یک‌شنبه 30 دی 1403

پیش‌بینی دشوار درباره روند بازار سرمایه

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
پیش‌بینی دشوار درباره روند بازار سرمایه

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، شاخص کل بورس این روز‌ها با سردرگمی در حال نوسان در یک بازه معین قرار دارد تا تکلیف برخی مولفه‌های اثرگذار بر بازار تعیین گردد. بورس اوراق بهادار تهران که این روز‌ها تحت تأثیر جو روانی بازار دلار و سخنان برخی افراد در مورد قیمت‌گذاری دستوری محصولات شرکت‌های بورسی قرار گرفته، دیروز هم روند رو به کاهش به خود گرفت، به گونه‌ای که شاخص کل در پایان معاملات روز دوشنبه با کاهش 14 هزار و 709 واحد به رقم یک میلیون و 475 هزار و 273 واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هموزن با کاهش شش هزار و 59 واحد به رقم 444 هزار و شش واحد رسید. به گزارش خبرگزاری فارس، حدود سه ماه از آغاز رشد متعادل بورس می‌گذرد. در این بازه زمانی شاخص کل و شاخص کل هموزن با روند معقول‌تری نسبت به سال گذشته نوسان داشته‌اند. با این حال به نظر می‌رسد مقاومت شاخص در سطح یک میلیون و 600 هزار واحد که یادگار محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی است، سد محکمی در مسیر شاخص به شمار می‌رود.

*س_ کف و سقف واعظی!_س*

نیمه دوم مردادماه 99 بود که در اوج حباب قیمتی بازار سرمایه، حسن روحانی، رئیس‌جمهور وقت اعلام کرد مردم به جای بازار طلا و ارز، سرمایه خود را به بورس بسپارند. این اظهارات در اوج رشد بازار و در شرایطی که کارشناسان درباره صعود افسارگسیخته بازار سرمایه هشدار می‌دادند، بر آتش بورس دمید و موج جدید سرمایه مردم به بورس روانه شد. چند روز بعد از اظهارات روحانی، بازار سرمایه وارد فاز ریزشی شد، ولی مردمی که به دلگرمی اظهارات رئیس‌جمهور و برخی دیگر از مسئولان هنوز امید به بازگشت روند بازار داشتند، در بورس ماندند و آب شدن سرمایه خود را به چشم دیدند. در شهریورماه، ناگهان محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور سابق که هیچگونه علم و سابقه بورسی نداشت در تلویزیون ظاهر شد و عدد یک میلیون و 600 هزار واحدی را یک حمایت جدی برای شاخص کل معرفی کرد تا بار دیگر مردم به دلگرمی اظهارات رئیس دفتر رئیس‌جمهور بازار را ترک نکنند و باز هم در زیان بیشتری فرو روند. بازار از آن روز تا همین چند ماه قبل به روند نزولی ادامه داد و تا امروز نتوانسته سطح یک میلیون و 600 هزار واحد - که به کف واعظی معروف شد - را پس بگیرد. حالا نوسان شاخص کل در کانال یک میلیون و 400 تا یک میلیون و 600 هزار واحدی، این مسئله را میان اهالی بازار سرمایه را پررنگ‌تر کرده است که بازار از منظر روانی به یک مقاومت جدی رسیده است. این اعداد و ارقام نشان می‌دهد، در صورتی سهامداران می‌خواهند از این وضعیت خارج شوند، باید از ترس از انجام معاملات در بورس را در خود از بین ببرند و هر سهمی که توانایی خروج از منفی‌ها و حرکت به سمت صف خرید را دارد، به عنوان یک هدف برای انجام معامله در تیررس خود قرار دارند.

*س_ سرگردانی بازار_س*

در شرایط فعلی بازار سرمایه به یک مقاومت ذهنی رسیده است. این مسئله می‌تواند با اصلاح زمانی و عددی شاخص کل و رسیدن به یک عدد حمایتی در کوتاه مدت به پایان برسد. اما در صورتی که این روند در میان مدت باقی بماند می‌تواند، بازار سرمایه را در فصل پائیز در یک روند نوسانی در کانال‌های گفته شده قرار دهد. در این بین نماد‌های شاخص‌ساز (شرکت‌های بزرگ که عمدتا در گروه‌های فلزی، معدنی، پتروپالایشی و بانکی قرار دارند) در وضعیت فعلی بازار سرمایه بیشتر از اینکه به تحلیل بنیادی سهام وابسته باشند، به اخبار و شایعات واکنش نشان می‌دهند و همین مسئله سبب شده است پیش‌بینی روند بازار دشوار گردد. اگرچه بازار سرمایه در همین مدت کوتاه نشان داده است که نسبت به سیاست‌های حمایتی دولت از بازار سرمایه خوش‌بین است؛ اما همچنان تصمیمات طرفین درخصوص برجام و تعیین تکلیف برخی سیاست‌های احتمالی دولت درخصوص تامین کسری بودجه را با حساسیت دنبال می‌کند و البته در شرایط انتظار به سر می‌برد. هر گونه تصمیم‌گیری درخصوص این دو رویداد می‌تواند سمت تقاضا و عرضه را حساس کند و روند بورس در فصل پائیز را با تغییرات جدی روبرو کند. موضوع قیمت‌گذاری دستوری محصولات برخی صنایع هم بر روند بازار اثرگذار خواهد بود. اخبار ضد و نقیضی از سوی برخی مسئولان در این زمینه نقل می‌شود که البته با تکذیب‌هایی همراه بوده و با مخالفت جدی سازمان بورس هم مواجه شده است. از طرفی بازار در انتظار گزارش‌های ماهیانه و فصلی شرکت‌ها است و احتمالا با انتشار بخشی از این گزارش‌ها در هفته‌های پیش رو، مسیر برخی شرکت‌ها از سایرین جدا گردد.

منبع: روزنامه کیهان