کی روش باید یک تصمیم بزرگ بگیرد / مرزبان: من هم با برگزاری جام جهانی در قطر مخالفم
علیرضا مرزبان میگوید قطر به دلیل نقض حقوق بشر صلاحیت میزبانی ندارد و بیشتر بازیکنان دنیا از حضور در این کشور رضایت ندارند.
به گزارش "ورزش سه"، علیرضا مرزبان یکی از مربیها و کارشناسان با تجربه فوتبال ایران است که تا فصل پیش در کادرفنی سپاهان حضور داشت. با مرزبان در خصوص بازگشت کیروش به ایران، وضعیت حال حاضر سپاهان و لیگ ایران و همچنین برگزاری جام جهانی در قطر همکلام شدیم.
جالبترین بخش صحبتهای این مربی به چالشهای پیشروی کیروش، مقایسه سپاهان مورایس با محرم و بحث برگزاری جام جهانی در قطر مربوط است که صحبتهای او را در این صفحه میخوانید:
*درباره دو بازی دوستانه تیم ملی که با اروگوئه و سنگال برگزار شد صحبت کنید؟ وضع ایران با کیروش چطور است؟ بازیهای دوستانهای که مقابل اروگوئه و سنگال انجام شد ارزش این مسئله را مشخص کرد که چگونه همبستگی درون تیمی ما ادامه دارد و تیم ملی ما چطور باید به طرف جلو حرکت کند چون از نظر تاکتیکی بازیکنان یکدیگر را به خوبی میشناسند، سالهای سال است که با هم بازی کردند و ما تغییرات بزرگی را در تیم ملیمان نداریم. این مسئله خیلی مشخص این بود که بعد از تجربه تلخی که کیروش از کلمبیا و مصر داشت، در بازگشتش، او با یک مسئله بسیار بزرگ روبهرو خواهد شد؛ عدم بازی کردن با دو فوروارد هدف این مسئله را به دنبال خودش کشید چون یک نقطه سیاه در کارنامه او بود و هر دو تیم از نظر تاکتیکی و انسانی مشکلات بزرگی با کیروش داشتند و این مسئله باید بسیار زود حل میشد.
*کیروش در آن تیمها با ستارهها به مشکل خورده بود؟ از نظر انسانی کیروش به خصوص با بازیکنان تیم کلمبیا دچار مشکلات بزرگی شده بود و هسته مرکزی تیم و بازیکنان باتجربه با کیروش مخالف بودند و از تصمیماتش ناراضی. این مسئله به مصر هم کشیده شد؛ بازیکنان بزرگ تیم با او مشکل پیدا کردند و کیروش باید این مسئله را حل میکرد و بهترین راهکارش این بود که به ایران برگردد و بازگشت دوباره به تیمهای ملی را میتوانست با ایران داشته باشد چون بازیکنان ایرانی را خیلی خوب میشناخت و با ستارههای فوتبال ایران کار کرده بود و چندین سال با آنها همگام بود و این نتیجهای بود که باید گرفته میشد.
*کیروش چه درسهایی از تجربه در مصر و کلمبیا گرفت؟ یکی دیگر از بحثهایی که عنوان شد انتخاب تاکتیکی بود که در هر دوتیم کلمبیا و مصر کیروش به آن تاکید داشت که با دو فوروارد هدف بازی کند؛ چون آن جا شکست خورد بازگشتش به فوتبال ایران باید تحت تاثیر این مسئله قرار میگرفت و به همین دلیل بود که کیروش از بازی کردن با دو مهاجم هدف فاصله گرفت و برای اینکه تیمش آسیب پذیر نباشد سعی کرد در آنجا یکبار از طارمی و بار دیگر از آزمون استفاده کند و در کنار هم آنها را قرار نداد؛ چون تیم ایران باید بتواند فضاها را بهتر ببندد ترجیح داد بازیکنی را انتخاب کند که در مرکز از دوندگی بالایی برخوردار باشد و این موضوع یکی از مسائلی است که در آینده با آن درگیر خواهیم بود. سردار و طارمی حاضر نیستند به عنوان وینگر بازی کنند و حاضر نیستند به کنارهها بروند، این مسئله حل نشدنی باقی خواهد ماند و این تصمیم بزرگی است که باید کیروش بگیرد چون بحث این نیست که فقط این دو بازیکن در خصوص پستهایشان مشکل دارند بلکه این بازیکنان در تیم ملی جایگاه خاصی دارند و دوستهای خاصی در تیم ملی دارند و اگر این جریان به خوبی حل نشود در تیم ملی خواهد ماند و تیم ملی ما همانطور که گفته میشد دو دسته بودیم، الان سه دسته میشویم! نیروهایی وجود دارند که از نظر تاکتیکی و انسانی در دوران گذشته باهم مشکل پیدا کردند و گروهی وجود دارند که بیطرف هستند و نمیخواهند وارد این مسائل بشوند.
*این دوره کارلوس کیروش چه تفاوتی با قبل دارد؟ بازیکنان تیم ملی ایران شخصیت بسیار مثبت و خوبی دارند؛ بازیکنانی که سالهای سال در تیم هستند دیگر بازیکنانی نیستند که کیروش 6 یا 8 سال گذشته در اختیار داشت. این بازیکنان شخصیتشان تغییر کرده، در لیگهای خوب بازی میکنند، درآمدهای خیلی خوبی دارند و جایگاه ویژهی اجتماعی پیدا کردند و بچههای سابق نیستند بلکه انسانهای رشد کردهای هستند که میتوانند از حقوق خودشان دفاع کنند، حرف خودشان را بزنند و کیروش باید این موضوع را بسیار خوب درک کند که معیارهایی که در گذشته با آنها وارد شده بود که معیارهای دیکتاتور مآبانه بودند جواب نمیدهد چون تفکراتمان در ایران این است. زمانی که ما از مدیریت قوی صحبت میکنیم از رفتار فشارگونه و دیکتاتوری صحبت میکنیم و این مسئله اشتباه است چون هدایت یک تیم و مدیریت یک تیم به خصوص تیم ملی به آنجا برمیگردد که درک مشترک داشته باشیم. دیسیپلین تیمی به آنجاست که اهداف مربیان و بازیکنان یکدیگر را پوشش بدهند و این مسئله اگر انجام نشود در آینده ما آسیب بزرگ میخوریم. بحث بر سر این است که چطور میتوانیم همزمان از نظر تاکتیکی و انسانی تیم را متحد کنیم و این موضوع فوقالعاده مهم است.
* این اردوهای مینی کمپ با بازیکنان لیگ برتری را چقدر مفید میدانید؟ در مورد مینی کمپ باید بگویم که دو فاکتور خاص هستند که از یکدیگر جدا هستند. اول باید به این مسئله اشاره کنیم که کیروش سعی کرد با دعوت این بازیکنان یک مقدار تنش را از تیم ملی دور کند. بازیکنانی که در تیمهای خودشان محبوبیت دارند و رسانهها نام بازیکنانی را مطرح میکردند و این میتوانست باعث یک تنش جدید باشد ولی کیروش با استفاده از بُعد روانی توانست این بازیکنان را به مینی کمپ دعوت کند چون بحث ریکاوری بود و تمرین خاصی انجام نمیشد و مسئله تاکتیکی خاصی نبود بلکه بیشتر این پدیده به این صورت رشد کرد که چطور کیروش میتواند بازیکنان تیم ملی ایران را متحد کند تا بتواند سرمربیان ایران، مطبوعات و هوادارن را راضی نگه دارد. مثلا وقتی قایدی در تیم استقلال محبوبیت خاص خودش را دارد به تیم ملی دعوت میشود و این احساس را به هواداران و به سرمربی تیم استقلال داده میشود که این بازیکنان مد نظر هستند اما واقعیت این است که ما خودمان میدانیم که از این بازیکنانی که دعوت میشوند احتمال اینکه بازیکنی بتواند به بیست و شش نفر اصلی برسد واقعا بسیار کم است. این موضوع واقعیتی است که باید بدانیم و ما نباید ضعفهای خودمان را با بردهای روانشناسی پوشش دهیم و این موضوع مهم است.
*وضعیت گروه ایران را چطور ارزیابی میکنید؟ شرایطی که در گروه جام جهانی برای تیم ملی داریم خوب است، میتوانم بگویم آرزوی هر تیمی است که در این گروه باشد. ما زمانی که با مرحوم کرانچار در تیم ملی مونتهنگرو بودیم آنالیزی داشتیم و اهدافی را با این تیم ملی در بازی با انگلیس دنبال کردیم که هر دو بازی که در استادیوم ومبلی و پودگوریسو در مونتهنگرو برگزار شد با نتیجه صفر صفر به پایان رسید. ولز را هم با ستارههایی که داشتند شکست دادیم و این مسئله دور از دسترس نیست که ما احساس کنیم انگلیس یا ولز یک حریف دست نیافتنی هستند. ما توانستیم با کشوری که حدود یک میلیون جمعیت دارد و به اندازه شهرک غرب تهران است مقابل انگلیس بایستیم. همچنین ولز، سوئیس و بلغارستان را شکست دادیم. بنابراین امکان پذیر است که ما به این اهداف برسیم و نباید این احساس را داشته باشیم که تیم ما ضعفهای بزرگی دارد چون بازیکنان بسیار خوبی داریم که از نظر تاکتیکی هم فوقالعاده قوی و خوب هستند و در لیگهای خوب بازی میکنند. فقط بحث این است که اینها به یک استراتژی خوب برای جام جهانی و همبستگی درونی برسند؛ این مسئله بسیار اهمیت دارد که ما بتوانیم برای اولین بار از گروهمان صعود کنیم، این نتیجه و هدف دور از دسترس نیست.
*درباره بازی پرسپولیس و سپاهان صحبت کنید، آیا دو تیم برای نباختن آمده بودند؟ در مورد بازی سپاهان و پرسپولیس باید بگویم در بازیهای بزرگ طبیعی است که هر دو تیم سعی میکنند اولا بازی خوبی ارائه دهند و همیشه در نظرشان است و میدانند که شکست در این بازیها حاشیههای زیادی به دنبال خواهد داشت و حرفهای زیادی گفته خواهد شد. هر دو تیم گاهی اوقات با احتیاط بازی میکنند و مسئله عجیبی نیست. این مسائل در دسترس مربیان نیست و به این صورت نیست که مربیان از بازیکنان بخواهند که با احتیاط بازی کنند یا بازی را نبازند بلکه بازیکنان در زمین میدانند چنین بازیهایی را نباید با باخت پشت سر بگذارند.
*سپاهان نسبت به فصل گذشته که شما حضور داشتید بهتر شده است؟ واقعیتی است که تیم محرم نوید کیا فوتبال بهتری ارائه میداد و فوتبال نفوذی فوقالعاده خوبی داشت. در ده فاکتوری که ما در فوتبال جهانی داریم در 9 فاکتور تیم نویدکیا فوتبال بهتری ارائه میداد و آمارهای خوب و قویای داشتند ولی تصمیم هیئت مدیره و هواداران این بود که میخواستند مربی خارجی به تیم اضافه شود و بازیکنان خارجی بیایند و این تصمیم گرفته شد و محرم نویدکیا به موقع از تیم خداحافظی کرد. به نظر من کار درستی بود چون وقتی هواداران انتظار تغییراتی را دارند و حس میکردند با یک مربی یا کادر فنی خارجی میتوانند فوتبال بهتری بازی کنند یا نتایج بهتری بگیرند باید این مسئله انجام میشد و من و محمود کریمی به همین دلیل زودتر از تیم جدا شدیم که محرم و تیم دستشان باز باشند و بتوانند مربی خارجی به تیم اضافه کنند اما بعدا محرم هم کنارهگیری کرد. الان کادری هستند که آمدند و جایگزین کادر قبل شدند و باید به صراحت بگوییم بازیهای بهتری انجام نمیدهند و نتایج بهتری نگرفتند. این مسئله بسیار روشن است و اگر نارضایتی از بازیکنان خارجی که به خدمت گرفتند وجود دارد و از اینکه تیم، فوتبال با کیفیتی بازی نمیکنند نارضایتی وجود دارد حق طبیعی هواداران است چون هواداران سپاهان بامعرفت هستند، درک این مسئله را دارند و فوتبال را به خوبی میشناسند که چه تیمی بهتر فوتبال بازی میکرد اما باز هم باید به این مسئله اشاره کنم که الان این کادر فنی آمده و کار میکند و انتظار من از هواداران و هیئت مدیره این است که به کادر فنی کنونی کمک کنند و سعی کنند راهکارهای جدید نشان دهند. هوادارن با جان و دل از تیم و کادرفنی حمایت کنند تا سپاهان بتواند به آن قدرتی که باید برسد و تیم از حواشی دور شود.
* به نظرتان الان مدعیهای قهرمانی لیگ مشخص شدهاند؟ هنوز صحبت کردن در مورد مدعیان قهرمانی شاید زود باشد چون الان جدول به صورتی است که فاصلهها فوقالعاده کم است ولی مدعیان قهرمانی همان تیمهایی هستند که همیشه بودند. سپاهان اگر به ثبات برسد، مشکلات درون تیمیشان حل شود و هوادارن و مدیریت به کادر فنی کمک کنند میتواند یکی از مدعیان قهرمانی باشد. پرسپولیس هم به همین صورت است و وضعیت خوبی دارند. استقلال همیشه جزو مدعیان خواهد بود و از طرف دیگر گل گهر سیرجان کیفیت خوبی نشان میدهد و امتیاز گیری خوبی داشتند. فولاد هم با توجه به بازیکنان خوبی که دارد و تیمی که مدیریت خیلی خوبی دارند مدعی است. حتی تیمهایی که ممکن است مورد نظر ما نباشند و فعلا نتایج خوبی نمیگیرند مثل مس رفسنجان با مدیریت خوبی که دارد احتمال دارد به تیمهای مدعی اضافه شوند و این مسئله بسیار مهم است. از طرف دیگر داریم میبینیم فاصله تیمها به حدی نزدیک است که حتی می شود از مدعی شدن تراکتور هم صحبت کرد. همه این تیمها هستند و این موضوع تا شروع جام جهانی ادامه دارد و بسیار مهم است که بعد از آن و در دور برگشت لیگ برتر چه اتفاقاتی خواهد افتاد.
*قرار است دربی بعد از جام جهانی برگزار شود؛ به طور کلی این جام جهانی را چطور میبینید؟ در مورد اینکه دربی قرار است بعد از جام جهانی انجام شود، تصمیمی است که گرفته شد و ما باید با آن زندگی کنیم چون از تعویق این بازی اهداف خاصی دارند و همینی که هست! ما نمیتوانیم بگویم که باید باشد یا نباید باشد. به نظر من سیاست نباید نقشی را در این مسئله بازی کند که ما بازی را به آن دلیل به تعویق بیندازیم. از طرف دیگر باید بگویم جام جهانی قطر دچار مشکلات بزرگی خواهد شد؛ این مسئله فعلا برای هیچ کس روشن نیست اما من هم از مخالفان صددرصد اجرا شدن بازیها در قطر هستم. جایی که حقوق انسانی به هیچ وجه رعایت نشده، در آنجا کارگران زیادی از کشورهای مختلف با پولهای خیلی کم آورده شدند و پیمانکاران آنها را آوردند و در شرایط غیر انسانی با پول کم زندگی کردند. بسیاری از آنها کشته شدند و تمام این مسائل هنوز وجود دارد که فیفا تصمیم گرفته بنا بر پیشنهاد فدراسیون فوتبال آلمان 500 میلیون یورو در اختیار خانوادههایی قرار دهند که در بازسازی استادیومها کشته شدند. از طرف دیگر عدم رضایت جامعه جهانی از قطر به دلیل رد تمام مسائلی که مربوط به حقوق انسانی است مطرح است و دولت آلمان این مسئله را عنوان کرده و فدراسیون فوتبال آلمان، انگلیس و فرانسه این موضوع را عنوان کردند و بازیکنان تیمها همه نسبت به این مسئله زاویه دارند که باید در کشوری بازی کنند و در کشوری جام جهانی انجام شود که با پول نفت رضایت کنفدراسیونهای متفاوت را به دست آورند. چون حقوق بشر تنها مسئلهای است که در این وسط جایی نداشت و این جام جهانی جالبی نخواهد بود و باید منتظر عواقب این جریان باشیم چون بازیکنانی که احساس خوبی نسبت به این مسئله ندارند صددرصد این مسائل را عنوان خواهند کرد و نارضایتی خودشان را نشان میدهند. این مسئله بیشتر از اینکه به قطر و جام جهانی کمک کند که بهتر به جامعه جهانی بپیوندند باعث جدایی آنها خواهد شد و باید منتظر این مسائل باشیم.