گام بعدی طرح تحول سلامت، تقدم پیشگیری و درمان سرپایی است
کاشان - ایرنا - وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: گام بعدی اجرای طرح تحول سلامت، تقدم پیشگیری بر درمان و تقدم درمان سرپایی بر بستری است.
سعید نمکی شامگاه چهارشنبه در بازدید از طرح «هر خانه، یک پایگاه سلامت» در کاشان افزود: اگر چه تحول نظام سلامت در توسعه زیرساختها و دسترسی مردم به ویژه در نقاط کمتر برخوردار، ماندگاری پزشک در مناطق محروم، تامین داروهای اساسی و هزینههای کمرشکن از دوش مردم کاسته شد اما این وزارتخانه نیازمند یک طرح تحول نظام سلامت با یک رویکرد و مرحله جدید باید باشد.
وی با تاکید بر اینکه اگر اداره کشور مبتنی بر راه گذشته مستمر و بدون بازنگری باشد، به طور حتم دچار بحران خواهیم شد، بیان کرد: سیاست این وزارتخانه در اجرای ادامه طرح تحول سلامت، پرداختن به بستههای مهم این طرح از جمله کاهش پرداخت از جیب بیمار، توسعه زیرساختها در نقاط محروم و کمبرخوردار، ماندگاری پزشک در نقاط محروم و تامین داروهای اساسی برای بیماران خاص و صعبالعلاج است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هدف از اجرای طرح «هر خانه، یک پایگاه سلامت» را مردمی کردن و اجتماعی نظام ارایه خدمت برشمرد و اضافه کرد: این کار باید با 2 هدف افزایش خودمراقبتی مردم با آموزش به آنها و همراهی مردم با وزارت بهداشت در نظام ارایه خدمت اجرا میشود.
وی از بهورزان به عنوان سربازان خط مقدم نظام سلامت یاد کرد و ادامه داد: پیش از اجرای این طرح نخستین سطح فعالیت بین مردم، بهورزان در خانههای بهداشت بودند اما در زمان حاضر یک سطح بالاتر آمده است.
نمکی از دانشگاههای علوم پزشکی سمنان، قزوین، کاشان و همدان که به تازگی به طرح «هرخانه، یک پایگاه سلامت» پیوستند، خواست هماهنگ این طرح را اجرا و از خلاقیت و تجربههای همدیگر استفاده کنند.
وی تاکید کرد: جز آموزش چهره به چهره با توجه به گسترش رسانههای جدید و فضای مجازی از ظرفیت آنها و همچنین آموزش از راه دور، سطحی از مداخله رابطان و سفیران بهداشتی را در پرونده الکترونیکی بهرهگیری کنند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه تشریح کرد: امسال با افتتاح 66 بیمارستان در کشور، هشتهزار و 100 تخت به تختهای بیمارستانی اضافه شده است و سال آینده نیز 6 هزار تخت افزوده خواهد شد، در حالی که در سالهای گذشته بیشترین آمار در این زمینه چهار هزار و 500 تخت بود.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه آمریکاییها با کمال وقاحت میگویند که ورود دارو و تجهزات پزشکی برای مردم ایران ممنوع نشده اما دروغی بزرگ است؛ بیشترین فشار را بر ایران تحمیل کردند حتی تا دارو و تجهیزات پزشکی وارد نشود و مقابل آنها زانو بزنیم که این آرزو را به گور خواهند برد.
به گفته نمکی، بر اساس آمار کمبود داروی امروز یک سوم روز مشابه در سال گذشته است و داروهای اساسی در نقاط مختلف کشور حتی دورترین روستای مرزی وجود دارد.
بیش از چهار هزار سفیر سلامت در کاشان آموزش دیدند
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان نیز در این آیین گفت: چهار هزار و 802 سفیر سلامت در قالب طرح «هر خانه، یک پایگاه سلامت» به مردم خدمات بهداشتی و درمانی ارایه میدهند.
سید علیرضا مروجی افزود: این خدمات شامل هفت بسته آموزشی است که آمادگی خانوادهها را در برابر پیشگیری از مشکلات اسکلتی عضلانی، تروما و مصرف قند، نمک و چربی، بلایا، درد قفسه سینه، سردرد ناگهانی و مراقبت از پای دیابتی بالا میبرد.
وی با اشاره به اجرای آزمایشی این طرح از پنجم آذر امسال همزمان با دانشگاه علوم پزشکی سمنان، قزوین و همدان بیان کرد: 120 کلاس آموزشی برای سفیران بهداشت در کاشان برگزار شده است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کاشان اضافه کرد: بر اساس طرح «هر خانه، یک پایگاه سلامت» از درون خانوادهها یک نفر که از دانش، هوش، توانمندی و مهارت کافی برخوردار باشد، انتخاب و به وی آموزشهایی در مورد سلامت خود و خانوادهاش ارایه میشود تا هم شخص و هم خانواده با به کارگیری این آموزشها خودمراقبتی انجام دهند.
به گفته وی، شخصی که به عنوان سفیر سلامت انتخاب میشود باید دارای دستکم 18 سال سن، سواد بالای هشت کلاس و همچنین مقبولیت در بین دیگر اعضای خانواده باشد.
مروجی ادامه داد: این افراد در سه حوزه پیشگیری، درمان و توانبخشی از سوی مرکزهای جامع و پایگاههای سلامت آموزشهای لازم را فرا میگیرند.
وی با اشاره به شعار این هفته «سرطان قابل پیشگیری و درمان با خودمراقبتی و امید» نیز تشریح کرد: شاخص بروز سرطان در کاشان پایینتر از متوسط کشوری و در کشور کمتر از متوسط جهانی است، در صورتی که در سالهای گذشته شاهد افزایش سرطان در دنیا بودهایم.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کاشان افزود: باید با تدبیر به دنبال پیگشیری و تلاش برای کاهش بروز انواع سرطان باشیم؛ تدبیر یعنی رعایت سبک زندگی سالم که تعذیه، خواب و بیداری، استرس و حتی مدیریت افکار عمومی را شامل میشود.
وی همچنین تاکید کرد: نگرانی امروز خطری است که از جانب مداخله افراد غیرمتخصص در امور سلامت، ما را تهدید میکند و وظیفه ما در این راستا اطلاعرسانی جامع، درست، با زبان ساده و منبع معتبر به عموم مردم است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عصر چهارشنبه با حضور در مرکز خدمات جامع سلامت مهرپرور، از نزدیک در جریان روند اجرای طرح آزمایشی «هر خانه، یک پایگاه سلامت» قرار گرفت.
طرح آزمایشی هر خانه، یک پایگاه سلامت که تا اسفند سالجاری ادامه دارد، در 2 مرکز خدمات جامع سلامت مهرپرور و شهید ساکنی کاشان با جمعیت زیر پوشش نزدیک به 34 هزار نفر در حال اجراست.
27 مرکز بهداشت شهری، 31 خانه بهداشت، 10 مرکز خدمات جامع سلامت و 27 پایگاه سلامت در منطقه کاشان فعالیت دارد.
شهرستان کاشان با جمعیت بیش از 365 هزار نفر در فاصله نزدیک به 200 کیلومتری شمال اصفهان واقع است.
*س_برچسبها_س*