گردشگری ساحلی فرصتی برای توسعه و اشتغالزایی درمازندران / آزادسازی سواحل بسترآن را فراهم کرد
نوشهر - ایرنا - گردشگری ساحلی ظرفیتی بالقوه در مازندران محسوب می شود که به تاکید کارشناسان باید با هدف توسعه صنعت گردشگری، اشتغال زایی و بهره گیری از سرمایه گذاران واقعی به بالفعل تبدیل شود تا عقب ماندگی های این بخش هر چه سریعتر جبران گردد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، بهمن ماه پارسال بود که رییس جمهور در دستوری صریح همه دستگاههای دولتی را بدون استثنا موظف به آزادسازی مناطق ساحلی تصرف شده دریا تا حریم قانونی 60 متر کرد و مازندران یکی از استان های پیش رو در این زمینه بود و توانست بخش قابل توجهی از ساحل دریای خزر را آزاد نماید. بنابر اعلام مدیر کل دفتر فنی، امور عمرانی، حمل و نقل و ترافیک استانداری مازندران، از 473 کیلومتر ساحل دریا در مازندران تاکنون 424 کیلومتر آن آزادسازی صورت گرفته است و اکنون با آزادسازی ساحل بستر لازم برای سرمایه گذاری در حوزه گردشگری فراهم شده و مسلما دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد تا شرایط ناخوشایند موجود دچار یک تحول اساسی شود. البته در این راستا بیشتر نگاه ها به دریاست و گردشگری دریایی در دستور کار قرار دارد، ایجاد اسکله های دریایی، بهره گیری از شناورهای تفریحی در دریا، فراهم کردن انواع تفریح های دریایی تنها بخشی از برنامه هایی است که قرار است در دریای خزر اجرا شود و این در حالی است که ساحل تازه آزاد شده و بکر مازندران تشنه سرمایه گذاری است و باید گردشگری ساحلی در اولویت نخست قرار بگیرد.
ظرفیتی که به تاکید کارشناسان، دولت جهادی سیزدهم با راهبرد آزادسازی سواحل فراهم کرد. کارشناسان و صاحبنظران حوزه گردشگری معتقدند که گردشگری ساحلی یکی از بزرگترین فعالیت های اقتصادی جهان است که با رشد شتابنده خود به فعالیتی چند منظوره تبدیل شده به طوری که توسعه گردشگری و تفریحات مربوط به آن از عوامل موثر در شکل گیری توسعه نواحی ساحلی و تامین کننده مزایای مستقیم و غیر مستقیم اقتصادی برای جامعه میزبان است. آنان بر این باورند که ایجاد جذابیت در ساحل با فراهم نمودن امکاناتی همچون پارک آبی، دریاچه مصنوعی جهت غواصی و شنای کودکان، شهربازی های مسقف و روباز، پارک دلفین، پیست موتورهای چهارچرخ (سافاری)، بانجی جامپینگ، پارک بادی، کلوپ های ورزشی و تفریحی، مجتمع های تجاری و اقامتی، بیگ بال روی آب شناور، پیست دوچرخه سواری و موتورهای برقی، آکواریوم، بازارچه های محلی می تواند رونق و شکوفایی اقتصادی را برای استان های شمالی کشور بویژه مازندران به ارمغان آورد.
به تاکید کارشناسان حوزه صنعت گردشگری این استان باید به قطب گردشگری ساحلی تبدیل شود و لازمه تحقق این مهم تدوین نقشه راه است که مسوولان نهاد های مربوط باید برای این مهم تدبیر کنند.
ساحل مازندران ظرفیت برای شکوفایی گردشگری ساحلی یک کارشناس گردشگری در این باره گفت: سواحل به عنوان یکی از منابع غنی طبیعی در سراسر دنیا، از دیرباز مورد توجه فعالان اقتصادی بویژه بخش صنعت گردشگری بوده است. پیام حشمتی پور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: امروزه در بسیاری از کشورها توجه ویژه ای به گردشگری ساحلی می شود و آنها اقدامات خوبی در راستای جذب گردشگر انجام داده اند که از آن جمله می توان به کشورهای حاشیه دریای خزر و خلیج فارس اشاره کرد. وی با بیان این که سرمایه گذاری در ساحل به مراتب کم هزینه تر از سرمایه گذاری در دریاست، اظهار داشت: گردشگری ساحلی از یکسو بر بسیاری از فعالیت های اقتصادی تأثیرگذار است و از سوی دیگر تحت تأثیر آنها قرار می گیرد، بنابراین نیازمند مداخله، مشارکت و هماهنگی بسیاری از بخش های دولتی است و موفقیت آن در گرو مشارکت و هماهنگی واقع بینانه بین این بخش هاست. به گفته این کارشناس حوزه گردشگری، با سرمایه گذاری و ایجاد جذابیت در ساحل علاوه بر ایجاد اشتغال، رغبت مردم برای رفتن به مناطق شنا ممنوع کاهش یافته و در نتیجه از میزان غریق احتمالی کاسته خواهد شد. وی یادآور شد: جذب سرمایه گذار واقعی، تسریع در صدور مجوزها، ارائه بسته های تشویقی و معافیت های مالیاتی و تعامل دوسویه بین دستگاه ها می تواند ظرفیت بالقوه ساحل را به بالفعل تبدیل نماید.
ساحل مازندران با امکانات ابتدایی یک مسافر اهل استان مرکزی که در پایان فصل تابستان به غرب مازندران سفر کرده با ابراز گلایه از نبود امکانات تفریحی در ساحل دریا گفت: بر خلاف هر سال که به همراه خانواده به جنوب کشور سفر می کردیم، امسال به مازندران آمدیم تا در آخرین روزهای تابستان اوقات فراغت را اینجا سپری کنیم. فریبرز اصلانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: متاسفانه به دلیل نامساعد بودن شرایط آب و هوایی امکان شنا کردن در دریای خزر وجود ندارد و ساحل هم خالی از امکانات تفریحی مدرن است. وی امکانات موجود در سواحل غرب مازندران را بسیار ابتدایی دانست و اظهارداشت: همین ساحل شنی در سواحل جنوبی کشور نیز وجود دارد و برید و ببینید که چه امکانات رفاهی و تفریحی برای مسافران و گردشگران فراهم است و اصلا با سواحل شمال کشور بویژه مازندران قابل مقایسه نیست.
اصلانی خاطرنشان کرد: در جنوب کشور اگر شرایط برای شنا کردن وجود نداشته باشد، آنقدر مراکز تفریحی و سرگرمی در ساحل ایجاد شده تا کمبودی احساس نشود و مسافران و گردشگران در طول روز با انواع و اقسام تفریحات خود را سرگرم می کنند. به گفته این مسافر اهل تفرش، باید افرادی را که در جنوب کشور سرمایه گذاری های عظیمی در حوزه گردشگری داشته اند، به مازندران دعوت شوند و از آنها بخواهند که در حوزه ساحل یا دریا سرمایه گذاری کنند. وی یادآور شد: ساحل بکر و دست نخورده مازندران برای هر سرمایه گذاری جذاب است و آنها از این موضوع استقبال خواهند کرد. گردشگری ساحلی از جنوب تا شمال یک فعال حوزه گردشگری که سفرهای زیادی به سواحل جنوب کشور و جزایر آن داشته، شرایط گردشگری ساحلی جنوب کشور را غیر قابل مقایسه با سواحل شمالی دانست و گفت: در سواحل جنوبی کشور سرمایه گذاری های عظیمی صورت گرفته و آنها با تفریحات متنوع و مهیج مردم را سرگرم می کند و از درآمد بالایی نیز برخوردارند. فرهاد معصومی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: وجود امکاناتی همچون استخرهای شنای گوناگون، استخر موج، رودخانههای آرام و خروشان، سرسرههای سرعتی و آهسته، تویستر، چاله فضایی، سرسره مواج، مناطق بازی و سرسرههای مخصوص کودکان و نوجوانان، رستوران و کافی شاپ و سایر وسایل و امکانات تفریحی، مسافران و گردشگران زیادی را جذب می کند. وی اظهارداشت: در جزیره کیش پارکهای آبی متنوعی برای سلیقههای گوناگون در ساحل و حتی شناور روی آب ایجاد شده که به عنوان نمونه میتوان به پارک آبی اوشن یا پارک آبی بادی مارینا کیش اشاره کرد. معصومی هزینه ساخت یک پارک آبی را بسیار متغیر دانست و خاطرنشان کرد: برخی معتقدند ایجاد پارک آبی در سواحل شمالی کار بیهوده ای است اما استقبال از این پارکهای آبی در جنوب کشور نشان داده که سرمایه گذاری در این زمینه نه تنها اشتباه نبوده بلکه آورده بسیاری خوبی را به همراه داشته است. وی یادآور شد: ایجاد چنین تفرجگاه هایی جذابیت دوچندانی را در سواحل مازندران برای مسافران و گردشگران ایجاد خواهد کرد و امیدواریم با تغییر نگاه ها این اتفاق مهم رقم بخورد. ساحل مازندران، تشنه سرمایه گذاری رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان تنکابن بر ضرورت توجه بیشتر به مقوله گردشگری ساحلی تاکید کرد و گفت که مناطق ساحلی یکی از سریع ترین نواحی در حال رشد گردشگری به شمار می آیند. سعید بهادری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: توسعه گردشگری ساحلی و تفریحات مربوط به آن از عوامل موثر در شکل گیری توسعه نواحی ساحلی و تامین کننده مزایای مستقیم و غیر مستقیم اقتصادی برای جامعه میزبان است. وی اظهار داشت: توسعه گردشگری ساحلی وابسته به کیفیت ساحل، ویژگی های فیزیکی، چشم انداز ظاهری ساحل، چشم انداز فضاهای حاشیه ای در ساحل، امنیت جانی و مالی گردشگران، ایجاد جاده ها و سهولت دسترسی گردشگران برای گذران اوقات فراغت و فراهم آوردن امکاناتی برای پیاده روری در سواحل است.
سرمایه گذاران حمایت می شوند
بهادری بر اجرای طرح های فرهنگی در سواحل مازندران تاکید و اضافه کرد: ایجاد نمازخانه، ایستگاه های سلامت و هنر، برپایی جُنگ شادی و مسابقه، نمایشگاه های محصولات فرهنگی، عفاف و حجاب و صنایع دستی می تواند از برنامه های مهم طرح های فرهنگی در سواحل باشد. به گفته این مسوول در راستای جذب سرمایه گذار جهت ساخت و توسعه تاسیسات گردشگری در ساحل لازم است تا تعاملات بین بخشی میان دستگاه های متولی در ساحل صورت گیرد تا در اسرع وقت مجوز های لازم صادر گردد. وی یادآور شد: حمایت های لازم از سرمایه گذاران واقعی در حوزه گردشگری ساحلی صورت خواهد گرفت تا آنها بدون دغدغه به فعالیت خود بپردازند. رونق گردشگری ساحلی با مدیریت یکپارچه استاندار مازندران نیز بارها در سخنرانی های خود بر ضرورت رفع مشکلات و ساماندهی سواحل تاکید داشته و لازمه اجرای طرحهای اقتصادی و گردشگری را تدوین نقشه راه در این زمینه برشمرد. سید محمود حسینی پور با بیان اینکه مازندران باید با برنامهریزی اصولی و همکاری تمامی دستگاههای دخیل به قطب گردشگری ساحلی با حفظ شئونات اسلامی تبدیل شود، افزود: با اجرای طرح های جزیره ای از سوی فرمانداری ها نمیتوان نسخه واحدی را برای استفاده بهینه از این نعمت خدادادی پیچید. وی اظهار داشت: به طور حتم فرمانداران شهرستان های ساحلی استان نمی توانند تمامی توقعات مدیریت استان در بحث توسعه اقتصادی سواحل استان را برآورده کنند، بنابرین نیاز است با سپردن امور به یک متولی خاص برای پیشبرد برنامه ها در تلاش باشیم.
حسینی پور با بیان این که برنامه هایی برای مدیریت یکپارچه سواحل مازندران با محوریت شهرداری ها در دستور کار است خاطرنشان کرد: سازمان همیاری شهرداری های استان از این پس متولی امور در اجرای ساماندهی سواحل خواهد بود. وی یادآور شد: از این پس تمامی مجوزهای سرمایه گذاری در حوزه سواحل استان برعهده سازمان همیاری شهرداری های مازندران خواهد بود.
سالانه میلیون های مسافر و گردشگری داخلی و خارجی با هدف استفاده از مناطر طبیعی جنگل و دریا و کوهستان به استان مازندران سفر می کنند.