کرونا و دردسرهای توزیع اقلام بهداشتی در زنجان
زنجان - ایرنا - با شیوع بیماری کرونا و توصیههای مسؤولان و دست اندرکاران حوزه بهداشت و درمان استان زنجان به رعایت بهداشت فردی و اجتماعی، گرایش اقشار مختلف مردم نیز به سمت خرید این اقلام پیشگیرانه از جمله ماسک، ژل و محلول های ضد عفونی کننده افزایش یافته است.
ویروس کرونا چند هفته ای است که میهمان ناخوانده کشورمان شده و این میهمان منحوس همه را غافلگیر و حتی برخی مشکلات ساختاری را نمایان کرده است و در این میان همه مسؤولان کشور و به تبع آن استانها در صدد رفع مشکلات به وجود آمده برآمده اند تا آلام و دغدغه عموم مردم را نسبت به کمبود امکانات در مراکز درمانی و کسبه بحران زده کاهش دهند.
کرونا دلواپسی مردم را برای تامین اقلام بهداشتی پیشگیرانه به مراتب افزایش داده تا جایی که صبربرخی شهروندان با مراجعات متعدد به داروخانه ها و شنیدن پاسخ منفی لبریز شده بطوری که داروسازان و متصدیان داروخانه ها را آماج تهمت قرار می دهند و بعد از مشاجرات و حتی گاه درگیری های فیزیکی آنان را به احتکار اقلام بهداشتی متهم می کنند.
برخی شهروندان، می گویند، از یک طرف گفته می شود کارخانجات با ظرفیت بالایی مشغول تولید ماسک، محلول های ضدعفونی و دستکش یکبار مصرف هستند و از طرف دیگر وقتی به داروخانه ها و مراکز فروش اقلام بهداشتی، آرایشی و تجهیزات پزشکی مراجعه می کنی خبری از این اقلام نیست.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان، در زمان حاضر دانشگاه علوم پزشکی با همکاری استانداری تولید و توزیع محصولات بهداشتی را پیگیری می کند و توزیع به صورت سازماندهی شده در حال انجام است و بر اساس برنامهریزی ها امور به تدریج بهبود خواهد یافت.
دکتر پرویز قزلباش افزود: نکته مهم در مورد توزیع اقلام بهداشتی ازجمله ماسک این است که اگر چند برابر موجودی هم توزیع شود بازهم کمبود وجود دارد، ولی باید متوجه بود که همه افراد نیاز به استفاده از ماسک ندارند در حالی که کارکرد ماسک ایجاد مانع برای پخش قطرات بزاقی فرد مبتلا است و به دیگر موارد پیشگیری کمک نمیکند.
وی اظهار داشت: بر اساس سیاستی که پیش از این بوده و هماکنون نیز پابرجاست همچنان ماسک از طریق داروخانه ها در اختیار عموم قرار خواهد گرفت و در این میان دستورالعمل تهیه این نوع وسیله بهداشتی وجود دارد که درست کردن آن در خانه بسیار به صرفه و به لحاظ بهداشتی هم بهتر است، چرا که مدت زمان استفاده از ماسکهای معمولی فقط 2 ساعت است.
این مسؤول ادامه داد: تاکنون حدود 500 هزار ماسک در سطح استان توزیع شده که این اقلام در بخشی از روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر و مراکز خدمات جامع سلامت توزیع شده و در این میان نظارتهایی بر نحوه توزیع اقلام بهداشتی در داروخانهها انجام میشود، که هر فرد میتواند پنج عدد ماسک دریافت کند.
وی اضافه کرد: قطع زنجیره انتقال و رعایت بهداشت فردی بزرگترین رسالت هر فردی در زمان حاضر است که به این منظور مردم باید در خانه بمانند و در اجتماعات کمتر ظاهر شوند.
قزلباش خاطرنشان کرد: حضور در اجتماعات و مراکز خرید به طور قطع خطراتی را به دنبال دارد و همه مردم و کادر درمانی را گرفتار میکند و در این میان هر فردی که مبتلا بوده و در جامعه حضور دارد میتواند حداقل چهار نفر را گرفتار کند.
داروسازان زنجانی در خط خدمت رسانی به مردم برای پیشگیری از کرونا هستند
رییس انجمن داروسازان استان زنجان نیز در این ارتباط ادامه داد: از ابتدای شیوع ویروس کرونا جامعه داروسازان این استان طبق وظیفه حرفه ای و انسانی خود اقلام دارویی و تجهیزات مصرفی موجود جهت پیشگیری از این بیماری از قبیل ماسک، ژل و محلول های ضدعفونی کننده، دستکش و سایر ملزومات را از طریق داروخانه ها در معرض عرضه قرار داده اند و به محض اختصاص سهمیه مجدد اقلام این رویه خدمت رسانی ادامه داشته است.
دکتر مهدی بیگدلی افزود: متاسفانه در ساعات و ایامی که محصولات یاد شده در سطح داروخانه ها به اتمام می رسند، داروسازان با رفتارهای ناشایست، توهین، افترا و فحاشی برخی از مراجعان مواجه می شوند که موجب لطمه به حیثیت و آبروی شخص و حرفه دارو ساز می شود.
وی اضافه کرد: از طرفی نشر اخبار غلط و یا ناقص برخی رسانه ها که گاهی بدون هماهنگی با مسؤولان مطلع امر انجام می گیرد، مزید بر علت شعله ور کننده این نوع برخوردهای تند شهروندان است و به رغم خویشتن داری و سعه صدر داروسازان وقایعی تلخی در سطح چند داروخانه استان از قبیل تهدید، شکستن شیشه ها و حتی زخمی شدن چند پرسنل داروخانه آرامش و امنیت این مراکز را به جد، به مخاطره انداخته است و به این علت جامعه داروسازان به این مساله معترض هستند.
بیگدلی گفت: از متولیان حوزه سلامت انتظار می رود در حوزه سلامت و از طریق ارتباط با اصحاب رسانه به ویژه رسانه ملی ضمن تبیین نقش و عملکرد داروسازان در پیشگیری از بیماری کرونا، کمبودهای مقطعی و واقعی اقلام را در سطح داروخانه ها به شهروندان یادآوری کنند.
وی افزود: روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی استان نیز می تواند با همکار ی معاونت غذا و دارو و انجمن دارو سازان مبادرت به تهیه برنامه های تصویری نقش ویژه داروسازان در مقوله حفظ و ارتقای سلامت به ویژه در موضوع بیماری کرونا انجام دهند.
وی خاطر نشان کرد: در صورتی که امنیت داروخانه ها برقرار نشود و یا مراجع انتظامی و قضایی پیگیر اهانت، توهین و اعمال خشونت برخی مراجعان به این مراکز نشوند، جامعه داروسازان دلسرد شده و هیچگونه تمایلی برای تداوم ارائه خدمات را نخواهند داشت که بروز این مساله مشکلات عدیده ای را بوجود می آورد.
شهروندان صبور باشند، اقلام بهداشتی در راه است
مدیرعامل شرکت تعاونی داروسازان زنجان استان زنجان نیز در ارتباط با آخرین وضعیت توزیع اقلام بهداشتی کرونا گفت: با کارهای انجام گرفته و طی هفته گذشته بیش از 73 هزار عدد ژل ضدعفونی کننده در سطح داروخانه های استان توزیع شده که طی 2 روز آینده نیز بیش 30 هزار عدد دیگر نیز به دست این مراکز خواهد رسید.
دکتر محمد باقر آیت اللهی افزود: طی مدت یاد شده نیز 50 هزار عدد محلول الکلی به همراه بطری های یک لیتری نیز در سطح داروخانه های این استان توزیع و در دسترس عموم قرار گرفته که این وضعیت تا رسیدن به ثبات همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه طی هفته گذشته فقط یکبار به ماسک در داروخانه های استان توزیع شده است، اضافه کرد: بر این اساس 250 هزار ماسک به این مراکز توزیع و به هر داروخانه سهمیه 2 هزار تایی و برای هر فرد نیز پنج ماسک در نظر گرفته شد.
این مسؤول با اشاره به اینکه هم اکنون ماسک توسط خط تولید یک کارخانه تولید می شود، ادامه داد: طبق رایزنی انجام شده تا 2 روز آینده 250 هزار ماسک دیگر از این طریق نیز به داروخانه ها توزیع تا مشکلات بوجود امده برطرف شود.
وی اظهار داشت: اولویت توزیع و تامین ماسک و دیگر اقلام بهداشتی با مراکز درمانی و بهداشتی است که این مهم توسط دانشگاه علوم پزشکی استان انجام گرفته و مازاد نیز با توجه به برنامه ریزی ها انجام می گیرد.
آیت اللهی در ارتباط با نارضایتی شهروندان از نحوه توزیع اقلام بهداشتی و مسائل بوجود آمده نیز افزود: 100 درصد اقلام طی هفته گذشته توسط داروخانه ها و بصورت عادلانه در اختیار شهروندان قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: با توجه به محدودیت ها امکان تولید همه نیازها با توجه به شرایط کنونی امکان پذیر نیست، اما این اقلام به تدریج در حال توزیع بوده که همکاری شهروندان بسیار اثر گذار است.
این مسؤول ادامه داد: همکاری بین بخشی در استان موجب شده این استان ازآغاز شیوع بیماری کرونا با دقت و نظم بیشتری اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم را توزیع کند و در واقع می توان گفت عملکرد خوبی داشته است.
آیت اللهی خاطرنشان کرد: هر چند توزیع اقلام بهداشتی پیشگیری کرونا به ویژه ماسک جوابگوی نیازهای شهروندان نیست، اما بکارگیری نکات بهداشتی و اجتناب در مراکز تجمعی می تواند بسیار اثر گذار باشد.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی تا روز نوزدهم اسفندماه شمار مبتلایان به ویروس کرونا در کشور به هفت هزار و 161 نفر رسید که از این میان، 601 مورد مربوط به این استان و بنابر اعلام سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، از یکهزار و 85 نمونه مشکوک گرفته شده به جز شهرستانهای کاشان و آرانوبیدگل، جواب آزمایش 323 مورد ابتلا به کرونا مثبت بوده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان، نیز تاکنون موارد مثبت آزمایشگاهی کرونا در این استان 79 نفر اعلام کرده است که از این تعداد 6 نفر جان باختند.
*س_برچسبها_س*