کمک اوکراین به ایران برای ساخت ماهواره
اقتصادنیوز: مهمترین سرتیترهای صفحههای اقتصادی مطبوعات26 اسفند در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:
به گزارش اقتصادنیوز، تکرار اشتباهات محصول ندانستنها است، اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم. یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم. سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم. این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود، در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.
26 اسفند 1351؛ قرارداد جدید نفت 3 روزه دیگر اجرا میشود
قرارداد جدید هر زمان که امضا و به تصویب مجلسین برسد، تاریخ اجرای آن روز اول فروردین 1352 خواهد بود و به این ترتیب کتاب و پرونده امتیازات نفت که از سال 1864 به اسم امتیاز «احداث راهآهن» در ایران شروع شده بود تا سه روز دیگر برای همیشه بسته میشود و از اول فروردین پرونده جدیدی برای نفت باز میشود که از اکتشاف تا صدور در دست ایران و ایرانی خواهد بود.
کنسرسیوم نفت در مذاکرات سن موریتس موافقت کرد قرارداد 1954 با وجودی که به نظر ایران 7 سال و به ادعای کنسرسیوم 21 سال از آن باقی مانده از اول فروردین لغو و به جای آن قرارداد خرید نفت از ایران به مدت 20 سال منعقد شود.
قرارداد جدید حتی یک سال از مدتی که کنسرسیوم در مورد قرارداد فعلی مدعی بود، کمتر است. مذاکرات سن موریتس تلاش میشد تا روز 29 اسفند روز ملی کردن نفت آماده شود.
طرح آماده «قرارداد خرید» نخواهد بود، طرح فوق به صورت یادداشت امضا و مبادله میشود و در آن لغو قرارداد جاری و اصول روابط آینده ایران و کنسرسیوم و نحوه فروش نفت و کنسرسیوم روشن خواهد شد.
بعد از یادداشت فوق کارشناسان طرفین طی یک دوره مذاکرات بعدی که مرحله سوم خواهد بود تمام مسائلی مالی و پولی و جزئیات قرارداد جدید روشن خواهند کرد، سپس در مرحله اخیر تنظیم قرارداد با حضور کارشناسان حقوقی و فنی شروع خواهد شد که پیشبینی میشود این مرحله هم بین یک ماه و نیم تا دو ماه طول بکشد.
قرارداد جدید، ایران را علاوهبر مالکیت تاسیسات که در ملی شدن نفت به آن دست یافت، عامل کامل و حقیقی میشناسد.
به این ترتیب ایران اولین کشور در جهان است که بعد از 109 سال که از برگزاری اولین امتیاز آن میگذرد راسا عامل و مالک نفت میشود و شبیه آمریکا و شوروی درباره همه امور نفت به خصوص کارهای نفتی و علمی و اداری آن تصمیم میگیرد.
آغاز به کار رسمی ذوب آهن اصفهان
دیروز در تاریخ ایران نقطه عطف پرشکوهی بود که طی آن تاریخ با پولاد نوشته شد و شاهنشاه آریامهر با فشردن دکمهای که کارخانه ذوب آهن آریامهر را به کار انداخت به آرزوی 70 ساله ملت ایران جامه واقعیت پوشاندند.
شاهنشاه آریامهر در حقیقت سرود حماسه یک ملت بود، ملتی که با گامهای بزرگ به سوی تمدن بزرگ میشتابد.
شاهنشاه آریامهر پس از پایان بازدید مجتمع ذوب آهن در مسیر حرکت خود مورد استقبال شدید دهها هزار کارگر و تکنسین و کارشناسان قرار گرفتند و در بین ابراز احساسات شدید پشت میکروفون قرار گرفتند و بیاناتی به شرح زیر ایراد فرمودند:
جناب آقای الکسی کاسیگین، نخست وزیر دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، میهمانان محترم و گرامی و هموطنان، امروز برای من و شما پس از انتظار زیاد که ملت ایران در این 70 سال اخیر تاریخ خود برای داشتن صنعت مادر که ضامن استقلال اقتصادی و سیاسی است کشید که همان صنعت پولاد باشد، بالاخره در 5 سال پیش اولین سنگ آن در این منطقه نهاده شد و امروز میتوانیم زحمات این چند سال را با دیدن مناظر پرابهت، زیبا و دلانگیزی که در مقابل چشم همه است مشاهده کنیم و بر خود افتخار کنیم.
باید در این موقع، همکاری صمیمانه دولت اتحاد جماهیر شوروی و متخصصان وارد و متبحر آن که با کمال صمیمیت در این منطقه و در معادن ایران زحمت کشیدهاند، صمیمانه قدردانی بکنیم.
همچنین به یاد آن افراد باشهامتی که متاسفانه جان خود را در یک تصادف اتوبوس از دست دادند، درود فراوان بفرستیم و نسبت به بازماندگان آنها باز هم یک مرتبه دیگر اظهار همدردی بنماییم. این همکاری که در صنعت فولاد با همسایه بزرگ شمالی خود آغاز کردهایم، ادامه خواهد داشت. دیروز قرارداد توسعه آن به 2 میلیون تن امضا شد و موافقت کردهایم که تا 4 میلیون تن ظرفیت افزایش یابد.
اما صنعت فولاد ایران در این مرز نخواهد ایستاد تا 10 سال دیگر یعنی همان مدتی که ما گفتیم خواهیم رسید به مقدمات و شروع مرزهای تمدن بزرگ. امید ما این است که محصول پولاد ایران به 15 میلیون تن برسد این بهترین ضامن پیشرفت صنعتی و استقلال صنعتی و پایهگذار صنایع سنگین ایران خواهد بود.
29 اسفند روز ملی شدن صنعت نفت در پیش است. از این موقعیت استفاده میکنیم تا به شما و به ملت ایران گفته بودم که ما دو راه در مقابل کمپانیهای خارجی میگذاریم، که یکی از آنها را انتخاب کنند.
امروز میتوانم به شما بگویم که آنها راه دوم یعنی واگذاری کامل مالکیت و اداره حقیقی تمام تاسیسات نفت به ایران را انتخاب کردند.
این شرکتهای معتبر و معظم نفتی خارجی فقط سفارشکننده مقدار نفتی که ما میتوانیم به آنها تحویل بدهیم خواهند بود و منفعت ما از هر بشکه کمتر از هیچ کدام از ممالک حوزه خلیج فارس نخواهد بود.
آقای کاسیگین، رئیس شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی بعد از بیانات ملوکانه پشت تریبون قرار گرفت و گفت: دوستان گرامی ما از طرف تمام ممالک اتحاد جماهیر شوروی برای شما احساسات دوستی و صبح را آوردهایم.
ما میخواهیم ایران را به عنوان مملکت صنعتی ببینیم، یک مملکت غنی، ما مطمئن هستیم که چنین نیز خواهد شد.
ما عقیده داریم که ایران دارای تمام امکانات برای تبدیل کردن ایران به یک مملکت عظیم، صنعتی و مدرن میباشد.
رئیس شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی اضافه کرد: با توجه به تجربیاتی که ظرف مدت 50 سال یعنی دوره صنعتی کردن شوروی در اتحاد شوروی اندوخته شده است، اینک شوروی یک پایگاه و یک ضامن صنعتی کردن برای کشورهای دیگر به شمار میرود و میشود با استفاده از این تجارب همکاریها در رشته نفت و ماشینسازی را توسعه داد.
26 اسفند 1361؛ به ازای گندم تحویلی قند و چای رایگان به کشاورزان داده میشود
محمد سلامتی، وزیر کشاورزی درباره خرید گندم از کشاورزان اظهار کرد: ما باید از کشاورزان خودمان به خاطر اینکه موفق شدهاند در پایان سال جاری سطح تولید را نسبت به سال گذشته افزایش دهند، تشکر کنیم.
وی افزود: شورای اقتصاد تصمیم گرفته است که به ازای هر تن گندم تحویل داده شده به دولت، دو کیسه کود شیمیایی، چهار کیلو قند و یک کیلو چای به طور رایگان در اختیار آنان قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه دولت گندم را به قیمت هر کیلو 30 ریال از کشاورزان خریداری خواهد کرد، افزود: ما تصور میکنیم که این تشویقی باشد در جهت تولید بیشتر گندم. وزیر کشاورزی گفت: ما کالاهای موردنیاز کشاورزان در قبیل کود، بذر، سم، ماشینآلات و مایحتاج روستاییان را به قیمت عادلانهای در اختیار آنان قرار خواهیم داد.
26 اسفند 1371؛ تاکید رئیسجمهوری اوکراین بر نقش منطقهای ایران
رئیس جمهوری اوکراین هنگام دریافت پیام آقای رفسنجانی، رئیسجمهوری ایران اهمیت نقش ایران را در منطقه مورد تاکید قرار داد.
وی خواستار گسترش روابط دو کشور در زمینههای مختلف شد. محمود واعظی، معاون اروپا و آمریکا وزارت امور خارجه در ادامه گفتوگوهای خود با مقامات عالیرتبه اوکراین، دیشب با آقای «لئونید کراوچوک» رئیسجمهوری اوکراین ملاقات و پیام آقای هاشمی رفسنجانی را به وی ابلاغ کرد.
رئیسجمهوری اوکراین با ابراز خرسندی از شروع همکاریهای اقتصادی دو کشور و اجرای توافقهای بهعمل آمده در اجلاس تهران لزوم تلاش دو کشور برای تداوم صلح و ثبات در منطقه را مورد تاکید قرار داد.
در دیدار معاون وزیر خارجه اوکراین و محمود واعظی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان، از تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای برقراری صلح و آرامش در افغانستان، قرهباغ و تاجیکستان قدردانی شد.
سود سپردههای بانکی افزایش یافت
با مشخص شدن سود واقعی بانکها در پایان سال 71، سود قطعی برای سپردههای پنج ساله مردم نزد بانکها 15 درصد، سه ساله 13 درصد، دو ساله 11.5 درصد، یکساله 10 درصد و برای سپردههای کوتاهمدت 7.5 درصد تعیین شد.
دکتر عادلی، رئیس کل بانک مرکزی گفت: بانکها امین سپردهگذاران و بزرگترین موسسههای مالی کشور هستند و باید از ساختار مالی سالمی برخوردار باشند تا وظایفشان را انجام داده و اعتماد مردم را جلب کنند؛ درحالیکه تاکنون مردم از آگاهی به وضع مالی بانکها مرحوم بودند.
وی اظهار کرد: انتشار صورتهای مالی مربوط به سال 71 تا نیمه اول سال آینده که موفقیت بسیار بزرگی محسوب میشود، در رابطه بانکی و مالی ما با دنیای خارج و سازمانهای بینالمللی بسیار مهم است و نشان میدهد که اطلاعات ما کاملا به روز رسیده است.
وی از تلاشهای کارشناسان حسابرسی کل کشور در این زمینه قدردانی کرد و گفت: در خلال سه سال و نیم گذشته حجم نقدینگی نزد مردم به صورت اسکناس و سکوک از 23.3 درصد به 13 درصد کاهش یافته که نشاندهنده اعتماد مردم به سیستم بانکی و کاهش معاملات نقدی است.
26 اسفند 1381؛ فروش مذاکرهای شرکتهای دولتی قانونی شد
واگذاری شرکتهای دولتی به روش مذاکره هم قانونی شد. مجلس شورای اسلامی لایحه اصلاح مواد 15 و 16 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی را تصویب کرد. براساس اصلاحات انجامشده در تبصره 14 لایحه قانون برنامه سوم توسعه، در موارد خاصی که به دلیل مشکلات ساختار مالی، نیروی انسانی با جذب فناوری و سرمایه، امکان فروش از طریق بورس یا مزایده نباشد، فروش از طریق مذاکره مطابق آییننامهای که به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید، انجام میشود.
وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است موارد فوق را قبل از مذاکره از طریق روزنامههای کثیرالانتشار به اطلاع عموم برساند.
کمک اوکراین به ایران برای ساخت ماهواره
طرح ساخت اولین ماهواره در ایران به نام مصباح به طور جدی در دست بررسی است.
سفیر ایران در اوکراین در گفتوگو با سایت دیفنس اکسپرس اوکراین درباره روابط تجاری بین دو کشور گفت: طی دهه گذشته ایران در زمینههای مختلف روابط تنگاتنگی با اوکراین برقرار کرده است و از زمانی که اوکراین به استقلال رسید، روابط دو طرفه بیشتر شده است.
احمد صادق بناب در پاسخ به این سوال که آیا سقوط آنتونف 140 در نزدیکی اصفهان در قرارداد ساخت این هواپیما در کشور خللی ایجاد میکند یا خیر، گفت: آنچه در یک روزنامه مبنیبر فسخ قرارداد ساخت آنتونف 140 توسط اوکراین در ایران آمده است، نظر شخصی بوده و از جانب مقامهای عالیرتبه ایران نبوده است. ما همچنان بر ادامه قرارداد اصرار داریم.
سفیر ایران در اوکراین در پاسخ به این سوال که «آیا ایرن در ساخت اولین ماهواره خود به نام مصباح با اوکراین همکاری میکند یا خیر؟» گفت: بحث ساخت ماهواره مصباح به طور جدی تحت بررسی و ایران از همکاری اوکراین استقبال میکند.
«پارس خودرو» فروخته شد
شرکت پارسخودرو در رپرتاژی که در یکی از روزنامههای صبح دیروز به چاپ رساند، اعلام کرد: سازمان تامین اجتماعی سهام 34 درصدی خود را در این شرکت به سایپا فروخته است.
در این «گزارش ویژه» آمده است، پارس خودرو در حال حاضر گرانترین و ارزانترین خودروهای کشور را تولید میکند و اکنون با توجه به نوآوریهای مستمر طی 3 سال گذشته در آستانه بازگشایی مجدد نماد سهام پارس خودرو در تابلوی بورس تهران قرار داریم.
در ادامه اعلام شده، در حدود 3 ماه پیش شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی سهم 34 درصدی خود را با سود قابلتوجهی به شرکت سایپا واگذار کرده و خریداران نیز از بابت خرید سهام پارسخودرو ابراز رضایت کردهاند.
مقامات نظارتی بورس تهران ضمن ابراز بیاطلاعی از انجام چنین معاملهای اعلام کردند از تیرماه سال 79 به این سو دادوستد سهام پارسخودرو بهطور کامل متوقف بوده و تاکنون بورس تهران هیچگونه مجوزی برای خرید یا فروش سهام پارس خودرو صادر نکرده است.