پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

گرانیگاه پنتاگون بایدن؛ ائتلاف‌سازی و عملیات در منطقه خاکستری

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
گرانیگاه پنتاگون بایدن؛ ائتلاف‌سازی و عملیات در منطقه خاکستری

نیویورک - ایرنا - گزینه رئیس جمهوری منتخب آمریکا برای وزارت دفاع، اگرچه واکنش‌های مثبت و منفی داشت اما به نظر می‌رسد «سرمایه‌گذاری در ائتلاف‌ها و عملیات در مناطق خاکستر»، بیش از پیش مد نظر پنتاگون در دوره جو بایدن باشد.

به گزارش ایرنا، گفته می‌شود بایدن در ادامه "انتخاب‌های نخستین" در تاریخ آمریکا، ژنرال لوید آستین سیاهپوست را برای منصب وزارت دفاع خود برگزیده است.

آستین 67 ساله در مدت 41 سال در ارتش آمریکا بوده و از سال 2016 هم دوران بازنشستگی خود را آغاز کرده است. او نخستین سیاهپوستی بود که معاون رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا شد، رهبری نیروهای موسوم به ائتلاف در عراق را در دوره باراک اوباما برعهده داشت و فرماندهی ارتش مرکزی آمریکا را در پرونده کاری خود دارد.

جمهوری اسلامی ایران، در اقدامی متقابل، ارتش مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام را در فهرست نیروهای تروریستی خارجی قرار داده است.

جنجال فرماندهی یک بازنشسته

انتخاب بایدن برای وزارت دفاع آمریکا، می‌تواند پس از جیمز متیس در دولت ترامپ، دومین انتخاب یک بازنشسته در سال‌های اخیر برای تصدی این مسئولیت تلقی شود و به این ترتیب در واقع یک غیر نظامی سکان نیروی نظامی آمریکا را برعهده خواهد گرفت.

این انتخاب می‌تواند منشا بروز اختلاف در سطح سیاسی و نظامی شود چرا که باید مجوز کنگره را برای استفاده از یک بازنشسته در کابینه اخذ کند و در عین حال، برای ارتش آمریکا با داشتن نیروهای مدعی تصدی چنین مسئولیت‌هایی سخت است که زیر بار فرماندهی یک بازنشسته‌ای بروند که چهار سال از دنیای نظامی‌گری خارج بوده است.

تسلط ریتیون بر پنتاگون

علاوه بر آن، حضور وی در هیات مدیره بزرگترین شرکت تسلیحاتی آمریکا یعنی ریتیون، هم در وهله نخست، نشان‌دهنده تسلط مجتمع‌های صنعتی نظامی بر بایدن و تیم او است و هم اینکه دیدگاه دموکرات‌های مترقی‌خواه در زمینه انتخاب یک فرد غیر پیمانکار برای پنتاگون، نادیده گرفته شده است.

پیش از این مارک پوکان و باربارا لی دو عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال این نامه‌ای به جو بایدن، تاکید کردند: امنیت ملی نباید بر اساس منافع شرکت‌ها تعریف شود.

آنها یادآور شدند: هر وزیر دفاع دولت ترامپ در دوره‌ای از زندگی خود برای یک پیمانکار دفاعی کار کرده و همواره "درب گردان" بین بخش خصوصی و پنتاگون وجود داشته است.

این دو عضو مجلس نمایندگان آمریکا با یادآوری اظهارات گذشته بایدن، افزودند: درخواست می‌کنیم وزیر دفاع بعدی سابقه استخدام قبلی در پیمانکاری دفاعی را نداشته باشد.

ماریان ویلیامسون یکی از داوطلبان دموکرات در رقابت‌های مقدماتی ریاست جمهوری امسال آمریکا هم در واکنش به احتمال معرفی آستین برای وزارت دفاع آمریکا، نوشت: یک عضو هیات مدیره پیمانکار صنایع نظامی ریتیون نباید هدایت پنتاگون را بر عهده داشته باشد. انتخاب وحشتناک؛ امیدوارم مترقی‌خواهان در کنگره با صدای بلند صحبت کنند.

در صورت قطعی شدن انتخاب آستین، او دومین وابسته ریتیون پس از مارک اسپر وزیر دفاع ترامپ است که عهده دار مسئولیت پنتاگون می‌شود.

ائتلاف‌سازی و عملیات در منطقه خاکستری

لوید آستین در کمتر از یکساعت پس از انتشار خبرهای مربوط به شنیده‌ها از انتخاب وی برای پنتاگون در صحفه توئیتری خود نوشت: ما اکنون به عنوان یک کشور با چالش های بزرگی روبرو هستیم. برای بهبودی، ما باید رویای آمریکایی را بازیابی کنیم - جامعه ای که در آن هر شخص می‌تواند به توانایی‌های بالقوه خود برسد و حتی برای فرزندان خود، رویای بزرگتری ببیند. من هر روز در جهت بازسازی آن رویا برای همه تلاش خواهم کرد.

اگرچه این توئیت نشانی از تایید خبرهای منتشر شده باشد اما سوال اصلی اینجاست که آستین چه برنامه‌ای برای آنچه که او رویای آمریکایی دانسته است، دارد.

کنکاشی در اظهارات وی به ویژه در مصاحبه سال 2018 میلادی با مجله "موفقیت ارتش" می‌تواند ما را برای رسیدن به نحوه نگرش وزیر دفاع دولت بایدن کمک کند.

وی در این مصاحبه بارها از جنگ در خلیج فارس و عراق به ویژه علیه داعش یاد می‌کند و توصیف وی از جنگ خلیج فارس این گونه است «واقعا حوزه‌ای بود که در آن ما فضای عملیاتی پس از جنگ سرد را درک کردیم. حوادث 11 سپتامبر به این مفهوم منتهی شد که مسائل خارجی و داخلی تقسیم شود و اینکه ما چگونه عملیات نظامی غیر از جنگ را در جدیدترین شکل جنگ "منطقه خاکستری" تعریف کردیم».

این ژانرال چهار ستاره اما بازنشسته ارتش آمریکا ادامه می‌دهد «امروز، من می‌بینم که با تهدیدهای پیچیده‌ای روبرو هستیم» و البته تاکید می‌کند این تهدیدها، «مشکلات بیشتری نیست که نیروهای آمریکایی با آن مواجه هستند" بلکه "مجموعه‌ای از مشکلات چندگانه» است.

آستین معتقد است «این تهدیدهای مرکب جدید، جنگ های جدید مرکب را تغذیه می‌کند. برای دستیابی به پیروزی در یک جنگ مرکب، حداقل به توانایی‌های متناسب هم‌افزا نیاز داریم. یک مثال خوب، جنگ پیچیده‌ای است که اکنون در سوریه و عراق با آن روبرو هستیم».

وی با اشاره به اقدام نیروهای آمریکایی در برابر داعش، از آن به عنوان «صبر و استواری استراتژیک» یاد می‌کند و درباره تحول فناوری در حوزه نظامی هم می‌گوید «انقلاب در امور فناوری با انقلاب در امور نظامی برابر نیست. در بعضی مواقع، ما امید و اعتبار زیادی به عنصر برنده بودن راه حل‌های فناوری قائل شده‌ایم».

وزیر دفاع احتمالی بایدن می‌افزاید «فناوری یک عنصر ضروری برای هر یک از ترکیب‌های پیروزی استراتژی و نظامی است، اما به تنهایی کافی نیست. نکته اصلی استعداد انسانی است».

آستین نوع مواجهه با چالش‌ها را هم اینگونه توضیح می‌دهد که «معتقدم که ما باید همه تلاش خود را برای حفظ حضور فعلی و آینده خود در بیشترین حد ممکن به جای واگذاری مشارکت‌های زمینی و منطقه‌ای انجام دهیم».

وی ادامه می‌دهد «در دنیای امروز، تهدیدهای پیچیده امنیتی و درگیری‌های منطقه خاکستری، ایجاد اتحاد و ائتلاف، گرانیگاه جدیدی هستند. آنها منابع قدرت و مشروعیت پشتیبانی از اعتبار و رهبری ایالات متحده به شمار می‌روند. بر این اساس باید در ائتلاف‌ها، اتحادها و مشارکت‌های منطقه‌ای سرمایه‌گذاری شود».

*س_برچسب‌ها_س*