گامهای بلند پتروشیمی ایران برای درآمد 25 میلیارد دلاری
بوشهر - ایرنا - هماکنون ظرفیت تولید پتروشیمیهای ایران در سال 66 میلیون تن است که امروز با افتتاح سه واحد دیگر در استانهای بوشهر و لرستان نخستین گامهای بلند خیز دوم این صنعت برای جهش به تولید 100 میلیون تن و درآمد 25 میلیارد دلاری تا سال 1400 و پایان دولت دوازدهم برداشته شد.
صنعت پتروشیمی ایران قرار است 27 طرح را تا پایان دولت دوازدهم در سال 1400 در کشور به بهرهبرداری برساند که با تحقق این مهم ظرفیت تولید این صنعت به 100 میلیون تن ومیزان درآمد ارزی آن به 25 میلیارد دلار در سال خواهد رسید.
از این سبد پتروشیمیها 17 طرح با ظرفیت 24 میلیون تن تا پایان امسال یا ماههای نخست سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید که ظرفیت این صنعت را از 66 میلیون تن کنونی به 90 میلیون تن افزایش خواهند داد.
در این ارتباط پتروشیمی میاندوآب در هفته گذشته افتتاح شد و امروز (پنجشنبه) نیز سه واحد متانول کاوه و مجتمع کیمیای پارس خاورمیانه در استان بوشهر با ظرفیت تولید سالانه بیش از چهارمیلیون تن متانول و واحد کاتالیست صنایع پتروشیمی خرمآباد در مجموع با سرمایهگذاری یک میلیارد و 570 دلار در آیینی ویدئو کنفرانسی با حضور رئیس جمهوری افتتاح شد.
مجتمع پتروشیمی کاوه با سرمایهگذاری 950 میلیون دلاری بخش خصوصی اجرا شدهاست و با دریافت روزانه 6 میلیون مترمکعب گاز طبیعی، ظرفیت تولید روزانه 7 هزار تن و سالانه 2.3 میلیون تن متانول با گرید AA را داراست.
یوتیلیتی و اسکله صادراتی اختصاصی از مزایای متانول کاوه محسوب و پیشبینی میشود این مجتمع سالانه 400 میلیون دلار درآمدزایی برای کشور داشته باشد.
مجتمع پتروشیمی متانول کاوه در زمینی به مساحت 220 هکتار در سواحل غربی شهرستان «دیر» استان بوشهر واقع در پارس شمالی احداث شده و 66 درصد از کل سرمایهگذاری این طرح از مهندسی و ساخت تا تأمین تجهیزات از توانمندی و ساخت داخل استفاده شده است.
رئیس هیات مدیره مجتمع متانول کاوه گفت: در زمان حاضر یکهزار و 350 نفر از مهندسان و کارکنان در این واحد مشغول به کار هستند و میتوان گفت 60 درصد این افراد از بومیان منطقه هستند.
علیرضا عسکریان افزود: عملیات طراحی و ساخت اسکله اختصاص متانول کاوه هفت سال به طول انجامید و امروز قابلیت بارگیری کشتیهای تا ظرفیت 100 هزار تن را دارد و اکنون با به کارگیری سیستم اس پی ام عملیات بارگیری و حمل متانول با کمترین ارزبری در این واحد اجرا میشود.
وی یکی دیگر از نقاط قوت این واحد را دارا بودن 9 مخزن با ظرفیت 420 هزار تن متانول عنوان کرد که در نوع خود بسیار منحصر به فرد است.
رئیس هیات مدیره متانول کاوه وجود 2 نیروگاه 50 مگاواتی و 2 نیروگاه 54 مگاواتی را از دیگر مشخصههای این واحد صنعتی عنوان کرد.
عسکریان گفت: این واحد صنعتی با بهرهگیری از مدرنترین و پیشرفته ترین تجهیزات آزمایشگاهی درتمام مسائل زیست محیطی و ایمنی طبق استاندارهای ایران و جهان در حال کار است.
وی ادامه داد: شرکت متانول کاوه در نظر دارد برای توسعه و افزایش ظرفیت با هماهنگی هر چه بیشتر با شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گامهای بعدی را بردارد.
عسکریان تاکید کرد: با توجه به گستره زمینی واحد متانول کاوه و پتانسیل موجود این مجموعه درخواست احداث واحد 2 متانول کاوه را دارد تا بتوانیم مجموعه پائین دستی را توسعه دهیم.
به گفته عسکریان اسکله واحد متانول کاوه نه تنها قایلیت بارگیری متانول را به روش اس پی ام بلکه قابلیت بارگیری مواد دیگر را نیز دارد.
وی یادآور شد: یکی از دلایلی که اسکله اختصاصی متانول کاوه ایجاد شد فراهم کردن زمینه صادرات محمولههای کربنات سدیم فیروزآباد بود که هنوز نتوانسته ایم مجوز لازم را در این زمینه بگیریم.
مدیرعامل پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه گفت: براساس برنامهریزیهای انجامشده روزانه یک میلیون دلار درآمد از محل صادرات محصول این مجتمع نصیب کشور میشود.
عباس دولتیزاده افزود: با تولید پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه شمار متانولسازهای عسلویه متعلق به هلدینگ پتروفرهنگ افزایش یافت.
وی با بیان اینکه لایسنسور این شرکت هالدور تاپسو دانمارک و ظرفیت تولید آن سالانه یک میلیون و 650 هزار تن متانول است، ادامه داد: این مجتمع در تلاش است با انجام کار مطالعاتی برای احداث بخش پاییندستی و تولید محصولات دیگر از متانول برای جلوگیری از خامفروشی گام بردارد که در صورت تحقق این موضوع میتوان به درآمدزایی بسیار قابل توجهیبرای تکمیل زنجیره ارزش دست یافت.
دولتیزاده بیانکرد: شرکت پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه آغازگر تحولی بزرگ در صنعت پتروشیمی خواهد بود و این موضوع از نظر ملی اهمیتی بسزا برای کشور دارد.
پتروفرهنگ از شرکتهای تابع صندوق ذخیره فرهنگیان است و سود فعالیتهای آن به فرهنگیان عضو تعلق میگیرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر با اشاره به ایجاد 2 هزارو 50 فرصت شغلی با افتتاج مجمتعهای متانول کاوه و کیمیای پارس خاورمیانه گفت: بهره برداری از این طرحها ایران را به لحاظ تامین مواد اولیه و قطع وابستگی به دیگر کشورها همچنین جلوگیری از خام فروشی یک گام به جلو میبرد و همین امر در آینده نزدیک به اشتغالزایی بیشتر و رونق تولید کمک خواهد کرد.
سید حسین حسینی افزود: این مجتمعها با تولید مستمر و پایدار خود ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور را در سال جهش تولید افزایش میدهند.
وی ادامه داد: مجتمع کیمیای پارس خاورمیانه همچنین در تلاش است تا با انجام کار مطالعاتی برای ساخت بخش پایین دستی و تولید محصولات دیگر از متانول، برای جلوگیری از خام فروشی گام بردارد که در صورت تحقق این امر میتوان به درآمدزایی بسیار قابل توجهی در زمینه تکمیل زنجیره ارزش دست یافت.
حسینی افزود: از آثار اجتماعی و اقتصادی طرح می توان به افزایش تولید محصولات پتروشیمی در سال جهش تولید، جلوگیری از خام فروشی گاز طبیعی و افزایش سهم صادرات غیرنفتی، افزایش صادرات با ارزش افزوده بالاتر، ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، ایجاد فرصت برای تکمیل زنجیره ارزش در صنایع پایین دست و بهبود معیشت و شرایط زندگی فرهنگیان به عنوان سهامداران اصلی شرکت اشاره کرد.
وی گفت: طبق توصیه هیات مدیره مهیا شدن ورود این طرح به بورس در دستور کار قرار گرفته و برنامهای 2 ساله برای تحقق این مهم پیش بینی شدهاست.
حسینی با بیان اینکه یکی از مهمترین وظایف صنعت پتروشیمی این است که با تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز از خام فروشی جلوگیری میکند، گفت: تامین خوراک صنایع پایین دستی در صنایع داخلی و جلوگیری از خروج ارز برای تامین نیازها از دیگر مواهب این صنعت است و مهم ترین تامین کننده نخست ارز کشور در سامانه نیما به عنوان بزرگترین صادر کننده غیر نفتی است.
وزیر نفت با بیان اینکه در سال 1376کل ارزش تولیدات صنعت پتروشیمی با همه تلاشها قبل از انقلاب و 20 سال بعد از انقلاب کمتر از یک میلیارد دلار بود، ادامه داد: با جهش در دو دولت اصلاحات این درآمد در سال 1392 به حدود یازده میلیارد دلار رسید، از سال 92 با جهش دوم صنعت پتروشمی در فاصله سالهای 92 تا پایان سال 98، 18طرح دیگر به بهره برداری رسید و با به تولید رسیدن 27 طرح دیگر تا سال 1400 با سرمایهگذاری 17 میلیارد دلار، ارزش تولیدات پتروشیمی به 25 میلیارد دلار و تا سال 1403 این عدد با ادامه کار در جهش سوم به 37 میلیارد دلار خواهد رسید.
بیژن نامدار زنگنه یادآورشد: به این ترتیب تولید پتروشیمی تا پایان دولت دوزدهم نسبت به ابتدای آغاز به کار دولت تدبیر و امید 2 برابر شدهاست و با پیشرفتهای فیزیکی طرحهایی که مشخص است و همه آنها منتشر شده است تا سال 1404 به بیش از سه برابر نسبت به ابتدای دولت خواهد رسید.
وزیر نفت ادامه داد: از مهترین کارهایی که در مسیر صنعت پتروشیمی و تولید شده است جمع آوری گازهای همراه نفت بوده است. ان. جی. ال سه هزار و 200 و سه هزار و 100 پالایشگاه بید بلند که بزرگترین ان. جی. ال کشور است و طرحهای کنگان همه برای تامین خوراک پتروشمیها هستند که اضافه شدن تولید اتان را موجب خواهد شد.
وی گفت: تولید اتان در ابتدای دولت تدبیر و امید سه و نیم میلیون تن بوده است که در انتهای دولت به 14 میلیون تولید اتان خواهیم رسید که مساوی با 4 برابر تولید فعلی است.
زنگنه با اشاره به افتتاح طرح کاتالیست، گفت: ما 40 گروه کاتالیست داریم، 85 نوع کاتالیست در صنعت پتروشیمی مصرف میشود که ارزش سالانه آن 270 میلیون دلار است که در 7 سال اخیر به ارزش 104 میلیون دلار بومیسازی شده و در داخل کشور تولید شده است.
وزیر نفت ادامه داد: با برنامه ریزیهای انجام شده امیدواریم تا سال 1400، 18 کاتالیست دیگر به ارزش 90 میلیارد دلار در داخل کشور ساخته شود.
زنگنه با اشاره به بهرهبرداری از افتتاح پروژههای متانول کاوه و پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه در استان بوشهر با دستور رئیس جمهوری، گفت: افتتاح این دو طرح 4 میلیون تن ظرفیت تولید کشور را افزایش میدهد و یک و شش دهم میلیارد دلار ارزش طرحهایی است که امروز افتتاح شده است.
وی با ابراز خوشحالی از اینکه طرح متانول کیمیای پارس خاورمیانه متعلق به صندوق ذخیره فرهنگیان است، گفت: امیدواریم فرهنگیان عزیز از نعمت و درامد آن استفاده کنند.
وزیر نفت اضافه کرد: تولید متانول کشور در پایان سال 98 حدود 6.7 میلیون تن بوده است با پایان جهش دوم به 17.5 میلیون تن و در پایان جهش سوم به 24 میلیون تن میرسد ضمن اینکه یک خبر خوب است یک هشدار هم هست که ممکن است با اشباع بازار مواجه شویم و لذا باید تولید کنندگان به پایین دستی متانول بسیار توجه کنند. پروپیلن بیشترین نیاز را در صنایع پایان دستی دارد و کمبود هم داریم. اکنون طرحهای زنجیره پیشران را بر اولویت پروپیلن قرار دادیم که به زودی به دولت تقدیم میکنیم.
عبدالکریم گراوند استاندار بوشهر گفت: با بهرهبرداری از مجتمع کاوه به عنوان بزرگترین طرح متانول دنیا در شهرستان دیر استان بوشهر پنجره واحد سرمایهگذاری داخلی و خارجی در استان بوشهر به عنوان پایلوت در کشور مطرح شده است.
وی بیان کرد: با این اقدام آمادگی استقبال از بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در صنایع پایین دستی پتروشیمی در این استان ایجاد شدهاست.
گراوند اضافه کرد: تحولات بزرگ صورت گرفته در عرصه نفت و پتروشیمی ستودنی و جای تبریک به مسئولان و مردم شریف ایران دارد.
نماینده مردم دیر، کنگان، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی در این ارتباط اظهارداشت: در زمان حاضر وزارت نفت در زمینه ایجاد پتروپالایش و پتروشیمی و فراوردههای نفتی و گازی سرمایهگذاری خوبی کرده که رویکردی خوب و اساسی است.
حجت الاسلام موسی احمدی روز پنجشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: مجلس شورای اسلامی از رویکرد وزارت نفت در پیشگیری از خام فروشی استقبال و حمایت میکند
وی ادامه داد: بهره برداری 2 طرح پتروشیمی متانول کاوه و کیمیای پارس خاورمیانه در جنوب استان بوشهر نوعی پیشگیری از خام فروشی و از پروژه های حیاتی و تاثیرگذار در کشور و منطقه است.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: طرح های پتروشیمی متانول کاوه و کیمیای پارس خاورمیانه از خواستههای مقام معظم رهبری و دلسوزان نظام اسلامی است که خوب جواب دادهاست.
وی گفت: انتظار داریم مسئولان و مدیران پتروشیمی به توقعات مردم منطقه پاسخگو باشند زیرا مردم منطقه جنوب استان بوشهر توقع و انتظار دارند که در جذب نیرو و اشتغال جوانان تحصلکرده در شرکتهای پتروشیمی تلاش شود.
احمدی ادامه داد گفت: هر جا صنعت مستقر میشود به تبع آن آلایندگی بدنبال دارد و مشکلاتی در منطقه ایجاد میشود که باید این شرکتها در اجرای مسئولیتهای اجتماعی به منطقه پیرامونی و ایجاد زیرساختها در منطقه و توسعه آموزش و بهداشت و درمان کمک کنند.
*س_برچسبها_س*