چشم انداز جنگ تجاری چین و آمریکا در دوران بایدن
تهران - ایرنا - دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، در کارزار ناموفق انتخاباتی خود بارها هشدار داد که پیروزی "جو بایدن" برای چین یک پیروزی بزرگ است و پکن "مالک آمریکا" خواهد شد. با این تفسیر، چین که اکنون در حوزه های مختلف از جمله جنگ تجاری با واشنگتن درگیر است باید پیروزی بایدن را یک پیروزی برای خود بداند.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا، با این حال گزارش ها حاکی است پکن نباید به جایگزینی بایدن دل خوش کند و انتظار داشته باشد که روابط دو کشور به طرز چشمگیری تغییر کند. زیرا بایدن نیز در اظهاراتش طی دوران کارزار انتخاباتی همواره به چین تاخته بود.
حتی قبل از روی کار آمدن ترامپ، آخرین دولت دموکرات آمریکا یعنی دولت باراک اوباما که بایدن معاون او بود، نگرش خود نسبت به چین را سخت تر کرده بود. با این حال تنش ها به ویژه در مسایل اقتصادی و سیاسی در دوران ترامپ میان چین و آمریکا به اوج خود رسید، طوری که ترامپ خنجر را از رو بست و با قاطعیت در برابر تلاش های چین برای گسترش نفوذ خود در سطح جهان ایستاد.
بایدن هنوز استراتژی دقیقی در مورد چین اعلام نکرده، اما همه نشانه ها بیانگر آن است که او رویکرد سختگیرانه به پکن را ادامه خواهد داد. با این حال کارشناسان به بایدن توصیه کرده اند که لحن سنجیده تری نسبت به تهدیدهای ترامپ در مورد چین اتخاذ کند و بر «رقابت استراتژیک» به جای «رویارویی صریح» تکیه کند. هر چند بایدن در حمله به چین حتی بعضی اوقات از ترامپ هم فراتر رفته است.
بایدن در دوران کارزار انتخاباتیش قول داده است یک کارزار بین المللی برای «فشار، منزوی کردن و مجازات چین» را رهبری کند. کمپین وی همچنین اقدامات چین علیه مسلمانان در سین کیانگ را «نسل کشی» معرفی کرده است.
آن طور که رویترز گزارش کرده است، بایدن پیش از این در مقاله ای که در ماه مارس همزمان با شیوع بیماری همه گیر ویروس کرونا که در شهر ووهان چین آغاز شده بود، نوشت: ایالات متحده باید به چین سخت بگیرد.
بایدن در کنار اشاره به این اختلافات همچنین نوشت: با پکن در مورد موضوعاتی که با منافع ما همخوانی دارد مانند تغییرات آب و هوایی، منع گسترش سلاح های هسته ای و امنیت جهانی نیاز است همکاری کنیم.
اگرچه آمریکا طی چند سال گذشته حداقل در دوران ریاست جمهوری ترامپ در موضوعات مختلفی از جمله مساله هنگ کنگ و سین کیانگ، تایوان و مساله حقوق بشر با چین تنش داشته، اما موضوع «جنگ تجاری» همواره یکی از اختلافات اساسی دو کشور بوده است که دستکم بعد از 13 دور مذاکره و گفت و گو در مورد فاز نخست آن به توافق رسیدند.
بر اساس فاز نخست توافق تجاری، پکن طی یک دوره 2 ساله، 200 میلیارد دلار کالای اضافی در مقایسه با سطح واردات 2017 از ایالات متحده خریداری خواهد کرد. در عوض، دولت آمریکا از اعمال تعرفههای جدید بر روی کالاها و خدمات چینی چشمپوشی میکند و همچنین نیمی از تعرفه اعمالشده در اول سپتامبر گذشته بر روی 120 میلیارد دلار کالاهای وارداتی چینی را کاهش میدهد.
توافق تجاری مرحله اول میان آمریکا و چین به منزله پایان گرفتن 18 ماه درگیری تعرفهای میان دو اقتصاد بزرگ جهان بود. این درگیری، موجب خسارت صدها میلیارد دلاری بر زنجیره تولید کالا، آشفتگی بازارهای مالی، اختلال در زنجیرههای عرضه و کند کردن رشد اقتصادی جهان شده بود. با این حال با روی کار آمدن بایدن وضعیت و چشم انداز آینده این توافق نامعلوم است.
به نظر می رسد دولت بایدن حداقل در مسایل اقتصادی نرمتر با چین برخورد کند و جنگ تجاری را عادلانه تر به پیش ببرد. با این حال باید هنوز منتظر ماند و دید روابط دو کشور چگونه خواهد شد، به ویژه اینکه مقامات پکن تا کنون در برابر پیروزی بایدن سکوت اختیار کرده و هنوز واکنشی به این موضوع نشان نداده اند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*