دوشنبه 28 آبان 1403

گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟

عین الاسد به عنوان مهمترین پایگاه ارتش آمریکا در عراق، در زمان حمله موشکی ایران، محل نگهداری و عملیات بسیاری از تجهیزات ازجمله انواع بالگردها، پهپادها، هواپیماها و... بود که با گذشت چند روز، هنوز آمار دقیقی از میزان خسارت به آنها منتشر نشده است.

- اخبار سیاسی -

گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم- عملیات موشکی نیروی هوافضای سپاه علیه پایگاه ارتش تروریست آمریکا یکی از مهمترین اخبار نظامی و حتی سیاسی چند هفته اخیر دنیا بود که در نخستین ساعات روز چهارشنبه 18 دی ماه صورت گفرفت.

اگرچه به اذعان بسیاری از ارشناسان باید مهمترین دستاورد این عملیات را ضربه به حیثیت آمریکا علی رغم انبوه تبلیغات پیرامون قدرت نظامی این کشور در چند دهه گذشته دانست، اما در کنار این ضربه و شکست ابهت آمریکا، دستاوردهای راهبردی (استراتژیک) و راهکنشی (تاکتیکی) مختلفی نیز در عملیات هجومی سپاه که به نام عملیات شهید سلیمانی نامیده شده بود، حاصل شده است. از آن جمله باید به این موارد اشاره کرد:

  • اثبات مجدد دقت کم نظیر و قابلیت اطمینان بالای موشک های ایرانی
  • نمایش وجود اراده استفاده از سلاح علیه دشمنی به قدرت آمریکا
  • اثبات وجود اشراف اطلاعاتی بالا به امکان حساس و حیاتی داخل پایگاه دشمن
  • انهدام آشیانه های مهم پشتیبانی از عملیات نظامی هواگردها
  • انهدام مرکز فرماندهی و کنترل عملیات پهپادی در این پایگاه

پس از این حمله، گمانه‌زنی‌های فراونی درخصوص میزان خسارات و تلفات وارد شده به ارتش تروریستی آمریکا مطرح شد؛ خساراتی که البته در ابتدا به طور کامل از سوی مقامات آمریکایی از جمله رئیس جمهور این کشور رد شد ولی با گذشت زمان و به صورت قطره چکانی گزارش های مختلف درخصوص میزان این خسارات و تلفات در حال انتشار است که برخی از آنها در روزهای گذشته منتشر و به آن پرداخته شد.

در کنار موارد بالا و تلفات انسانی وارد شده به آمریکایی‌ها در جریان حمله موشکی ایران، اخبار مختلفی پیرامون آسیب های احتمالی یا قطعی هواگردهای موجود در این پایگاه نیز به گوش می رسد. فارغ از میزان صحت این اخبار، در این گزارش به معرفی کلی و نقش عملیاتی مهمترین هواگردهای سرنشین دار و بدون سرنشین که موجود بودن آنها در این پایگاه در زمان حمله نیروی هوافضای سپاه بنا بر اطلاعات در دسترس قطعی است می پردازیم، صرف نظر از اینکه هواگردهای موجود در نزدیکی اهداف سپاه منهدم شده یا آسیب دیده باشند و یا به علت انهدام آشیانه ها، آمریکا از استفاده از آنها تا چند وقت دیگر محروم شده باشد.

البته هواپیماهای رزمی و جنگنده ها که در زمان این حمله در داخل آشیانه های بتونی مستحکم قرار داشتند، هدف حمله سپاه نبودند و از این رو به آنها نپرداخته ایم.

* پهپاد MQ-1C عقاب خاکستری

طبق آنچه در گزارش‌های مختلف رسانه‌های غربی نیز به آن پرداخته شد، یکی از مهمترین خسارات وارد شده به پایگاه آمریکایی عین‌الاسد، هدف قرار گرفتن مراکز هدایت هواپیماهای بدون سرنشین بود که بنا بر گفته سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه، برای ساعاتی توانست پرنده‌های آنها را از کنترل خارج کند.

ازجمله این پهادها، پهپاد MQ-1C ملقب به عقاب خاکستری بود. این پهپاد که از نظر وزنی و ابعاد، در رده متوسط به بالا محسوب می شود، آخرین نسل از خانواده MQ-1 است. سایر اعضای این خانواده در سالهای گذشته از خدمت کنار گذاشته شده اند.

گری ایگل با طول حدود 8.5 متر و دهانه بال 17 متر، بیشینه وزن برخاست حدود 1630 کیلوگرم و مداومت پروازی بیشینه 27 ساعت دارد. این پهپاد که دارای یک موتور پیستونی است به بیشینه سرعت حدود 310 کیلومتر بر ساعت دست یافته و می تواند تا ارتفاع 8840 متر اوج بگیرد.

پهپاد MQ-1C در عین الاسد

این پهپاد قابلیت حمل تا 360 کیلوگرم محموله جنگی را در چهار جایگاه نصب زیر بال از جمله موشک های هوا به سطح «هلفایر» در چند گونه مختلف یا بمب های نقطه زن «وایپر استاریک» را دارد. در صورت حمل مخازن سوخت خارج بدنه به جای مهمات جنگی، این پهپاد قابلیت گشت زنی به مدت 50 ساعت (بیش از دو روز) را خواهد داشت.

یک سامانه الکترواپتیکی پایدار شده مجهز به دوربین‌های دید در روز و شب و مسافت یاب و هدفگیری لیزری در زیر دماغه MQ-1C نصب شده است. همچنین آنتن ارتباط با ماهواره نیز در بخش جلویی و بالای بدنه در محفظه منحنی شکلی قرار دارد که به واسطه آن می تواند مستقیما با خاک اصلی آمریکا در ارتباط باشد. همچنین یک گونه تاکتیکی سبک از رادارهای SAR نیز در این پهپاد برای کمک به هدفگیری خصوصا اهداف متحرک با دقت بالا نصب شده است.

بخش عملیات پهپادی در پایگاه عین الاسد؛ تصویر بالا پس از حمله و تصویر پائین در زمان نامشخصی پیش از حمله

* پهپاد MQ-9 ریپر

این پهپاد که بر اساس استفاده از تجارب خانواده پهپادهای MQ-1 پریدیتور طراحی شده، در رده پهپادهای برد بلند و با مداومت پروازی بالا قرار می گیرد. «ریپر» به میزان قابل توجهی بزرگتر از پهپادهای MQ-1 است و البته توانایی حمل محموله بیشتری را نیز دارد.

ریپر دارای طول 11 و دهانه بال 20 و ارتفاع 3.8 متر است. بیشینه وزن برخاست آن 4760 کیلوگرم بوده و می تواند تا 1400 کیلوگرم بار بیرون بدنه و تا 300 کیلوگرم در داخل بدنه حمل کند. 6 جایگاه زیر دو بال و یک جایگاه زیر بدنه این پهپاد برای حمل محموله ها شامل موشک های هلفایر و بمب های نقطه زن هدایت ماهواره ای یا لیزری پیش بینی شده است.

پهپاد MQ-9 در عین الاسد

این پهپاد از یک موتور توربوپراپ استفاده می کند که به آن امکان رسیدن به بیشینه سرعت 482 کیلومتر بر ساعت، سقف پرواز 15000 متر، ارتفاع پروازی عملیاتی 7500 متر، مداومت پروازی این پهپاد بسته به میزان سوخت و محموله از 30 تا 42 ساعت ذکر شده است. با حمل بیشترین محموله جنگی این پهپاد 14 ساعت مداومت پروازی دارد.

همچون پهپاد MQ-1C سکوی شناسایی هدفگیری الکترواپتیکی زیر دماغه، آنتن ارتباط ماهواره ای و رادار SAR از محموله های شناسایی و ارتباطی این پهپاد است. به علاوه پهپاد ریپر به یک سامانه جنگ الکترونیک نیز مجهز شده است.

دو پهپاد MQ-1C و MQ-9 آمریکا مستقر در پایگاه عین الاسد از جمله ابزارهای مهم عملیات شناسایی و رزمی ارتش تروریست آمریکا در منطقه هستند. این پهپادها با مداومت پروازی بالا و برخورداری از تسلیحات هدایت دقیق امکان درگیری با اهداف ثابت و متحرک را در شعاع رزمی قابل توجه چند صد کیلومتری دارند. گفته می شود عملیات ترور شهید سپهد قاسم سلیمانی نیز توسط موشک های شلیک شده از پهپادهای رزمی آمریکا صورت گرفته است که به احتمال بالا یکی از دو نوع پهپاد فوق بوده است.

* بالگرد AH-64 آپاچی

بالگردهای آپاچی ساخت شرکت بوئینگ نزدیک به سه دهه است که نقش بالگرد اصلی رزمی نیروی زمینی ارتش آمریکا را بر عهده دارند. این بالگرد برخوردار از دو موتور قدرتمند توربوشفت بوده و در خدمت ارتش تروریستی آمریکا و رژیم اشغالگر قدس در تمامی عملیات مهم نظامی این دو رژیم در دهه های گذشته نقش داشته است.

تصویری از سال های گذشته در پایگاه عین الاسد و حضور تعداد زیادی بالگرد آپاچی

در گونه D بالگرد آپاچی، یک رادار موج میلیمتری برای هدفگیری اهداف با دقت بالا نیز به آن اضافه شده و گونه هدایت راداری از موشک هلفایر نیز به فهرست تسلیحات آن افزوده شده است.

این بالگرد دارای طول بدنه 15، قطر روتور 14.6، ارتفاع 3.9 متر، بیشینه وزن برخاست 10433 کیلوگرم و قابلیت حمل تا 2700 کیلوگرم محموله (در گونه آخر) خود است. بیشینه سرعت و سرعت پیمایشی این بالگرد به ترتیب 293 و 265 کیلومتر بر ساعت و سقف پرواز آن نیز 6400 متر اعلام شده است.

تصویر یکی از اهداف سپاه که محل خدمات به بالگردهای آپاچی بوده است

این بالگرد می‌تواند در شعاع رزمی بیش از 450 کیلومتر به اجرای عملیات بپردازد و دو جایگاه حمله جنگ افزار نیز در دو طرف بدنه زیر بالها و یک جایگاه در نوک بال آن تعبیه شده است. قابلیت حمل 16 موشک هوا به سطح هلفایر یا 4 پرتابگر 19 فروندی راکت هایدرا -70 توسط این بالگرد نمایش داده شده است که پایایی رزمی قابل توجهی به آن می دهد. یک توپ 30 میلیمتری تک لوله نیز زیر دماغه این بالگرد نصب شده است.

یکی دیگر از اهداف سپاه که آشیانه پشتیبانی از بالگردهای آپاچی بوده است

سامانه شناسایی و هدفگیری در روز و شب مجهز به مسافت یاب و نشانه گذار لیزری در دماغه این بالگرد نصب شده و همانطور که اشاره شد در برخی گونه ها از یک رادار موج میلیمتری نیز در این بالگرد بهره گرفته شده است. قیمت هر فروند از گونه آخر این بالگرد در حدود 35 میلیون دلار اعلام شده است.

* بالگرد UH-60 بلک هاوک

این بالگرد به عنوان جایگزین خانواده بالگردهای مشهور UH-1 توسط شرکت سیکورسکی طراحی و ساخته شده و در طی سه دهه گذشته ستون فقرات ترابری و پشتیبانی رزمی نیروهای نظامی آمریکا و برخی دیگر از کشورهای عضو ناتو را بر عهده داشته است.

همچون بالگرد آپاچی، بلک هاوک نیز در عملیات های نظامی متعددی شرکت داشته است. گونه های متعددی از آن برای کاربردهای زمینی و دریایی توسعه یافته که شامل نمونه عملیات ویژه با قابلیت سوختگیری هوایی و نمونه مجهز به جایگاه حمل جنگ افزار برای حمل موشک های هلفایر و راکت انداز هایدرا -70 نیز می شود.

تصویری از عملیات امدادی با بالگرد بلک هاوک در پایگاه نظامی کرکوک

این بالگرد که قیمت هر فروند آن در برخی گونه ها به 21 میلیون دلار می رسد قابلیت حمل 13 سرنشین به جز خلبان و کمک خلبان را دارد. طول بدنه آن در حدود 15.43، قطر روتور اصلی 16.36 و ارتفاع آن تا بالای روتور اصلی 2.87 متر است.

این بالگرد قابلیت حمل 1200 کیلوگرم بار داخلی یا 4100 کیلوگرم بار خارج بدنه را دارد. بیشینه وزن برخاست آن نیز 10660 کیلوگرم است.

آشیانه منهدم شده مربوط به خدمات به بالگردهای بلک هاوک

این بالگرد می تواند به سرعت بیشینه 294 و سرعت پیمایشی 280 کیلومتر بر ساعت دست یابد و شعاع عملیات رزمی آن حدود 590 کیلومتر و بیشترین ارتفاع پرواز آن نیز 5790 متر است. با توجه به این ویژگی ها، این بالگرد نقش مهمی در عملیات های رزمی نیروی زمینی ارتش آمریکا دارد.

* تیلت روتور V-22 آسپری

این پرنده که ترکیبی از هواپیما و بالگرد است، توسط دو شرکت مطرح بل و بوئینگ طراحی و ساخته شده است. در پروژه‌ای به ارزش بیش از 35 میلیارد دلار و زمان حدود 18 سال از اولین پرواز تا رسیدن به نمونه تولیدی. رقم قیمت هر فروند از این پرنده ویژه بالغ بر 72 میلیون دلار عنوان شده است.

وی -22 در حال عملیات در پایگاه عین الاسد

وی -22 به مدد قابلیت کاری دوگانه خود می توان همچون بالگردها به صورت عمودی بلند شده یا فرود آید و در حالت پرواز نیز همچون هواپیماها با سرعت پروازی بالا حرکت کند. برای تجمیع این دو قابلیت، موتورهای این پرنده قابلیت چرخش حول محوری در بال ها را دارند.

وی -22 با طول بدنه 17.48، عرض با احتساب روتورها برابر 25.78 و ارتفاع 5 تا 6.73 متر (بسته حالت بالگرد یا هواپیما بودن) قابلیت حمل تا 32 سرباز را به همراه 4 خدمه پروازی دارد. این پرنده می تواند تا 9070 کیلوگرم بار داخلی یا 6800 کیلوگرم بار خارج بدنه حمل نماید. وزن خالی آن 14432 و بیشینه وزن برخاست آن در بین حالات عملیاتی مختلف 27442 کیلوگرم است.

تیلت روتور وی -22

سرعت بیشینه آن 565 کیلومتر بر ساعت در ارتفاع 4600 متری عنوان شده که معادل یک هواپیمای توربوپراپ حمل و نقل است. سقف پرواز آن نیز 7600 متر عنوان شده. وی -22 می تواند به شعاع عملیات رزمی 720 کیلومتر بر ساعت دست یابد. در تصویر زیر شعاع عملیاتی گونه MV-22B بدون سوختگیری هوایی از پایگاه عین الاسد در عراق ترسیم شده است.

شعاع عملیاتی تیلت روتور MV-22B با پرواز از عین الاسد عراق

یکی از اماکن هدف قرار گرفته توسط موشک های سپاه، رمپ و آشیانه محل استقرار تیلت روتورهای وی -22 بوده است. یکی از آشیانه ها به طور کامل نابود شده و دو آشیانه مجاور نیز آسیب دیده است. محل آشیانه منهدم شده تا محل توقف پرنده های وی -22 در حدود 75 متر است که با توجه به شعاع تخریب کلاهک های چند صد کیلوگرمی موشک های فاتح یا قیام، احتمالا تعدادی از این پرنده ها در اثر برخورد ترکش ها آسیب دیده اند.

رمپ و آشیانه های خدمات به تیلت روتورهای وی -22

* بالگرد CH-47 شینوک

بالگرد شینوک به واسطه حضور گونه ای از آن در ارتش کشورمان شناخته شده است. این بالگرد یک وسیله حمل و نقل برای جابجایی نیروها و بارها سنگین است که بیش از چهار دهه از ارائه اولیه آن می گذرد. تعدادی از این بالگرد در پایگاه عین الاسد آمریکا مستقر شده است. قیمت نمونه F این بالگرد 38.55 میلیون دلار اعلام شده است.

شینوک ارتش آمریکا در عراق

نمونه فوق دارای طول، عرض و ارتفاع بدنه به ترتیب 15.85، 3.78 و 5.7 متر است. به طور حدودی وزن خالی آن 11150 و وزن بیشینه آن 22680 کیلوگرم بوده و توانایی حمل 10880 کیلوگرم بار را دارد. سرعت پروازی پیمایشی این بالگرد 291 کیلومتر بر ساعت، سقف پرواز آن 6096 متر و شعاع عملیاتی آن 370 کیلومتر عنوان شده است.

رمپ استقرار بالگردهای پشتیبانی UH-60 بلک هاوک و CH-47 شینوک در عین الاسد مجاور آشیانه منهدم شده توسط سپاه

این بالگرد در عملیات های بزرگ برای حمل سربازان یا تجهیزات سنگین به نقاط نزدیک به خطوط نبرد قابلیت ویژه ای دارد. بسته به میزان تجهیزات سربازان از 33 تا 55 نفر با این بالگرد قابل جابجایی است. از مشخصات این بالگرد پیداست که برخلاف نسل های قبلی سرعت و شعاع عملیاتی آن به میزان محسوسی افزایش یافته و در نتیجه ارزش عملیاتی بالاتری یافته است. برخی گونه های بالگرد CH-47 به لوله سوختگیری هوایی هم تجهیز شده اند.

* هواپیمای ترابری C-130 هرکولس

این هواپیما نیز به سبب وجود چند گونه از آن در نیروی هوایی ارتش برای کشور ما شناخته شده است. آخرین گونه از آن با مشخصه C-130J سوپرهرکولس با قیمت هر فروند 67.3 میلیون دلار از سال 1999 در خط تولید قرار گرفته است.

هواپیمای سوپرهرکولس

این گونه دارای طول 29.79، دهانه بال 40.41 و ارتفاع 11.84 متر است. وزن خالی آن 34274، بیشینه وزن برخاست آن 70305 و میزان بار قابل حمل با آن 19050 کیلوگرم است. سرعت پیمایشی سوپرهرکولس 643 کیلومتر بر ساعت و سقف پرواز آن 8615 متر با بیشینه بار قابل حمل است. برد پروازی این هواپیما با 15400 کیلوگرم بار به بیش از 3300 کیلومتر می رسد.

حضور گونه ای از هواپیمای ترابری C-130 در عین الاسد در روزهای پیش از عملیات سپاه

سوپرهرکولس با قابلیت نشست و برخاست در باندهایی با طول 953 متر و باندهای ناهموار از مهمترین هواپیماهای راهکنشی (تاکتیکی) در عملیات های نظامی آمریکا به شمار می رود. گونه های دیگری از هواپیمای C-130 هرکولس از جمله نمونه تهاجم زمینی آن به پایگاه عین الاسد رفت و آمد داشته اند. این گونه مجهز به انواع توپ و تیربار و نیز موشک های هلفایر برای حمله به اهداف زمینی است.

سوپرهرکولس قابلیت حمل 92 نفر یا 64 سرباز با تجهیزات کامل یا 74 تخت بیمار را دارد. به گفته فرمانده نیروی هوافضای سپاه 9 سورتی پرواز این هواپیما از پایگاه عین الاسد پس از حمله سپاه گزارش شده است.

با این تفاسیر، با توجه به ضربه حیثیتی وارد شده بر ارتش تروریستی آمریکا در عملیات شهید سلیمانی، آمریکایی ها با سانسور شدید خبری در وهله اول و سپس انتشار کنترل شده اخبار سعی در پرهیز از ایجاد جو روانی شکست و خسارات و تلفات ارتش خود در این عملیات مهم دارند. تلاشی که ممکن است هر لحظه با انتشار تصاویر ماهواره ای از منابع غیر آمریکایی یا تصاویر گرفته شده توسط نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بر باد رود.

همانطور که به مرور اخبار و گزارش هایی درخصوص تلفات انسانی وارد شده به ارتش آمریکا در حمله موشکی ایران در حال انتشار است، در آینده نزدیک نیز احتمالا گزارش های بیشتری درخصوص خسارات وارد شده به تجهیزات امریکا در این پایگاه منتشر خواهد شد.

انتهای پیام /

گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 2
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 3
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 4
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 5
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 6
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 7
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 8
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 9
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 10
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 11
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 12
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 13
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 14
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 15
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 16
گزارش | کدام تجهیزات آمریکایی هنگام حمله موشکی ایران در عین الاسد مستقر بودند؟/ آمار خسارات آمریکا منتشر می‌شود؟ 17