جمعه 5 بهمن 1403

کسب و کارهای 10 میلیاردر جهان

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
کسب و کارهای 10 میلیاردر جهان

میلیاردرها جزو قدرتمندترین انسان های روی زمین هستند. آنها نفوذ قابل‌توجهی بر بخش اعظمی از اقتصاد جهانی دارند و در طیف وسیعی از حوزه ها، از سیاست بین‌المللی تا رسانه و فعالیت های بشردوستانه و نوآوری های علمی، نقش های کلیدی بازی می‌کنند. آنها چهره های پشت برندهای مطرحی چون مایکروسافت، آمازون، تسلا، گوگل و نایک هستند.

شرکت‌هایی که این میلیاردرها بنا نهاده اند، ده ها و بعضا صدها‌هزار کارمند در اقصی نقاط جهان دارند. اکثریت قریب به اتفاق این میلیاردرها، خودساخته اند. سایرین، مثل برنارد آرنو و روپرت مرداک از قبل ثروتمند بوده اند، اما توانسته اند ثروت خود را به طرز چشمگیری افزایش دهند و یک امپراتوری در صنعت خود بنا کنند. اغلب میلیاردرها، بیشتر ثروت خود را در قالب «سهام شرکتی» که تاسیس کرده اند نگهداری می‌کنند. وقتی سهام شرکتشان جابه‌جا می‌شود، ثروت آنها نیز تغییر می‌کند. به همین علت، یک نوسان ساده می‌تواند باعث شود میلیاردرها ثروت کلانی به دست آورند یا برعکس، از دست بدهند. یک رسوایی یا حتی یک جریان توییتری می‌تواند باعث شود جایگاه یک فرد در لیست میلیاردرها، پایین برود. طبق گزارش فوربس، در اول فوریه 2023، «لری پیج» و «سرگی برین»، هم بنیان‌گذاران گوگل در جایگاه هشتمین و دهمین افراد ثروتمند جهان قرار داشتند. اما در پی کاهش 9درصدی ارزش سهام شرکت مادر گوگل، یعنی آلفابت در ماه اخیر، هر دو نفر از لیست 10 فرد ثروتمند جهان خارج شدند.

سایر افراد لیست نیز دچار چنین روالی شده اند چرا که سهام شرکت‌ها مدام در حال نوسان است. مثلا در فوریه 2022، «گواتام آدانی» از هند، جای «موکش آمبانی» را گرفت و به ثروتمندترین مرد آسیا تبدیل شد. سال گذشته، ثروت او به 55 میلیارد دلار رسید و در اواخر ژانویه با ثروت 127 میلیارد دلاری، سومین فرد ثروتمند جهان شد. اما در 24 ژانویه و به دنبال گزارش شرکت هیندنبورگ مبنی بر ناپایداری مالی شرکت‌های تحت مالکیت آدانی، سهام شرکت‌های گروه آدانی به شدت سقوط کرد و خود او نیز از لیست 10 فرد ثروتمند جهان خارج شد و حالا (در زمان تالیف این گزارش)، در جایگاه سی و دوم است.

در مارس 2021، «مارک زاکربرگ»، بنیان‌گذار فیس‌بوک، پنجمین فرد ثروتمند جهان بود. با ثروت 97 میلیارد دلار. اما از آن زمان ارزش سهام فیس‌بوک (با نام فعلی متا) 35‌درصد کاهش یافته و باعث شده زاکربرگ از لیست 10 نفر اول خارج شود. او حالا (در زمان تالیف این گزارش) نفر شانزدهم است. نشریه فوربس که در وب‌سایت خود لیست ثروتمندها را در لحظه آپدیت می‌کند، در ابتدای مارس، 10 فرد ثروتمند جهان را زیر ذره بین برده و یک بیوگرافی اجمالی از هر یک از آنها منتشر کرده است. 10 فرد ثروتمند جهان کیستند؟ آنها چگونه مسیر پولدار شدن را طی کردند؟ چطور به این جایگاه رسیدند؟ چهره های پشت برندهای معتبر دنیا چه کسانی هستند؟ (لازم به ذکر است که لیست، مربوط به تاریخ اول مارس است):

برنارد آرنو

ثروت: 8/ 210 میلیارد دلار

منبع ثروت: برندهای لوکس LVMH

سن: 73

محل سکونت: پاریس

برنارد آرنو، مدیرعامل و رئیس هیات‌مدیره LVMH است؛ بزرگ‌ترین شرکت برندهای لوکس جهان که حدود 70 برند فشن و لوازم آرایشی را شامل می‌شود، از جمله لویی ویتون، دیور و سفورا. در ژانویه 2021، LVMH، شرکت جواهرات تیفانی را به ارزش 8/ 15 میلیارد دلار خریداری کرد. پدر آرنو در کار ساخت‌وساز بود و توانسته بود میلیون ها دلار ثروت به دست آورد. آرنو برای شروع کارش، 15 میلیون دلار از آن ثروت را در اختیار گرفت و برند کریستین دیور را خرید. چهار نفر از پنج فرزند او در امپراتوری LVMH فعالیت می‌کنند. در ژانویه 2023، او مدیریت دیور را به دخترش دلفین سپرد.

ایلان ماسک

ثروت: 5/ 196 میلیارد دلار

منبع: تسلا، اسپیس اکس، توییتر

سن: 51

محل سکونت: تگزاس آمریکا

ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت‌های خودروهای الکتریکی تسلا، شرکت موشک سازی اسپیس اکس و شبکه اجتماعی توییتر است. دو‌سوم ثروت او مربوط به تسلاست. او در اکتبر 2022، توییتر را به مبلغ 44 میلیارد دلار خریداری کرد. او که اصالتا اهل آفریقای جنوبی است، قبل از تولد 18‌سالگی اش به کانادا نقل مکان کرد. در مشاغل مختلفی کار کرده بود. سپس در دانشگاه کویینز اونتاریو ثبت‌نام کرد. مدتی بعد انتقالی گرفت و به دانشگاه پنسیلوانیا رفت و با مدرک لیسانس اقتصاد از دانشگاه فارغ التحصیل شد.

او در سال 2002، اسپیس اکس را در نزدیکی لس‌آنجلس تاسیس کرد. در سال 2004، در حالی که یک سال از تاسیس تسلا گذشته بود، به عنوان سرمایه‌گذار و رئیس هیات‌مدیره به این شرکت پیوست. بعدها به او لقب هم بنیان‌گذار را اعطا کردند. او که در سال 2008، مدیرعامل تسلا شد، دو سال بعد، شرکت را سهامی عام اعلام کرد. طی سال‌های 2020 و 2021، ارزش بازار شرکت به شدت افزایش یافت. در سپتامبر 2021، ماسک، ثروتمندترین فرد جهان شد. در نوامبر همان سال، ثروت او به رقم هنگفت 320 میلیارد دلار رسید. او تا دسامبر 2022، کماکان ثروتمندترین فرد جهان بود تا اینکه به دنبال کاهش 50 درصدی ارزش سهام تسلا از رقم تاریخی خود، جایگاه خود را از دست داد.

جف بزوس

ثروت: 4/ 117 میلیارد دلار

منبع: آمازون

سن: 59

محل سکونت: واشنگتن، آمریکا

جف بزوس در جولای 2021 از جایگاه مدیرعاملی آمازون کناره گیری کرد، اما کماکان رئیس هیات‌مدیره است. همان ماه، او با یک موشک که توسط شرکت موشک سازی خصوصی اش، بلو اوریجین ساخته شده بود، به فضا رفت. بزوس خرده فروشی آنلاین آمازون را سال 1994 در گاراژ خانه اش در سیاتل راه اندازی کرد. آمازون ابتدا یک کتاب فروشی آنلاین بود. در آن زمان، کمتر کسی آنلاین خرید می کرد. طی سال‌های بعد، آمازون گسترش یافت و به حوزه های سینما و فیلم‌سازی نیز ورود کرد. در جولای 2017، بزوس توانست بیل گیتس را کنار بزند و جایگاه ثروتمندترین فرد جهان را از آن خود کند. گیتس نیز به جایگاه دوم رفت. او و گیتس بارها از جایگاه اول به دوم جابه‌جا شدند. او از سال 2018 تا 2021، در گروه ثروتمندترین های جهان در لیست فوربس، در جایگاه اول بود.

لری الیسون

ثروت: 3/ 112 میلیارد دلار

منبع: اوراکل

سن: 78

محل سکونت: آمریکا

لری الیسون در سال 1977، شرکت نرم افزار اوراکل را همراه با دو تن دیگر، بنیان نهاد و تا 2014، به عنوان مدیرعامل شرکت فعالیت می کرد. او حالا رئیس هیات‌مدیره و مدیر ارشد تکنولوژی شرکت است. طی این سال‌ها، اوراکل، شرکت‌های بسیاری را خریداری کرد. الیسون همچنین در تسلا سرمایه‌گذاری کرده و از سال 2018 تا 2022، یکی از اعضای هیات‌مدیره این شرکت بوده است.

وارن بافت

ثروت: 4/ 106 میلیارد دلار

منبع: برکشایر هاتاوی

سن: 92

محل سکونت: آمریکا

بافت یکی از موفق ترین سرمایه‌گذاران تمام دوران است. او گرداننده شرکت‌های خوشه ای برکشایر است که مالک ده ها شرکت دیگر است، از جمله شرکت باتری سازی دوراسل و رستوران های زنجیره ای دیری کویین. او که فرزند یکی از نمایندگان کنگره آمریکا بود، اولین بار در 11 سالگی، اقدام به خرید سهام کرد. او در سال 2010، همراه با بیل و ملیندا گیتس، کمپین «گیوینگ پلج» را راه اندازی کردند و از میلیاردرها خواستند که متعهد شوند حداقل نیمی از ثروت خود را به گروه های خیریه ببخشند. او خودش گفته که 99‌درصد ثروتش را اهدا خواهد کرد. او تاکنون، 5/ 51 میلیارد دلار از سهام شرکت‌هایش را به بنیاد گیتس بخشیده. این باعث شده او «بخشنده ترین» میلیاردر روی زمین باشد.

بیل گیتس

ثروت: 9/ 104 میلیارد دلار

منبع: مایکروسافت، سرمایه‌گذاری

سن: 67

محل سکونت: آمریکا

گیتس در دوران نوجوانی به برنامه نویسی و کامپیوتر علاقه مند شد. در سال 1975 از دانشگاه هاروارد انصراف داد تا همراه با دوست دوران دبیرستانش، «پاول آلن»، مایکروسافت را تاسیس کنند. او به مدت 25 سال، مدیرعامل شرکت بود و تا 2014 نیز رئیس هیات‌مدیره شرکت باقی ماند. او نهایتا در سال 2020، از هیات‌مدیره نیز کنار رفت. او در حال حاضر، در چند شرکت سرمایه‌گذاری کرده، از جمله دیر اند کو و ریپابلیک سرویسز. نشریه فوربس، نخستین بار او را در سال 1987 به عنوان ثروتمندترین فرد جهان معرفی کرد. او از سال 1995 تا 2017، کماکان ثروتمندترین فرد جهان بود (به جز در سال 2008 و از 2010 تا 2013). گیتس در سال 2018، جای خود را به جف بزوس داد. علتش تا حد زیادی این بود که او 59میلیارد دلار از ثروتش را به بنیاد خیریه اش بخشید.

کارلوس اسلیم هلو

ثروت: 9/ 89 میلیارد دلار

منبع: مخابرات، سرمایه‌گذاری

سن: 83

محل سکونت: مکزیک

کارلوس اسلیم و خانواده اش، گرداننده «آمریکا موویل» هستند؛ بزرگ‌ترین هلدینگ مخابراتی آمریکای لاتین و فعال در بیش از 15 کشور. اسلیم و چند شریک خارجی اش در سال 1990، شرکت مخابرات دولتی «تلمکس» را خریداری کردند که حال جزئی از آمریکا موویل است. او همچنین مالک سهام در چند شرکت ساخت‌وساز، معدن، کالاهای مصرفی و املاک و مستغلات است. او سابقا مالک 17‌درصد نیویورک‌تایمز بود که در سال 2021، آن را فروخت. اسلیم از سال 2010 تا 2013، جای گیتس و بافت را گرفت و ثروتمندترین فرد جهان شد. او پیش از آنکه وارد حوزه کسب‌و‌کار شود، در دانشگاهی در مکزیک، ریاضی درس می داد.

موکش آمبانی

ثروت: 3/ 83 میلیارد دلار

منبع: پتروشیمی، مخابرات

سن: 65

محل سکونت: هندوستان

آمبانی، رئیس هیات‌مدیره و گرداننده شرکت «ریلاینس اینداستریز» با ارزش 104 میلیارد دلار است که در حوزه های مختلفی از جمله پتروشیمی، نفت، گاز، مخابرات و خرده فروشی فعالیت می‌کند. پدر او که یک تاجر نخ و پارچه بود، در سال 1966 ریلاینس را تاسیس کرد. ابتدا فعالیت این شرکت کوچک، محدود به تولید پارچه بود. پس از مرگ پدر در سال 2002، موکش و برادرش امپراتوری خانوادگی را بنا نهادند. موکش به مدت 14 سال، ثروتمندترین فرد هندوستان بود تا اینکه در فوریه 2022، جای خود را به گواتام آدانی داد. در فوریه 2023 و به دنبال کاهش ثروت آدانی، موکش دوباره به ثروتمندترین فرد هند تبدیل شد.

استیو بالمر

ثروت: 9/ 80 میلیارد دلار

منبع: مایکروسافت، سرمایه‌گذاری

سن: 66

محل سکونت: آمریکا

بالمر که همکلاسی بیل گیتس در دانشگاه هاروارد بود از سال 2000 تا 2014، مدیرعاملی مایکروسافت را بر عهده داشت. او در 1980، پس از انصراف از رشته MBA به عنوان سی امین کارمند به مایکروسافت پیوست.

فرانسوا بتانکور میرز

ثروت: 7/ 80 میلیارد دلار

منبع: لورآل

سن: 69

محل سکونت: فرانسه

فرانسوا بتانکور، نوه بنیان‌گذار غول لوازم آرایشی لورآل، ثروتمندترین زن جهان است. او و خانواده اش مالک 33‌درصد سهام این شرکت هستند. او از سال 1997، عضو هیات‌مدیره شرکت بوده و رئیس هیات‌مدیره این هلدینگ خانوادگی نیز هست. او پس از مرگ مادرش لیلین، در سال 2017، ثروتش را به ارث برد. او همچنین رئیس بنیاد بشردوستانه خانوادگی اش نیز هست که فعالیت هایی در راستای پیشبرد علم و هنر انجام می‌دهند.

--> اخبار مرتبط
کسب و کارهای 10 میلیاردر جهان 2