پیش بینی قیمت طلا و دلار 24 شهریور | ارزپاشی به بازار ادامه دارد؟
برخی از متخصصان اقتصادی از ایده تک نرخی شدن ارز حمایت میکنند و بر این باورند که بانک مرکزی باید به همراه بانکها و صرافیها، نرخ ارز را به صورت تک نرخی و مطابق با قیمت واقعی تعیین کند. آنها تأکید میکنند که این اقدام میتواند از نوسانات شدید و ایجاد رانت در بازار ارز جلوگیری کند، چرا که فساد ناشی از وجود چند نرخ ارز، آسیبهای جبرانناپذیری به اقتصاد و جامعه وارد میآورد.
قیمت طلا و سکه در پنج روز معاملاتی هفته سوم شهریور با افزایش محدود بازدهی به پایان رسید. در همین حال، قیمت دلار با کاهش بازدهی هفته اخیر به کار خود خاتمه داد و بازدهی اونس جهانی طلا نیز پنج دلار کاهش یافت. روند صعودی بازار طلا به دلیل افزایش محدود تقاضا ناشی از پایان ماه صفر و آغاز فصل عروسی و جشنها اتفاق افتاد.
پیش بینی قیمت طلا و سکه
در زمان بسته بودن بازارهای داخلی در روز جمعه اونس جهانی طلا افزایش قیمت بیش از 11 دلاری ثبت کرد و با این میزان رشد سقف تاریخی قیمت را شکست. از سوی دیگر در بازار ارز سیاستگذار قصد دارد با تثبیت قیمت دلار در بازار آزاد و رشد پلکانی قیمت دلار حواله اقدام به تکنرخی کردن نرخ ارز نماید. این سیاست در صورت تداوم میتواند قیمت دلار را برای هفتههای آینده در محدودهای مشخص تثبیت کند. در حالی که کارشناسان اقتصادی بر اثرپذیری بیشتر قیمت طلا و سکه از دلار تاکید دارند به نظر میرسد روند بازار طلا نیز نباید نوسان شارپی افزایشی را در هفته آینده ثبت کند.
گفتنی است روز انس جهانی طلا در لحظه نگارش این گزارش با رشد 11 دلاری روی رقم 2570 دلاری ایستاده است. اونس جهانی نقره با رشد 18 سنتی روی رقم 30 دلار و 06 سنتی ایستاده است. هر گرم نقره 999 نیز با رشد دو هزار و 420 تومانی روی رقم 57 هزار و 580 تومانی معامله شد.
قیمت سکه روز چهارشنبه در تمام قطعات روند افزایشی محدودی داشت. قیمت سکه امامی در سطح 43 میلیون و 580 هزار تومانی ایستاد و رشد 120 هزار تومانی داشت. قیمت سکه بهار با رقم 38 میلیون و 505 هزار تومانی معامله شد و افزایش 150 هزار تومانی پیدا کرد.
قیمت نیم سکه و ربع سکه با رشد 150 هزار تومانی بهترتیب با رقمهای 23 میلیون و 600 هزار تومان و 15 میلیون و 600 هزار تومانی به ثبت رسید. قیمت سکه گرمی نیز در سطح هفت میلیون و 150 هزار تومانی ایستاد و تغییر قیمت پیدا نکرد.
قیمت طلا نیز روز چهارشنبه با افزایش همراه شد. هر مثقال طلا روی رقم 15 میلیون و 864 هزار تومانی قرار گرفت و رشد 70 هزار تومانی داشت. هر گرم طلای 18 عیار، با رقم سه میلیون و 662 هزار و 900 تومانی معامله شد و 20 هزار تومان رشد داشت. قیمت طلای دست دوم به سه میلیون و 614 هزار تومان شد.
در هفته سوم شهریور، قیمت دلار به طور مداوم در نیمه بالایی کانال پایانی کریدور پنجم در حال نوسان بود. این ارز در نوسانات محدود به خواست سیاستگذار بسنده کرد و با بازدهی منفی به پایان رسید. دلار بیش از دو هفته است که با نوسانات الاکلنگی در این محدوده فعالیت میکند و بیشترین تغییر قیمتی که تجربه کرده، بین 500 تا 700 تومان بوده است.
با وجود اینکه به نظر میرسد روند تقاضا در بازار ارز با عرضه همخوانی دارد و انتظارات تورمی تا حدودی تعدیل شده است؛ اما معاملهگران از ارزپاشی سیاستگذار برای مدیریت قیمت دلار میگویند. آنها معتقدند بانک مرکزی قصد دارد با فریز این اسکناس در محدوده فعلی و رشد پلکانی دلار حواله در مرکز مبادله، اقدام به تک نرخی کردن ارز کند.
در همین راستا طی هفته اخیر وزیر امور اقتصادی و دارایی از برنامه تازه خود برای بازار ارز خبر داد. این برنامه که نوعی تلاش برای «تک نرخی کردن ارز» محسوب میشود؛ کاهش نرخ در بازار آزاد ارز و افزایش نرخ دلار در سامانه نیماست. عبدالناصر همتی در حاشیه همایش سالانه بانکداری اسلامی گفت: «سیاست جدیدمان این است که بازار به نرخ نیما نزدیک شود. هم دلار نیما را افزایش و هم نرخ بازار را کاهش میدهیم.»
برخی از کارشناسان اقتصادی با دفاع از تک نرخی شدن ارز معتقدند بانک مرکزی با همکاری بانکها و صرافیها باید اقدام به تک نرخی کردن نرخ ارز با قیمت واقعی کند. آنها میگویند این اقدام جلوی نوسانات شارپی و ایجاد رانت در بازار ارز را خواهد گرفت؛ زیرا فساد حاصل از چند نرخی بودن ارز صدمات جبرانناپذیری به اقتصاد و جامعه وارد میکند.
از سوی دیگر برخی نیز معتقدند این اقدام چیزی جز ارزپاشی و پولپاشی نیست و میتواند در آینده آثار مخربی در اقتصاد از خود بهجا بگذارد.
پیش بینی قیمت دلار
با توجه به اظهارات متفاوت کارشناسان و اما و اگرهای سیاستگذار برای اجرا یا عدم اجرای ارز تک نرخی، به نظر میرسد فعلاً نهاد تصمیمگیر قصد دارد با ارزپاشی مانع رشد قیمت دلار و پیشروی در کریدور ششم شود. این در حالی است که اخباری از برگزاری نشست شورای حکام نیز در خصوص فشار بر ایران برای شفافسازی اقدامات هستهای به گوش میرسد.
آمریکا و تروئیکای اروپا طی روزهای گذشته در بیانیهای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعا کردند ایران باید تعهدات پادمانی خود را به طور کامل و بدون تاخیر اجرا کند.
با وجود این، طی هفته پایانی شهریور با توجه به سیاست تثبیت قیمت دلار و کاهش تاثیرپذیری بازار ارز از اخبار و رویدادهای سیاسی، به نظر میرسد روند رنج برای قیمت دلار قابل پیشبینی است.
گفتنی است قیمت درهم در آخرین روز معاملاتی هفته اخیر با افزایش 50 تومانی با رقم 16 هزار و 400 تومانی بازگشایی شد. قیمت تتر روز چهارشنبه با رشد 200 تومانی بازگشایی شد و روی رقم 59 هزار و 750 تومانی ایستاد.
پوند انگلیس روی قیمت 78 هزار و 120 تومانی معامله شد و رشد 300 تومانی داشت. قیمت یورو روی رقم 65 هزار و 87 تومانی ایستاد و رشد 100 تومانی داشت.
شایان ذکر است روز چهارشنبه اسکناس دلار با رقم 49 هزار و 384 تومان و حواله دلار نیز با رقم 45 هزار و 853 تومانی عرضه شد و افزایش 70 تومانی پیدا کرد.