گزارش | سفر امیر قطر به تهران؛ تقویت مناسبات منطقهای در دولت رئیسی
دولت سیزدهم در راستای دیپلماسی منطقهای و توجه به همسایگان، رفتوآمدهای متعددی به کشورهای منطقه داشته و در ادامه این سفرها؛ فردا امیر قطر وارد تهران خواهد شد؛ در این گزارش با بخشی از این اقدامات آشنا خواهید شد.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، حدود 9 ماه از آغاز بکار دولت رئیسی میگذرد و رفتوآمدهای منطقهای و بینالمللی دولت سیزدهم ادامه دارد؛ رئیسجمهور و اعضای دولت سفرهای خارجی متعددی را تجربه کرده که دستاوردهای مناسبی هم برای کشور داشته است.
رئیسجمهور درحالیکه حدود 40 روز از آغاز دولتش میگذشت به یک دستاورد مهم منطقهای و بینالمللی دست یافت؛ «عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای» ماحصل اولین سفر خارجی رئیسی بود و به گفته کارشناسان با این عضویت که در این سفر به سرانجام رسید، روابط اقتصادیمان با کشورهای عضو این سازمان که چین و روسیه و دیگر کشورهای منطقهای در آن عضویت دارند، تسهیل شده و همچنین گستردهتر شد و تأثیر مهمی در دورزدن تحریمها و عبور از شرایطی داشت که در دولت قبل رقم خورده بود.
در آن سفر علاوه بر سخنرانی رئیسی در اجلاس رسمی، سران و مقامات عالی کشورهای منطقهای به دیدار و گفتوگو با رئیسجمهور جدید کشورمان پرداختند.
حدود 70 روز بعد از سفر به تاجیکستان، رئیس قوه مجریه کشورمان عازم ترکمنستان شد؛ این سفر رنگو بوی اقتصادی هم داشت و در آن سفر که با هدف سخنرانی در اجلاسیه سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) انجام شد، با دیگر سران منطقهای دیدار کرد و قرارداد سوآپ گاز از ترکمنستان به آذربایجان که از ایران انجام میشد و عایدی خوب و مکفی اقتصادی برایمان دربرداشت را انجام داد.
سومین سفر رئیسی - که میتوان گفت مهمترین دیدار بینالمللی او تاکنون بود - عزیمت به روسیه و ملاقات سهساعته با ولادیمیر پوتین است. این سفر سطح روابط دو کشور را ارتقا داد و به اهدافی که مد نظر بود، رسید. رئیسی در آن سفر برنامههای متعدد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی داشت که مورد توجه همگان قرار گرفت.
** سفر به قطر پس از 11 سال؛ تقویت مناسبات با همسایگان جنوبی
آیتالله رئیسی در اسفندماه 1400 به قطر رفت و در بدو ورود، با استقبال گرم امیر این کشور مواجه شد که شخصا به فرودگاه آمده بود. آخرین سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران در سال 1389 و در دولت دهم صورت گرفته بود و حسن روحانی هیچ سفر حضوری به این همسایه جنوبی کشورمان نداشت.
حضور در اجلاس اوپک گازی، دیدار با سران قطری، ملاقات با مقامات کشورهای عضو از جمله برنامههای مهم سفر سید ابراهیم رئیسی به دوحه بود. همچنین از جمله فرصتهای مفید که در پیش است، برگزاری جام جهانی 2022 قطر بوده که دولت میتواند با استفادهی بهینه از ظرفیتها، گامی مهمی در تعامل با جهانیان بردارد و اخبار خوبی از تکاپو و برنامهریزی مسئولین برای فعالسازی ظرفیتها در اینباره به گوش میرسد.
رئیسجمهور پیش از اینکه سکان دولت را در دست بگیرد اعلام کرده بود که دیپلماسی منطقهای را فعال کرده و ارتباط با همسایگان که تاحدودی فراموش شده بود را از سر خواهد گرفت؛ با این سیاست فعال شده و سفرهای منطقهای رئیس و اعضای دولت به کشورها و حضور مقامات عالی، وزرا و مسئولینِ کشورها در تهران افزایش یافته و ادامه دارد، میتوان گفت دولت گامهای مهمی در راستای گسترش دیپلماسی منطقهای برداشته است.
اقدامات دولت نشان داده که خود را فقط محدود به منطقه و همسایگان ندیده و همزمان به سایر کشورها و مناطق جهان هم توجه و تعامل دارد و رفتوآمدهای دیپلماتیک برقرار است. ضمنا 18 اردیبهشتماه بشار اسد رئیس جمهور سوریه به تهران آمد و با حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی و همچنین رئیسجمهور کشورمان دیدار و گفتوگو کرد که رسانههای دنیا توجه بسیاری بر این سفر و دیدار داشتند.
فردا (پنجشنبه 22 اردیبهشتماه) شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در صدر یک هیئت عالی سیاسی - اقتصادی به دعوت رسمی آیتالله رئیسی به تهران خواهد آمد تا روند اجرای توافقات انجامشده فیمابین مد نظر قرار بگیرد و تعاملات دو کشور در همه عرصهها بیش از بیش گسترش یابد.