پیشگیری از روند افزایش کرونا با تشدید مقررات و روشهای اقناعی
تهران - ایرنا - امروزه در شرایطی موج سوم و سهمگین کرونا در کشور به وجود آمده است که از ماههای قبل پیشبینی این روزها کار دشواری نبود و کارشناسان از رسیدن پاییز سخت ابراز نگرانی شدید میکردند. بههمین دلیل برای پیشگیری از این روند افزایشی میبایست علاوه بر تشدید مقررات از روشهای اقناعی برای رعایت پروتکلها استفاده کرد.
افزایش آمار کرونا، نشان از رسیدن موج سوم در چند شهرکشور و پایتخت میدهد. به همین دلیل هم پاییز سخت کلیدواژه پرتکراری است که مدتها از طرف مسوولان بیان میشود و نسبت به آن هشدار میدهند. با توجه به پیشبینیهایی که میشود، میدانیم میزان عفونتهای تنفسی در این فصلها ممکن است، شیوع بالاتری داشته باشد. مطمئنا امسال سال آسانی برای ما نیست، با توجه به اینکه هنوز واکسن و درمانی قطعی برای این بیماری وجود ندارد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی شیوع این بیماری و چگونگی مواجه به موج سوم پرداختهاند.
رسانههای اصلاح طلب
پاییز قرمز
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: اولین تغییر آماری پایتخت در حدود دو هفته قبل در تعداد افراد بستری و سرپایی خودش را نشان داد و در انتهای هفته گذشته در زمینه تعداد مبتلایان و بستریهای نیازمند خدمات آی سی یو و موارد منجر به مرگ با آماری بیشتر از هفتههای قبل مواجه شد. در چنین شرایطی است که فرمانده ستاد مقابله با کرونای تهران هم از وضعیت بحرانی و پرخطر تهران ابراز نگرانی میکند. علیرضا زالی با ارسال نامهای به وزرای بهداشت و کشور درخواست اعمال محدودیتهای کرونایی برای استان تهران کرده است. البته شیب روبه افزایش آمار بیماری در 24 استان کشور با وضعیت قرمز در حالی تا انتهای هفته گذشته هر روز ادامه داشت که تنها در پنج روز نخست پاییز رکورد بالاترین میزان ابتلا در 8 ماه گذشته در ایران با ابتلای 3 هزار و 712 نفر مبتلای روزانه شکسته شد. به تعبیر دکتر زالی پاییز سخت کرونایی رکورددار ثبت افزایش آمار فوتیهای روزانه بعد از مرداد ماه سالجاری است. چهارم مهرماه 207 نفر جان شان را بر اثر کرونا از دست دادند و به گفته معاون فرمانده ستاد مقابله با کرونای تهران با وضعیت فعلی روزهای پر تلفات کرونایی همچنان ادامه خواهد داشت و منحنی مبتلایان و فوتیها با شیب تندی اوج میگیرد. حالا در این شرایط و به گفته اعضای کمیتههای علمی ستاد مقابله با کرونا موارد حاد مراجعه به بیمارستانها در هفتههای گذشته در تهران و 24 استان قرمز افزایش قابل توجهی داشته و بر همین مبنا تخمین زده میشود چنانچه مردم پروتکلهای بهداشتی را جدی نگیرند روند افزایشی تعداد مبتلایان و فوتیها در پاییز و زمستان در همه 31 استان کشور ادامه خواهد داشت.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی می آورد: شیوع ویروس کرونا در کشور سرعت بیشتری پیدا کرده و حدود چهار هزار نفر در وضعیت وخیم این بیماری قرار دارند. این درحالی است که فرمانده ستاد مبارزه با کرونا در تهران وضعیت پایتخت را کاملا بحرانی میداند. طوریکه مدیران پایتخت از ستاد ملی مبارزه با کرونا درخواست دارند که در این شهر برخی محدودیتها اعمال شود. روز گذشته سخنگوی وزارت بهداشت طبق روال معمول حوالی ساعت چهارده پشت تریبون آمد و از آمار موارد مرگ و ابتلای مردم به ویروس کرونا خبر داد. بنابراین لازم است که رسانهها مرتبا در زمینه وخامت و جدی بودن بیماری و به خصوص استفاده از شیوهنامههای بهداشتی به عنوان استراتژی و راهبرد موفق اولویت پیشگیری بر درمان تاکید کرده و به خصوص در زمینه افزایش سطح آگاهی، دانش و نگرش مردم به عنوان راهبردی حیاتی برای کاهش آمار ابتلا اقدام کنند.
روزنامه آرمان ملی در گزارشی می نویسد: یک هفته از موج سوم کرونا در استانهای کشور گذشت و فقط در پنج روز گذشته 17هزار و 605 نفر به کرونا مبتلا شدند. در این بین یکم مهرماه با ابتلای 3هزار و 712مبتلای روزانه رکورد شکست و بیشترین تعداد ابتلا در یک روز از اسفند 98 تا امروز را به نام خود ثبت کرد. بر اساس اعلام وزارت بهداشت و درمان نیز، با فوت 207نفر، پس از 52روز، آمار فوتیهای روزانه، به بالای 200نفر رسید. این آمارها در شرایطی مطرح میشود که بسیاری از مبتلایان که در مراکز خصوصی، آزمایش کرونای آنها مثبت است، به توصیه پزشک در منازل دوره استراحت خود را آغاز میکنند و آمار خود را به وزارت بهداشت ارائه نمیدهند. در این بین علیرضا زالی، رئیس ستاد فرماندهی مقابله با کرونا در کلانشهر تهران معتقد است که تهران در وضعیت کاملا بحرانی و پر خطر قرار دارد. همچنین مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده است: «به اوج موج سوم کرونا در کشور رسیدهایم، میزان بیماران بسیار زیاده شده و بیمارستانها پر شدهاند. اوضاع حتی از اسفند و فروردین هم بدتر شده است». کارشناسان بر این باورند که اگر آمار این مراکز را در نظر بگیریم، موارد ابتلا حداقل در تهران چندین برابر موارد اعلامشده رسمی است. آمار رسمی، بر اساس موارد مراجعه به بیمارستانها و مراکز بهداشت 16ساعته است. اما آنها که در آزمایشگاههای خصوصی تست میدهند، در آمارها گنجانده نمیشوند. تخمین زده میشود اگر آمار واقعی در کشورهای دنیا در نظر گرفته شود، میزان ابتلا و فوت، 20برابر میشود.
وزارت علوم و کرونا
روزنامه آفتاب یزد در یادداشتی به قلم بابک خطی می آورد: در وضعیتی قرار داریم که حریرچی معاون کل وزارت بهداشت از انفجار کرونا در بعضی از مناطق کشور خبر میدهد و همه کشور را منطقه قرمز معرفی مینماید. به نظر میرسد باید نصب العین وزارت علوم قرار گیرد تا از اتفاقات آزاردهنده در آموزش و پرورش تجربه کافی کسب کند. روش وزارت آموزش، متاسفانه قصهای پر از آب چشم و پر از اشکالات تصمیمگیری بوده است، که از اصل قرار دادن تحصیل حضوری و رسمیت داشتن آموزش، تنها با این روش نهایتا به عوض کردن راه و استفاده از روش اصل را بر نوع غیرحضوری آموزش گذاشتن، تغییر کرد. منتها برای این سیاست عدم پیشبینی میان مدت و حتی کوتاه مدت (عدم پیشبینی تا سه هفته بعد از شروع مدارس)، بهای سنگینی پرداخت شد که در ابتدای یادداشت به قسمتی از آن پرداخته شدهاست. بهترین راه برای وزارت علوم این است که از این تجربیات تلخ - البته غیرعامدانه - حداکثر استفاده، برده شود. تمام اعضای تصمیم گیرنده وزارت علوم و روسای دانشگاهها باید آگاه باشند سلامتی دانشجویان و اساتید و خانوادههای آنان بر هر چیز دیگری ارجحیت دارد و آنها در این مورد مسئولیت مستقیم دارند و بسیار لازم است همه تصمیم گیرندگان ارشد این وزارت متوجه باشند که اجرای مسائلی مثل حفظ فاصله اجتماعی در محیطی مثل دانشکدهها و خوابگاهها عملا امکان ندارد و بیشتر یک شوخی بسیار تلخ همراه با عواقب شدید است که فقط روی کاغذ احتمال آنان ممکن است.
ماسک زیر چانه های شهروندان
روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: انتقادها به کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی از اواخر شهریور ماه بشدت بالا گرفته است. در این خصوص در گزارش میدانی از مردم درباره چرایی رعایت نکردن دستورالعملهای بهداشتی پرسوجو کردیم و نظر آنها را مبنی بر پیشنهاداتشان به دولت برای چگونگی بازنگری در پروتکلهای بهداشتی جویا شدیم. حوالی ظهر میدان هفتتیر خلوتتر از همیشه است. رهگذران تک و توک بدون ماسک تردد میکنند و بیشتر آنها هم که ماسک پوشیدهاند یا نوک دماغشان از ماسک بیرون است یا ماسک را تا زیر چانه پایین کشیدهاند. مشتریها با ماسک وارد مغازههای مانتوفروشی میشوند. آقای مظفری یکی از کسبه این محل با اعمال جریمه برای کسانی که ماسک نمیزنند موافق است: دولت باید کسانی را که ماسک نمیزنند جریمه کند، باید یک اجباری باشد تا مردم رعایت کنند. دولت باید بیشتر فضاهای عمومی مثل مترو و... را نظارت کند اما موافق اعمال قرنطینه و تعطیلی سراسری نیستم، بالاخره عدهای چک دارند و نباید مشاغل تعطیل شود.
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم علیاکبر حقدوست رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مقابله با کرونا نوشت: مردم پس از گذشت هفت ماه از شیوع کرونا تا حدی این موضوع را جدی نمیگرفتند و بسیاری از آنها گوشهایشان را روی هشدارهای مسئولان و دولت گرفته بودند. در این بین سهلانگاری مردم در زدن ماسک و رعایت فاصلهگذاری فیزیکی آنها در مراکز عمومی در حدی بود که آنها در مراکز سرپوشیده بدون ماسک حاضر میشدند، انگار که ویروس کووید 19 از کشور ما ریشهکن شده است، در کنار این موضوع سفرهای پیدرپی آنها به شهرهای شمالی و زیارتی بدون توجه به هشدارهای دولت و کارشناسان - که هنوز هم ادامه دارد - در کنار عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی برخی از هیاتهای مذهبی در ماه محرم، نتیجه خود را یک هفته مانده به پاییز نشان داد و باعث شده بهشکل تصاعدی، آمار مبتلایان افزایش پیدا کند. پیشبینیها در هفته پیشرو، این است که موارد ابتلا، بستری و فوتی بالا برود، اگر مردم رفتار متعادلی داشته باشند و به پروتکلها پایبند باشند، موارد ابتلا کاهش پیدا میکند، اما به محض اینکه احساس کنند شرایط عادی است و توصیهها را جدی نگیرند، آمارها دوباره بالا میرود.
کرونا و نیاز به سازگاری اجتماعی
روزنامه ایران در یادداشتی به قلم حسین میرزایی استاد مردمشناسی دانشگاه علامه طباطبایی می آورد: ترس و اضطراب جمعی در شرایط همهگیریها بیش از پیش خود را نشان میدهد. این واکنشهای پایه، ریشه بسیاری از رفتارهایی است که ما در وضعیت کرونایی از خود بروز میدهیم. یکی از راههای غلبه بر این هیجانها، استفاده از ارتباطات اجتماعی است، اما این ارتباط برای کمک به کنترل ترس و اضطراب، درشرایط کرونایی باید شفاف، مشخص و محدود باشد. با وجود این، در این دوره عدم اطمینان، یک چیز قطعی است: فاصلهگذاری شخصی بین دو فرد که البته در فرهنگهای مختلف، متفاوت بوده و با شرایط کرونایی تشدید شده است و احتمالا در آینده حتی بعد از شکست این ویروس گسترش خواهد یافت: یعنی آیا ما هنوز هم میخواهیم دستدادن را ادامه دهیم یا یکدیگر را ببوسیم؟ اجتماعات ورزشی یا فرهنگی و یا حتی جلسات دوستانه چه وضعیتی پیدا خواهند کرد؟ علاوه بر این، به نظر من، آنچه ما در حال حاضر تجربه میکنیم «بحران» نیست، زیرا ممکن نیست که پس از این ماجرا، دوباره مثل گذشته زندگی را از سر بگیریم. هنوز شش ماه نگذشته، تغییراتی اساسی در روابط انسانی، در رابطه با فناوری و... برای ما ایجاد شده است. ما برای موفقیت، بیش از هر زمانی، به سازگاری و انعطاف اجتماعی نیاز خواهیم داشت.
خبرگزاری ایسنا در گفت وگو با میساء قیم، پزشک بیمارستان بوعلی و دانشجوی سال آخر دستیار تخصصی بیماری های داخلی می نویسد: حتی در صورتی که واکسن کرونا تولید و در بازار عرضه شود، محافظت صد در صد در برابر بیماری ایجاد نخواهد کرد، همانگونه که پیش از این برای ویروس آنفلوآنزا نیز واکسن هایی داشتیم، اما حتی کادر درمان با وجود تزریق واکسن آنفلوآنزا، به این بیماری مبتلا می شدند. با این وجود خیلی سخت است که بخواهیم به زندگی قبل از کرونا برگردیم، حداقل برای کادر درمان، اگرچه با تولید واکسن کرونا بار کادر درمان کمتر می شود ولی باز هم فکر نمی کنم بتوانیم از این ویروس راحت شویم و در بهترین حالت مثل آنفلوآنزا خواهد بود. هر کسی در این زنجیره بخواهد مردم را بیش از اندازه بترساند یا امید واهی بدهد تعادل را به هم می زند. بنابراین ضمن اینکه هر فرد باید محافظ جان خودم و خانواده اش باشد، باید نسبت به جامعه هم احساس مسئولیت کند و اگر با کسی برخورد کرد که نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی بی توجه بود حتما تذکر بدهد، قطعا اگر هر کسی چنین حس مسئولیتی داشته باشد وضعیت بهتر از این خواهد شد.
رسانههای اصولگرایان
کرونا و واکسن آنفلوآنزا
روزنامه فرهیختگان در گزارشی می آورد: بعد از شیوع کرونا، از همان ابتدا که محققان، متخصصان و دانشمندان اندک علمی نسبت به این ویروس عجیب و ناشناخته پیدا کردند، از تلاقی شیوع آن با سایر ویروسها ازجمله آنفلوآنزا ابراز نگرانی کردند و بارها هشدار و انذار دادند که باید برای فصول شیوع آنفلوآنزا از خیلی قبلتر آمادگیها ایجاد شود، خصوصا وقتی روزبهروز سناریوهای پیشبینیشده در جهت رفع کرونا یکییکی شکست میخورد و این ویروس کشنده، سرکشتر از قبل تعداد بیشتری از مردم را مبتلا میکرد و قربانی میگرفت الزام آمادگی و مواجهه با سایر ویروسها و بیماریها گوشزد میشد.
اعتبار یک میلیارد یورویی صندوق توسعه ملی برای مقابله با کرونا
روزنامه رسالت در گزارشی می نویسد: با اوجگیری کرونا در فروردینماه امسال مقام معظم رهبری با برداشت یک میلیارد یورو از منابع صندوق توسعه ملی برای مقابله با شیوع کرونا موافقت کردند. در پی این موافقت رهبری، رئیسجمهور در نامهای به محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامهوبودجه تأکید میکند نیازهای وزارت بهداشت از این منبع تأمین و حتیالامکان از تولیدات داخلی انجام بگیرد. برداشت از منابع صندوق توسعه ملی فقط بر اساس قوانین و مقررات و با دلایل کلیدی و حیاتی موضوعات انجام میپذیرد. به همین علت دولت با بروز شرایط خاص و ویژهای مانند شیوع کرونا، بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا و با موافقت رهبری، اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی را کسب کرده است. با گذشت 6 ماه از دستور رهبر معظم انقلاب طبق اعلام وزیر و مسئولان وزارت بهداشت یکسوم مبلغ صندوق توسعه ملی بهصورت کامل پرداخت شده است که این مسئله بارها با انتقاد و اعتراض سعید نمکی وزیر بهداشت مواجه شده و همچنان خبری از پرداخت کامل این مبلغ توسط دولت نیست. در شرایطی که از تابستان بارها درباره هجوم موج سوم این ویروس منحوس هشدار داده شد، هنوز هفته اول مهرماه به پایان نرسیده است که با ابتلای بالا در همه شهرهای کشور و افزایش مجدد میزان تلفات روبهرو شدهایم. طبق اعلام ستاد ملی کرونا موج سوم بیماری به اوج خود رسیده و وضعیت بهمراتب وخیمتر از اسفند و فروردین است.
سرمایه گذاری برای واکسن کرونا
روزنامه فرهیختگان در گزارشی نوشت: داغترین بحثهای این روزهای جهان ویروس کرونا، تولید واکسن آن و زمان رسیدنش به کشورهای دنیا و درنهایت، جلوگیری از شیوع گسترده کووید -19 است. بهجرات میتوان گفت اولین کشوری که گام نخست را در راستای تولید واکسن برداشت، کشور چین بود که بهعنوان نخستین کشور با این ویروس دستوپنجه نرم کرد و در مدت چندماه توانست این بیماری را کنترل کند. اما بعد از مدتی با توجه به شیوع گسترده آن در دیگر کشورها، موارد جدیدی در چین مشاهده و همین امر باعث شد محققان باجدیت بیشتری روی این موضوع فعالیت کنند تا بتوانند در کمترین زمان ممکن واکسن این بیماری را روانه بازار کنند. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که تاکنون چند مورد از واکسنهای ساختهشده در چین در فاز سوم تست قرار دارند و چنانچه نتایج نهایی این فاز هم مانند فازهای قبلی موفقیتآمیز باشد، اجازه ورود و توزیع گسترده را پیدا خواهند کرد. واکسن روسیه هم با وجود ادعاهایی که محققان روسی درباره موثر بودن آن دارند، اما ضد و نقیضهایی پیرامون بیخطر بودن آن مطرح میشود. همه این تحقیقات و تولیدات مدیون سرمایهگذاری دولتها روی پروژههای تحقیقاتی و تولیداتی واکسن کووید - 19 است که از ماهها قبل و همزمان با شروع همهگیری ویروس در دنیا آغاز شد. درحالحاضر در دنیا حدود 220 پروژه واکسن این بیماری درحال انجام است که شماری از آنها به فاز سوم و نهایی رسیدهاند و درصورت مثبت بودن تستها، آماده تولید انبوه و ورود به بازارهای جهانی خواهند بود.
مرگ 12 هزار تهرانی بر اثر کرونا
روزنامه وطن امروز در گزارشی آورد: رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران از فوت 12 هزار نفر در پایتخت به دلیل کرونا خبر داد. ناهید خداکرمی درباره وضعیت کرونا در پایتخت اظهار داشت: متأسفانه همزمان با آغاز موج سوم کرونا در تهران، آمار فوتیهای ناشی از این بیماری همچنان رو به افزایش است. وی افزود: از زمان آغاز موج سوم کرونا، تعداد فوتیها در طول روز به 90 هم رسیده که البته هنوز وارد پیک موج سوم نشدهایم و احتمال افزایش فوتیها بیشتر از موج اول و دوم وجود دارد. عضو شورای شهر تهران ادامه داد: همه ظرفیت بیمارستانهای خصوصی و دولتی در حال حاضر به دلیل افزایش آمار مراجعات، تکمیل شده و بسیاری از شهروندان از این بیمارستان به آن بیمارستان به دنبال تخت بستری برای برخی از اعضای خانواده خود به دلیل ابتلا به این بیماری هستند. خداکرمی گفت: درمان کرونا پیچیده است و در بخش خصوصی نیز هزینه بستری بسیار گرانتر از بخش دولتی است، بنابراین رعایت پروتکلهای بهداشتی هر چه بیشتر باید مورد توجه شهروندان قرار گیرد. خداکرمی اظهار داشت: در تهران تاکنون 12 هزار نفر به دلیل کرونا جان خود را از دست دادهاند، این در حالی است که با درایت میتوان جلوی آن را گرفت.
از قبرهای اضطراری در بهشت زهرا تا برنامهریزی برای تهران بعد کرونا
خبرگزاری فارس در گزارشی می نویسد: در روزهای پایانی بهمن خبر شیوع ویروس کرونا در کشور منتشر شد. در این مدت تعدادی از شهروندان بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادند. شهرداری تهران برنامههایی برای مقابله با ویروس کرونا درنظر گرفت. چند سوله مدیریت بحران برای این منظور تجهیز شد، هر چند استقبال از این سولهها کم بود. همچنین به صورت روزانه ضدعفونی در ایستگاههای مترو و اتوبوس صورت گرفت. یکی دیگر از خدماتی که شهرداری در ایام کرونا ارائه کرد، تدفین متوفیان کرونا در بهشت زهرا بود. در حال حاضر، تهران در وضعیت قرمز قرار گرفته است و گفته میشود که شرایط خوب نیست و شاید محدودیت ها بازگردد. در روزهای پایانی شهریور هم خبر رسید که آمار فوتیها افزایش یافته است و شمار مبتلایان از مرز 4 هزار گذشته است. با توجه به افزایش آمار متوفیان کرونا در تهران، مدیران شهری میگویند مشکلی در تدفین و کمبود جا ندارند. زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در اینباره به خبرنگار فارس، گفت: با پیشبینیهای صورتگرفته و برنامهریزیهای انجام شده، در حال حاضر مشکل ظرفیت نداریم.
جمعبندی
در شرایطی که برآوردهای مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز نشان میدهد، رعایت پروتکلهای بهداشتی بین مردم کاهش یافته است و 17 هزار واحد متخلف در این مدت پلمب موقت شدهاند؛ زمزمههای اعمال مجازات برای متخلفان رعایت پروتکلهای بهداشتی از زبان مسئولان وزارت بهداشت نیز به گوش میرسد. در همین زمینه دیروز رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا در جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا ضمن تأکید بر تشدید نظارتها و مقررات و اعمال جریمه برای نزدن ماسک از بازگشت برخی محدودیتها سخن گفت و به ستادهای استانی اعلام کرد در صورت صلاحدید و تأیید تصمیمات ستاد استانی در ستاد مرکزی مساجد، تالارها، باشگاهها، شهربازی و نماز جمعه و حوزههای علمیه و موارد اینچنینی را برای یک هفته تعطیل کنند.
*س_برچسبها_س*