سه‌شنبه 6 آذر 1403

چرا با اینکه در ایران و کشورهای غربی تورم اجاره مسکن یکسان است، استطاعت مستاجران خارجی بیشتر است؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
چرا با اینکه در ایران و کشورهای غربی تورم اجاره مسکن یکسان است، استطاعت مستاجران خارجی بیشتر است؟

اقتصادنیوز: طی دست‌کم یک‌سال گذشته نه تنها در بازار مسکن ایران که در خیلی از کشورها - پنج کشور مورد سنجش قرار گرفته است - تورم مسکن و اجاره، از سطح میانگین تاریخی فراتر رفته است.

به گزارش اقتصادنیوز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در آمریکا رشد هزینه اجاره‌نشین‌ها بیش از 2برابر میانگین 10سال قبل شده است و در انگلیس حدود 3 برابر. در ایران نیز تورم اجاره مسکن به نزدیک 50درصد رسیده که از حدود 20درصد رشد متوسط سالانه، بالاتر است.

با وجود این سرعت مشابه افزایش اجاره‌بها، «شاخص استطاعت پرداخت مستاجرها» در کشورهای مورد بررسی به سطح نرمال نزدیک است؛ درحالی‌که برای تهران در وضعیت بحرانی و برای متوسط کشوری دو برابر دیگر کشورها است.

آنچه باعث شده در کشورهای مورد بررسی توان پرداخت اجاره‌بها با وجود رشد شدید هزینه اجاره مسکن، همچنان در سطح قابل قبول باشد به وضعیت درآمد خانوارها و رشد اقتصادی برمی‌گردد.

عدم‌توازن رشد اجاره بها با روند افزایش درآمد خانوارها در ایران به عنوان نقطه کور بازار اجاره به شمار می رود به‌طوری که باوجود وضعیت مشابه رشد هزینه بین کشورهای مختلف و ایران - از بابت جهش تاریخی - استطاعت مستاجرهای ایرانی نصف خارجی هاست. این در حالی است که با تحقق دو فاکتور کاهش نرخ تورم و رسیدن به رشد اقتصادی پایدار می‌توان به معادله «استطاعت پرداخت مستاجرها» دست یافت.

استطاعت پرداخت اجاره به عنوان یک شاخص جهانی از سوی برنامه اسکان بشر سازمان ملل (Habitat-un) اینگونه مطرح می‌شود: «شاخص پرداختی مسکن به معنای وزن اجاره بها در درآمدهای ماهانه خانوار در منطقه شهری باید حداکثر 30درصد باشد.» به عبارت دیگر اگر بیش از این رقم باشد یعنی مستاجرها در استطاعت مناسبی به لحاظ توان پرداخت قرار ندارند و این کار با اشکال مواجه است.

سهم اجاره بها از درآمد خانوار 5 کشور اروپایی و آمریکایی شامل ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، کانادا و آلمان به طور میانگین 35‌درصد است. این در حالی است که همین شاخص برای تهران حدود 100درصد (براساس متوسط دستمزد خانوار تک شغله) و در کل کشور میانگین بالای 70درصد است.

مستاجرهای تهرانی، با احتساب درآمد متوسط و اجاره بهای متوسط، تقریبا تمام درآمد آنها صرف اجاره بها خواهد شد. این امر منجر به پایین آوردن سطح کیفی معیار انتخاب مسکن برای مستاجرها شده است.

این شاخص حاکی از آن است که استطاعت پرداخت اجاره بها در ایران تقریبا نصف کشورهای مورد بررسی است و این امر نشان می دهد معادله ای که برای استطاعت پرداخت مستاجرها مطرح شده در ایران دچار اشکال است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
چرا با اینکه در ایران و کشورهای غربی تورم اجاره مسکن یکسان است، استطاعت مستاجران خارجی بیشتر است؟ 2