یک‌شنبه 4 آذر 1403

پشت پرده شایعات گرانی بنزین و حذف کارت سوخت

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
پشت پرده شایعات گرانی بنزین و حذف کارت سوخت

در چند روز گذشته صف‌های طولانی در جایگاه‌های پمپ بنزین شکل گرفته است. ه مزمان شایعاتی مبنی بر غیرفعال شدن کارت‌های سوخت آزاد موجود در جایگاه‌ها در فضای مجازی منتشر شده است؛ بر اساس این اخبار تنها افراد دارای کارت سوخت می توانند سوختگیری کنند. در پی انتشار این اخبار برخی مسئولین اعلام کردند که کارت های آزاد موجود در جایگاه ها فعال هستند و اخبار منتشر شده در فضای مجازی صحت ندارد. خبردیگر که بارها تکذیب شده است خبر گران شدن قیمت بنزین است که ان هم تکذیب شده است اما ماجرا چیست؟ در این خصوص ناصر رئیسی فرد، رئیس انجمن کارفرمایی شرکت های زنجیره ای تامین و توزیع فرآورده های نفتی کشور به خبر آنلاین گفت: علت اصلی صف‌های طولانی در جایگاه‌ها ناکارآمد بودن و منسوخ شدن سیستم‌های کارت خوان است. وی اظهار داشت: تمام جایگاه های ما کارت سوخت آزاد را در اختیار دارند چراکه بنزین سوپر تنها با آن کارت زده می‌شود و با کارت شخصی نمی‌شود بنزین سوپر زد و تنها در یکی دو تا از شهرهای مرزی کارت آزاد نیست و این افراد باید با کارت مخصوص بنزین بزنند که این وضعیت از گذشته به همین صورت بوده است و اما در بقیه مناطق کشور کارت سوخت در جایگاه‌ها موجود است.

درهمین زمینه بخوانید: اطلاعیه شرکت ملی پخش درباره قیمت بنزین و شایعه حذف کارت سوخت جایگاه‌داران

رئیس انجمن کارفرمایی شرکت های زنجیره ای تامین و توزیع فرآورده های نفتی کشور در پاسخ به این پرسش که چرا صف‌های جایگاه‌ها در روزهای اخیر طولانی شده است؛ گفت: علت اصلی آن ناکارآمد بودن و منسوخ شدن سیستم‌های کارت خوان است؛ بنده در روز سه‌شنبه نامه تندی به مدیریت سامانه هوشمند سوخت نوشتم و در این نامه اظهار کردم که در صورتی که 50 درصد نازل‌های بنزین جایگاه‌های ما غیرفعال شود ما آن جایگاه را تعطیل خواهیم کرد. در هر جایگاهی که تشریف می‌برید حداقل 50 درصد نازل‌ها به دلیل خراب بودن کارت‌خوان‌هایی که کارت‌های سوخت را می‌خوانند از رده خارج شده است و قطعه و تعمیرکار مناسب ندارند و تعداد زیادی از آنها فرسوده است و قطعاتی که تعویض می‌کنند 24ساعت بیشتر کار نمی‌کند.

بیشنر بخوانید:

گرانی بعدی نوبت بنزین است؟ واکنش روزنامه‌ها به شایعه ها درباره قیمت بنزین و کارت سوخت

وی افزود: زمانی که نزدیک به 50 درصد نازل‌ها از کار می‌افتد، جایگاه شلوغ می‌شود و تنش در جایگاه بالا می‌گیرد و مردم با یکدیگر درگیر می‌شوند و از طرف دیگر این اتفاق را از چشم جایگاه‌دار می‌بینند و در این گرما با کارگران جایگاه درگیر می‌شوند که هم برای جایگاه و هم برای جامعه بسیار خطرناک است و متاسفانه این سامانه هوشمند، کارت سوخت و سهمیه بندی به غیر از مشکل، رانت و ناهنجاری و زمان‌بر کردن سوخت‌گیری برای مردم دستاورد دیگری نداشته است.

رئیسی فرد در ادامه با اشاره به این موضوع که اصرار دولت برای استفاده از این سیستم ناکارآمد جای ابهام دارد؛ گفت: تمام این مطالبی که ما اینجا گفتیم برای مدیریت این سامانه نیز فرستادیم اما دریغ از اینکه یک تلفن شود و مورد پیگیری قرار گیرد.

صف‌های طویل در جایگاه‌های عرضه گازوییل

صف‌های طویل در جایگاه‌های عرضه گازوئیل مشکلی است که رانندگان خودرو‌های سنگین از آن گلایه دارند.

بر اساس مشاهدات، رانندگان باید برای سوختگیری در جایگاه‌های عرضه گازوئیل، ساعت‌ها منتظر بمانند تا نوبتشان شود.

شایعاتی نیز مبنی بر کمبود گازوئیل و افزایش قیمت آن در فضای مجازی شنیده می‌شود که مسئولین این امر را تکذیب می‌کنند.

یکی از رانندگان تریلی گفت: در کانتینر بار انبه وجود دارد و باید هر چه سریع‌تر به مقصد برسد، اما صفوف طولانی گازوئیل، مانع از این کار می‌شود.

او گفت: خودرو‌هایی هستند که عصر برای سوختگیری مراجعه می‌کنند، ولی صبح روز بعد نوبتشان فرا می‌رسد.

حذف کارت سوخت آزاد و احتمال افزایش قیمت بنزین

برخی کاربران فضای مجازی مدعی شده‌اند که کارت‌های آزاد جایگاه‌های سوخت سراسر کشور مسدود شده و امکان سوختگیری فقط با کارت‌های شخصی وجود دارد. آقای علی اکبر نژادعلی مدیرعامل شرکت پخش ملی فرآورده‌های نفتی ایران، سیزدهم خرداد یعنی حدود یک هفته پیش درباره جمع آوری کارت‌های آزاد جایگاه‌های سوخت گفته بود: قرار نیست که از تیر، کارت سوخت جایگاهداران برای سوختگیری با نرخ آزاد حذف شود؛ هیچ تصمیمی در خصوص نرخ بنزین گرفته نشده و اخبار منتشر شده در فضای مجازی و رسانه‌ای کشور در این خصوص تکذیب می‌شود. او همچنین گفته بود: تغییری در نحوه توزیع بنزین در جایگاه‌های عرضه سوخت ایجاد نمی‌شود و اگر جایگاهی تغییری انجام دهد، مردم می‌توانند آن را به سامانه تلفنی 09627 گزارش دهند.

در شرایطی که آقای نژادعلی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی مدعی بود برنامه‌ای برای حذف کارت سوخت جایگاهداران در دستور کار نیست، این مسئله تقریباً از اواخر اردیبهشت امسال، در برخی استان‌ها در دستور کار مدیران مناطق پخش فرآورده‌های نفتی قرار گرفته است. آقای سیدباقر نورالدینی مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه کرمان، 21 اردیبهشت گفت: در راستای مصوبات کارگروه پیشگیری از عرضه خارج از شبکه فرآورده‌های نفتی و با توجه به دستورالعمل‌ها، کارت‌های آزاد موجود در جایگاه‌های سوخت، محدود و به‌تدریج جمع‌آوری می‌شود. او گفت: مالکان خودرو‌های بنزینی می‌توانند پس از اتمام سهمیه سوخت یارانه‌ای ماهانه و یا ذخیره شده در کارت‌های شخصی خود، برای سوختگیری با نرخ دوم (سه هزار تومانی) تا سقف 250 لیتر از کارت شخصی خود استفاده کنند. در هر شهرستان یک جایگاه کارت سوخت آزاد در اختیار دارد و مالکان خودرو‌هایی که فاقد کارت هوشمند سوخت هستند، می‌توانند درخواست صدور کارت سوخت المثنی خود را به دفاتر پلیس +10 ارائه دهند.

چهار روز بعد، آقای فریدون یاسمی مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه کرمانشاه هم با تایید این موضوع که کارت‌های آزاد موجود در جایگاه‌های سوخت باید به مرور جمع آوری شوند، گفت: این طرح در شهرستان‌های مرزی استان کرمانشاه به‌صورت موفقیت آمیز به اجرا در آمد. بررسی‌های اولیه از شهرستان‌های مرزی استان نشان داد، میزان فروش با کارت آزاد جایگاه بالاست و از این رو، کارت‌های مذکور جمع‌آوری شد. او گفت: با جمع آوری کارت‌های آزاد در شهرستان‌های مرزی، فروش آزاد با کارت جایگاه به صفر رسید و به تبع آن، خرابی تجهیزات سامانه هوشمند سوخت بر اثر استفاده زیاد از کارت‌های مذکور و همچنین قاچاق فرآورده، کمتر و استفاده مردم از نرخ دوم کارت‌های شخصی فرهنگ سازی شد. با شناسایی قاچاقچی‌های فروش فرآورده و کارت‌های شخصی که بیشترین میزان خرید فروش آزاد را داشته اند و معرفی آن‌ها به تعزیرات حکومتی، کارت سوخت این افراد مسدود شد.

گزارش تازه درباره جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران

روزنامه شرق در گزارشی با اشاره به برخی گمانه‌زنی‌ها درباره قیمت سوخت، خبر داده است که جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران به شایعه افزایش نرخ بنزین دامن زده است.

در این گزارش آمده است: «بنزین دوباره گران می‌شود؟». این پرسش بسیاری از کسانی است که حالا با اطلاعیه‌های عجیبی مواجه شده‌اند. اطلاعیه‌هایی که در برخی جایگاه‌های سوخت نصب شده و می‌گوید که کارت سوخت جایگاه‌داران را جمع‌آوری کرده‌اند؛ اما مدیران دولتی توضیحات متناقضی درباره این اتفاق داده‌اند و حالا این شائبه را برای مردم ایجاد کرده‌اند که دولت احتمالا در حال برنامه‌ریزی برای یک طرح مخفیانه بنزینی است!

* آنها به تجربه جمعی آبان سال 98 اشاره کرده و می‌گویند که با وجود تمام تکذیبیه‌ها ناگهان قیمت بنزین 1.5 تا سه برابر شد و 6 آذر سال 98 هم حسن روحانی، رئیس‌جمهوری، وقت گفت که من هم مثل مردم صبح جمعه فهمیدم قیمت بنزین تغییر کرده! فاصله قیمت بنزین ایران با نرخ جهانی، بهانه‌ای بود که دولت حسن روحانی برای 5/1 تا سه برابر کردن نرخ بنزین آورد. آن روزها آمریکا از برجام خارج شده بود و با رشد قیمت دلار در چهارراه استانبول، ارزش ریال مدام سقوط می‌کرد؛ اما دولت وقت بدون درنظرگرفتن واقعیت سقوط ارزش ریال، شکاف قیمت بنزین ایران و جهان و همین‌طور قاچاق را بهانه کرد تا بهای سوخت را گران کند.

* این اتفاقات دوباره گویا مرور می‌شود. مذاکرات وین برای احیای برجام متوقف شده و شورای حکام آژانس جهانی انرژی اتمی علیه ایران قطع‌نامه صادر کرده است. دیروز دلار در بازار تهران رکورد جدیدی ثبت کرد و بهای آن به کانال 33 هزار تومان رسید. هم‌زمان با این رخداد تصاویر و ویدئوهایی از اطلاعیه برخی جایگاه‌داران سوخت بین مردم دست به دست شد و این گمانه را برای بسیاری ایجاد کرد که دولت به دنبال افزایش قیمت بنزین است.

* دولت ابراهیم رئیسی هم که مشابه دولت روحانی با کلید‌واژه‌های قاچاق و آزادسازی قیمت مدعی است از اردیبهشت امسال دست به تیغ جراحی اقتصادی برده، به شایعات درباره قیمت بنزین دامن زده است. هرچند که این بار برخلاف دولت روحانی، 61 اقتصاددان در نامه‌ای به رئیسی هشدار داده‌اند رفتاری که دولت در پیش گرفته جراحی اقتصادی نیست و منجر به اصلاحات نمی‌شود. با این حال بازار گمانه‌زنی‌ها و شایعات درباره قیمت بنزین بین کاربران ایرانی داغ است و همه چیز از آن اطلاعیه‌های عجیب برخی جایگاه‌های سوخت شروع شده است.

* تا لحظه تنظیم گزارش در جایگاه‌های سوخت تهران اطلاعیه‌ای مبنی بر جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران دیده نمی‌شود. هرچند که جایگاه‌داران می‌گویند مثل بسیاری از مردم ماجرا را شنیده‌اند و نمی‌دانند چه می‌شود؟ در این میان شانا پایگاه اطلاع‌رسانی وابسته به وزارت نفت از قول علی‌اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی نوشته است که جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران صحت ندارد و هم‌اکنون کارت سوخت آزاد جایگاه‌داران به میزان کافی در جایگاه‌های سراسر کشور وجود دارد.

* او توضیح داده است: سامانه هوشمند سوخت بر‌اساس معماری آفلاین بنا شده است و از ویژگی‌های معماری آفلاین تحویل سوخت به مشتریان در لحظه است؛ بنابراین در‌صورتی‌که کارت آزاد جایگاه‌دار موجود نباشد، اگر شخصی بدون کارت سوخت وارد جایگاه شود، نمی‌تواند سوخت دریافت کند؛ بنابراین کارت سوخت جایگاه‌دار لازمه جایگاه عرضه سوخت و سیستم آفلاین سامانه هوشمند سوخت است؛ بنابراین کارت‌های هوشمند سوخت جایگاه‌داران طراحی شده تا بنزین را با قیمت دوم غیریارانه‌ای یا همان لیتری سه هزار تومان عرضه کند. به عبارتی او گفته که اگر کارت سوخت جایگاه‌داران نباشد مردم نمی‌توانند بنزین را با قیمت آزاد بزنند.

* این حرف او اما از سوی بسیاری از کاربران ایرانی پذیرفته نشده و آنها به تجربه شخصی خود از مواجهه با اطلاعیه‌های حذف کارت سوخت جایگاه‌داران اشاره می‌کنند و می‌گویند که دولت احتمالا می‌خواهد سهمیه بنزین هزارو 500‌تومانی را حذف کند و سوخت را تک‌نرخی کند؛ بنابراین دیگر نیازی به وجود کارت سوخت جایگاه‌داران احساس نمی‌کند.

* مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی در ادامه تأکید کرده است که افزایش قیمت بنزین صحت ندارد و تغییر قیمت فراورده‌های نفتی از طریق دولت ابلاغ می‌شود و شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی تاکنون هیچ‌گونه ابلاغیه‌ای از طرف دولت دریافت نکرده است. ضمن اینکه در قانون بودجه هم پیش‌بینی افزایش نرخ بنزین و نفت‌گاز و دیگر فراورده‌های نفتی مرتبط با این حوزه، انجام نشده است.

* در‌حالی‌که مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی ایران جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران را رد کرده است، برخی شرکت‌های زیرمجموعه استانی پخش فراورده‌های نفتی آن را تأیید کرده‌اند! به گزارش فارس فریدون یاسمی، مدیرعامل شرکت پخش فراورده‌های نفتی کرمانشاه فروردین امسال در جمع خبرنگاران گفته است که «با توجه به دستورالعمل‌های موجود قرار است به‌زودی کارت‌های آزاد جایگاه‌ها جمع‌آوری شود و در کارت سوخت مالکان خودرو 250 لیتر بنزین با نرخ سه هزار تومان شارژ می‌شود تا آنها بتوانند در صورت نیاز به سهمیه بیشتر از 60 لیتر بنزین هزارو 500 تومانی، از کارت خود برای شارژ بنزین آزاد استفاده کنند».

* او علت این قضیه را کاهش قاچاق سوخت و مدیریت مصرف دانسته است. همایون صالحی، رئیس انجمن جایگاه‌داران سوخت، هم در گفت‌وگو با «شرق» حذف کارت سوخت برخی جایگاه‌داران را تأیید می‌کند و می‌گوید که «کارت سوخت جایگاه‌داران استان‌های مرزی جمع‌آوری شده است و علت آن برای ما مشخص نیست. هرچند که ظاهرا به نظر می‌رسد این موضوع برای مهار قاچاق سوخت باشد».

* او ادامه می‌دهد: «البته باید تأکید کنم که قاچاق سوخت کار افراد معمولی نیست و کار کسانی است که لوله‌های انتقال سوخت 40 تا 45 کیلومتری می‌کشند و در حجم چند میلیون لیتر سوخت قاچاق می‌کنند». او درباره شایعه افزایش قیمت بنزین هم می‌گوید که چیزی نمی‌داند و هنوز ابلاغیه‌ای به دست جایگاه‌داران سوخت نرسیده است. هرچند که اگر هم بخواهند قیمت سوخت را افزایش دهند ممکن است به سبک و سیاق دولت گذشته تصمیم ناگهانی بگیرند.

* در‌این‌میان ابهام دیگری هم وجود دارد و گویا حذف کارت سوخت جایگاه‌داران به استان‌های مرزی محدود نمی‌شود و باقر نورالدینی، مدیر شرکت پخش فراورده‌های نفتی کرمان هم 21 اردیبهشت به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است که «در راستای مصوبات کارگروه پیشگیری از عرضه خارج از شبکه فراورده‌های نفتی و با توجه به دستورالعمل‌ها، کارت‌های آزاد موجود در جایگاه‌های سوخت، محدود و به‌تدریج جمع‌آوری می‌شود».

* پیگیری ماجرای این تناقض‌ها و شایعه افزایش قیمت بنزین از مجلس یازدهم هم به جایی نمی‌رسد. فریدون عباسی‌دوانی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس به «شرق» می‌گوید که «افزایش قیمت بنزین صحت ندارد و دولت تا امروز لایحه یا طرحی برای افزایش قیمت بنزین به مجلس نداده و مطابق با سند بودجه سال 1401 قیمت بنزین تغییری نمی‌کند».

* با این حال دولت حسن روحانی هم برای افزایش قیمت بنزین لایحه‌ای به مجلس نبرده و مدیران او مدام این موضوع را تا پیش از آبان 98 تکذیب می‌کردند.

* رئیس کمیسیون انرژی مجلس در واکنش به این مسئله می‌گوید: «آن دولت حسن روحانی بود و حالا دیگر نیست! مگر می‌شود رئیس‌جمهوری از اخبار متوجه افزایش قیمت بنزین شده باشد؟! حتما که این‌طور نبوده و او خبر داشته و احتمالا زمان دقیق اجرای طرح را دو، سه نفر بیشتر نمی‌دانستند!».

* ابهامات ماجرای جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران آنجا زیادتر می‌شود که اگر بناست 250 لیتر سوخت سه هزار تومانی در کارت افراد شارژ شود، تکلیف رانندگانی که کارت سوخت ندارند، چه می‌شود؟ ضمن اینکه رانندگان تاکسی می‌گویند که مصرف ماهانه آنها بیشتر از 250 لیتر است و این دست از رانندگان با سقف در نظر گرفته‌شده برای عرضه سوخت سه هزار تومانی چه کنند؟ این تناقض‌ها و ابهامات موجب شده که بسیاری تصور کنند دولت در سکوت مشغول گرفتن تصمیماتی است!

در همین حال سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با تاکید بر مطلوب بودن ذخیره‌سازی‌های سوخت کشور، گفت: هیچ بحثی درباره افزایش قیمت بنزین در کشور مطرح نیست و آنچه در فضای رسانه‌ای درباره قیمت بنزین و جمع‌آوری کارت سوخت آزاد مطرح می‌شود، صحت ندارد.

هم اکنون دیگران می خوانند
پشت پرده شایعات گرانی بنزین و حذف کارت سوخت 2