پرونده هستهای به شمخانی سپرده شد؟/ 2 سناریو درباره بازگشت دریابان
خبر بازگشت علی شمخانی به پرونده مذاکرات هستهای باعث طرح این سوالات شده که واقعیت خبر منتشرشده چیست؟ آیا واقعا شاهد تحول جدیدی هستیم؟ انتشار این خبر در شرایط کنونی چه معنایی دارد؟ روزنامه «دنیایاقتصاد» با راستیآزمایی این خبر، به تحلیل و تبیین ابعاد و زوایای آن پرداخته است. شمخانی از سه ماه گذشته یعنی از اواخر اسفند سال گذشته مسوولیت این پرونده را مجددا بر عهده گرفته است. وی از خرداد1400...
به گزارش دنیای اقتصاد، صبح روز یکشنبه 6 خرداد خبری در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد که دریابان علی شمخانی مسوولیت پرونده هستهای را مجددا در اختیار گرفته است، اما اجرای کار همچنان بر عهده وزارت امور خارجه است. این خبر ابتدا از سوی برخی تحلیلگران و خبرنگاران سیاست خارجی با تردید مواجه شد، اما کمتر از چند ساعت بعد صحت آن مورد وثوق قرار گرفت؛ هرچند بهصورت رسمی از سوی مقامات ذیربط این خبر تایید یا رد نشده است. در اخبار منتشره آمده که شمخانی از سه ماه گذشته یعنی از اواخر اسفند سال گذشته مسوولیت این پرونده را بر عهده گرفته است.
دریابان شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی 1 خرداد 1402 از این سمت برکنار و علیاکبر احمدیان با حکم شهید سیدابراهیم رئیسی جانشین شمخانی شد. علی شمخانی رئیس و نماینده رئیس جمهور در جریان مذاکره از سرگیری روابط با عربستان سعودی بود که این توافق در اسفند 1401 در پکن صورت گرفت. از ظواهر انتشار این خبر برمیآید که احتمالا شاهد تغییر و تحولاتی در پرونده هستهای و روند مذاکرات ناظر بر انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام در 10 تیر ماه باشیم. با این حال واقعیت خبر منتشره چیست؟ آیا واقعا شاهد تحول جدیدی هستیم؟ انتشار این خبر در شرایط کنونی چه معنایی دارد؟
پاسخ این پرسشها در تحولات هستهای اوایل سال 1400 نهفته است. یعنی زمانی که دولت حسن روحانی در روزهای پایانی خود در حال انجام مذاکرات احیای برجام توسط تیم مذاکراتی به رهبری سیدعباس عراقچی بود. این مذاکرات که تا قبل از برگزاری انتخابات 28 خرداد 1400 که منجر به پیروزی شهید سیدابراهیم رئیسی شد، در حال پیشرفت بود، در نهایت متوقف و به چند ماه پس از استقرار دولت سیزدهم موکول شد.
در اواخر دولت دوازدهم یعنی روزهای ابتدایی خرداد 1400 زمانی که عراقچی آخرین جمعبندی خود را از دور آخر مذاکرات به شورای امنیت ملی تحویل داد، کمیته تطبیق متن نهایی توافق احتمالی ایران و گروه 1+4 و آمریکا شکل گرفت. کمیتهای که ابتدا متشکل از 5 نفر بود. بر اساس گزارشی که کانال تلگرامی مطالعات ایران در همان مقطع منتشر کرد، این کمیته با حضور علی شمخانی از طرف شورا، عبدالرضا مصری و وحید جلالزاده از مجلس و علیاکبر صالحی و عباس عراقچی به نمایندگی از دولت حدود 10جلسه تفصیلی در این زمینه برگزار کردند که بخشی از آن پس از انتخابات 28 خرداد 1400 و دوره استقرار دولت سیزدهم بود.
پس از پیروزی شهید رئیسی و در دوره انتقالی، دو نماینده از تیم رئیس جمهور منتخب به کمیته تطبیق متن نهایی توافق احتمالی ایران و گروه 1+4 اضافه شدند و تعداد اعضای کمیته به 7 نفر رسید. سیدعلی حسینیتاش معاون راهبردی شورای عالی امنیت ملی و علی باقری معاون سابق دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی از طرف دولت سیزدهم در جلسات این کمیته شرکت میکردند.
مشروح این گزارش را با عنوان 2سناریو از بازگشت چراغ خاموش شمخانی به پرونده هستهای در اقتصاد نیوز بخوانید.
--> اخبار مرتبط- زوج مذاکراتی دریابان - دیپلمات؟
- شمخانی: شورای عالی امنیت ملی مصوبه ای درباره برجام ندارد
- شمخانی: مذاکرات هستهای هیچوقت گشوده نخواهد شد
- «علی باقری» در گفتگو با الجزیره / راهبرد ایران در قبال گروههای مقاومت
- عکسی از سعید جلیلی و شمخانی در مراسم تشییع پیکر رئیسی و همراهانش
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.