دوشنبه 5 آذر 1403

گسترش تجارت آزاد ایران و اوراسیا تا نیمه اول سال آینده

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، علیرضا پیمان پاک امروز در نشست خبری که در وزارت صمت برگزار شد با اشاره به اینکه مشکل صادرکنندگان در بازارهای بین‌المللی بخصوص در رقابت با ترکیه عدم رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی است اظهار داشت: به‌واسطه نرخ بالای گمرکی و عوارض و سود بازرگانی قیمت تمام شده کالای صادراتی گران تمام می‌شود لذا کالاهای صادراتی ایرانی قدرت رقابت نداشتند.

معاون وزیر صمت اظهار داشت: لذا حل مشکل این بخش از طریق انعقاد قراردادهای تعرفه ترجیحی و آزاد امکان‌پذیر بود که بر این اساس مذاکرات لازم و اقداماتی انجام شد و قرارداد تجارت آزاد ایران با اوراسیا به امضا رسید که این اولین قرارداد تجارت آزاد ایران با چند ملیت بود.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه بر این اساس 90 درصد کدهای مالایی کشور در این موافقت‌نامه در لاین سبز قرار گرفته و توافق شده که تعرفه صفر شود گفت: امیدواریم این قرارداد طی 8 الی 9 ماه آینده اجرایی شود و به نظر می‌رسد که در اواخر تابستان سال آینده اجرایی شود.

پیمان پاک بیان داشت: در این راستا همچنین در حوزه ا سه آن قرارداد تعرفه تجارت ترجیحی با اندونزی آماده شده و امیدواریم در سفری، وزیر به این کشور این قرارداد امضا شود.

وی افزود: بحث تجارت ترجیحی با پاکستان نیز متوقف شده بود که با رفع محدودیت‌ها امیدواریم این موضوع هم نهایی شود همچنین در حال بررسی و مذاکره برای برقراری تجارت آزاد با ونزوئلا و برقراری تجارت آزاد یا توافقی با حوزه غرب آفریقا هستیم.

پیمان پاک در ادامه در رابطه با اقدامات انجام شده برای توسعه تجارت به کشورهای آفریقایی گفت: تجارت خارجی ایران و قاره آفریقا تا پایان امسال به یک میلیارد و دویست میلیون دلار خواهد رسید که 95درصد آن صادرات ایران به کشورهای آفریقایی است.

وی بیان داشت: در برخی از بازارهای بکر صادراتی از سوی بخش دولتی و خصوصی هیچ اقدامی صورت نگرفته است لذا در حوزه توسعه تجارت با قاره آفریقا اقداماتی مختلفی از جمله شناخت بازار، برگزاری همایش بود و همچنین اعزام هیات برای مراودات تجاری ایران و غرب آفریقا آغاز شده است که با توجه به حضور مقامات مسئول کشورهای غرب آفریقا پیش‌بینی می‌شود بیش از 2 میلیارد دلار قراداد و موافقتنامه به امضا برسد.

معاون وزیر صمت اظهار داشت: 8 مرکز تجاری در آفریقا نیز ایجاد شده است که از جمله مراکز تجاری فعال است که امیدواریم مجوز دائمی را دریافت کنند، همچمین سه رایزن بازرگانی به سه کشور آفریقایی کنیا، آفریقای جنوبی و الجزایر فرستاده‌ایم در حالی که پیش از این در کشورهای آفریقایی رایزن بازرگانی نداشتیم.

وی با بیان اینکه در سال 1401 در حدود 600 درصد رشد خدمات فنی و مهندسی به قاره‌آفریقا داشته ایم، گفت: بر این اساس بیش از 3 برابر صادرات خدمات فنی و مهندسی در سال‌های 91 و 92 به کشورهای آفریقا داشته‌ایم.

پیمان پاک اظهار داشت: اداره کل تخصصی آفریقا در سازمان توسعه تجارت ایران ایجاد شده است و همین باعث تمرکز بر روی این حوزه خواهد شد.

وی افزود: صادرات کشور در ده ماهه ابتدای امسال 45.3 میلیارد دلار بوده است که از لحاظ ارزشی حدود 18 درصد رشد و از لحاظ وزنی 3 درصد رشد داشته است.

پیمان پاک بیان داشت: در حوزه صادرات معدن و صنایع معدنی اگرچه 5 درصد کاهش صادرات داشته‌ایم اما به لحاظ وزنی صادرات در این بخش 5 درصد افزایش یافته است که این موضوع ناشی از کاهش قیمت‌ها در بازارهای بین‌المللی بوده است.

معاون وزیر صمت اظهار داشت: در حوزه صنعت حدودا 14 درصد رشد ارزش صادرات داشته‌ایم اما در حوزه کشاورزی هم در وزن و هم به لحاظ ارزشی کاهش صادرات داشته‌ایم.

وی بیان داشت: پیش‌بینی می‌شود تا پایان امسال صادرات غیرنفتی کشور به 52 میلیارد دلار برسد.

معاون وزیر صمت اظهار داشت: با وجود مشکلات فراوان مانند آزاد سازی نرخ ارز، معضل کمبود انرژی و قطعی برق صنایع و حذف ارز ترجیجی، جنگ روسیه و اکراین، کاهش قیمت محصولات فلزی و همچنین اغتشاشات ماه‌های گذشته صادرات غیرنفتی ایران با همراهی تجار و فعالان اقتصاد افزاش یافته است.

پیمان پاک تاکید کرد: با وجود مشکلات فراوان مانند آزادسازی نرخ ارز، حذف ارز ترجیحی، معضل کمبود انرژی و قطعی برق صنایع، جنگ سوریه و اوکراین، کاهش قیمت محصولات فلزی و اخلال در سفر هیات‌های تجاری به دنبال اغتشاشات ماه‌های اخیر، صادرات غیرنفتی با همراهی تجار و فعالان اقتصادی پیشرفت داشت.

وی با اشاره به موضوع تجارت آزاد ایران و اروسیا بیان داشت: مهمترین مساله در برقراری تجارت آزاد یا تعرفه ترجیجی مکمل بودن اقتصاد ما با کشورهای هدف تجاری است.

معاون وزیر صنعت افزود: حجم تجارت بازار اوراسیا 700 میلیارد دلار است و با توجه به اینکه چین و ترکیه به عنوان رقبای ایران تجارت آزاد با اوراسیا ندارند لذا امضا توافقنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا فرصت بسیار مناسبی برای حوزه تجارت ایران خواهد بود.

وی در ادامه با بیان اینکه تجارت در حوزه برند حلال مغفول مانده است، بیان داشت: بنابراین با تشکیل یک کمیته‌ای در حوزه برند حلال نیز اقدامات اولیه انجام شده و باید به این نکته توجه کرد که در این حوزه بیش از هزار میلیارد دلار گردش مالی در دنیا وجود دارد.

پیمان پاک با بیان اینکه در دولت سیزدهم بجز یکی - دو مورد در حوزه دام ممنوعیت صادراتی دیگر نداشته‌ایم بیان داشت: ما از عوارض صادراتی برای تنظیم بازار استفادهمی‌کنیم و به دنبال ممنوعیت صادرات نیستیم اما تا زمانی که طرز فکر اینگونه باشد که مازاد تولید باید صادر شود همچنان با مشکل مواجه خواهیم بود.

وی در رابطه با مسائل و مشکلات مربوط به لجستیک اشاره کرد و گفت: در بخش حمل و نقل دریایی نیز مشکلاتی وجود دارد و متاسفانه در دریای خزز با کمبود ناوگان حمل و نقل روبرو هستیم. برای رفع این مسائل نیز با استفاده از تسهیلات و همکاری بانک‌ها با بخش خصوصی اقداماتی صورت گرفته است.

معاون وزیر صمت افزود: صندوق ضمانت صادرات ایران با بیش از 10 کشور مقصد قرارداد تعهدآور امضا کرده است و بنابراین با تاییدیه صندوق ضمانت بیمه نامه و ضمانت‌نامه برای کالاهای ایرانی و بالعکس صادر می‌شود. لذا ریسک صندوق کاهش و گسترده فعالیت‌های صندوق نیز افزایش یافته است.

وی در رابطه با بازگشت ارز صادراتی گفت: سال گذشته که فاصله بین نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد زیاد نبود براساس اعلام بانک مرکزی بیش از 80 درصد ارز صادرات به کشور برگشت.

پیمان پاک اظهار داشت: ما نمی‌توانم پیمان سپاری ارز را حذف کنیم اما باید فرآیند را تسهیل کرد به عنوان مثال با کمک بانک‌های تجاری تلاش می‌کنیم که ارز در خارج به این بانک‌ها انتقال یابد و بانک‌ها ارز را به کشور بازگردانند.