناباروری نیز با کمک بیمه سلامت تا 90 درصد تأمین خواهد شد که کمک بزرگی به زوجین نابارور خواهد داشت.

وی گفت: در بحث خدمات ناباروری نیز مرکز ناباروری بنت‌الهدی در بجنورد فعال است و به‌زودی فاز جدید نیز با تأمین تجهیزات فعال خواهد شد.

پورآدینه بیان داشت: در حال حاضر فاز اول و دوم مرکز درمان ناباروری خراسان شمالی در بجنورد ارائه خدمات دارد و اقدامات اولیه برای زوجین در داخل استان انجام می شود، همچنین فاز سوم مرکز در شش ماهه دوم سال جاری راه اندازی خواهد شد.

این مقام مسئول تصریح کرد: شاخص بعدی ناباروری ثانویه است که فاصله سنی بین اولین فرزند و فرزند بعدی رخ می دهد و باعث ناباروری ثانویه می شود که در این موضوع نیز خراسان شمالی در ردیف متوسط به بالا کشوری قرار دارد.

تغییر باورها در جوانان و کاهش تعهد پذیری نسبت به ازدواج

پورآدینه ادامه داد: با رواج تجرد و زندگی فردی در جامعه، سن ازدواج بالا می رود که در واقع اینها نشات گرفته از این است که باورهای جوانان تغییر کرده و ورود فرهنگ های غربی باعث شده تا تعهد پذیری ازدواج کاهش پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه آخرین مورد موضوع تک فرزندی است که در جامعه تبدیل به یک معضل شده است، افزود: نکته قابل توجه این است که در شرایط فعلی در گروه زیادی از خانواده های تحصیل کرده، توجه به تعداد فرزند کمتر و یا تک فرزندی است که براین اساس نمی توان نتیجه گیری کاهش جمعیت را به صورت کامل به مشکلات اقتصادی نسبت داد، بلکه بیشتر این مسائل به تغییر باورها و عقاید برمی گردد.

پورآدینه ادامه داد: براساس آمارها، 34 درصد جامعه ایران تک فرزند هستند، که قطعا آمار بالایی است، بنابراین تا کشور در بازه زمانی 10 تا 15 سال از دوره طلایی فرزند آوری عبور نکرده باید این موضوع جدی گرفته شود.

وی بیان داشت: در حال حاضر 9.44 جمعیت استان سالمند هستند که این آمار نگران کننده است و براین اساس جمعیت به سمت کاهش پیش می رود.

آمار دقیقی از سقط جنین در دسترس نیست

این مقام مسئول با بیان اینکه از دیگر عوامل اثرگذار بر روند جمعیت در استان می تواند به سقط جنین اشاره کرد که باید به صورت جدی در این موضوع ورود شود، گفت: باتوجه به اینکه سقط های غیرقانونی نیز اتفاق می افتد آمار دقیقی در دست نیست.

وی بیان داشت: براساس دستورالعمل ارائه شده از وزارت بهداشت، قرارگاه جمعیت با زیرکمیته های مختلف در استان تاسیس شده و فعالیت های هر کمیته براساس قوانین ابلاغ شده است که به طور نمونه طرح های ارائه شده از پرسنل دانشگاه علوم پزشکی کار آغاز خواهد شد و در کارگروه استانی به استانداری پیشنهاد داده می شود که در صورت تفاهم برای سایر دستگاه ها نیز به مرحله اجرا خواهد رسید.

انتهای پیام /