کریدور ارس؛ گزینه جایگزین زنگزور؟
در ماههای گذشته مواضع روسای جمهوری ترکیه و آذربایجان در باب کریدور زنگزور حاشیههایی را به دنبال داشت، با این حال سال 2024 مقامهای تهران و باکو از توافق خود در باب کریدوری موسوم به ارس خبر دادند که به واسطهاش بخشهایی از آذربایجان شرقی به نخجوان متصل میشود. در آن بازه زمانی گروهی این کریدور را جایگزین کریدور زنگزور قلمداد کردند.
در این شرایط با دور زدن ارمنستان از طریق ایران، مسیر زمینی بیله سوار در شمال استان اردبیل در نزدیکی مرز ایران و در 220 کیلومتری باکو به اصلیترین مسیر ترانزیتی بین سرزمین اصلی آذربایجان و نخجوان و همچنین ترکیه تبدیل شد. این مسیر ترانزیتی که بخشی از جاده 12 ایران است برای آذربایجان اهمیت راهبردی دارد و کوتاهترین راه ارتباطی زمینی است که آذربایجان غربی را از طریق بخش بیله سوار - جلفا به نخجوان متصل میکند.
با این حال، در 10 نوامبر 2020، توافق آتشبس سه جانبه منعقد کننده جنگ دوم قره باغ اعلام کرد که «همه راههای ارتباطی اقتصادی و حملونقل در منطقه باز خواهد شد» و این گمانه زنیها را افزایش داد که پس از سه دهه، بنبستهایی در سیستم حملونقل منطقه ایجاد شود.
با این وجود، به دلیل تنشهای مداوم مرزی بین ارمنستان و آذربایجان، شرایط شکننده قرهباغ کوهستانی و مخالفت ایران و ارمنستان با کریدور زنگزور، پیشرفت چندانی در زمینه بازگشایی راههای مواصلاتی صورت نگرفته است.
مشروح این گزارش را با تیتر «کریدور ارس؛ کارت برنده ایران / تهران زنگزور را رها کرد؟» در اقتصادنیوز بخوانید.
--> اخبار مرتبط- کریدور ارس؛ گزینه جایگزین زنگزور؟
- آذربایجان شرط خود برای صلح با ارمنستان را اعلام کرد
- اعلام آمادگی مجارستان برای میانجیگری بین باکو و ایروان
- معمای هم صدایی کرملین با آذربایجان و ترکیه؛ تهران چه پاسخی خواهد داد؟
- یارگیری ژئوپلتیکی مسکو در قفقاز / زنگزور، روسیه را با ترکیه و آذربایجان هم صدا کرد
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.